Do Maďarska jsem poprvé na golf vyrazil na podzim 2017. Strávil jsem 5 dní v areálu Greenfield golf Bük kousek od rakouských hranic. Součástí areálu je 18 jamkové hřiště a celkem pěkný hotel. Město Bükfürdo je vyhlášená lázeňská destince oblíbená mezi zahraničními turisty z Rakouska, České republiky a dalších států. Samotné hřiště je pěkně zasazeno v krajině, nabízí pestrou skladbu jamek, kdy se střídají lesní pasáže a otevřenější jamky s vodními překážkami. Jedinou nevýhodou byla průměrná až podprůměrná kvalita hracích ploch. To se prý v posledních letech zlepšilo.
IMG_20170926_153112.jpg


V roce 2022 jsem se vydal opět do Maďarska. Tentokrát na týdenní dovolenou s cílem odehrát 7 hřišť a 3 akademie. Cestou jsme se zastavili na devítijamkovém hřišti Sonnengolf s devítijamkovou akademií na hranicích Rakousko/Maďarsko. Následoval přejezd k Balatonu na hřiště Zala Springs a Balaton. Druhou polovinu dovolené jsme strávili v okolí Budapešti na hřištích St. Lörinc, Pannonia, Budapest Highland a Budapest Continental.

Z těchto hřišť se mi nejvíce líbilo hřiště Balaton nabízející pěkné výhledy na vodní plochu. Hřiště nabízí rozmanité jamky a postupně nabídne hráči 3 rozdílné charaktery. Otevřené linksové jamky, 4 lesní jamky a 3 jamky kolem velké a hluboké rokle jsou největší výzvou.
IMG_5583.JPG
IMG_5687.JPG


Za návštěvu rozhodně stojí hřiště Pannonia východně od Budapešti. Špičková kvalita hracích ploch, velmi rychlé grýny a zábavný layout. Jamky nejsou jednoduché a hřiště je výzvou i pro zkušené golfisty. Jedná se o kopcovité hřiště, které se rozkládá na obou svazích údolí.
IMG_6042.JPG
IMG_5913.JPG


Velké očekávání jsem měl od hřiště Zala Springs. Toto hřiště je i v České republice velmi propagováno a do tohoto resortu je nabízeno mnoho golfových pobytů. Uchvátil mě samotný příjezd do areálu, vše velkorysé a upravené do posledního detailu. Nádherná moderní budova klubovny s pěkným interiérem a výhledy na hřiště. První jamky hřiště nádherné, každá jiná a zapamatovatelná. Tento pocit mi ovšem vydržel pouze do nějaké 6. možná 7. jamky. Závěr první devítky už nebyl takový wau efekt, kolem deváté jamky bylo několik rozestavených staveb, pravděpodobně bytových domů a apartmánů. Ještě větší šok pro mě přišel na druhé devítce. Charakter hřiště se úplně změnil, okolí jamek připomínalo neupravenou louku a layout této devítky mi přišel zcela náhodný. Později jsme zjistil, že součástí areálu a především druhé devítky má být nová obytná čtvrť. Mezi jamkami a v jejich okolí se budou časem nacházet rodinné a bytové domy. Po dokončení developerské výstavby se prostředí hřiště výrazně změní, stav v roce 2022 mě ovšem nenadchl.
IMG_5363.JPG
IMG_5411.JPG


Přímo v Budapešti mě zaujalo hřiště Continental, malá městská devítka. Hřiště se nachází v kopci nad městem. Zajímavostí je, že všechny jamky se nacházejí na rovině nebo se hrají z kopce. Pouze na odpaliště první jamky se musí od klubovny zdolat téměř 60 výškových metrů. Hřiště je krátké, 6x par 3, 3x par 4.
IMG_6332.JPG
IMG_6371.JPG


V Maďarsku se dle oficiálních informací nachází 12 golfových hřišť a 4 akademie, které jsou součástí větších areálů. Před sezónou mi tedy chybělo odehrát posledních 4 hřiště a 1 akademii. To jsem se rozhodl v červenci změnit. Vydal jsem se potřetí do Maďarska. Naplánoval jsem cestu napříč zemí se zastávkami na dosud neodehraných hřištích.

První den cestou do Budapešti jsme udělali zastávku v areálu Old Lake ležící kousek od dálnice. Součástí areálu je 18jamkové hřiště a krátká 3jamková akademie. Před samotnou hrou jsme se po dlouhé cestě rozhýbali na tréninkových tříparových jamkách akademie. Hlavní hřiště leží na rovině. První devítka je více otevřená s vodními překážkami téměř na všech jamkách. Jamky na druhé devítce jsou obklopeny stromy a pocitově jsou těžší. Některé jamky mi do celého layoutu hřiště nezapadaly a představovaly spíše kompromis jak se dostat k dalšímu odpališti. Na hřišti moc golfistů nebylo, hotel pravděpodobně také není moc využívaný a areál celkově nepůsobil moc živě.
IMG_1480.JPG
IMG_1493.JPG
IMG_1575.JPG


Další odehrané hřiště Magyar golf club se nachází asi 30 km severně od hlavního města na ostrově uprostřed Dunaje. Kvalitou se jedná o průměrné hřiště, kde se žádná z jamek nevryje do paměti. První třetina hřiště se nachází v lese, následující otevřené jamky a záverečné 3 jamky jsou opět obklopené stromy a na hřišti patří k nejtěžším. První devítka je mírně zvlněná, druhá devítka je naprostá rovina. Na 9. jamce na herní pohodě nepřidalo parkoviště nacházející se hned za autovými kolíky vpravo od ferveje a přímo za grýnem.
IMG_1601.JPG
IMG_1648.JPG
IMG_1674.JPG


Hřiště Forest Hills leží 40 km severně od Balatonu. Toto hřiště je součástí rekreačního areálu, který je privátní a oplocený. Kromě golfového hřiště a tréninkových ploch jsou v areálu tenisové kurty, stáje s koňmi a ubytovací kapacity. Celé hřiště leží ve svahu, většina jamek se hraje po vrstevnici, takže výškové rozdíly nejsou tak výrazné. Pouze závěrečná jamka se hraje z prudkého kopce. Na třech nebo čtyřech jamkách z kopce se rána z odpaliště nebo z ferveje do grýnu hrála naslepo přes horizont, což při prvním průchodu komplikovalo hru. Hřiště je devítijamkové. U každé jamky jsou dvě sady odpališť, takže jamky v prvním a druhém kole jsou odlišné. 4 z 9 jamek mají pro každé kolo rozdílný par, takže jamky vyžadují rozdílný přístup a strategii v jejich pokoření.
IMG_1763.JPG
IMG_1825.JPG
IMG_1841.JPG


Poslední hřiště v Maďarsku se nachází v jihozápadní části země. Leží pár kilometrů od maďarsko-chorvatských hranic. Od všech ostatních hřišť je poměrně vzdálené. V okolí hřiště bylo problematické najít ubytování, proto jsme vybrali hotel ve městě Kaposvár, které je od Balatonu vzdálené 60 km jižním směrem a na hřiště to je dalších 30 km. Ve městě mohu doporučit hotel Kapos, který se nachází přímo v centru města s výhledem na pěkné historické náměstí. Od hřiště jsem neměl příliš velká očekávání. Leží mimo hlavní turistické oblasti v Maďarsku a vzhledem k lokalitě jsem předpokládal nějaké menší venkovské hřiště. Kdyby to nebylo poslední neodehrané hřiště, tak bych se na něj rozhodně nevydal.

IMG_1856.JPG

Výhled z hotelového pokoje na náměstí ve městě Kaposvár

IMG_1858.JPG

Historické centrum Kaposváru

Hencse National Golf & Country Club (209)
Web: https://hencsegc.hu/

V okolí hřiště se nenachází žádné větší město. Hřiště leží v nádherné krajině, která není vůbec zasažena moderní výstavbou. Klubovna a zázemí se nachází ve zrekonstruovaných starších objektech s netradiční architekturou. Samotné hřiště je od klubovny poměrně vzdálené. Na první odpaliště je to z klubovny více než 500 metrů. Prochází se příjemným parkem se staletými stromy a velkým rybníkem. Přibližně po desetiminutové procházce dorazíte na odpaliště první jamky. První jamka je pětiprar vyžadující přesnou první ránu, protože úzkou fervej z obou stran lemují stromy. Jamka se postupně rozšiřuje, rozlehlý grýn je chráněný rybníkem s rákosím. Už na první jamce mě překvapila kvalita ferveje a celistvost a rychlost grýnů. Moje předpoklady o venkovském spíše průměrném hřišti se nenaplnily. Následují 2 čtyřpary, mírné doglegy. Dvojka se hraje do mírného kopce směrem doprava, trojka jde proti z kopce lehce doleva. Jamka č.4 vyžaduje přesně trefený odpal mezi stromy do dopadové zóny nacházející se ve zlomu ferveje, odkud je možné útočit na níže položený grýn přes velkou vodní překážku. Následuje par 3 hraný do prudkého kopce, s délkou téměř 170 metrů obtížná jamka. Po výšlapu k pátému grýnu následuje série jamek v horní části hřiště. Tyto jamky se nacházejí na rovině, stále se jedná o lesní jamky, ale stromy se nacházejí dále od fervejí a netrestají tak tvrdě nepřesné rány. Druhá polovina první devítky je jednodušší než začátek hřiště. Jamky jsou přehledné, nezáludné a vybízejí ke skórování. Devátá jamka je dlouhý třípar s hlubokými bankry kolem grýnu. Jamka č. 10 je téměř 400 metrový par 4. Následuje kratší technický čtyřpar 11. Tříparová 12 měří opět 170 metrů. Na této jamce mě zaujala zahradní úprava okolí, stromy vysázené po téměř celém obvodě jamky od odpaliště až ke grýnu jsou upravené do stejného tvaru. Jamky 13 a 14 vyžadují přesné rány z týčka. Pětiparovou 14 končí jamky nacházející se v horní části hřiště. Následuje nejtěžší jamka na hřišti, která je zároveň pro hřiště ikonická. Odpaluje se do protisvahu, ideálně až na horizont. Z tohoto místa je poté nejsnažší hrát druhou ránu do grýnu. Na horizontu se fervej mírně stáčí doleva a následně doprava. Od ideální dopadové zóny fervej prudce klesá směrem dolu ke grýnu. Grýn je polostrovní, spíše ostrovní. Rána ze vzdálenosti cca 130 metrů na něj není jednoduchá. Další jamka par 5 umožňuje konzervativní i útočný styl hry. Při ráně z odpaliště je nutné překonat vodní plochy a rákosí, které komplikuje výhled na fervej. Uprostřed ferveje se nachází stromy, které brání příhře do grýnu. Fervej a grýn této jamky byly lehce podmáčené, z pohledu kvality hracích ploch se jednalo o nejslabší místa. 17. jamka, krátký par 3 hraný na vyvýšený grýn byl naopak nejslabší částí hřiště z pohledu herního a architektonického. Jamka mi do celkového konceptu hřiště moc nezapadá. Poslední jamka je velmi dlouhý par 4 do mírného kopce. Jamka končí v blízkosti prvního odpaliště, takže po hře následuje delší přechod ke klubovně.

Od hřiště jsem měl úplně jiné očekávání. Ze hry na tomto hřišti jsem byl nadšený. Nadstandardní kvalita hracích ploch a zasazení do krajiny mi nabídlo jeden z nejlepších herních zážitků. Hřiště je celkově dost dlouhé a téměř všechny jamky jsou těžší kvůli své délce. Jinak jamky jsou přehledné a ani při první návštěvě nejsou záludné. Hřiště se nachází v lese, jednotlivé jamky oddělují stromy. Na každé jamce mají hráči dostatek soukromí.

Odehráním tohoto hřiště jsem se stal všudehrálem maďarských hřišť. I přes horší dostupnost tohoto hřiště mohu jeho návštěvu rozhodně doporučit. Hra na tomto hřišti za to opravdu stojí.

IMG_1877.JPG

Cesta od klubovny směrem k jedničce

IMG_1886.JPG

Jamka č.1, pohled od grýnu zpět k odpališti

IMG_1888.JPG

Odpaliště druhé jamky

IMG_1905.JPG

Pohled z odpaliště na tříparovou jamku č.5

IMG_1930.JPG

Pohled z odpaliště na jamku č.8

IMG_1955.JPG

Jamka č. 11, 310 m dlouhý čtyřpar

IMG_1969.JPG

Grýn tříparové jamky č.12

IMG_1985.JPG

Pohled od grýnu směrem k odpališti na pětiparové jamce č.14

IMG_1986.JPG

Odpaliště jamky č. 15

IMG_1996.JPG

Poloostrovní grýn ikonické jamky č.15

IMG_2024.JPG

Grýn jamky č.17, stometrový par 3

IMG_2026.JPG

Pohled z odpaliště na závěrečnou 18. jamku

Pro zajímavost, v areálu se nachází 19. jamka. Leží mezi grýnem 18. jamky a klubovnou. Hrou na ní si lze zkrátit (nebo spíše prodloužit) cestu k parkovišti. Jedná se o třípar hraný přes rybník. Najít odpaliště mi nějaký čas zabralo. Podle jeho stavu je vidět, že jamka není udržovaná a určená ke hře. Samotný grýn a jeho okolí byly v top stavu. Pravděpodobně je tento prostor využíván na trénink krátké hry.

IMG_2035.JPG

Součástí areálu je 19. jamka

IMG_2036.JPG

Neudržované odpaliště 19. jamky

IMG_2037.JPG

Prostor kolem 19. grýnu využívaný na trénink krátké hry

IMG_2042.JPG

Budova hotelu patřící hřišti

IMG_2043.JPG

Klubovna s terasou

IMG_2044.JPG


Příští díl bude zaměřený na švýcarské Alpy a hřiště pod Matterhornem.
Další článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 7. část: Golfový klenot ve Švýcarsku
Předchozí článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 5. část: Kde jsem hrál poprvé v České republice?