- Jméno
- Jiří
- Přijmení
- Mareček
- Klub
- Golf Hostivař
- HI (HCP)
- 50,1
17. 9. 2018 - I když to nemusí být na první pohled patrné, zjistit něco o zákulisí nejvyšší golfové soutěže světa, není nijak snadné. Jediné k čemu se tak akorát dostanete jsou prohlášení pro sponzory a oficiální tiskovky s hráči či organizátory. To je taky zřejmě jeden z důvodů proč americká golfová média přistoupila k anonymnímu získávání infromací. Třeba jste asi zaznamenali, že pro Golf Digest pracuje minimálně jeden hráč (ale pravděpodobně více) PGA Tour jako jakýsi práskač, který občas publikuje v časopise svůj blog o zákulisním dění na túře. Dalš možnou strategií je pak anonymní dotazník, ke kterému nedávno sáhl server golf.com. Jak se totiž nemusí uvést jméno, dokáží být hráči ve svých prohlášeních dost uvolnění a ledacos na sebe prásknou. Což se ukázalo také v tomto případě. Hodně mě pobavil fakt, že skoro polovina hráčů v dotazníku připustila, že občas hrají turnajová kola v kocovině. Hned jsem si vzpomněl na svou přítelkyni, která mi večer před turnajem v hospodě říkala: Jen si dej ještě jedno, stejně ti to jde v kocovině líp... Asi nejen mě. Jeden z hráčů prý totiž v dotazníku přiznal, že se po tom, co těsně prošel cutem, opil a další den v kocovině zahrál 60 ran, a pak turnaj vyhrál. Jiný prý v kocovině odehrál celou sezónu 2014 - což osobně považuju za naprostý majstrštyk v organizaci pitného režimu. Jen si zkuste představit plánovat kalby podle itineráře turnajů PGA Tour.
Výsledky průzkumu mezi 59 elitními hráči pak kouzlem nechtěného odhalily i to, jak se golfisté vyrovnávají s dalšími důležitými aspekty života. Tak třeba 78 % hráčů si postěžovalo, že pomalá hra jejich kolegy měla negativní dopad na jejich výkon. Nicméně na otázku, zda své tempo považuje za akceptovatelné, odpovědělo "ano" celých 100 % dotázaných. Podobně pak 44 % hráčů připustilo, že bylo na turnaji svědkem podvodu v pravidlech. Celých 100 % hráčů však v dotazníku uvedlo, že oni nikdy beztrestně pravidla neporušili. Dotazník se otřel i o plánovanou bitvu velikánů mezi Tigerem a Mickelsonem. Tady věří víc golfistů ve vítězství Tigera, jeden z nich si ale v dotazníku neodpustil komentář: „Koho to zajímá? Před 15 lety možná..“