No, ale to je tím, jak už tady mezi námi všemi mockrát padlo, že k té nesmyslné cenotvorbě a znalosti, jak hrát na hřištích levněji, člověk musí trochu dojít a ptát se zkušenějších. Ze stránek jednoho či dvou golfových hřišť tuhle znalost člověk rozhodně nenačerpá. A na recepcích se to taky nedozví, zpravidla (byli by sami proti sobě). A ono taky každý má rozdílné choutky a zvyky... někdo rád cestuje nebo má kolem sebe x možností ve stejné dojezdové možnosti a stylu hřišť k výběru, někdo je plně spokojený se svým hřištěm kousek od bydliště. Bohužel někdy v dojezdové vzdálenosti na výběr moc není aby to dávalo "ekonomický" smysl pro pravidelnou hru. Ale to třeba pro lyžování a spoustu dalších venkovních aktivit není jenom specifikum golfu. Za ty skvělé udržované plácky se prostě "platí".
Dále pro úplného neorientovaného začátečníka vůbec pochopit styl a co a jak funguje a co to vůbec jsou třeba ty dokupy u čgk ... je lehce řečeno oříšek (bylo to ještě horší, tuším že jak loni nebo předloni změnili web, tak je to už intuitivnější, ale pořád si myslím, že k tomu, aby to člověk pochopil, a dokázal z toho vybrat, musí být poměrně orientovaný a tabulkově trpělivý).
Ale nemyslím, že je to jenom o fee... ono i třeba takové tréninkové poplatky za hodinu jsou dost rozdílné. A tam si myslím, že člověk už vůbec nemá šanci poznat "jestli trenér k něčemu je, nebo není". A čert se v tom vyznej a vůbec posuď... Výbava taky nemusí za každou cenu být nejnovější modely atp. Golf mi nepřijde nijak přehnaně drahý, když si vezmu, co všechno mi dává. Člověk tomu přizpůsobí svůj život a aktivity, ale to je stejné u jakékoli záliby... kterou, když chce člověk dělat pořádně, tak do toho prostě svými zdroji zahučí. A tím nemyslím "jen" finance, ale i čas, přátelé, způsob života. A věřím, že když trochu chce, tak lze jít pro každého rozumný kompromis a možnosti, jak hrát v pro něj v akceptovatelné ceně velmi pravidelně, i když není zrovna cash-flow milionář. A myslím, že mnozí z nás to tu tak mají. Hřiště v různé cenové hladině i úrovni (ne vždy odpovídající ceně) je v té naší malinké zemi myslím pořád dost (jasně, v okolí Prahy víc) a naštěstí mnohé jsou otevřené a vlastně nevyžadují už zaplaťpánbůh mnohé nějaká dramatické vstupní poplatky.
Pravda. Já taky frflám často na cenu atp. Pro hrající rodinu je to občas prostě raketa, ale i tak ty možnosti jsou a spoustu zábavy a společného času si užijeme v Hoře za členství pro 4 za +-20k ročně (2 dospělí, 1 junior, 1 dítě) s neomezenou hrou, věřím, že i na mnoha dalších hřištích je to obdobně. O zábavu na skoro každý víkend postaráno. A že je to devítka? Nevadí, někdy máme chuť na 18j (2x9j), někdy hrajeme jen 9j a pak volné celé odpoledne... Dále mě napadá narychlo namátkou praha a okolí - Molitorov 18j, v pondělí cena dle HI x 10Kč a mnohdy se tam člověk pořádně vyřádí na 4 hodiny hry. A dojet se tam dá z toho správného konce Prahy do hodiny (i jindy je cena velmi příznivá), Poděbrady, myslím, že i Slapy třeba vychází s dokupem slušně, pak i karta Golfamore na mnoho návštěv hřišť v ČR za polovinu ceny, již zmíněné dokupy čgk...