Dovolím si přidat pár postřehů:
- podepsání vyššího výsledku není trestné (již zde bylo napsáno - viz pravidlo 6-6d) - osobně si nemyslím, že by to měl být důvod pro DQ dle 33-7, protože je tím hráč DQ jen v dané soutěži a co se týče úpravy HCP, tak to pro něj bude mít principiálně stejný dopad (=zhoršení)...
- pokud to takto dělá někdo systematicky - je dobré informovat přímo ČGF a pak si to vezme na starosti Disciplinární komise...
- uvedený článek na čgf řeší trošku něco jiného - umožnění změny podepsaného (nižšího) výsledku po odevzdání skorekarty - pouze za určitých podmínek (dříve to bylo automaticky DQ)
- Problematika STB, HCP, hra na rány... Tohle je na dlouho

. Obecně "golfový svět" spěje k tomu, aby byl golf "masovější" záležitostí. Tzn. golf hraje více lidí a už se tak moc nehledí na to, co ti lidi umí a jak se chovají - hlavně ať hrají (=platí)... Odhlédněme nyní od špatného chování (vypichování, řízky apod.) a nepovedených ran a zaměřme se na největší aktuální globální golfový problém - tempo hry. Když bychom hráli turnaje jenom na rány - tak horší hráči nedohrají do tmy ani v červenci, kdy je světlo až do 21:30

... Takže s tím nám může pomoct stableford - umožňuje turnajovou hru i pro méně výkonné hráče. Víc se o tom rozepisovat nebudu - na to bychom mohli založit nové téma - resp. kompletní nové forum;-)...
- Jinak aby bylo jasno - jsem tradicionalista a zbožňuji jamkovku ve všemožných formách (singl, foursome, fourball...), když turnaj tak preferuji na rány a stableford v oblibě také zrovna nemám, ale je to nutné zlo, bez kterého by to asi v dnešní době (vytíženost hřišť) nešlo. Během všech turnajů, které jsem absolvoval (ať už jako hráč, rozhodčí nebo organizátor) jsem toho viděl tolik, že by to vydalo na knižní serii alá Harry Potter

. Věřte mi, že úmyslné podepsání vyššího výsledku je docela nuda;-) a určitě bych to řadil k tomu méně závažnému úmyslnému "porušování" pravidel golfu (morálních, etických, psaných či nepsaných...).