Mě osobně na tom nejvíc vadí ta samotná hlavní motivace změn a to je zrychlení hry.
Hlavní motivací je zrychlení hry (resp. tak jsem to také slyšel), ale druhou "hlavní motivací" je celkové zjednodušení a tím i zpřístupnění (otevření) golfu větší skupině lidí. To jen pro úplnost informací, protože myslím, že to tady ještě nepadlo.
Osobně obecně zjednodušování pravidel vítám, samozřejmě některé zde uvedené návrhy jsou ale příliš drastické (Myslím, že martin nic nevynechal).
Podíval bych se ale na problematiku z trošku jiného úhlu. Zde řešíme (tedy nejenom my ale i R&A a USGA) úpravu pravidel jako takových pro všechny hráče... Asi to nějakou logiku má. určitě je potřeba zjednodušit a jasněji definovat stávající pravidla.
Ale pro radikální změny (typu rušit provize, ztrátu rány a vzdálenosti nahradit umístěním kde se asi míč ztratil apod.) bych viděl jiné řešení. Dnes známe dva základní typy hráčů - profesionály a amatéry. Ty základní pravidla golfu jsou pro ně stejná.
Navrhoval bych rozdělit ještě skupinu amatérů na dvě části - amatérský a rekreační hráč. Zde by byla potřeba nastavit nějakou hranici (HCP? nebo i něco jiného?) a dle těchto hranic by hráč byl buď jen rekreant a nebo amatér.
Rekreační hráč by nutně neznamenalo jen vysoký HCP, ale především to, že by právě pro tuto skupinu hráčů platili výrazně jednodušší pravidla, tomu by byly i uzpůsobené turnaje atd. Tzn. rekreant hraje golf čistě pro zábavu, soutěžit může, ale jen na "svých turnajích" (dnes = klubové srandaturnaje a komerční turnaje).
Amatérů by se pak primárně týkali turnaje hrané na rány, regionální a republikové mistrovské soutěže atd. ty by se hráli dle tradičních pravidel (jen lehce upravených)... Tzn. amatér chce hrát už sportovnější golf, se zaměřením na výkonost a výsledky, ale nechce/ nemůže být profesionál).
Výsledný efekt, by sice vedl k celkově složitějšímu systému, ale myslím, že by uspokojil všechny strany. správně zvolená lehká úprava stávajících pravidel by jistě mohla vést ke zrychlení profesionálního golfu (=TV),ale udržela by tradici. Rekreační kategorie by pak otevřela golf širší veřejnosti...
Samozřejmě by se to muselo detailně promyslet atd., ale snad se mi podařilo srozumitelně vyjádřit mou myšlenku...
Názory?