Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Malý golfový pravidlový kvíz

K otázce 1) kvízu položil @Mirek_62 doplňující dotaz: co znamená „cvičně si zapatuje" ?
Já mu odpověděl: provede úder (nebo více úderů) patrem do míče (nebo míčů).
Následně @Mirek_62 poukázal na nepřesné položení kvízové otázky, neboť skutečně záleží na tom, kolik těch ran (patů) hráč v dané situaci provedl. A proto zde předkládám podrobnější rozbor:

Podle pravidla 5.2 se "cvičením na hřišti" rozumí zahrání míče, nebo zkoušení povrchu jamkoviště kutálením míče nebo hlazením.

Podle pravidla 5.2.b nesmí hráč ve hře na rány cvičit na hřišti před kolem (vyjma tří konkrétně vyjmenovaných úkonů). Mnou uvedená situace žádnou ze tří výjimek nesplňuje.

Trest za porušení pravidla 5.2b je popsán následovně: "Jestliže hráč zahraje ránu v rozporu s tímto Pravidlem, obdrží na své první jamce všeobecný trest. Jestliže zahraje další ránu v rozporu s tímto pravidlem, je diskvalifikován."

Předchozí text si já ve své praxi (- stalo se mi vícekrát na klubových turnajích) vykládám tak, že pokud se jako rozhodčí dozvím, že hráč porušil pravidlo 5.2b způsobem popsaným v uvedené pravidlové situaci, ověřím si tuto skutečnost u dalších osob a především u hráče samotného a udělím mu všeobecný trest (2 TR připsané k výsledku na první jamce) bez ohledu na to, kolik cvičných patů na tom grýnu provedl, zda jeden nebo více.

Vycházím přitom i z interpretace 5.2b/3 – Application of Penalty for Practising on Course Before Round in Stroke Play Rule 5.2b explains when a player is not allowed to practise on the course before a round in stroke play. The penalty statement in Rule 5.2b is not limited to making a stroke as the term “practising on the course” also includes testing the surface of the putting green by rolling a ball or rubbing the surface. If a player rubs the surface of a single green, they have only breached Rule 5.2b once no matter how many times they rub the surface of the same green.

A to i přes to, že v poslední větě o tom, že je jedno, kolikrát přitom na grýnu provede "rubbing", tedy v překladu tření, drhnutí (do českých pravidel přeloženo zřejmě jako hlazení), se vysloveně nehovoří o provedení rány (nebo ran), tedy onomu patování.

Jenže konec textu pravidla 5.2b o trestu lze vykládat tak, že za cvičnou 1 ránu (pat) je všeobecný trest, za 2 cvičné rány (paty) by už měla být diskvalifikace a ne že za první porušení (kdy je jedno, jestli byl proveden cvičný pat jeden nebo více) je udělen všeobecný trest a až za následné další porušení (na stejném grýnu nebo jinde na hřišti, když nepůjde o jednu ze tří výjimek) diskvalifikace (tedy že trest diskvalifikace ne hned, ale až po předchozím uložení všeobecného trestu).

Pomohla blesková konzultace s Mgr. Daliborem Procházkou, který byl tak laskav a mé žádosti o posouzení postupu obratem vyhověl, a věc se má správně takto (uvádím celou odpověď):

"Správně je v tomto případě ovšem ta přísnější interpretace - první cvičná rána všeobecný trest a druhá cvičná rána (jakákoli, kdekoliv, samozřejmě kromě uvedených vyjímek) diskvalifikace.

Proč? Rána je pravidlově jasně definovaný pojem, se kterým se tak dá následně dobře pracovat. To testování povrchu může mít více podob (kutálení míče, hlazení povrchu) a bylo by nadúčelné pokoušet se vydefinovat počátek a konec jednoho každého takového úkonu (např. přejedu rukou po povrchu jamkoviště tam a zpátky - jde o jeden úkon nebo o dva?; podobně u toho kutálení), takže tam se to v inkriminované situaci schová pod jedno provinění.

Hlavně se tu ale v principu bavíme o (násobném) trestu za více provinění (viz 1.3c(4)), kdy "zahrání rány" je explicitně definováno jako "přerušení činnosti", takže další cvičná rána je samostatným a tedy druhým porušením zmíněného pravidla se zřejmými následky podle uvedené textace.


Ostatě dřív to byla rovnou diskvalifikace, dneska má hráč možnost si při prvním porušení uvědomit, že nekoná správně, a ještě se tak zachránit pro účast v soutěži.

U toho testování povrchu by na základě uvedené interpretace bylo pro přerušení činnosti potřeba stejný či podobný úkon provést na jiném jamkovišti, což už by zakládalo důvod ke zmíněné diskvalifikaci.

Každopádně díky za všeobecnou osvětu a snahu uplatňovat pravidla co možná přesně!"


Takže já děkuji @Mirek_62 za to, že do toho "rýpal" a tím napomohl dobrat se skutečnosti, jak to vlastně v daném případě je. Za nepřesnost v položení a upřesnění kvízové otázky 1) se omlouvám, neodradí mě to ale v přípravě pokračování kvízu, budete-li o to stát. ;)

Více mi jde proti srsti to, že v rozhodování dané situace teď budu muset být přísnější než dosud, zcela v duchu odpovědi Mgr. Procházky. :(

Jindra
Pravidlový kvíz – 3. pokračování (a také poslední)

Na každou z následujících otázek je vždy jen jedna správná odpověď A), B) nebo C).

Obdrží hráč trest a jaký za následující úkon nebo situaci?

13) Hráč během hraní první jamky turnaje na rány zjistí, že má v bagu 15 holí, protože si nedávno dokoupil nový hybrid. Ještě před dohráním jamky tuto hůl vyřadí předáním okolo jedoucímu rozhodčímu.

A) bez trestu, B) jedna trestná rána /1 TR/, C) všeobecný trest - dvě trestné rány /2 TR/

14) Jiný hráč ve skupině ve hře na rány na jamkovišti doklepne do jamky svým patrem hráčův míč, který po patu zůstal u jamky stát s částečným přesahem přes okraj jamky, aniž by uplynula čekací doba 10 vteřin. Bude jiný hráč potrestán, a pokud ano, jak?
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

15) Hráčův míč je zabořený v poli ve svém vlastním důlku. Hráč postupuje a svůj postup nahlas komentuje takto: "Beru úlevu od zabořeného míče, vymezuji oblast úlevy o velikosti dvou holí od polohy míče, zvedám a čistím míč, spouštím míč z výšky mých kolen k nejvzdálenějšímu okraji mnou takto vymezené oblasti úlevy, kde mám nejlepší pozici pro další ránu." Ránu hráč následně odehraje.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

16) Hráč prohlásí svůj míč, ležící v bankru v samé blízkosti vysoké hrany bankru, za nehratelný a využije úlevu spuštěním míče na spojnici dozadu mimo bankr.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

17) Hráč na jamkovišti postupně opravil v dráze patu tato poškození: vypichovátkem opravil dvě stopy po dopadu míčů a vyrovnal prohlubeň od stopy jelena, vydloubnul zašlápnutou modřínovou šišku a týčkem srovnal takto vzniklou prohlubeň, botou sešlápl a hlavou patru urovnal vystouplou část ucpávky staré jamky.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

18) Hráč za silného deště zahraje na jamkovišti ránu patrem ve chvíli, kdy mu jeho nosič drží nad hlavou deštník.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

A ještě prémiová otázka:

19) Hráč, člen 19. jamky, na jamkovišti odmete ručníkem s logem 19. jamky písek vyhozený hraním z blízkého bankru.
A) bez trestu, B) 1 TR, C) 2 TR

Můžete si to zkusit jen tak nebo i odpovědět příspěvkem zde ve formě řady 7 písmen, např. ABACABA. Správné odpovědi zveřejním v neděli. Jindra
C,C,C( případně B, záleží kde míč po dropu skončil )C,A,C a A
 
Správné odpovědi kvízu č. 3 ze dne 4.1.2024: CCCCAC+A

13)
Limit je 14 holí podle prav. 4.1b(1). Hráč jich měl během hraní první jamky v bagu 15. Trest za porušení je stanoven pravidlem 4.1b(4) – 2 TR.

Poznámka: Trest ve hře na rány – dvě trestné rány, nejvýše čtyři: Hráč obdrží všeobecný trest (dvě trestné rány) za každou jamku, na které k porušení došlo, nejvýše však čtyři rány za kolo (dvě trestné rány se připočtou na prvních dvou jamkách, na kterých k porušení došlo).

14) Podle prav. 13.3b jestliže nějaký jiný hráč ve hře na rány úmyslně zvedne hráčův míč přesahující okraj jamky nebo s ním pohne předtím, než uplyne čekací doba, pak ve hře na rány hráč, který zvedl míč nebo s ním pohnul, obdrží všeobecný trest – 2TR.

Poznámka: Míč musí být vrácen na okraj jamky.

15) Hráč nesprávně vymezil velikost „oblasti úlevy“ na 2 hole a spustil míč na samý kraj takové „oblasti úlevy“. Podle prav. 16.3b je pro beztrestnou úlevu od zabořeného míče velikost oblasti úlevy jen jedna délka hole. Podle prav. 14.3b(4) jestliže byl míč odehrán z místa mimo oblast úlevy (pozn.: té správné), obdrží hráč všeobecný trest – 2 TR.

16)
Podle prav.19.3b jestliže je hráčův míč v bankru, má hráč doplňkovou možnost úlevy, když s celkovým trestem dvou trestných ran může využít úlevu dozadu po spojnici mimo daný bankr – za 2 TR.

Poznámka: Má se za to, že za úlevu za nehratelný míč v bankru je ta první TR, za úlevu mimo bankr dozadu ta druhá TR.

17) Hráč může beztrestně opravit poškození jamkoviště tak, že podnikne rozumné kroky k tomu, aby uvedl jamkoviště do co možná původního stavu, avšak pouze za použití své ruky, nohy nebo další části těla nebo běžného nástroje k opravě stop po dopadu míčů, týčka, hole nebo jiné běžné části výstroje, a bez zbytečného zdržování hry - prav. 13.1c(2) – bez trestu.

Poznámka: Je dovoleno opravit jakékoli poškození způsobené osobou nebo vnějším vlivem, jako třeba: • Stopy po dopadech míčů, poškození způsobené botami (třeba otisky hřebíků bot) a škrábance nebo prohlubně způsobené výstrojí nebo praporkovou tyčí, • Ucpávky starých jamek, travní záplaty, spáry mezi travními drny a škrábance nebo prohlubně způsobené nástroji nebo vozidly údržby, • Zvířecí stopy nebo otisky kopyt, a • Zapuštěné předměty (jako kameny, šišky, kroupy nebo týčko) a prohlubně, které způsobily. Avšak není dovoleno opravit žádné poškození nebo stav, které jsou výsledkem: • Běžných údržbových zásahů směřujících k zachování stavu jamkoviště (jako jsou provzdušňovací díry nebo drážky po prořezu), • Závlahy nebo deště nebo jiných přírodních sil, • Přírodních nedokonalostí povrchu (jako jsou plevel, holá místa, nemocné plochy nebo oblasti s nerovnoměrným růstem trávy), nebo • Běžného opotřebení jamky.

18) Podle prav. 10.2b(5) hráč nesmí provést úder, zatímco mu jeho nosič nebo jakákoli jiná osoba poskytuje fyzickou ochranu před živly – 2 TR.

Poznámka: Toto Pravidlo nezakazuje hráči, aby se při provádění úderu před živly chránil sám, např. tím, že si oblékne ochranné oblečení nebo že si sám drží nad hlavou deštník.

19) Podle prav. 8.1b(10) a 13.1c mohou být písek nebo zemina z jamkoviště beztrestně odstraněny m. j. běžnou částí výstroje (ručník z promo akce 19. jamky z toho nevyjímaje) - bez trestu.


Díky všem, kteří jste si to zkusili. A ty ostatní to snad tak moc neobtěžovalo. Přeji všem hodně zdraví a těším se stejně jako vy na začátek jara. Jindra
 
Díky,zase budu o něco chytřejší (než to zase zapomenu) 😢
 
Správné odpovědi kvízu č. 3 ze dne 4.1.2024: CCCCAC+A

13)
Limit je 14 holí podle prav. 4.1b(1). Hráč jich měl během hraní první jamky v bagu 15. Trest za porušení je stanoven pravidlem 4.1b(4) – 2 TR.

Poznámka: Trest ve hře na rány – dvě trestné rány, nejvýše čtyři: Hráč obdrží všeobecný trest (dvě trestné rány) za každou jamku, na které k porušení došlo, nejvýše však čtyři rány za kolo (dvě trestné rány se připočtou na prvních dvou jamkách, na kterých k porušení došlo).

14) Podle prav. 13.3b jestliže nějaký jiný hráč ve hře na rány úmyslně zvedne hráčův míč přesahující okraj jamky nebo s ním pohne předtím, než uplyne čekací doba, pak ve hře na rány hráč, který zvedl míč nebo s ním pohnul, obdrží všeobecný trest – 2TR.

Poznámka: Míč musí být vrácen na okraj jamky.

15) Hráč nesprávně vymezil velikost „oblasti úlevy“ na 2 hole a spustil míč na samý kraj takové „oblasti úlevy“. Podle prav. 16.3b je pro beztrestnou úlevu od zabořeného míče velikost oblasti úlevy jen jedna délka hole. Podle prav. 14.3b(4) jestliže byl míč odehrán z místa mimo oblast úlevy (pozn.: té správné), obdrží hráč všeobecný trest – 2 TR.

16)
Podle prav.19.3b jestliže je hráčův míč v bankru, má hráč doplňkovou možnost úlevy, když s celkovým trestem dvou trestných ran může využít úlevu dozadu po spojnici mimo daný bankr – za 2 TR.

Poznámka: Má se za to, že za úlevu za nehratelný míč v bankru je ta první TR, za úlevu mimo bankr dozadu ta druhá TR.

17) Hráč může beztrestně opravit poškození jamkoviště tak, že podnikne rozumné kroky k tomu, aby uvedl jamkoviště do co možná původního stavu, avšak pouze za použití své ruky, nohy nebo další části těla nebo běžného nástroje k opravě stop po dopadu míčů, týčka, hole nebo jiné běžné části výstroje, a bez zbytečného zdržování hry - prav. 13.1c(2) – bez trestu.

Poznámka: Je dovoleno opravit jakékoli poškození způsobené osobou nebo vnějším vlivem, jako třeba: • Stopy po dopadech míčů, poškození způsobené botami (třeba otisky hřebíků bot) a škrábance nebo prohlubně způsobené výstrojí nebo praporkovou tyčí, • Ucpávky starých jamek, travní záplaty, spáry mezi travními drny a škrábance nebo prohlubně způsobené nástroji nebo vozidly údržby, • Zvířecí stopy nebo otisky kopyt, a • Zapuštěné předměty (jako kameny, šišky, kroupy nebo týčko) a prohlubně, které způsobily. Avšak není dovoleno opravit žádné poškození nebo stav, které jsou výsledkem: • Běžných údržbových zásahů směřujících k zachování stavu jamkoviště (jako jsou provzdušňovací díry nebo drážky po prořezu), • Závlahy nebo deště nebo jiných přírodních sil, • Přírodních nedokonalostí povrchu (jako jsou plevel, holá místa, nemocné plochy nebo oblasti s nerovnoměrným růstem trávy), nebo • Běžného opotřebení jamky.

18) Podle prav. 10.2b(5) hráč nesmí provést úder, zatímco mu jeho nosič nebo jakákoli jiná osoba poskytuje fyzickou ochranu před živly – 2 TR.

Poznámka: Toto Pravidlo nezakazuje hráči, aby se při provádění úderu před živly chránil sám, např. tím, že si oblékne ochranné oblečení nebo že si sám drží nad hlavou deštník.

19) Podle prav. 8.1b(10) a 13.1c mohou být písek nebo zemina z jamkoviště beztrestně odstraněny m. j. běžnou částí výstroje (ručník z promo akce 19. jamky z toho nevyjímaje) - bez trestu.


Díky všem, kteří jste si to zkusili. A ty ostatní to snad tak moc neobtěžovalo. Přeji všem hodně zdraví a těším se stejně jako vy na začátek jara. Jindra
Díky za super test(y). Myslím si, že v otázce č 13 by hráč dostal 2 trestné, ale na základě jiného pravidla. Míč nezvednul ani neposunul, on jej doklepl do jamky patrem, což je hra nesprávným míčem ( pravidlo 6.3). U otázky 15 se domnívám, že by případně mohla nastat i varianta jen s jednou trestnou ranou. Ze zadání otázky je jasné, že hráč dropoval na špatném místě, ale není zřejmé, že z nesprávného místa i odehrál. Pokud se mu míč zakutálel po dropu do vzdálenosti do jedné hole a hráč z tohoto místa odehrál ( možné to je ), pak dostane jen jednu trestnou ránu.14.3.b
 
Díky za super test(y). Myslím si, že v otázce č 13 by hráč dostal 2 trestné, ale na základě jiného pravidla. Míč nezvednul ani neposunul, on jej doklepl do jamky patrem, což je hra nesprávným míčem ( pravidlo 6.3). U otázky 15 se domnívám, že by případně mohla nastat i varianta jen s jednou trestnou ranou. Ze zadání otázky je jasné, že hráč dropoval na špatném místě, ale není zřejmé, že z nesprávného místa i odehrál. Pokud se mu míč zakutálel po dropu do vzdálenosti do jedné hole a hráč z tohoto místa odehrál ( možné to je ), pak dostane jen jednu trestnou ránu.14.3.b
Tvoje uvažování není s ničím v rozporu.

U otázky asi 14 (ne 13) by mohl být správně stejný trest 2 TR podle 6.3c(1) - zahrání rány nesprávným míčem. Úloha ovšem byla jednoznačně postavena na tom, že jiný hráč nepočkal 10 vteřin, aby mohl míč hráče, který patoval, spadnout do jamky (nebo taky ne), a s horlivostí, že už tam má kolegovi ve flajtu spadnout, ho tam sám doklepnul. A to se trestá 2 TR právě podle pravidla 13.3b o hře na jamkovišti.

U otázky 15 jde jedině o nesprávné vyměření velikosti oblasti úlevy. Situaci popisuje sám hráč, že spouští míč na samý okraj jím vymezené oblasti úlevy, tedy skoro o délku hole dál, než pravidla dovolují. Z toho rozdílu vyplývají 2 TR. Kdyby úloha chtěla řešit stav po spuštění míče a odkutálení se míče o více než délku jedné hole zase zpět k referenčnímu bodu, tedy do plochy skutečně správné oblasti úlevy, bylo by to v ní zmíněno. (Pak by šlo o trest 1 TR za to, že míč byl spuštěn nesprávným způsobem do místa mimo oblast úlevy.)

Je dobře, že o tom můžeme i takto diskutovat, protože ve skutečnosti se dění na hřišti nemusí vejít do šablon pravidel a vždy je třeba před rozhodnutím vzít v úvahu co se hraje, kdo hraje, co zamýšlí, co dělá, jak hraje, jak to dopadne. Protože rozhodčím je sám sobě hráč v 99% případů, jak někde psal @mkopcak . Až potom přijde v tom zbylém 1% na řadu rozhodnutí rozhodčího.
 
Protože počasí stojí za Starou Bellu, není od věci malé opakování pro Vaše pobavení:

1.
Hráč se dostaví na startovní místo v turnaji na rány (Stableford) 3 minuty po svém startovním čase. Bude potrestán
a) odečtením 2 stablefordových bodů z jeho celkového výsledku po skončení kola,
b) všeobecným trestem (2 trestné rány) uděleným na první jamce.

2. Pravoruký hráč při hře na rány zahájí hru na jamce tak, že zahraje první ránu, přičemž stojí pravou nohou na odpališti a míč má natýčkovaný na linii spojující středy obou odpališťových kamenů ve vzdálenosti 20 cm za pravým odpališťovým kamenem. Bude potrestán
a) jednou trestnou ránou a může pokračovat ve hře provedením další rány,
b) všeobecným trestem a musí toto pochybení napravit tím, že zahraje míč z odpaliště.

3. Hráč odehrál první ránu z odpaliště a míč se mu po odrazu od nevhodně odstavené buginy odrazil zpět k nohám na odpaliště. Hráč míč zvedl, natýčkoval na jiném místě na odpališti a odehrál ho na fervej. V tomto případě hráč
a) nebude nijak potrestán a jeho míč "leží druhou",
b) bude potrestán všeobecným trestem a jeho míč "leží čtvrtou".

4. Během hraní jamky hráč neoprávněně nahradí svůj míč jiným míčem. Hráč bude potrestán
a) všeobecným trestem a může dohrát jamku libovolným míčem,
b) jednou trestnou ránou a musí dohrát jamku tímto neoprávněně nahrazeným míčem.

5. Při hře na rány se sva hráči dohodnou, že zahrají mimo pořadí a tím uspoří čas. Učiní tak bezpečným a odpovědným způsobem, přičem žádný z nich tím nezíská nějakou výhodu. Oba hráči
a) nebudou nijak potrestáni,
b) budou potrestáni všeobecným trestem za hru mimo pořadí.

6. Hráč se neúspěšně snaží pouhým pohledem identifikovat svůj míč v poli. Proto ho zvedne, aniž by označil jeho polohu, úplně ho očistí a vrátí zpět. Hráč bude potrestán
a) jednou trestnou ránou za neoznačení míče a jednou trestnou ránou za jeho očištění v míře větší, než je pro identifikaci nezbytné - dohromady dvěma trestnými ránami,
b) jednou trestnou ránou.

7. Hráč nalezl svůj míč v rafu (roughu), utrhnul v jeho blízkosti překážející stéblo trávy a tento míč odehrál. Hráč
a) bude potrestán všeobecným trestem,
b) bude potrestán jednou trestnou ránou.

8. Míč v poli se vlivem přírodních sil pohnul ve chvíli, kdy hráč provedl nápřah k ráně, kterou následně zahrál. Hráč
a) bude potrestán všeobecným trestem za hru pohybujícím se míčem,
b) hráč nebude nijak potrestán, míč se bude hrát z místa, kde se po ráně zastavil.

9. Hráč bude hrát ránu na grýn přes horizont. Protože za horizontem nevidí praporkovou tyč, položí si v daném směru 3 metry před sebe na zem větvičku, kterou našel na zemi, a ránu zahraje. Hráč
a) bude potrestán všeobecným trestem,
b) nebude nijak potrestán, protože jde o určení pozice jamky na hřišti.

10. Hráčův míč, zahraný z místa před grýnem, zasáhne nosiče jiného hráče, který náhodou stál za grýnem ve směru rány.
a) Hráč nebude nijak potrestán a bude hrát míč jak leží.
b) Rána se nepočítá a hráč musí beztrestně opakovat ránu z původního místa. Jiný hráč, jehož nosič byl míčem zasažen, bude potrestán všeobecným trestem.

Správná je vždy jen jedna odpověď, druhá je nesprávná. Můžete, ale také nemusíte, odpovídat příspěvkem. Stačí, když si zkusíte odpovědět sami pro sebe.

Správné odpovědi prozradím asi za 2 dny.
 
Upraveno:
B,B,A,B,A,B,A,B,A,A
 
b, b, a, a, a, b, b, b, a, a
 
1B, 2B, 3B, 4A, 5A, 6B, 7A, 8B, 9A, 10A

bez koukani do pravidel!
 
1 B, 2 B, 3B,4 B,5 A, 6 A, 7 A, 8 B, 9 A, 10 A
 
Správné odpovědi na čtvrteční pravidlový kvíz jsou b,b,a,b,a,b,a,b,a,a.

1.b) Dostavení se na start do 5 minut - všeobecný trest na 1. jamce. (Dříve se odečítaly 2 Stejbly z celkového výsledku.) Prav. 5.3a výjimka 1.

2.b) Míč ve hře na rány nebyl zahrán z odpaliště. Rána se nepočítá. Všeobecný trest a nutnost napravit zahráním z odpaliště. Pravidla 6.1, 6.2.

3.a) Míč po zahrání rány leží na odpališti. Bez trestu. Pravidlo 6.2b(6).

4.b) 1TR - Neoprávněně nahrazený míč. Prav. 6.3b(3).

5.a) Bez trestu. Ready golf. Prav. 6.4b(2).

6.b) Celkem 1TR - Uplatnění trestů při vícenásobném porušení pravidel. Prav. 1.3c(4). (Vyšší z těchto: Označení, zvednutí a čištění míče. Prav. 14.1a, 1TR, 14.1c 1TR.)

7.a) Všeobecný trest. Nepovolené úkony zlepšující podmínky pro provedení rány. Prav. 8.1a(1).

8.b) Bez trestu. Míč se pohne během nápřahu nebo během rány. Prav. 9.1b. Míč se hraje z nového místa.

9.a) Všeobecný trest. Nedovolená jiná pomoc. Prav. 10.2b(1).

10.a) Bez trestu. Míč náhodou zasáhne jakoukoliv osobu nebo vnější vliv. Prav. 11.1a, 11.1b.

Správně odpověděl @Kal_Kal , je vidět, že se Josef pečlivě připravil ke zkoušce na rozhodčího. :)
Děkuji všem. kteří jste si těch pár věcí zopakovali před začátkem turnajové sezóny. :)
 
Upraveno:
3.a) Míč po zahrání rány leží na odpališti. Bez trestu. Pravidlo 6.2b(6).
a zrovna tohle mi prijde proti logice: jak muzu odehrat ranu a pak si znova natyckovat mic, to mi proste nedava smysl

vetsi smysl by mi davalo, kdybych musel hrat jak lezi, stejne jako pri vsech ostatnich pripadech
 
a zrovna tohle mi prijde proti logice: jak muzu odehrat ranu a pak si znova natyckovat mic, to mi proste nedava smysl
vetsi smysl by mi davalo, kdybych musel hrat jak lezi, stejne jako pri vsech ostatnich pripadech
No to je proto, Romane, že podobně jako jamkoviště je i odpaliště docela speciální plocha, kde hráč může víc, než v poli. Může míč natýčkovat nebo ho posadit na hromádku z písku či hlíny, a to kdekoli na odpališti, setřít rosu nebo jinovatku, urthnout překážející stéblo nebo list trávy.
Situace v otázce 3. je stejná, jako kdybys hrál z odpaliště jako jednu z možností při braní úlevy (se ztrátou rány a vzdálenosti) nebo když odtamtud musíš hrát (míč v autu nebo ztracen). Tehdy ti natýčkování divné jistě nepřijde. Prostě vždy hraješ další ránu z odpaliště. :)
 
No to je proto, Romane, že podobně jako jamkoviště je i odpaliště docela speciální plocha, kde hráč může víc, než v poli. Může míč natýčkovat nebo ho posadit na hromádku z písku či hlíny, a to kdekoli na odpališti, setřít rosu nebo jinovatku, urthnout překážející stéblo nebo list trávy.
Situace v otázce 3. je stejná, jako kdybys hrál z odpaliště jako jednu z možností při braní úlevy (se ztrátou rány a vzdálenosti) nebo když odtamtud musíš hrát (míč v autu nebo ztracen). Tehdy ti natýčkování divné jistě nepřijde. Prostě vždy hraješ další ránu z odpaliště. :)
Jen pro upřesnění, co je odpaliště.
Že to není celá (obvykle nízce střižená plocha, často i vyvýšená, na které jsou umístěný „kameny” určité barvy). 😉

IMG_9818.jpeg
 
No to je proto, Romane, že podobně jako jamkoviště je i odpaliště docela speciální plocha, kde hráč může víc, než v poli. Může míč natýčkovat nebo ho posadit na hromádku z písku či hlíny, a to kdekoli na odpališti, setřít rosu nebo jinovatku, urthnout překážející stéblo nebo list trávy.
Situace v otázce 3. je stejná, jako kdybys hrál z odpaliště jako jednu z možností při braní úlevy (se ztrátou rány a vzdálenosti) nebo když odtamtud musíš hrát (míč v autu nebo ztracen). Tehdy ti natýčkování divné jistě nepřijde. Prostě vždy hraješ další ránu z odpaliště. :)
Pravda, ze kdyz clovek da prvni ranou out a pak natyckuje znova, tak je to vlastne stejna situace.

Kazdopadne diky za tyhle testy! Clovek se tady nauci asi vic nez ctenim knizky :)
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom