Golfovou sezónu 2023 jsem zahájil v dubnu během velikonočních svátků. Vzhledem k brzkému termínu jsem vybral pro golfový výlet vybral okolí Vídeň, kde klimatické podmínky slibovaly snesitelné teploty pro hru. Očekával jsem teploty kolem 7-10 °C. Nebudu tady dlouze rozepisovat, jak sněhová nadílka a námraza druhý den změnila mé plány. Musel jsem posunout některé teetime , ale nakonec jsem odehrál všechny naplánované hry. Odehrál jsem čtyři devítijamkové hřiště (Schwechat, Achau, Tuttendoerfl, Tuttenhof) a jedno 18jamkové (Bockflies). Devítky měly velmi podobný charakter, nenáročná příměstská krátká hřiště s kvalitními tréninkovými plochami a rozlehlým driving range. Zajímavostí je platba za green fee předem přes online rezervační systém, na některých hřištích byla následně klubovna bez obsluhy.

Golf Club Golfmaxx Tuttenhof (183)
web: https://www.golfmaxx.at/
V neděli 9. 4. jsem byl na hřišti Tuttenhof, které jsem hrál v odpoledních hodinách jako druhé hřiště dne. Dopoledne jsem odehrál hřiště Tuttendoerfl. Obě hřiště se nachází na severozápadním okraji Vídně, leží asi kilometr od sebe a odděluje je jenom rychlostní silnice. Hřiště Tuttenhof se dá obejít za cca 1,5 hodiny, takže mohu doporučit jako krátkou zastávku při cestě přes Vídeň. Na hřišti se nachází 5x PAR 3 v délkách 100-150 metrů, 3x kratší PAR 4 a 1x PAR 5. Jamky jsou otevřené, na hřišti se nachází pouze pár stromů, které většinou odděluji jednotlivé ferveje. Bankry nejsou záludné, vodní překážky se na hřišti nenajdete. Žádná jamka vyloženě nevyniká, hřiště působí jako kompaktní celek. Kvalita hracích ploch byla nadprůměrná vzhledem k ročnímu období. Zázemí se nachází v historické budově statku. Recepce byla bez obsluhy, vnitřní prostory byly přístupné. Dominantou hřiště je vysoký komín přilehlé elektrárny, který je viditelný z téměř celého hřiště. Na tomto hřišti jsem zahrál jeden z mých nejlepších výsledků. 5x birdiena 18 jamkách. Celkový výsledek 63 (-1) a druhá devítka za -3. Cena za 18 jamek 50 EUR.

IMG_5417.JPG

Klubovna, cvičný grýn, v pozadí parkoviště

IMG_5379.JPG

Grýn jamky č.2, jamka č.3 a v pozadí komín nedaleké elektrárny

4-Tutenhof8.PNG

Odpaliště jamky 2

IMG_5395.JPG

Grýn pětiparové jamky č. 6

1704232706708.png

Skórkarta a životní výsledek 63 (-1)


Golf Club Bockflies (184)
Web: https://www.gcbockfliess.at/
Hřiště Bockflies leží pár kilometrů severně od Vídně. Zde jsem se zastavil na velikonoční pondělí po cestě zpět do ČR. Hřiště je nezáludné a přehledné. Dopadové zóny na jednotlivých jamkách jsou viditelné a rozlehlé. Úvodní jamky jsou příjemné na rozehrání, 2 středně dlouhé čtyřpary a 2 třípary. Zaujala mě jamka č.5, pětipar umožňující více herních strategií. Závěr první devítky tvoří kombinace 3 těžších lesních jamek 7,8 a 9. Na druhé devítce se nachází dva velmi dlouhé čtyřpary. Na několika jamkách do hry vstupují rozsáhlé vodní plochy. Především se jedná o třípary č. 2 a 17 a čtyřpar č. 14. Tyto jamky také patří k těm nejzajímavějším na hřišti. Rozpoznávacím znakem hřiště jsou větrné elektrárny v pozadí, kterých je ze hřiště vidět opravdu hodně. V dubnu byla vysoká úroveň hracích ploch. Recepce opět byla bez obsluhy a fungovala systémem sebeodbavení. U klubovny byl cvičný grýn na krátkou hru. Místo driving range byla k dispozici klec se sítí s několika rohožkami. Hřiště bylo téměř plně obsazeno plnými flighty. Přijatelná cena 60 EUR na okraji Vídně.

IMG_5472.JPG

Pohled z odpaliště třetí jamky

IMG_5476.JPG

Grýn jamky č.3 a větrné elektrárny v pozadí

IMG_5493.JPG

První ze tří lesních jamek, delší par 3 č.7

IMG_5510.JPG

Pohled na jamku č.9 od grýnu směrem na odpaliště

IMG_5538.JPG

Jamka č.14, par 4, grýn chráněný vodní překážkou, pohled zpět na odpaliště

IMG_5571.JPG

Grýn tříparové jamky č.17

Golf Trenčín (185)
Web: https://www.golftrencin.sk/
Začátkem května jsem se vydal již na několikátý golfový výlet na Slovensko. Cílem bylo tentokrát odehrát zbývající hřiště ve střední části Slovenska (Trenčín, Bojnice, Agama, Tri Duby, Tále, Piešťany). První den jsme cestou zastavili na hřišti v Trenčíně. Hřiště je součástí většího sportovního areálu, sousedí s novým bytovým komplexem. Klubovna a zázemí je společná pro golf a tenisové kurty, které jsou součástí areálu. Hřiště se nachází v revitalizované oblasti. Jedná se o kratší devítku parkového typu. Většina jamek je jednoduchá, přehledná, 100-130 metrové třípary nebo kratší čtyřpary. Některé čtyřpary vybízejí k atakování grýnu první ranou z odpaliště. Hřiště je rovinaté, pouze některé jamky mají vyvýšené grýny, které mohou komplikovat příhry po nepovedených ranách z odpaliště. Zajímavá je jamka č.6, krátký 3 PAR mírně z kopce. Výzvou jsou poslední dvě jamky, které leží na břehu řeky Váh. Z nich je také nádherný výhled na Trenčínský hrad. Hřiště bylo úplně prázdné. Ideální jako zastávka při cestě na východní Slovensko.

IMG_5757.JPG

Závěrečná 9. jamka s výhledem na Trenčínský hrad

IMG_5639.JPG

Grýn jamky č.2, v pozadí řeka Váh a zdymadla

IMG_5635.JPG

Úvodní par 3

IMG_5754.JPG

Jamka č.9 z odpaliště

IMG_5740.JPG

Grýn jamky č.8

V blízkosti hřišť Bojnice (10 km) a Agama (5 km) se nachází zámek Bojnice, který určitě stojí za návštěvu. Zámek je zapsán na seznamu UNESCO. Jedná se o turisticky vyhlášenou lokalitu. I na začátku května zde bylo velké množství turistů. Bojnice je devítijamkové hřiště s šestijamkovou akademií. Hřiště má horský charakter a některé jamky vynikají výrazným převýšením. Jedná se o fyzicky náročné hřiště. Agama bylo původně rovinaté hřiště, které před pár lety poznamenala důlní činnost. Hřiště se na několika místech výrazně propadlo a nyní na některých jamkách jsou značné výškové rozdíly.

IMG_6204.JPG

Zámek Bojnice

Little Bear Golf Club Tále (190)
Web: https://www.tale.sk/golf/
Golfové hřiště Grey Bear v Tále jsem kvůli nepříznivému počasí neodehrál. V podvečer po příjezdu den před tím jsem si stihl zahrál na akademii Little Bear. Toto devítijamkové hřiště je specifické možností hrát jej obousměrně. Pozice grýnů je neměnná, ale liší se umístění odpališť a pořadí jednotlivých jamek. Na hřišti se nachází červený a bílý okruh. Vždy je možné hrát pouze jednu variantu hřiště. Na hřišti nejsou přesně vysekané ferveje, ale velké plochy nízko střižené trávy umožňující pohodlnou hru v obou směrech. To je doplněné plochami s vyšší trávou a stromy, které tvoří různě obtížné překážky pro obě herní varianty. Na hřišti jsou kratší jamky PAR 3 a 4. Hřiště je vhodné jak pro začátečníky, tak pokročilé hráče. Hřiště se nachází v příjemném prostoru, který je obklopený lesy a na některých jamkách se otevírají výhledy na okolní vrcholy hor. Kameny na odpališti jsou ve tvaru medvěda, po kterém je resort pojmenovaný a má jej ve svém logu. Pokud si pojede zahrát na Tále, tak doporučuji tuto akademii nevynechat. V letních měsících o víkendech by měla být možnost hrát noční golf pod umělým osvětlením. Při mé návštěvě bylo hřiště otevřeno pár dní po zimní sezóně, kvalita hracích ploch přesto byla vysoká. Součástí akademie je nadstandardní tréninková plocha s grýny na trénink krátké hry. Přímo u akademie se nachází parkoviště a malá klubovna, která byla zavřená. Fungovala pouze hlavní klubovna vzdálená cca 1 km. Cena 15 EUR/9 jamek.

IMG_6409.JPG

Plánek obou herních variant, červený a bílý okruh

IMG_6436.JPG

Pohled z odpaliště na jamku č.3

IMG_6464.JPG

Jamka č.7, vpravo grýn a fervej 6. jamky

IMG_6441.JPG

Grýn jamky č.3, v pozadí Nízké Tatry s vrcholy Chopok a Ďumbier

IMG_6485.JPG

Grýn jamky č.2, v pozadí první jamka a apartmánový dům

IMG_6410.JPG

Tréninkové plochy na krátkou hru

IMG_6415.JPG

Kameny na odpalištích odkazují na název areálu

Další díl bude zaměřený na německá hřiště v okolí Drážďan.
Další článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 3. část: Německo, kvalitní hřiště kousek za hranicemi
Předchozí článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 1. část: Moje golfová sezóna 2023