Vítejte u druhého dílu našeho golfového seriálu, kde každý měsíc objevujeme nové perly ze světa golfu. Po úvodním prvním dílu se opět ponoříme do fascinujícího světa golfu, který je plný nejen sportovních úspěchů, ale také nevšedních příběhů a technologických inovací. A jako minule, jeden golfový rekord na konec.

1. Kolébka golfu: Old Course v St Andrews, Skotsko

Old Course v St Andrews je často označováno jako "kolébka golfu". Hřiště, jehož historie sahá až do 15. století, je jedním z nejstarších a nejvíce uznávaných golfových hřišť na světě. Unikátní je svým double-green designem, kde se několik jamek sdílí na stejném velkém greeni. Toto hřiště, s jeho ikonickým Swilcan Bridge a Hell Bunker, je pravidelně dějištěm The Open Championship, jednoho z nejprestižnějších turnajů ve světě golfu.

2. Evoluce golfových míčků: Od dřeva přes peří až k dnešní syntetice

Historie golfových míčků odráží nejen vývoj sportu, ale také pokrok v materiálovém inženýrství a výrobních technologiích. Od prvních dřevěných míčků až po moderní syntetické kousky, každá změna v designu a materiálu golfových míčků měla významný dopad na hru samotnou. Současná výroba golfových míčků je vrcholem technologického pokroku. Míčky jsou navrženy tak, aby optimalizovaly rotaci, vzdálenost a trajektorii letu.
  • Dřevěné míčky: V raných dnech golfu, přibližně až do 17. století, byly golfové míčky vyrobeny především z tvrdého dřeva, jako je buk nebo ořech. Tyto míčky byly sice odolné, ale měly omezené letové vlastnosti a nedosahovaly velké vzdálenosti.
  • Feathery Balls: V 17. století došlo k první velké inovaci v podobě „feathery balls“. Tyto míčky byly vyráběny z kůže a naplněny těsně stlačeným peřím, obvykle z hus nebo kachen. Tento proces byl pracný a nákladný, ale výsledkem byl míček, který létal dále a přesněji než jeho dřevěný předchůdce. Feathery míčky byly standardem až do poloviny 19. století, ale jejich vysoká cena a náchylnost k poškození ve vlhkém počasí omezovaly jejich přístupnost.
  • Gutta-percha míčky: Revoluční změna přišla s příchodem gutta-percha míčků v polovině 19. století. Tyto míčky byly vyrobeny z gumového materiálu získaného z tropického stromu. Byly levnější na výrobu, odolnější a měly lepší letové vlastnosti. Gutta-percha míčky také umožnily vznik nových stylů odpalů a úderů, což ovlivnilo techniku hry.
  • 20. století a syntetické materiály: S nástupem 20. století se objevily míčky z nových syntetických materiálů, jako je balata nebo surlyn. Tyto materiály přinesly ještě větší odolnost a konzistenci. Moderní míčky jsou často vrstvené, s tvrdým jádrem a měkčím vnějším obalem, což umožňuje dosáhnout optimálního spojení tvrdosti, pružnosti a odolnosti.

3. Golf jako olympijský sport: Návrat do olympijské rodiny

Golf se po dlouhé, více jak stoleté pauze (golf byl součástí letních olympijských her jen v roce 1900 a 1904), vrátil jako olympijský sport na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016. Tento návrat znamenal velký moment pro golfovou komunitu, která usilovala o znovuzařazení golfu mezi olympijské sporty. Příběh golfu na olympiádě ilustruje jeho globální popularitu a význam, a také přinesl golfu novou generaci fanoušků a hráčů, pro které olympijské hry představují vrchol sportovní kariéry.

4. Golf a jeho hollywoodské ztvárnění: Film "The Greatest Game Ever Played"

Film "The Greatest Game Ever Played" z roku 2005 vypráví skutečný příběh Francise Ouimeta, amatérského golfisty, který v roce 1913 nečekaně vyhrál U.S. Open. Tento film ukazuje nejen historii golfu, ale i jeho schopnost inspirovat a překonávat sociální bariéry. V češtině se tento film jmenuje Golfový sen, a určitě stojí za zhlédnutí. Trailer, recenze a vůbec další info k tomuto filmu naleznete i ve filmové databázi na ČSFD. Pokud jste film neviděli, koukněte na něj. Nebudete zklamáni!

5. Golf a jeho role v diplomacii: "Diplomatic Golf for Good"

Golf překračuje hranice nejen jako sport, ale také jako nástroj diplomacie a dobré vůle. Iniciativa "Diplomatic Golf for Good" spojuje diplomaty a lídry z různých zemí na golfovém hřišti, kde mohou neformálně diskutovat a rozvíjet vzájemné vztahy. Tato iniciativa ukazuje, jak může sport jako golf sloužit jako platforma pro dialog a porozumění mezi národy. Příkladem může být golfový turnaj, který se konal v roce 2019 v Washingtonu, D.C., kde se sešli diplomaté z více než 30 zemí, aby společně hráli golf a diskutovali o globálních otázkách.

---
+ jeden rekord navíc: Nejdelší úspěšný putt (mimo soutěžní golf)

Američan Jay Stocki, vytvořil letos v roce 2023 rekord v nejdelším úspěšném putt v historii. Tento golfový borec zaznamenal putt z vzdálenosti 122.304 m (401 ft 2 in) v lokalitě Kohler, Wisconsin, USA. Tento rekord byl oficiálně zaznamenán i v Guinnessově knize rekordů.