Postupem času na tom osobním nedokončení turnaje a neodevzdání turnaje nevidím u nikoho nic moc špatného. Můžu si myslet svoje, ale každý má své důvody, které mu v tu chvíli pro to přijdou dostatečně vážné a sám za sebe nemohu s čistým svědomím říct, že bych danou situaci někdy v nějakém psychickém rozpoložení neudělal také. A jedno jestli mi někdo před turnajem oznámil nějakou smutnou zprávu, nebo prostě jsem se v průběhu úplně rozsypal... je to realita a je to život. Necítím se tak, že bych nikdy nechyboval a že bych se nikdy nerozhodl se v danou chvíli špatně, abych morálně posuzoval rozdílné skutky a rozhodnutí ostatních. No ano, cílené obcházení systému a jeho využívání k osobnímu prospěchu proti jeho duchu se mi taky nepozdává - ale domnívám se, že to jsou rozdílné situace od nějaké občasné nahodilosti. Nejsme většinou profesionálové a stroje, kteří jsou šlechtění pro to, aby v okamžik X podali nejlepší výkon, ať se kolem nich v životě děje cokoli, zvlášť když se na turnaj přihlásí o x dní dříve, kdy ještě svět je růžový a všechno jde.
Nemyslím, že vstup do turnaje automaticky znamená = musím ho povinně dohrát. Pravidla a výsledková listina umožňují postihnout mnohé situace. U turnajů čgf ve výsledků je tato legenda:
Zobrazit přílohu 14460
Tzn. je tam jak Neodevzdaný výsledek, tak Skreč a je za tím jistě systém, který se s tím umí vhodně popasovat. Od toho je tam soutěžní výbor, aby každou takovouto situaci vhodně pojmenoval a zanesl do výsledků ideálně tak, jak nastala. Zároveň míra 20ti výsledků a hodnocení nejlepších osmi je dostatečně dle mého názoru odolná, aby toto vše reflektovala. Co třeba se domnívám, že by být mělo, jako základ - pokud je hráč přihlášen na turnaj, tak by výsledek měl být vždy do systému zanesen, ať je jaký je, co nejblíže přibližný realitě. A pak s tím systematicky pracovat dál. Pokud soutěžní výbory neodevzdané výsledky řeší tak, že hráče úplně vyšoupnou z turnaje, jakoby tam reálně nebyl, tak je to špatně.