Golfu se věnuji od roku 2007. Letos to tedy byla již má 17. sezóna. Mým cílem není odehrát nespočet turnajů a neustále se hnát za nižším HI nebo stále dokola hrát jedno domovské hřiště, na kterém budu znát každé stéblo trávy. Pro mě je golf o poznávání nových míst, cestování, zážitcích a zkušenostech. Hru na novém, neznámém hřišti beru jako výzvu. Rád si zahraji na mistrovském hřišti nejvyšší úrovně, stejně tak i na menším venkovském hřišti s rodinnou atmosférou. Při rozhodování kam si pojedu zahrát nedělám rozdíly mezi 18 a více jamkovými resorty, 9 jamkovými hřišti nebo menšími akademie se 6 jamkami. Z osobní zkušenosti mohu napsat, že výše ceny green fee určitě ne vždy odpovídá kvalitě golfového zážitku z daného hřiště. Drahé hřiště dokáže nenaplnit očekávání, naopak levné hřiště kolikrát překvapí. Stejně tak není možné dát na první pohled při výběru hřiště a předpokládat jeho kvalitu podle webových stránek, dostupnosti informací nebo jeho prezentaci na webu. Každé navštívené hřiště hodnotím pohledem hráče a architekta, zajímá mě především zasazení do krajiny, celkový layout hřiště, skladba jamek, jejich design, celistvost a logická návaznost, okolní prostředí a stavby, samotná budova klubovny a příslušenství (kameny na odpalištích, infocedule a další detaily). Z cvičných ploch většinou před hrou vyzkouším putting a chipping grýn, driving téměř nikdy nevyužívám. Jako méně důležité při hodnocení beru kvalitu služeb na recepci, parkování a možnost umýt hole po hře. Kvalita dalších služeb (restaurace, proshop,...) na mé hodnocení a dojmy z hřiště nemají zásadní vliv.

V předchozích letech jsem navštívil mnoho hřišť ve střední Evropě. Před sezónou 2023 jsem hrál golf na 189 různých hřištích v České republice, na Slovensku, v Rakousku, Německu, Maďarsku, Itálii a Slovinsku. Na každé odehrané hřiště mám mnoho vzpomínek a fotografií. A také skórkartu do sbírky.

V roce 2023 jsem odehrál 67 her na 67 různých hřištích, z toho jsem hrál na 58 hřištích poprvé. Většinu her jsem odehrál v zahraničí (Rakousko, Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Švýcarsko). Do zahraničí nejčastěji jezdím na prodloužené víkendy 3-5 dní. Ve vybrané lokalitě si vyberu golfová hřiště a ubytování hledám mezi nimi v dojezdové vzdálenosti. Golf kombinuji s turistikou nebo návštěvou měst a kulturních památek. V zemích, kde jsem ještě golf nehrál, je výběr hřišť náhodný. Pokud nejedu primárně na golfovou dovolenou, tak vybírám hřiště v okolí místa dovolené. Tam, kde mi chybí odehrát posledních pár hřišť, tak již plánuji systematicky. Vzhledem k vysokému počtu her za rok se snažím využívat různé akce a minimum hřišť hraji za plné ceníkové ceny. V ČR využívám nabídku ČGK, výhodná členství v klubech s volnou hrou a dalšími benefity, případně vouchery 1fee2hráči, které platí i v okolních státech. V zahraničí mohu doporučit kupony www.fairway2hotel.at (pro 2 hráče 1+1 zdarma) nebo kartu www.golfamore.com (pro jednotlivce 50 % sleva).

Nově odehraná hřiště v roce 2023:
🇵🇱 Polsko 19 hřišť
🇦🇹 Rakousko 11 hřišť
🇨🇿 Česká republika 10 hřišť
🇸🇰 Slovensko 7 hřišť
🇩🇪 Německo 5 hřišť
🇭🇺 Maďarsko 5 hřišť
🇨🇭 Švýcarsko 1 hřiště

V jednotlivých článcích v tomto seriálu nebudu popisovat každé navštívené hřiště. Vybral jsem jich několik, ta která mě nějakým způsobem zaujala. V seznamu jsou hřiště, která stojí za návštěvu a golfovou hru. Některá z nich vynikají kvalitou hracích ploch, jiná skvělým poměrem cena/výkon, lokalitou, ve které se nacházejí, nebo jsou vhodnou zastávkou při delší cestě přes Evropou. Články a hřiště v nich prezentovaná budou seřazeny chronologicky v pořadí v jakém jsem je navštívil, případně budou spojeny dle lokality. To, že mě hřiště zaujalo, nemohu rozhodně tvrdit o každém. U některých již vím, že na nich jedna hra stačila. Většinou se jedná o hřiště, která mi dlouho chyběla ve všudehrálském seznamu a byla mezi posledními neodehranými.

Golfová hřiště v Rakousku si dlouhodobě drží vysokou kvalitu. Na německých hřištích je tento standard ještě o něco výše. V minulém roce mě svou úrovní velmi překvapila hřiště v Maďarsku. Letos nově odehraná hřiště v tomto státě tento pocit jenom potvrdila. Na konci letošní sezóny jsem začal objevovat golf v Polsku. Opět jsem byl velmi mile potěšen kvalitou hřišť a nízkými cenami za hru. V porovnání s Českou republikou mají v Polsku v průměru lepší hřiště za výrazně nižší cenu green fee. Nejlepší golfový zážitek mám ovšem z jiného státu, tomu bude věnován jeden samostatný článek.

237. Tolik hřišť mám odehraných po golfové sezóně 2023. Níže přikládám pár fotek z letošního roku.

IMG_6555.JPG

🇵🇱 Krakow Valley Golf & Country Club, jamka 18

IMG_6441.JPG

🇸🇰 Little Bear, Golf klub Tále, jamka 3

IMG_9822.JPG

🇨🇿 Golf resort Casa Serena, jamka 6

IMG_9535.JPG

🇦🇹 Golf club Weitra, jamka 2

IMG_2678.JPG

🇨🇭 Golf club Matterhorn Zermatt

IMG_6944.JPG

🇩🇪 Golf club Herzogswalde, jamka 18

IMG_7536.JPG

🇵🇱 Wroclaw golf club, jamka 14

IMG_9326.JPG

🇩🇪 AIS Golf Area, Dresden Ullersdorf golf club, jamka 9
Další článek v seriálu 'Kde jsem hrál golf v roce 2023 a hřiště, která mohu doporučit ke hře': 2. část: Začátek sezóny v Rakousku a na Slovensku