Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Valachovy postřehy a zajímavosti - Bond a golfová etiketa

Francovka

Guru fóra
HI (HCP)
22,5
1521710425280.png

Tož, nedávno nám skončilo vyhlašování Oskarů. Překvapivě žádný film s golfovou tématikou nevyhrál, ba ani nebyl nominován. Ono v této oblasti by to byla asi senzace. Spíše si myslím, že by dříve vyhrál film o koštování slivovice. Můj první film, který jsem viděl s golfovou scénou byl Goldfinger s Jamesem Bondem. Kromě toho, že jsem podobně starý jako Bond (nedávno 50), podobně hezký s úspěchy u žen, tak mám i lásku ke golfu stejnou jako on. A je pravdou, že pro splnění svých cílů se neohlíží vlevo ani vpravo, což potvrzuje i při golfu.A jeho protihráč je podobný typ. Jak sa u nás na Valašsku ťápe: "Jaká poščávka, taká opłátka".

No a v tomto filmu je tedy scéna, kdy Bond hraje se zloduchem Goldfingrem jamkovku, nejdříve o šilink za jamku, poté dokonce o zlatou cihlu. Tato scéna je zajímavá tím, že je v ní zhruba šest minut podvádění, špatné etikety, porušování pravidel a snad nejpodivnějšího kedíka v historii golfu. Nejmírnějším prohřeškem je neustálé mluvení při odpalech nebo hození zlaté cihly vedle jamky při puttování. Tímto je chudák zloduch vyveden z míry tak, že mine jamku z několika decimetrů - asi by nikdo z nás nebyl výjimkou.

Následuje scéna ze 17.jamky, kdy Goldfinger zatáhne drajv do rafu a hráči ho hledají. Nejenže Bond přišlápne původní míč, který je proto marně hledán, ba ještě navíc upozorňuje na pravidlo 5 minut hledání (jak prohlásí - ztráta vzdálenosti + trestná). Na to kedík Goldfingera podvodem upustí jiný míč, který vydává za původní. Správně by měli být oba diskvalifikování, za podvádění (Pravidlo 33-7) - ale film to řešil jinak. Pak Bond vymění protihráči míč při vytahování z jamky a nechá ho s ním záměrně hrát poslední jamku. Na 18.jamce to potom vydává za důkaz neplatné hry s jiným míčem. Na základě toho Goldfinger uznává svoji porážku ve hře, i když podle výsledku na hřišti vyhrál. Nicméně podle správného výkladu pravidel (15-2 "O nahrazeném míči") by Goldfinger měl vyhrát, protože Bond by těžko dokazoval, jak k výměně došlo.

A to se hrálo podle "Strict of rules" neboli přísných pravidel dle jejich dohody, kdy např. se dodržovalo 5 minut hledání míčku. Ale zase chápu, že obvinit agenta 007 s povolením zabíjet z podvodu při hře není vůbec jednoduché. To aj já, jako akurátný Valach dobře vím, že "Jak sa negdo ohne, utěkaj, třeba zdvíhá kameň".

A co Vaše zkušenosti? Taky jste někdy měli pocit, že byste po někom raději než míček ten kámen hodili?

Celá scéna je ke shlédnutí tady
 
Caddy v cylindru a vypadá navíc jako Kató:D:D:D
 
Prima úvodní článek, těším se na další a více okořenit slivovicí!

Btw. škoda, že v minulosti nebyl internet. Docela by mě zajímalo, jakou by dneska měla odezvu podobná scéna v nějakém novodobém slavném filmu, kde všude by se to rozevíralo, kdo všechno by se od toho distancoval atp. :)
 
Interesantní článek, jen houšť! V jamkovce jest dovoleno vše! Já třeba zásadně zvu lidi na hru jamkovky v bugině. Pro většinu je to prima změna a rádi toho využijí. Ale ona ta hra z buginy má svá specifika - člověk nemá tolik času přemýšlet, může se dojet podívat na výsledek svých a soupeřových ran,...A najednou je z příjemného benefitu noční můra!
 
Prima úvodní článek, těším se na další a více okořenit slivovicí!

Btw. škoda, že v minulosti nebyl internet. Docela by mě zajímalo, jakou by dneska měla odezvu podobná scéna v nějakém novodobém slavném filmu, kde všude by se to rozevíralo, kdo všechno by se od toho distancoval atp. :)
Okořenil jsem - neboj. Původně jsem chtěl dát do protikladu Dědictví 2 - kdy hláška: "Normálně to hňápnu..." mě dostala. Jinak slamáček asi ke golfu patří:)
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom