PavelJ
Nováček+
Bylo nebylo... Na konci loňské sezóny jsem při posledním turnaji přišel o wedge. Jak? No klasika... Moc mi to nešlo, trocha vzteku a wedge zůstala ležet zapomenutá nedaleko greenu páté jamky. A když jsem zjistil, že mi hůl v bagu chybí a ke greenu se vrátil, už tam neležela. Nu což, určitě ji někdo vzal a nechá ji na recepci, říkal jsem si. Dělají to tak přece všichni, sám jsem už pár věcí na recepci odevzdával a také si vyzvedával. Ale bohužel ... nic! Na recepci nebyla a neobjevila se tam ani v následujících týdnech (slečny z recepce si mě už dost pamatovaly, když jsem se opakovaně po holi sháněl s nadějí, že si třeba někdo až doma vzpomene, že vlastně během kola zvedl a do svého bagu zastrčil nalezenou hůl). Kde se ale po dvou měsících objevila, byl golfový bazar levnygolf.cz!!! Každá pohádka by měla končit dobře, takže jsem si svou hůl koupil za pár stovek a oproti variantě pořízení nové wedge jsem rozhodně ušetřil. Ale přeci jen ve mně zůstává podivná pachuť. Golf mám rád hlavně proto, že jej považuji - možná trochu naivně - za ostrůvek "pozitivní deviace", kde se dodržují pravidla, hraje fér a vzájemné vztahy stojí na slušnosti a vzájemném respektu. Když jsem se prodejce (říkejme mu třeba pan Nguyen) ptal, odkud hůl má a zároveň mu ukázal zbytek setu v mém autě, jen pokrčil rameny, že prý mu ji dal kamarád a natáhl ruku pro domluvený obnos.
Takže tak... A co z toho všeho plyne? Možná bych měl být spokojený, že už mám svou hůl zase v bagu a těšit se na jaro, ale rád bych tento zážitek sdílel s vámi, ať už jste hobby golfisté, profíci, trenéři, či máte jen golf rádi tak nějak "na dálku". Vím, že dospělé lidi nemá cenu vychovávat, ale možná by nebylo úplně od věci, kdyby trenéři při výuce nováčků více zmiňovali kromě techniky, úchopu a švihu také pravidla a hlavně etiku našeho krásného zeleného sportu. A Vy, kdo chodíte hrát na Hostivařskou devítku (ale vlastně kamkoliv), dívejte se okolo sebe. Když někdo záměrně porušuje pravidla, nezavírejte oči. Když se někdo chová jako pitomec, napomeňte ho. A když někdo nedodržuje elementární zásady slušného vychování, obraťte se na příslušného člena personálu s prosbou o řešení. Pevně doufám, že personál na jakémkoliv hřišti je připraven a ochoten kvalifikovaně řešit jakékoliv vybočení z norem nejen pravidlových, ale především těch etických! Nechci se totiž dočkat doby, kdy se např. budu bát nechat před klubovnou stát bag s věcmi bez toho, abych jej neustále hlídal.
Místo závěrečného poučení nakonec ještě malý vzkaz tomu, kdo mou hůl 11.11.2017 na hostivařském hřišti zvedl a místo aby ji odevzdal na recepci, nechal se zlákat možností drobného výdělku: "Karma je sviňa a až v nadcházející sezóně chytneš "prasení" a ztratíš dvakrát tolik míčů, co vloni, tak se nediv!!!" ;-)
Takže tak... A co z toho všeho plyne? Možná bych měl být spokojený, že už mám svou hůl zase v bagu a těšit se na jaro, ale rád bych tento zážitek sdílel s vámi, ať už jste hobby golfisté, profíci, trenéři, či máte jen golf rádi tak nějak "na dálku". Vím, že dospělé lidi nemá cenu vychovávat, ale možná by nebylo úplně od věci, kdyby trenéři při výuce nováčků více zmiňovali kromě techniky, úchopu a švihu také pravidla a hlavně etiku našeho krásného zeleného sportu. A Vy, kdo chodíte hrát na Hostivařskou devítku (ale vlastně kamkoliv), dívejte se okolo sebe. Když někdo záměrně porušuje pravidla, nezavírejte oči. Když se někdo chová jako pitomec, napomeňte ho. A když někdo nedodržuje elementární zásady slušného vychování, obraťte se na příslušného člena personálu s prosbou o řešení. Pevně doufám, že personál na jakémkoliv hřišti je připraven a ochoten kvalifikovaně řešit jakékoliv vybočení z norem nejen pravidlových, ale především těch etických! Nechci se totiž dočkat doby, kdy se např. budu bát nechat před klubovnou stát bag s věcmi bez toho, abych jej neustále hlídal.
Místo závěrečného poučení nakonec ještě malý vzkaz tomu, kdo mou hůl 11.11.2017 na hostivařském hřišti zvedl a místo aby ji odevzdal na recepci, nechal se zlákat možností drobného výdělku: "Karma je sviňa a až v nadcházející sezóně chytneš "prasení" a ztratíš dvakrát tolik míčů, co vloni, tak se nediv!!!" ;-)
Upraveno moderátorem: