Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Golfová restaurace

@mkopcak něco mi tak šeptá do ouška, že přídat stejnejch 40Kč k párkům, míchanejm vajíčkům i stejku původně za 400 nebude asi ta nejlepší taktika.
Jo kdybych na tohle měl recept, rád se o něj podělím...
 
Jo kdybych na tohle měl recept, rád se o něj podělím...
V úterý jsem byl v Šumperku v restauraci Gronych. Já si dal rumpsteak (lepší jsem nikdy nejedl) a grilovanou zeleninu, kolegové žebra. Rumpsteak měl mít 200g podle lístku, byl stejně velkej jako jinde 400g. Žeber byl taky plnej talíř. Každý jsme měli buď pivo nebo vodu. I s dýškem jsme za 3 lidi platili 800. Asi tam mají nějaký jiný počty i váhy😉
Tu hospodu doporučuju.
 
Podělím se se zážitkem z negolfové hospody v Praze (jedná se spíše o hospodu), cca týden zpátky. Koukám na hrubě vytištěný lístek a v něm smažák s hranolkama za 190 Kč (zdražení cca o 30+% oproti předchozímu měsíci), nejedná se o žádnou designovku, úroveň toho jídla a podání je v tomto případě skutečně max na 120 Kč. Prostě děs, minimální obloha. Paní servírky jsem se ptal, proč je smažák (odhadem cca 100g) dražší, než níže uvedený kuřecí řízek, vepřový řízek s přílohou atp... V jiné restauraci výrazně kvalitnější a chutnější jídlo (včetně množství) o kousek dál stojí v průměru 30% méně, i ve výrazně kvalitnější a navštěvovanější lokalitě. V tomto konkrétním případě jsem získal pocit, že se jedná o využití situace - podobně jako současná problematika a otázek marží na pumpách. A na talíři nic moc. Nevím, jak je možné, že někde dokážou dát plný talíř, kterého se najím za cenu do 200 Kč a pochutnat si a někde je to jídlo jak ze školní jídelny v podobné ceně. Resp. chápu mnohá zdůvodnění, ale otázkou pro mě pak zůstává přiměřený zisk s ohledem na kvalitu versus vytřískat z toho za každou cenu co nejvíc s ohledem na situaci. Ale v tomto věřím, že to dříve nebo později trh vyřeší.

Co tím chci říct - vnímám rozdílně, jestli jedu někam nárazově - pak zpravidla nemám problém zaplatit i výrazně víc, než by se mi jinak líbilo při pravidelné návštěvě. Za mě ideální jídelní lístek by měl obsahovat jak dražší specialitky a libůstky, tak ale i levnější jídla v nějaké dobré cenové hladině, kterých se ale člověk má i při pravidelné návštěvě šanci plnohodnotně najíst kdykoli přes den a nejenom v čase poledního menu. Protože prostě v té hospodě v Praze, kam jsem doposud poměrně pravidelně chodil na smažák asi za 120, prostě už nadále na jídlo chodit nebudu a tim padem ani na pivo, kterých k tomu vždy tak 3-4 kousky padly.
 
Upraveno:
@requo , @JardaK - každý provoz, majitel, kuchař a číšník jsou jiní. A jiné jsou i důvodu vzniku a provozu těch restaurací. Někdo to dělá kvůli penězům, někdo jako koníček, někomu je to uplně jedno a jede ze setrvačnosti,...Těžko bez znalosti těhle parametrů soudit, ale samozřejmě chápu, že to zákazníka nezajímá. Každý se chce najíst co nejlépe, za co nejméně.

Já mohu reagovat jen za svůj provoz. Sehnat spolehlivého a alespoň trochu nadprůměrného kuchaře je v mé lokalitě nemožné. Buď je to zoufalec z pracáku nebo alkoholik na drogách, kradou oba. Kvalitní kuchař mi sem nepůjde, protože kombinace vzdálenosti dojíždění, zázemí (kuchyně má blbé dispozice) a mých finančních možností, ho nepřesvědčí. Resort nepřestěhuju, přestavit kuchyň mohu, ale v řádech stovek tisíc, které opět nedávají smysl.

A pak do toho vstupují "detaily" - opravit porouchaný sporák za 45 000 Kč už není možné, servis neexistuje. Objednat 2 masa z jídelníčku není možné, protože je dodavatel přestal vyrábět. Sýr kvůli válce podražil o 40%.... A mimo restauračně - teď jsem dotelefonoval s dodavatelem semínka na golfové povrchy. Z ekonomických důvodů přestal produkovat malosměsy, tzn. buď objednám 500 kg (běžně beru do 100 kg) nebo mám smůlu. Pískovny už nedělají naši granulaci písku, tzn. buď se smířím s jinou (o 30% dražší) nebo mám smůlu. Atd. atd.

A když to pak člověk spočítá, tak mu z toho vychází že buď ceny zvedne (a bude potenciálně vnímaný jako zloděj zneužívající situace) nebo se připraví o marži a v určitý moment to prostě zavře...
 
Právě jsem si koupil 1 ks salátové okurky za 25 kč atd. atd. Chci tím jenom říci,že díky energiím a phm šly ceny dost nahoru. Martine pokud ti kalkulace vychází na zdražení o cca 40 kč v průměru na porci,tak se nedá nic dělat. Jen bych u párku zdražil o míň,než třeba u masa. V součtu budeš na částce ,která je těch 40 kč. Pravdou je,že já to zdražování pochopím,ale je mnoho jedinců,kteří by byli nejraději za ceny roku 2000 a platy 2022 ;);) Nezávidím ti to Martine.Nikdy se nezavděčíš všem. Musíš najít nějakou zlatou střední cestu.Nerejžovat jako prase :D:D ale také nedotovat ;);). Prostě tak,aby jsi byl spokojen ty a tvá rodina,zaměstnanci a samozřejmě zákazníci.Držím ti palce a 23 -25.5.2022 to s kamarády u tebe vyzkoušíme a zhodnotíme jak si se stím popasoval.:up::up:
 
Právě jsem si koupil 1 ks salátové okurky za 25 kč atd. atd. Chci tím jenom říci,že díky energiím a phm šly ceny dost nahoru. Martine pokud ti kalkulace vychází na zdražení o cca 40 kč v průměru na porci,tak se nedá nic dělat. Jen bych u párku zdražil o míň,než třeba u masa. V součtu budeš na částce ,která je těch 40 kč. Pravdou je,že já to zdražování pochopím,ale je mnoho jedinců,kteří by byli nejraději za ceny roku 2000 a platy 2022 ;);) Nezávidím ti to Martine.Nikdy se nezavděčíš všem. Musíš najít nějakou zlatou střední cestu.Nerejžovat jako prase :D:D ale také nedotovat ;);). Prostě tak,aby jsi byl spokojen ty a tvá rodina,zaměstnanci a samozřejmě zákazníci.Držím ti palce a 23 -25.5.2022 to s kamarády u tebe vyzkoušíme a zhodnotíme jak si se stím popasoval.:up::up:
Tak přesně tak jsem k tomu přistoupil:). Odmítám prodávat smažák za 230 Kč, ale za 150 Kč už ho bohužel taky neudělám...základní restaurační logika říká, že u minutkového jídla by měla být marže 4,5 násobek nákladů. Kde se to číslo vzalo nevím, podědil jsem ho po kuchařích, co tu dříve pracovali. Jenže v tom nejsou přímo obsaženy skokové nárůsty těch dalších vstupů...
 
Problém, který vidím téměř v jakémkoli provozu je, když se zvedne cena a zhorší kvalita (chuť či množství). To se obhajuje špatně, ale uznávám i to může být subjektivní a co nechutná jednomu, chutná druhému. Asi se shodneme na tom, že u kvalitního kuchaře a výborného jídla člověk vyšší cenu atp akceptuje. Pokud ale stejná cena je dána i tam, kde prostě to tak dobré není, tak po druhé / opakovaně tam nepůjdu. Každý provoz s tím bojuje různě... pro mě poměrně základ je, abych se jídla najedl a bylo toho dost. Nejvíc, co mě kde vadí (hlavně u golfu, protože po 4,5 hodinách na hřišti mám prostě hlad), jsou designová jídla (resp. snaha o to), po kterých má člověk hlad, protože je striktně držena norma. Když mám plný talíř, i méně povedeného jídla, tak to vnímám lépe, než když dostanu skvělou jednohubku, o které nevím, jestli jsem ji náhodou omylem spíš nevdechnul. Co tím chci říct - chápu, že i přílohy a obloha nejsou zadarmo, ale pravděpodobně jsou pořád levnější, než hlavní složka jídla. Doteď si pamatuju slovy jednu rozpůlenou bramboru loni na Darovanském dvoře, viz můj tehdejší příspěvek, pro ilustraci foto (bylinkové kuře z grilu plus jedna brambora, tehdy 165+55 Kč).

18063-f7b2fcf04ff66d29c826eb335862b45c.jpg
 
Upraveno:
Tak přesně tak jsem k tomu přistoupil:). Odmítám prodávat smažák za 230 Kč, ale za 150 Kč už ho bohužel taky neudělám...základní restaurační logika říká, že u minutkového jídla by měla být marže 4,5 násobek nákladů. Kde se to číslo vzalo nevím, podědil jsem ho po kuchařích, co tu dříve pracovali. Jenže v tom nejsou přímo obsaženy skokové nárůsty těch dalších vstupů...
Ale jo, to jsem myslel. Párky za 150 nedávají mě smysl, dražší kvalitní jídlo klidně. Smažák je blbej, ale když to lidi jí, tak co.
S těma ostatními věcma z tvého příspěvku výše s tebou můžu jen soucítit. Ještě další důvod proč se ti blbě shání kvalitní lidi může být, že to nejede celoročně?
Tak snad to v létě pozvednou aspoň pumpičky…
 
Když mám plný talíř, i méně povedeného jídla, tak to vnímám lépe, než když dostanu skvělou jednohubku, o které nevím, jestli jsem ji náhodou omylem spíš nevdechnul. Co tím chci říct - chápu, že i přílohy a obloha nejsou zadarmo, ale pravděpodobně jsou pořád levnější, než hlavní složka jídla. Doteď si pamatuju slovy jednu rozpůlenou malou bramboru loni na Darovanském dvoře, viz můj tehdejší příspěvek, pro ilustraci foto (bylinkové kuře z grilu plus jedna brambora, tehdy 165+55 Kč).
Přesně tohle jsme včera řešili a kuchyni jsem říkal, že inventuru brambor ani hranolek nedělám a že chci, aby byl talíř opticky plný - tzn. vyjde-li jim zrovna nešikovný kus masa, ať to aspoň docpu bramborem/ hranolkama/ nějakým salátkem. Ať má člověk plný talíř žrádla, těch pár ušetřených korun nás určitě nezachrání...
 
Upraveno moderátorem:
Ale jo, to jsem myslel. Párky za 150 nedávají mě smysl, dražší kvalitní jídlo klidně. Smažák je blbej, ale když to lidi jí, tak co.
S těma ostatními věcma z tvého příspěvku výše s tebou můžu jen soucítit. Ještě další důvod proč se ti blbě shání kvalitní lidi může být, že to nejede celoročně?
Tak snad to v létě pozvednou aspoň pumpičky…
Musím přiznat že to na mne aktuálně extrémně doléhá. Ta bezmoc to řešit. Loni jsem to aspoň mohl sdílet s Jirkou Holcem, který pokryl polovinu těch průserů a pomáhal hledat řešení. Teď už to táhnu sám a dává mi to facky ze všech stran. Velmi blbě se v tom hledá ta možnost potěšit lidi, když je prostě všechno nahovno.

Na druhou stranu, včera jsem díky @roman007 dostal kontakt na kluka malíře. Hned jsem mu zavolal, dnes ráno přijel, zaměřil a teď poslal kalkulaci. Nastupuje v pondělí, do 14ti dní bude vymalován celý hotel. Takže furt to ještě jde...jen to holt bude stát 100 000 Kč.
 
Musím přiznat že to na mne aktuálně extrémně doléhá. Ta bezmoc to řešit. Loni jsem to aspoň mohl sdílet s Jirkou Holcem, který pokryl polovinu těch průserů a pomáhal hledat řešení. Teď už to táhnu sám a dává mi to facky ze všech stran. Velmi blbě se v tom hledá ta možnost potěšit lidi, když je prostě všechno nahovno.

Na druhou stranu, včera jsem díky @roman007 dostal kontakt na kluka malíře. Hned jsem mu zavolal, dnes ráno přijel, zaměřil a teď poslal kalkulaci. Nastupuje v pondělí, do 14ti dní bude vymalován celý hotel. Takže furt to ještě jde...jen to holt bude stát 100 000 Kč.
No, pravděpodobně si všichni časem na ty nové ceny zvykneme..
K malování za 100t, to máš nějaký levný ne? Po mě chce malíř za obývák spojený s kuchyní a schody 17t😁😁😁
 
K malování za 100t, to máš nějaký levný ne? Po mě chce malíř za obývák spojený s kuchyní a schody 17t😁😁😁
Nedokazu posoudit, byl milej, vstricnej a ochotnej nastoupit hned.
 
Nedokazu posoudit, byl milej, vstricnej a ochotnej nastoupit hned.
Na toho mého čekáme třetí měsíc. Dělá dobře, ale za moc…
 
No, pravděpodobně si všichni časem na ty nové ceny zvykneme..
K malování za 100t, to máš nějaký levný ne? Po mě chce malíř za obývák spojený s kuchyní a schody 17t😁😁😁
Nesmíš mít obývák jak tělocvičnu a schody z přízemí až do 10. patra 🤭
 
Nesmíš mít obývák jak tělocvičnu a schody z přízemí až do 10. patra 🤭
Řekl někdo kdo má vlastní simulátor, zatímco já nemám ani kde patovat😁
 
Musím přiznat že to na mne aktuálně extrémně doléhá. Ta bezmoc to řešit. Loni jsem to aspoň mohl sdílet s Jirkou Holcem, který pokryl polovinu těch průserů a pomáhal hledat řešení. Teď už to táhnu sám a dává mi to facky ze všech stran. Velmi blbě se v tom hledá ta možnost potěšit lidi, když je prostě všechno nahovno.

Na druhou stranu, včera jsem díky @roman007 dostal kontakt na kluka malíře. Hned jsem mu zavolal, dnes ráno přijel, zaměřil a teď poslal kalkulaci. Nastupuje v pondělí, do 14ti dní bude vymalován celý hotel. Takže furt to ještě jde...jen to holt bude stát 100 000 Kč.
Martine kilo je v pohodě. Já si vymaloval půlku (celé patro) nového baráku a stejně přišel ten co to realizoval a chtěl skoro 10 tisíc (rozpočet na celý barák byl 40). Samozřejmě jsem ho poslal někam, ale stejně mě překvapilo, že to zkusil.
 
Řekl někdo kdo má vlastní simulátor, zatímco já nemám ani kde patovat😁
Protože si maluju (ne obrazy) sám 😝
 
Přesně tohle jsme včera řešili a kuchyni jsem říkal, že inventuru brambor ani hranolek nedělám a že chci, aby byl talíř opticky plný - tzn. vyjde-li jim zrovna nešikovný kus masa, ať to aspoň docpu bramborem/ hranolkama/ nějakým salátkem. Ať má člověk plný talíř žrádla, těch pár ušetřených korun nás určitě nezachrání...

Díky, alespoň za sebe. Uvědomuji si, že je to složité. Jinak, jeden aktuální tip - včera jsme byly se ženou večer na pizze, v Praze na Palackém náměstí. Pizza výborná, bohatá... prostředí malinko pro mě možná slabší, ale ta chuť pizzy byla fajn. K tomu Plzeň, jestli se nepletu, tak pullitr za 50,-, pizza jedna o půměru 32 stála 190, druhá 215 Kč (má oblíbená quattro formagi). Při placení přišel číšník a zastavil se a ptá se: "chutnalo vám", když jsme přikývli (většinou se přiznám, že na podobnou situaci zpravidla přikyvuji, abych měl pokoj) tak mě velmi slušně dal vizitku a POPROSIL, zdali bychom mohli dát recenzi někam na web, s tím, že příště 10% sleva. Foto vizitky viz níže... ani mě tak nezaujala ta sleva, ale spíše ta forma... že to bylo celé tak nějak nevtíravé a poměrně pozitivní. Je pravda, že je to asi člověkem, od ostatního personálu by to tak klidně a vstřícně nevyznělo. Rázem jsem měl pocit, že tomu číšníkovi (možná to byl majitel/provozovatel přímo) na tom podniku hodně záleží a že se snaží. Pěkná zkušenost. Tak přidávám jako určitý tip.

Snímek obrazovky 2022-03-19 164547.jpg

Btw. a k snídani by se mi jinak i v Hoře líbilo, kdybychom měli příště prosím vajíčka Benedikt :) Jasně, u nich bych tu cenu krapet vyšší očekával, ale tak nějak pro inspiraci, jak by to třeba mohlo vypadat :)

Snímek obrazovky 2022-03-19 164857.jpg
 
Tak jsem si dal tu práci a poskládal proti sobě nově narostlé náklady spojené s provozem restaurace (mzdy, energie, suroviny) s loňskou realitou provozu a vylezlo mi z toho, že abych zůstal na svém, musím každé jídlo zdražit o cca 40 Kč/ porce. V takovém případě by dezert stál 120 Kč a jediný hlavní chod pod 200 Kč by byli 100g dětské řízečky s hranolky...No není to paráda?!
A v cem je ten narust presne? Neznam ten rozpad.
Jinak vse slo nahoru, proc by u tebe mela byt oaza dotovanych cen? Jen bych asi nesel plosne…
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom