Poslední
  Omezený přístup PRO NEPŘIHLÁŠENÉ uživatele
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Podcast Co drive, to fairway - tedaaa... les | aneb golf ve Varech

davidfara

Mazák fóra
Klub
GC Svatý jan
HI (HCP)
PRO
Právě jsem publikoval článek: Co drive, to fairway - tedaaa... les | aneb golf ve Varech

Co drive, to fairway - tedaaa... les | aneb golf ve Varech

Podcast  Co drive, to fairway - tedaaa... les | aneb golf ve Varech

Texas s mistry Karlových Varů. Sešli se tři nízké hendikepy a morální podpora jménem Vlado, kteří se spolu rozhodli prolomit rekord hřiště v texasu v Karlových Varech. No.. mohu jen naznačit, že začátek stojí za to :)Děkujeme klukům a hřišti za možnost hry. Vřele doporučujeme si sem přijet...

Diskuse a komentáře k článku vítány.

Upraveno moderátorem:
Už se nemohu dočkat září. Mám naplánovanou golfovou dovolenou na západ, kde jsem ještě nehrál Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Kynžvart.
Video ze hřiště vypadá daleko lépe než fotky které jsem viděl. Těším se na pokračování ;) :up:

Už se nemohu dočkat září. Mám naplánovanou golfovou dovolenou na západ, kde jsem ještě nehrál Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Kynžvart.
Video ze hřiště vypadá daleko lépe než fotky které jsem viděl. Těším se na pokračování ;) :up:
Hřiště bylo v úžasném stavu, na to, že to bylo prakticky mimo sezónu - jen ty extrémně pomalé greeny :D

Nicméně předpokládám, že až tam pojedeš, tak to bude jezdit mnohem lépe a hřiště jako celek bomba. A když nebudeš hrát jako Vlado, tak ti bude stačit dokonce i jeden míček :D

:rolleyes: ... rekord hřiště z červených odpališť :rolleyes:

akorát to hoši vůbec nehrajete podle pravidel texasu ;)

ale snad se to hřiště z těch dámských odpališť podaří rozstřílet :up:, a když ne tak příště z dětských (oranžových) chlapci :D

:rolleyes: ... rekord hřiště z červených odpališť :rolleyes:

akorát to hoši vůbec nehrajete podle pravidel texasu ;)

ale snad se to hřiště z těch dámských odpališť podaří rozstřílet :up:, a když ne tak příště z dětských (oranžových) chlapci :D
Jen na ty odpaliště, I Bryson to hraje z červených, Hráli jsme to několikrát i z bílých, například Slapy za -17, nebo Písek -14. Ono je to stejně o puttování a krátké hře, protože už je jedno, jestli je 5 par 370 nebo 450 m, obojí je druhou na green.

Co myslíš konkrétně pravidly texasu, myslím, že je zvládáme dobře. :)

Upraveno:
Jen na ty odpaliště, I Bryson to hraje z červených, Hráli jsme to několikrát i z bílých, například Slapy za -17, nebo Písek -14. Ono je to stejně o puttování a krátké hře, protože už je jedno, jestli je 5 par 370 nebo 450 m, obojí je druhou na green.

Co myslíš konkrétně pravidly texasu, myslím, že je zvládáme dobře. :)
První hraje ten, jehož míček se vybere

Texasů jsem odehrál plno ale takovéto pravidlo nikde nebylo.
To, že hraje jako první ten, jehož míček byl vybrán je i logické z pohledu běžných pravidel, neboť (pokud není povoleno stavění) nemá důvod beztrestně míček zvednout, protože „hraje míč jak leží", další pak dropují co nejblíže původnímu míčku. Alespoň já tak hrál všechny Texasy.

Také jsem pár Texasů odehrál, a to na několika hřištích. Základ byl všude stejný, ale pár odchylek mezi nimi bylo. Někde jak píše Mirek nade mnou hrál první ten, jehož pozice se vybrala. Pokud nebylo povoleno stavění, tak hrál jak míček leží. Ostatní umístí své míčky co nejblíže. Samozřejmě označit místo. Někde se označilo místo a hrálo se jak se dohodli v družstvu. Nejspíš se to liší hřiště od hřiště. Záleží vždy jen na soutěžním výboru co dá do propozic turnaje. ;)

Texas nemá oficiální pravidla, ale nejběžnější, hrající se po celém světě, kterými se řídíme i my. Docela jsem se zajímal o to, abych nasál co nejvíce vědomostí o tomto typu hry, hledal jsem i v archivech USGA, žádné oficiální pravidla nejsou. Bohužel jsou pravidla na 90% turnajích nedostatečně popsána v propozicích, upozorňoval jsem na to snad všude, kde jsem hrál texas.

- nemusí hrát první ten, koho míček se vybírá
- míček se může položit do poloměru jedné hole ne blíže k jamce (ne však do jiné kategorie plochy - fw, rough, bunker, atd..)
- míč se může očistit
- míč se nedropuje, ale umisťuje

Texas je hra strategie a nedávalo by smysl, kdyby byl tým limitovaný tím, že stále bude začínat ten, kdo zahrál poslední úder. Míček nelze hrát ze stejné pozice, ze které hrál hráč před Vámi, neboť by hrál z řízku. To nikdo nedělá, tím pádem by zde nastala hra z nesprávného místa a následná diskvalifikace celého turnaje. Proto se používá pravidlo jedné hole.

To, že hraje jako první ten, jehož míček byl vybrán je i logické z pohledu běžných pravidel, neboť (pokud není povoleno stavění) nemá důvod beztrestně míček zvednout, protože „hraje míč jak leží", další pak dropují co nejblíže původnímu míčku. Alespoň já tak hrál všechny Texasy.
Tak to jste si zbytečně ubližovali :). Míč se může zvednout, očistit a umístit. Následně může začínat kdokoli z flightu.
- pokud není písemně uvedeno jinak v propozici turnaje

Tak to jste si zbytečně ubližovali :). Míč se může zvednout, očistit a umístit. Následně může začínat kdokoli z flightu.
- pokud není písemně uvedeno jinak v propozici turnaje
-Texas skutečně nemá definovaná detailní pravidla. Je to "sranda formát". Jak se má hrát by je jasně před turnajem upřesnit soutěžní výbor. Co se týče kdo hraje první, bývá to na různých turnajích opravdu rozdílné. Osobně určitě považuji za lepší variantu tu, kdy hraje jako první ten, jehož míč byl vybrán, z místa, kde byl míč nalezen. Když nic jiného, je to rychlejší, ale je to I zajímavější, protože míč který se vybral jako první je obvykle lepšího hráče. Výhoda očištění a stavění ( dropu ) je pak poskytována častěji hráči druhému, slabšímu.
- nechápu, jak lze dospět k názoru, že může první hráč zvednout míč a očistit jej. Tohle musí být povoleno v propozicích turnaje. Je to přesně opačně než píšeš.

U nás už mnoho let takto s jasně popsanými pravidly...

Snímek obrazovky 2025-03-13 v 18.37.17.webp

VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Ders - software jednoduše DG TIP - reklamní předměty Hezká Hra Golf59 - Custom fitting & building Golf Resort Hořehledy GolfGear - víc než golfový eshop Česká Golfová Asociace Maršálů Obchůdek Vendula - originální barevné veselé obrázky od Venduly Hegerové Samolepky nejen na auto!
Back
Nahoru Bottom