…aneb, tomuhle stejně na začátku neuvěříte. ;)

Golf je často chápán jako hra gentlemanů i elegantních dam. Zároveň je to krásný sport hraný v nádherném prostředí rozmanitých golfových hřišť. Často na první pohled působí jako idylický a snadný způsob, jak trávit volný čas. Avšak pro mnohé začátečníky se může po chvilce hraní či několika úvodních lekcí pod dohledem trenéra ukázat jako sport plný nečekaných či nikým nevyřčených výzev a frustrací. Následující body stručně sumarizují, proč golf nemusí být nakonec pro každého a kdy někteří po několika prvních týdnech či měsících na tuto úžasnou aktivitu (pravda, někdy naštěstí jen dočasně) rezignují. Samozřejmě, je dobré hned na úvod doplnit, že čerpám jen ze svých osobních dojmů, zkušeností a interpretací vysledovaného za své několikaleté golfové hobby působení a nedělám si ambici, že postihnu vše, ale to hlavní snad ano.

  • Vysoké náklady a finanční zátěž: Golf je neslavně známý svými vysokými náklady. I když toto tvrzení se nemusí vždy zakládat na pravdě a není o nic nákladnější než lyžování a některé další sporty, s touto nálepku golf stále zápolí. Např. potřebné vybavení pro hru, kdy kvalitní golfové hole, bag, míčky a další doplňky mohou představovat pro mnohé významnou investici. Především, když čerstvý golfový nadšenec hned na počátku propadne nutkání, že musí mít to nejlepší (a tím pádem nejdražší), co nabízejí golfové krámy. Když k tomu připočteme poplatky za členství v klubech a green fee, tzn. poplatek za hru na hřištích, cestování, jídlo a pití, trenéři, může se z pravidelného golfového hraní stát skutečně finančně náročný koníček. Pro mnohé začátečníky, kteří si nejsou jistí, zda jim golf skutečně 'sedne', může být tato nejenom počáteční ale i pravidelná investice zasahující do jejich rozpočtu odrazující. A v případě, že golfujete s rodinou, náklady mohou růst skorem exponenciální křivkou, resp. krát počtem hrajících osob.
  • Technická náročnost a frustrace z učení: Golf vyžaduje pochopení techniky – od držení hole, přes postoj až po správné zamíření a sílu úderu a to pro jednotlivé typy úderů, resp. druhy holí. Pro nováčky je často obtížné tyto dovednosti pro ně uspokojivě rychle zvládnout, což může následně vést k frustraci a pocitu neúspěchu. Každý špatně provedený úder přidává na pocitu, že se to nikdy nenaučíte hrát tak, jak byste chtěli, a to může být pro mnohé z nás demotivující. Na rozdíl od jiných sportů, kde můžete během několika týdnů leckdy i dnů či hodin vidět významné a dlouhodobé zlepšení, golf vyžaduje pro pravidelný dobrý pocit ze hry velkou trpělivost, určitou urputnost a smířit se s tím, že když to jde jednou, tak že to nemusí jít stejně dobře vždy. Je to sport, ve kterém se zlepšujete pomalu, někdy na slušně zahrané skóre i po měsících a letech. A je třeba hodně času stráveného na hřišti i cvičných odpalištích, abyste se dostali na pro sebe uspokojivou úroveň. Toto může být pro ty z nás, co očekávají rychlé a pravidelně dosahované hezké výsledky, velmi frustrující.
  • Vysoké očekávání vs. realita: Golf může být často idealizován v médiích jako sport elegance a prestiže. A taky pro mnohé „z gauče“ vypadá velmi jednoduše - že bouchnout do míčku holí umí přece nějak každý jouda. Bouchnout po chvilce možná ano, ale aby to letělo tam, kam má a to ještě opakovaně, to je už věc zatraceně jiná. Toto může vést k vytvoření nerealistických očekávání u nových hráčů, kteří mohou být pak zklamáni skutečností. Jedna věc je cvičení na dokonale rovné rohožce, kde ale ani často to není z počátku často žádná hitparáda. Druhá věc pak skutečná hra v podmínkách přírodního hřiště. Ne každý hned krátce po prvních nesmělých krůčcích hraje na těch "televizně" dokonale připravených hřištích a tréninkových plochách, kde je často snažší se trefit do míčku (nemluvím teď o jeho dopadu). Ano, skutečně je rozdíl hrát z nadýchaných hracích ploch, kde je míček ideálně na zeleném pažitu posazený jako na polštářku a nebo z vyschlé, nikdy nezavlažované prérie někde za drnem trsu trávy.
  • Dlouhá doba hry a celkově časová náročnost: Jedna hra golfu na 18j hřišti může zabrat i několik hodin (4-5 hodin někdy i více) a to nezahrnuje rozcvičení před hrou, přípravu a cestování na hřiště, čekání na vyhlášení atd. V dnešním rychlém a zaneprázdněném světě nemá každý tolik volného času, aby jej mohl pravidelně věnovat golfu. Někdy pak volíme hru i na úkor času s rodinou, dokud nám to tolerují, pokud nepropadla golfu také. Navíc, pro ty, kteří chtějí hrát v klidu a soustředění, může být náročné ve svém kalendáři najít dostatečně dlouhé časové okno bez rušení vnějších vlivu jako jsou např. práce, hádka doma, stres z dopravní zácpy a stihnutý start jen tak tak. Golf je sportem, kde je nutná po celou dobu hry vysokou úroveň soustředění a mentální vytrvalosti. Každý úder vyžaduje pečlivé zaměření a přesnost a chvilková ztráta koncentrace může vést k chybám, frustraci a celkově pokaženému prožitku ze hry.
  • Fyzická náročnost a omezená dynamika hry: Ačkoli golf nevypadá jako fyzicky náročný sport, realita je často jiná. Dlouhé procházky v přírodě ve větru, dešti, vedru, zimě v tempu po hřišti (10 km a více pro 18j hřiště), často i nečekaně kopcovitém, opakované údery a nutnost udržet se ve správném postoji při každém úderu vyžadují dobrou fyzickou kondici. Pro začátečníky, kteří nejsou na tuto úroveň fyzické aktivity zvyklí, může být golf náročnější, než si původně mysleli. I když golf je sport, který mohou hrát lidé různých věkových skupin, některé aspekty hry mohou být obtížné pro starší hráče nebo pro ty s určitými fyzickými omezeními. Zároveň na rozdíl od týmových adrenalinovějších sportů nebo rychlejších individuálních sportů může být golf vnímán jako poměrně statický a méně dynamický. Je v něm mnohem více času na přemýšlení, ne každý u něj umí tzv. vypnout. Pro ty, kteří hledají více akce, vzrušení a týmové interakce, může být golf příliš pomalý, neuspokojivý, nudný.
  • Sociální a kulturní bariéry: Golf má určitou reputaci sportu pro "vyšší třídu" a může být stále vnímán jako sport striktně exkluzivní nebo elitářský. Pro někoho, kdo se neztotožňuje s touto kulturou nebo hledá více inkluzivní a přístupný sport, může být těžké se v golfovém prostředí cítit pohodlně a tuto úvodní bariéru mentálně překročit. Zvlášť na některých hřištích, případně specifických komerčních turnajích určených pro „vyšší klientelu“. Negativní zkušenost a srážka s namachrovaným a povýšeným blbcem často dokáže znechutit neprávem golf jako celek. Navíc, najít si partnery na hru nebo se připojit k jiné, již pravidelně hrající skupině může být pro nováčky poměrně obtížné. Ne nadarmo se říká, že člověka a jeho vlastnosti poznáš při golfové hře. A někdy to není hezký pohled. Nejenom na jiné, ale ani na sebe sama.
  • Závislost na počasí a omezení hraní: Golf je sport, který je velmi závislý na počasí. Špatné počasí může narušit nebo dokonce znemožnit hraní, což může být pro hráče, kteří se na hru těšili, velmi nepříjemné. V Česku je také na většině hřišť hrací sezóna omezena na jaro, léto a část podzimu, což omezuje možnosti pro pravidelnou hru a postupné zlepšování. Zároveň pro některé tato vynucená zimní pauza bývá důvodem, kdy rekreační hráči tuto svoji aktivitu po tak dlouhém přerušení na jaře již neobnoví.
  • Omezená dostupnost a přístupnost hřišť: V některých oblastech může být přístup k golfovým hřištím omezený, v okolí Prahy a středočeském kraji je na výběr hřišť v různých cenových relacích a zaměření v krátké dojezdové vzdálenosti odkudkoli přehršel, na druhé straně např. Jižní Morava ma nabídku menší. Vysoce kvalitní hřiště mohou být často pro pravidelnou hru drahá nebo/a vyžadují členství v exkluzivních klubech. Pro ty, kteří bydlí v oblastech, kde nejsou golfová hřiště snadno dostupná, může být tedy pravidelné hraní golfu logisticky, finančně i časově náročné.
  • Složitá pravidla a etiketa: Pravidla golfu jsou komplexní a často se při jejich nepochopení mohou zdát matoucí, zejména pro nové hráče. Existuje celá kniha pravidel, které je dobré znát a dodržovat, těch podstatných pro nesoutěžní hru však je jen pár. Pak máme celou řadu nepsaných pravidel a zvyklostí směřující především k plynulému pohybu na hřišti. Stres z toho, že musíte být v souladu s těmito pravidly a zároveň udržet určitou úroveň etikety v souladu s vlastními nároky na povedené údery, může po nějaké době bránit tomu, aby si hráč užíval v klidu svoji hru.

V předchozích bodech nebylo mou ambicí ani zájmem zdiskreditovat tento nádherný koníček a sport, kterému jsem před lety i sám plně propadl, ale pokud možno realisticky a střízlivě připomenout, že existují určité aspekty, se kterými je dobré při začátku svého golfového působení počítat. Abych nebyl následně zklamán, že mě nikdo tohle neřekl. Myslím, že je dobré to vědět a snažit se k nim přistupovat s vědomím, že tam jsou, ale že jsou jen součástí nikoli celkem. Aby nakonec ty pozitivní aspekty a přínosy golfu, kterých je mnohem víc, jsou mnohem hlubší a intenzivnější, měly prostor a čas se dostat na světlo světa. Těm pozitivům se budu postupně věnovat v dalších dílech, kdy se pokusím postupně vyvrátit předchozí negativní tvrzení. A nastavit vždy i tu druhou stranu mince pro komplexní obrázek. Závěry a inspiraci nechť si každý z toho odnese pro sebe pak každý sám. Mohu každého nadšence do golfu ale hned uklidnit. Každý z těchto bodů má to své ALE a tu druhou, lepší, mnohem pozitivnější stránku. Řešení, které případná negativa dokáží v mnoha případech úplně „vymazat“. Stačí jen vědět, tušit, rozšiřovat si obzory a nevzdávat se příliš brzy. Co brzy. Nikdy se nevzdávat! Vždycky to jde. Důležitá je ta následující rána, odpal, pat, stejně jako náš, každého osobní, přístup k tomu našemu golfu 👍

PS: Budu rád za případné podněty a diskusi pod tímto úvodním článkem, rád bych se však v navazujících dílech se jednotlivým bodům věnoval více a pokusil se je postupně podrobněji rozebrat. Věřím, že pro některé z nováčků bude tento seriál přínosem a pro ty ostatní harcovníky - že je neurazí a případně mne laskavě doplní nebo opraví, kde jsem se uchýlil k přílišné zkratce. :)
Další článek v seriálu 'Proč NEHRÁT golf? Golfové výzvy pro začátečníky': Pro začátečníky II. - Jak se na začátku finančně NEzruinovat