Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Anketa Stableford (STB) nebo RÁNY?

Stableford (STB) nebo RÁNY?

  • Jiné (upřesním ve vlákně)

    Hlasy: 0 0,0%

  • Hlasovalo
    34

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
stbvsrany.png


Golf má jednu obrovskou výhodu oproti mnoha ostatním sportům. Umožňuje hru mezi jednotlivými hráči různých úrovní pomocí STB, stablefordových bodů. Velmi stručně: Stableford je druh soutěže na rány, ve které se na každé jamce hraje proti pevně stanovenému počtu ran, tzv. osobnímu paru jamky odvíjejícímu se od dosaženého HI (HCP).

Když si zapisujete své výsledky, jsou pro vás podstatnější dosažené rány nebo STB body a proč?
 
Jako začátečník jsem kvitoval možnost hrát na STB. Postupem času jsem si ale uvědomil, že díky možnosti „škrtnout jamku”, více riskuji a jdu do „hero shots” a moc nad hrou nepřemýšlím.
Takže jsem začal hrát na rány i když je turnaj vypsán na STB.
Pokud chcete co nejvíce triple- a více-bogey, přistupujte ke hře jako by byla na rány, tzn. při průšvihu se snažit co nejvíce eliminovat ztráty.
 
Jak píše výše @Mirek_62 Jako mladé golfofé ucho jsem preferoval stb.Nyní preferuji hru na rány.Nejraději hraji jamkovku. Jsou ale dny,kdy jsem rád za to,že se hraje na stb a já po 5 ráně na tříparu mohu jamku šktnout,dát si cígo a relaxovat :D Třeba včera se hrálo na rány a já jsem se tak trápil ,že bych jindy škrtnul 4 jamky ;)
 
Posledni dobu jsem videl zajimavou vec na turnajich STB...
I lepsi hraci (treba kolem 11 HI), kdyz domrsi jamku, tak hlasi pocet ran, kdy dosahnou NULU. Je to v poradku?
NE.

To je stejný, jako kdybych při hře na rány nahlásil při domršený jamce, kdy se mi nechce vracet na odpaliště skóre třeba 30 se slovy (s tímhle se už stejně neumístím, ale aspoň se nemusím vracet)
 
Posledni dobu jsem videl zajimavou vec na turnajich STB...
I lepsi hraci (treba kolem 11 HI), kdyz domrsi jamku, tak hlasi pocet ran, kdy dosahnou NULU. Je to v poradku?
No je potřeba vědět, zda je turnaj vypsán na rány ve variantě MAX SCORE. Pokud ano, je to v pořádku (byť ono max score by mělo být pro danou herní kategorii vždy definováno předem a ne podle pocitu daného hráče). Pokud to tak vypsáno není, má samozřejmě pravdu @davidfara .
 
Princip STB je fajn, ale jen tak na hru s kamarády mi přišel složitý.

Takže od začátku hraju vždy na rány. A když jdu s někým lepším, tak se domluvíme, že mám prostě sem tam o ránu navíc.

Ale na turnajích to jsem zažil vždy jenom na STB a to se nechám překvapit.
 
Od začátku co hraji mě zajímají jenom rány . Nezastírám, že je díky STB fajn občas vyhrát turnaj, nebo umístit na bedně, nicméně golf je pro mě hra na rány.
Navíc u turnajů na STB hodně záleží na tom jak jsou nastaveny kategorie vzhledem k vašemu HI.
Když jsem začínal měl jsem pár kamarádů s HI kolem deseti, kteří mě byli vzory a nedokázal jsem si ani představit, že bych je mohl někdy na rány porazit. Vždycky když mi říkali, že s odpočtem, nebo na STB jsem je porazil jsem to odmítal s tím, že mě to nezajímá a budu jásat až je dám na brutto.
Postupně jsem je všechny dal, což byla opravdová radost;). Když dnes porazím singlistu je to prostě super pocit.
S tímto přístupen jsem samozřejmě smířen s tím, že spoustu nadprůměrných hráčů nikdy neporazím a vůbec mi to nevadí - respektuji kvalitu a úroveň jejich hry.
 
Mně se líbí STB, to se mi právě na golfu strašně líbí, že mohu hrát s manželkou a může mě porazit...neznám jiný sport, kde výkonnostě slabší, když např. uhraje svoje, může porazit výkonnostně lepšího hráče...to je velmi motivační a na golfu super a dělá to z golfu např. rodinný sport...na rány ať hrají profíci a kategorie singl HI...osobně si myslím, že 90% lidí hraje stejnou "taktikou" turnaj na rány i na STB...
 
Za sebe doplním, že si píšu rány a paty, ať vidím nějaký reálný progres, a na okraj poznámku, čím jsem to pos***. Aktuálně hlavně esko a kolem greenu. Nakonec si spočítám STB a to kolikrát překvapí a potěší, že přes pár hororových jamek to dopadlo celkem dobře. Systém STB je dobrý pro poměření se mezi hráči v tom, jak zahráli na svůj standard, takže komu se tentokrát zadařilo je nahoře a opačně. Ale hra na rány, to je samozřejmě královská disciplína.
 
Já si to na začátku, kdy jsem začal s golfem rozděloval. Turnaje jsem šel čistě na STB a počet ran jsem vůbec neřešil. Tehdy jsem věděl, že turnajový výsledek kvůli velké nervozitě nebude na počet ran nikdy lepší než obyčejná hra s kamarády. Teď už to úplně neplatí. U her mimo turnaje mě zajímaly a zajímají jen rány. Vždy jsem měl nějaký cíl, dostat se pod 100, 90.
Čím níže jsem s HCP tím více to jde ruku v ruce. Vím, že když zahraji 85 ran, tak to bude +- tolik STB.
Mým snem vždy bylo zahrát kolo pod 80. Až (jestli) to jednou zahraju, tak mně bude úplně jedno, za kolik to bude STB.
 
I když jsem hlasoval pro STB, rány vždy sleduji tak jako tak. STB mi ale dává lepší představu o tom, jak na tom zrovna jsem, zejména když často chodím sám a hraju jen proti hřišti, a taky mi umožňuje lépe poměřovat odlišná hřiště.
Např. minulý týden jsem hrál Cihelny a podařilo se mi uhrát rovných 80, 39 STB. Včera jsem šel na Kaskádě KD za 87, 38 STB. Přestože na rány (a vlastně i na stejbly) bych si měl víc považovat výkon na Cihelnách, mám to naopak, protože ty mi přišly strašně lehké, možná až blbě znormované, zatímco na Kaskádě se mi zrovna KD málokdy povede pod devadesát.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom