Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Markovátko z pohledu pravidel omezeno není nijak. Když budeš chtít, můžeš markovat třeba kombajnem, pokud nebudeš zdržovat hru (a poškozovat green). Stejně tak není nikde řečeno, že se musí markovat za míč.
Ale je to dobrým zvykem, stejně jako markování mincí nebo něčím podobným.
Já myslím, že riziko zasažení míčem není, přeci pokud má spoluhráč ve flajtu pocit, že bys mu mohl překážet v dráze puttu, požádá tě o přemarkování.Dotaz k tématu... konečně jsem sehnal markovátku dle mého gusta a poté co přišlo z ebay, tak nastala obava, že je zkrátka moc velké... tloušťka kolem 1mm jako 5kč mince je ideál, ale průměr je proti "bůru" dvojnásobný viz fotka... odhadem 4cm markovátko vs 2cm mince 5kč. Sice tady čtu, že to pravidlo neupravují, ale zároveň se obávám, že riziko zasažení a následné ovlivnění směru míče bude příliš a hráči ve flightu budou protestovat kvůli mojí bezohlednosti... co myslíte? (ps. samo, že to tréninkově vyzkouším atd. ale zajímá mě i názor zkušených) Dík ;-)
Edit: všiml jsem si, pokud googlím správně, tak populární Poker žetony se dělají 39-49mm v průměru, takže mnou naměřených 43mm by mělo být zkousnutelné a pokud bude někdo mít problém, tak mě prostě slušně požádá o jiný předmět a já užiju bůra? Nebo se pletu?
Neřeš, běžně vídám ty žetony. Ty jsou velké a tlusté..Dotaz k tématu... konečně jsem sehnal markovátku dle mého gusta a poté co přišlo z ebay, tak nastala obava, že je zkrátka moc velké... tloušťka kolem 1mm jako 5kč mince je ideál, ale průměr je proti "bůru" dvojnásobný viz fotka... odhadem 4cm markovátko vs 2cm mince 5kč. Sice tady čtu, že to pravidlo neupravují, ale zároveň se obávám, že riziko zasažení a následné ovlivnění směru míče bude příliš a hráči ve flightu budou protestovat kvůli mojí bezohlednosti... co myslíte? (ps. samo, že to tréninkově vyzkouším atd. ale zajímá mě i názor zkušených) Dík ;-)
Edit: všiml jsem si, pokud googlím správně, tak populární Poker žetony se dělají 39-49mm v průměru, takže mnou naměřených 43mm by mělo být zkousnutelné a pokud bude někdo mít problém, tak mě prostě slušně požádá o jiný předmět a já užiju bůra? Nebo se pletu?
Hledal jsem a nenašel. Týčko v pravidlech upraveno je, ale markovátko nikoli. Jak to s ním je? Může být libovolně veliké, tvarované a např i s nožičkou na zapíchnutí jako připínáček, nebo ne?
Ono opravdu není nikde definováno jak označovat polohu míče. Co je podstatné je vrátit míč na to správné místo. Někde mi utkvělo, že se nesmí poloha označovat pouze volným přírodním předmětem. Větev, stévlo trávy pod. Oporu v pravidlech ale nemám. Pokud ji najdete pak sem s tím.
Co jsem kdysi řešil bylo takové to klasické přiložení patru vedle míčku a následné pohybování s ním, natočení značky pro směr patování. Osobně jsem to nebral jako řádné označení polohy míče. Na kurzu rozhodčího mě ujistili, že je to v pořádku a nejedná se o pohnutí míčem v klidu. Že hlava patru samotná použita títmo způsobem označuje polohu míčku.
Jen takový postřeh.![]()
Jen pozor aby sis nešlápl do dráhy patu...! [emoji23]Obecně se může markovat i botou.
To bych musel markovat před míčkem, já markuji za a to mi potom šlapota nehrozí.Jen pozor aby sis nešlápl do dráhy patu...! [emoji23]
Toto je zajímavé , v TV GOLF CHANEL o poloze markovátka netvrdil "Bred", že by muselo být jen za, tvrdil, že je to jedno, když je na spojnici míč -jamka, jen to spoluhráči musí vědět a, že je zvykem před hlava a za orel. Nevím jak je to pravidlově a výkladově . Že by v TV říkali bludy a neb se změnili pravidla??(16.1b)Kdekoli.
Pravidla říkají - Poloha míče MUSÍ být označena předtím, než je zvednut podle Pravidla, které vyžaduje jeho vrácení na původní místo.
Poznámka: Poloha míče, který má být zvednut, BY SE MĚLA (tedy je doporučeno) označit položením markovátka, malé mince nebo jiného podobného předmětu těsně za míč. Pokud předmět označující polohu míče překáží ve hře, postoji nebo úderu jinému hráči, měl by být přemístěn stranou o jednu nebo více délek hlavy hole.
Z té reakce jsem zmatený... ať to čtu jak chci. V TV říkali, že je jedno kde / z jaké strany míče položím markovátko? Tvrdil, že je to jedno. Což je v pořádku. Pravidla nikde nijak neurčují jak markovat. Pouze to, že se to musí. Takže jeho tvrzení je správné.Toto je zajímavé , v TV GOLF CHANEL o poloze markovátka netvrdil "Bred", že by muselo být jen za, tvrdil, že je to jedno, když je na spojnici míč -jamka, jen to spoluhráči musí vědět a, že je zvykem před hlava a za orel. Nevím jak je to pravidlově a výkladově . Že by v TV říkali bludy a neb se změnili pravidla??(16.1b)Kdekoli.
Pravidla říkají - Poloha míče MUSÍ být označena předtím, než je zvednut podle Pravidla, které vyžaduje jeho vrácení na původní místo.
Poznámka: Poloha míče, který má být zvednut, BY SE MĚLA (tedy je doporučeno) označit položením markovátka, malé mince nebo jiného podobného předmětu těsně za míč. Pokud předmět označující polohu míče překáží ve hře, postoji nebo úderu jinému hráči, měl by být přemístěn stranou o jednu nebo více délek hlavy hole.
Jen jsem reagoval na" položit těsně za míč".jinak myšleno TV GOLF CHANEL pořady typu trénink porady atd. Reagují proto, aby toto tvrzení nebylo bráno jako pravidlo z PRAVIDEL. nevím sice jestli ta spojnice míč - jamka je správně , dle mého selského rozumu to dává smysl i to jak položit hlava-orel, v tvém případě jiné než správná poloha - přemístit po posunutí.Z té reakce jsem zmatený... ať to čtu jak chci. V TV říkali, že je jedno kde / z jaké strany míče položím markovátko? Tvrdil, že je to jedno. Což je v pořádku. Pravidla nikde nijak neurčují jak markovat. Pouze to, že se to musí. Takže jeho tvrzení je správné.