Každá golfová sezóna je pro mě trochu jako pečení s pejskem a kočičkou. S nejlepším úmyslem dle receptu chystám dezert už od jara a postupně během roku přihazuju různé ingredience a nápady, abych pak skončil v listopadu s bolením břicha a rozporuplnými pocity, že ta hlava z husy už tam asi přijít neměla. Ale zatímco pejsek s kočičkou se poučili a na oběd šli k dětem, já si nechám přes zimu žaludek vypumpovat a vařím nanovo.
6583

Plány

Už během roku si dáváme na stranu vlastní nápady, poznatky z provozu a komentáře od hostů a návštěvníků. Z nich pak dáme ty pitomý na stranu a z toho zbytku zkusíme uplácat kostru toho, co bude nejen navazovat na naši práci z minulosti, ale bude nás posouvat dopředu tam, kam chceme my i naši hosté.

Jde o velké koncepční věci stylu rozvoje areálu v horizontu 20 let, stejně jako nákup nových lžiček ke kávě. Dle mého nejnáročnější na celé této aktivitě je dát jednotlivým plánům odpovídající důležitost tak, aby vše smysluplně navazovalo a motivovalo.

Plánování se obtížně plánuje. Takže občas nad něčím sedíme systémově, občas nápad vyplyne jen z kecání u kafe, občas mi to secvakne ve 2 ráno u golfového přenosu. Některé plány mi na papíře sedí od roku 2011 a čekají, jiné se na papír ani nedostanou a jdou mezi lidi.

Hřiště

Personál má přes zimu samozřejmě volnější režim, ale i tak je potřeba:
  • podzimní sklizení a jarní rozvezení všeho, co nesmí zůstat na sněhu venku
  • postarat se o zimní chod resortu (odklízení sněhu, topení, nutné opravy,...)
  • opravy, renovace a repase strojů (broušení vřeten, nožů, opravy motorů,...)
  • objednání náhradních dílů
  • objednání hnojiv, postřiků, semínka, písku,...
  • oprava a renovace inventáře hřiště (kolíky, lavičky, koše, směrové cedule,...)
  • případná zimní péče o hřiště (hnojení, ...)
  • prořez stromů a keřů (letos stovky kusů)
  • příprava bunkerů na sezónu (ořez, doplnění písku)
  • větší akce nerealizovatelné za provozu (úpravy hřiště, stavby,...)
Administrativa

Je nezbytné obnovit, případně upravit většinu smluvních vztahů, které v golfu fungují vždy na sezónu. Ať už s dodavateli, tak partnery. Většinu si potvrdíte, ale protože se snažíte neustále hledat nové příležitosti, občas za někým jedete, občas má někdo dovolenou, občas někdo nebere telefon. Takže touhle prací prokládáte celou zimu a doufáte, že to do začátku nové sezóny klapne. Díky posílání voucherů vás na poště nenávidí!

Český stát s libostí spouští nové aktivity s přelomem roku, kdy chcete nejvíc klidu. Takže vánoční svátky trávíte studiem nové legislativy pro kdejakou kravinu a na silvestra zavaříte tiskárnu, aby tu kravinu mohl každý podepsat.

Restaurace a hotel

Restauraci kvůli nevytíženosti na zimu zavíráme (personál držíme), hotel jsme v redukovaném režimu nechali letos poprvé i přes zimu. Ubytovali jsme pár zbloudilců, kteří zaplatili náklady, takže to nebyl uplně blbej nápad.

Je nutné provést revizi inventáře, udělat nutné opravy, dovybavit rozbité a ukradené, to vše v souladu s plány, které jsme si odkývali. Loni se celý hotel maloval, letos se kupovalo nové ložní prádlo a nový nábytek do restaurace.

Před otevřením je potřeba aktualizovat ceny, tzn. projet veškeré kalkulace jídel a nápojů (800 položek). Zpravidla největší péči věnujeme sestavě stálého jídelního lístku, který je už druhý rok takovým naším best of – dáváme do něj nejprodávanější produkty z minulých let, zároveň se snažíme přilepit nějakou tu novinku.
Další článek v seriálu 'Deníček golfového manažera': Deníček golfového manažera 29. – Vzorová místní pravidla
Předchozí článek v seriálu 'Deníček golfového manažera': Deníček golfového manažera 27. – Michal Šatal