Mam v planu doplnit bag o wedge set. Jako zacinajici hrac, cavity back hole mi pripadaji jako rozumma volba, takze premyslim primarne nad Cleveland CBX2. Otazkou je, jake lofty si poridit.
P mam 44, tak mne napadlo kombinace 50, 54 a 60. Nebo mam jit do 50, 54, 58 (60ku jako zacatecnik bych moc nevyuzil?)? Ci mate jine doporuceni? Diky
Přidám svoji zkušenost s wedgemi od svého začátku (6 let zpátky) až do současnosti.
Jako začátečník jsem měl směsku. PW (44°), SW (54°) v setu se zbytkem želez, o cca rok/dva později jsem dokoupil 60° Mack Daddy a asi o další rok GW, protože mě víc a víc trápila díra mezi PW a SW, tak jsem to řešil Cleveland RTX4 50°. To mně vydrželo další dva roky.
Směska měla svoje výhody a nevýhody. Hlavní výhodou bylo, že jsem si osahal různé typy holí a zjistil, co mně vyhovuje/nevyhovuje.
Pak už jsem věděl, že nechci bambuli, protože v okolí grýnů jsem se s ní neuměl dostat k míčku čistě, a taky jsem zjistil, že je pro mě lepší mít menší mezeru mezi PW a GW, než mezi GW a SW, proto nově 48° místo 50°.
Teď mám Vokey SM8 a jsem spokojen.
Aktuálně:
44°/PW ze setu
48°/10F Titleist Vokey SM8
54°/10S Titleist Vokey SM8
58°/08M Titleist Vokey SM8
Kdybych se vrátil ke svým začátkům, tak bych asi nic neměnil. Jen s tou 60 bych byl opatrný. Za mě velmi těžká hůl pro začátky v golfu. Já ji časem používal jen v rafu, když jsem potřeboval jít flopem přes stromy, to jediné fungovalo skvěle. Z ferveje jsem ji velmi často topnul a končil jsem za grýnem. Je možné, že jsem ji koupil s pro mě nevyhovujícím grindem, ale spíš to bylo nevyhraností.
Jakmile jsem se vyhrál, tak jsem začal pokukovat po nových, ale to už jsem věděl, co mně sedí a co ne.
Hodně jsem taky pročítal zahraniční fóra.
Když to hodně zjednoduším, tak záleží na povrchu na kterém hraješ (tvrdý, měkký) a swingu, který máš (shallow, steep). Problém je, že někdy to jde proti sobě (povrch vs swing) a taky to, že celou sezónu nehraješ jen na tvrdém, anebo měkkém povrchu.
Ideální tedy je to zkombinovat. Grind a bounce jsou velmi důležité, ale asi až časem, kdy se vyhraješ, kdy si vše sedne.
Když tak nad tím přemýšlím, tak fakt nevím, jestli bych u sebe něco změnil. Jak se říká, zkušenost je nepřenositelná. Na začátku bych zase měl jen SW a PW. Až na základě zkušeností a vyhranosti bych pořizoval dál (GW, LW).
Pro představu přikládám tabulku grinds od Vokey, kterou jsem rychle našel na netu: