Vylitá vodní překážka

requo

admin
Tým 19.jamky
6.2.2016
4,026
2,318
123
37
Praha 6
www.19jamka.cz
Jméno
Michal Šatal
#1
Přišlo emailem:

Hrál jsem jamku, míček ze zkutálel k vodní překážce. Když dojdu na místo, zjistím, že vodní překážka byla označena, ale po deštích voda přesáhla vyznačené hranice a míček je v této vodě "mimo" kolíky. Je to v tomto případě náhodná voda (když je spojena tato voda s vodní překážkou) a tedy mohu beztrestně dropovat, nebo je to součást vodní překážky? Díky za pomoc.
 

doktordee

Guru fóra
Tým 19.jamky
11.2.2016
1,664
1,772
123
Praha
www.samolepky-online.com
Jméno
David
#4
No označeno... to tak úplně není. Ona může být vodní překážka i neoznačená. Pak platí její přirozená hranice. Spíše bych se řídil tímto. Tedy voda mimo vodní překážku, pokud je nahromaděná dočasně, pak je to podle definice náhodná voda. Protože tam normálně nebývá. Tak bych to řešil já. ;)
 
13.1.2017
846
817
103
Jméno
Robert Šlajs
#5
Aha, takže když bude vedle fairwaye rybník, ale nebude označen kolíky / čárou, tak je to stejně vodní překážka a při zahrání míče do tohoto místa se postupuje stejně, jako u vodní překážky?
 

alda

Mazák fóra
29.2.2016
637
250
73
Wien
Jméno
Ales Dana
#9
Jenze je tu maly problem, jak pak stanovim, kde je hranice vody?
tam kde je voda?
tam kde se uz nepostavim, je tam treba sraz?

A co kdyz je kolik jen sem tam a cary jsou nastrikane jen pri jistych turnajich
 

doktordee

Guru fóra
Tým 19.jamky
11.2.2016
1,664
1,772
123
Praha
www.samolepky-online.com
Jméno
David
#10
http://www.golf.cz/pravidlova-poradna/?show=1155

On to problém není. Jen někteří golfisté rádi prudí, polemizují, snaží se mít pravdu a ideálně získat výhodu tam, kde by ji soupeři sami neradi dopřáli. Ony ty pravidla jsou vcelku dobře popsána. Chce to ale trochu cviku, umět je číst a nehledat v nich co tam není.

A při této situaci si opět dovolím doporučit absolvovat kurz rozhodčího na začátku sezóny. Případové situace mají i s obrázky.
 
Shoty: Petr M.
13.1.2017
846
817
103
Jméno
Robert Šlajs
#11
http://www.golf.cz/pravidlova-poradna/?show=1155

On to problém není. Jen někteří golfisté rádi prudí, polemizují, snaží se mít pravdu a ideálně získat výhodu tam, kde by ji soupeři sami neradi dopřáli. Ony ty pravidla jsou vcelku dobře popsána. Chce to ale trochu cviku, umět je číst a nehledat v nich co tam není.

A při této situaci si opět dovolím doporučit absolvovat kurz rozhodčího na začátku sezóny. Případové situace mají i s obrázky.
Díky za doplnění informace z pravidlové poradny. Jen se tedy k tomu ještě zeptám na podtržené, abych měl jasno a dělal to případně na hřišti správně:

„Vodní překážka“ je jakékoli moře, jezero, rybník, řeka, strouha, odvodňovací příkop nebo jiný otevřený vodní tok (bez ohledu na to, zda obsahuje nebo neobsahuje vodu) a cokoli na hřišti, co je podobné povahy. Veškerá půda a voda uvnitř vodní překážky jsou její součástí."
Jestliže cokoliv z prvního řádku není označeno kolíky, pak hranici takové překážky tvoří přirozená vodní hranice.
Pokud v takové ploše (není označena kolíky) voda chybí, pak hranici tvoří někdy ostrý břeh (vyschlá řeka), jindy je to blátivé dno byť je břeh pozvolný (vypuštěný rybník).

V takovém případě tedy stanovím hranici já (na základě informací dostupných v konkrétní situaci a na konkrétním místě) a já tedy rozhoduji, zda je míč ve vodní překážce, či nikoliv?
 

doktordee

Guru fóra
Tým 19.jamky
11.2.2016
1,664
1,772
123
Praha
www.samolepky-online.com
Jméno
David
#12
Z osobní zkušenosti, a i doporučení školícího, je vhodné se na tom domluvit s hráči ve flightu. Stejně jako se to dělá například při určení referenčního bodu kudy míček do vody prošel. Pokud se neshodnete, pak volat rozhodčího. Případně hrát 2 míče a rozhodnout později. Pokud by to bylo čistě na hráči, pak by si tu hranici mohl určit ke své maximální spokojenosti a případně tak získat nemalou výhodu.
 
Shoty: requo

Guarneri

Člen fóra
17.3.2017
68
39
28
Jméno
Ivo Růžička
#15
Můj názor: není v bunkeru. Je mimo přirozenou hranici bunkeru. Ale asi by bylo fajn, kdyby s tím správa hřiště něco udělala. Včera v Beřovicích jsem byl taky na sedmičce v podobné situaci.
 

requo

admin
Tým 19.jamky
6.2.2016
4,026
2,318
123
37
Praha 6
www.19jamka.cz
Jméno
Michal Šatal
#16
Můj názor: není v bunkeru. Je mimo přirozenou hranici bunkeru. Ale asi by bylo fajn, kdyby s tím správa hřiště něco udělala. Včera v Beřovicích jsem byl taky na sedmičce v podobné situaci.
Řešil jsem to obdobně, to znamená, bral jsem míček, že leží mimo bunker (překážku). Na druhou stranu - nebylo to úplně vyjímečné a rozhodně tímto směrem nikdo nehraje, že by to vysypal mimo.