Texas je pro mě formát, ke kterému jsem si musel najít cestu. Respektive k jeho hodnocení – a to tak, že jsem ho úplně přestal řešit. Alespoň tedy většinou. Nemyslím si totiž, že v hobby golfu s naprosto rozdílnou skladbou dvojic a jejich skutečné výkonnosti a aktuálnosti jejich HI existuje systém, který by byl „spravedlivý“ pro všechny možné kombinace. I kdyby se spravedlnost počítala na desetinky či setinky, vždycky se najde někdo, kdo bude cítit frustraci, i když zahrál pocitově skvěle.
Za mě by byl pro Texas nejférovější takový přístup, který motivuje k účasti a zároveň moc netrestá vysoký HCP. Texas by měl být hlavně o radosti ze hry a spolupráci a o tom si zkusit či hrát jiný "týmový" styl hry – o tom, jak dvojice využije své silné stránky, a ideálně zahraje pod průměr toho, co by zvládli sami. Osobně mi dává smysl 3/4 nebo 5/8 průměru HCP. Tyto varianty zohlední rozdíly, ale nezabijí šance hráčů s vyšším hendikepem. U extrémních dvojic (např. 0 + 36) může fungovat vážený průměr – třeba 60 % lepší a 40 % horší hráč, ale přiznám se, že to jsem ještě nezažil.
Ruku na srdce – je to pořád Texas Scramble. Přimlouvám se za co nejjednodušší přepočtené tabulky, i když by byly nespravedlivé (např. polovina součtu HI s omezením na 36), aby měl každý orientační představu hned. Proměnných je už tak dost: rozdílné odpaliště, různé styly hry, stavění či dropování, kdo dropuje/stavi - jen druhy hráč, nebo mohou oba,, local rules, místní znalost hřiště, neaktuální/zadržené HI skvělých hráčů nechodících na turnaje... Jeden pálí 260 carry, druhý hledá míček hned za odpalištěm, a přesto si to můžou spolu skvěle užít. Stejně jako Táta/děd plus syn/vnuk, manželé...
Postupem času jsem si to v sobě nastavil tak, že pokud je šance, měli bychom být schopni s parťákem zahrát hřiště v paru, nebo do 80 ran. Všechno pod tím je bonus. A co si z toho odneseme – to je často víc než samotný výsledek. Pokud jsem já ten lepší, tak bych se měl snažit já a být dostatečně na vyši abych povzbuzoval toho slabšího a ukázal mu, že to jde. Pokud jsem ten slabší, tak se snažit připravit skórovací šance pro toho lepšího. A hrát na jistotu pro něj a tak.
Kdybych mohl zmínit za sebe můj myšlenkový ideál, líbily by se mi Texasy na výsledek hrát s výkonnostně(HI) +-vyrovnanými dvojicemi, stejnými odpališti pro všechny a třeba kategoriemi, které výkonnostní rozdíly trochu srovnají. Ale nic takového jsem zatím nepotkal…