Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Termo vrstva

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
Chladnější počasí je tu. Používáte termo vrstvu - případně co? Jen vršek, nebo i spodek? Jaké máte zkušenosti? Resp. dá se na tomhle ušetřit? Několik mých zkušeností s levnějším termoprádlem např. z Lidlu mě nějak přesvědčilo, že se mi na tom ušetřit ve výsledku nedaří. A hlavně mám pocit, že to prostě všechno po několikerém vyprání a usušení - jak je to umělotina - prostě smrdí. 
 
Mám toho spoustu, různí výrobci, spodní, prostřední i vrchní vrstva, tenké i silnější. Od Moiry přes Craft až po Tchibo. Žádná věhlasná značka. Z lidlu mám jen sportovní trika když jsem ještě hrál squash a dýl než tu hodinu v tom nevydržím.
Nic jsem nekupoval na golf, něco mám na kolo, něco na lyže.
Vše se pere po jednom použití, vše jde do sušičky do polosucha a pak visí. Žádná aviváž. Nic nesmrdí.
Bez tohoto oblečení si hru v tomto počasí neumím představit.
 
ja radsi pouziju klidne 2 termotrika nez bundu. citim se v tom pohybuschopnejsi.
mam asi 5 termotrik a jednu bundu.
nejoblibenejsi mam FJ base compression, je neprofuk. hodne dlouhe, takze nevyleza z kalhot a je v nem fakt teplo
spodek termo jsem pouzil jednou. kdyz jsem sel na turnaj v lednu. a po dvou jamkach jsem to sundaval, jaky mi v tom bylo vedro
 
hm, to by mohlo být ono, zkusím to s tou sušičkou a pak pověsit a bez aviváže. Pozoroval si mezi jmenovanými značkami nějaký kvalitativní rozdíl co se týče výdrže? Předpokládám, že je to stejně přes den vyráběno pro značku a v noci pro noname ve stejné firmě?
 
Nemám nic podobného od různých výrobců, takže těžko porovnávat. ..
 
Již dlouhou dobu se držím hesla - nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci. Vystřídal jsem toho myslím relativně hodně (ať už golfový nebo lyžařský výrobce) a rozdíl ve kvalitě jsem pozoroval vždy... 
Z levnějšího to byl např. noname Lidl, Carra (Intersport nebo nějaký takový řetězec), Sensor (dříve v jejich začátcích - dnes už možná dělají jinou kvalitu - nejsem schopen říct), + pár dalších které už nejsem schopen blíže specifikovat. Zásadní problém u všech prostě byl příliš umělý pocit, zápach jen si to člověk oblékl a hlavně mi přišlo že prostě "nefungovali"...
Ze "značek" u mě zvítězilo primárně běžkařské Odlo. Příjemný pocit (sice umělé, ale měkké trošku jako bavlna), použitelnost i více dní bez problémů, praní bez omezení (i na vyšší teploty), suché v podstatě ihned po vytáhnutí z pračky... Mám i dvě trička od firmy Skins (ne příliš známá, myslím australská firma - když začínala sláva Roryho, tak byl jejich tváří, dnes prodává golfprofi) - speciální golfová řada - jsou fajn, dobře rozložené "segmenty" (jako zateplené části, větrané části, klouzavé rukávy). Na mě ale až moc "kompresní" (podobně jako under armour) - což jsem časem zjistil, že mi úplně nevyhovuje na nošení po celý den... Salomon je skvělý... Nemám rád merino vlnu přímo na tělo, ale jako druhou vrstvu nedám dopustit na IceBreaker. Tenké věci z merina, které supr zahřeje, nesmrdí, jen si musí člověk dát pozor při praní... Lyžařský Spyder je také fajn, mám od nich primárně podvlíkačky. 
Uvedené "značky" určitě nepatří k nejlevnějším. Dají se ale relativně často sehnat někde v akcích a pak se investice opravdu vyplatí. V zimě je také důležité nepodcenit kvalitní "fusekle". Já např. zainvestoval do ponožek Salomon, které jsou částečně z merina + mají v sobě i něco proti zápachu (stříbro) a musím říct, že je to pecka. Teplo po celý den, večer přemáchnout jen ve vodě, v řádu desítek minut suché a ready na další použití...
Jinak "na hoře" ověřený recept vrstvení - podvlíkací triko (odlo), teplá vrstva (merino - Icebreaker), vrstva vítr/teplo/voda = softshell (mám toho moc :) ), poslední vrstva voda/vítr = čistě nepromok = goretex nebo jiná funkční membrána.
Vrstvení "dole" - podvlíkačky (spyder), vrstva kalhot vítr/teplo/voda = golfové softshellky (nejradši Under Armour řada ColdGear), poslední vrstva voda/vítr = čistě nepromok = goretex nebo jiná funkční membrána. U "spodku" preferuji jen kalhoty + případně nepromok. na podvlíkačky musí být už fakt kosa, abych je zařadil...
Jako úplnou rezervu do supr zimy a nečasu jsem schopen nahodit ještě druhou vrstvu nepromoků (jedny nepromoky mám z podšívkou, další pak jen čistě membránu)... Tzn. na hoře max 5 vrstev, dole max 4 - v tomhle přežiju cokoliv a kdekoliv. Vyzkoušeno několikrát (už však značně omezený pohyb). Setup 4+3 mi ale umožňuje stále solidní pohyb a možnost hry. Nemyslím, že bych objevil ameriku :), takhle to dělá jistě spousta z vás...
 
Jirka: Díky za rozsáhlý popis. Asi i v tomto případě platí, že si raději připlatit? Většinu termohadrů jsem měl spíše levnějšího charakteru, různé sportovní řetězce, ale prostě necelá sezóna, pár praček a dalo se to vyhodit. Nicméně ok, kouknu se po něčem kvalitnějším, z jiných sportů (co je ve výsledku levnější, ne pro golf). Ty ponožky myslíš vážně? Pokud boty dýchají, tak bavlněné jsou fajn, ne? Tam ta umělotina je přeci hodně nepříjemná (resp. u ponoek to hodně cítím, při běhu mi to nevadí, ale na turistiku, kam počítám skorem i golf, mi nějak nesedly) 
 
Za mě určitě připlatit. Zatím se mi nikdy nestalo, že bych u funkčních věcí litoval investice - spíš naopak - už několikrát sem si říkal, že já vůl sem si to např. tehdy měl koupit rovnou 2x :)... Vše samozřejmě využívám univerzálně (golf, lyže, turistika...) a při golfu navíc nejen při hře, ale i při "pískání" a to je kolikrát jiná káva, když je kosa/vítr/déšť a člověk je v terénu až 10 hodin několik dní po sobě a navíc nemá tolik pohybu jako hráči :)... Jediný co jsem zjistil, že je potřeba si hlídat je "klouzavost" mezi vrstvami - protože když dvě vrstvy o sebe trochu drhnou (např. přiléhavé strany mají "chlup") tak to pak značně znesnadňuje rotační pohyb při švihu/zvedání rukou atd...
Ty ponožky - roky sem jel bez problémů taky jen na bavlně jak píšeš (boty na golf z 99% Ecco, zde kvalita zaručena), ale kamarád mi doporučil ať zkusím konkrétně tyto Salomon Exit (když byly v akci za 250 :)) a je to pecka, pocitově žádná nepříjemná umělotina, odvádějí vlhkost, hřejí, rychle schnou (že já blbec si tehdá nevzal aspoň troje :)...). Za plnou cenu jsou ale drahé (i za těch 250,- že jo :))... A samozřejmě uvidím třeba po 15ti, 20ti praních jak budou vypadat... Ale zatím (6 her) opravdu spokojenost.
 
Dovolím si jako žena přispět do diskuze. Jakékoliv funkční prádlo rozhodně prát bez AVIVÁŽE a ideálně ve spešl přípravku. To, že po pár vypráních smrdí, může totiž být klidně tím, že se aviváží zacpou ty drobné póry, které ve funkčním oblečení jsou a ono pak nemá právě tu svou funkční funkci  ;) Lepší - kvalitnější funkční oblečení nedávám do sušičky, nebo ho dávám na spešl program a eventuelně dosuším na ramínku. Osobně nic spešl na golf nemám, používám funkční prádlo univerzálně - kolo, běžky, golf. Na kolo máme celá rodina i dresy z Lidlu a jsou v pohodě. Fakt je ten, že ale každý máme i nějaký "značkový" dres. Ono potkáváte cyklisty a vidíte, že jsou všichni oháknutí z Lidlu  :D Souhlasím s ponožkami - bavlna super, ale neodvede vlhko, dlouho vlhko drží. Mám jedny spešl silnější "cyklo", ale zjistila jsem, že jsou super i na golf. Taky nemám ráda bundu, zdá se mi, že v ní prostě hraju příšerně (tedy ještě příšerněji než bez bundy) a cítím se v ní velmi nepohyblivá. Takže radši vrstvy - dlouhé podvlíkací triko, tričko s kr. rukávem, na to mikču nejlépe slabý mikrofleec a když je hodně kosa, vestu ze softshelu. Kalhoty dlouhé softshelové (mám z Alpine), nic pod ně, stačí mi tak. Upřímně - mám radši když je na golf hic. :cool:
 
Pokud je fakt kosa, pak pouzivam sensor termo komplet co mam jinak na lyze. Na to golf kalhoty (nepromoknou a drzi dress code), nahore golf triko a nejaky svetr ci neprofuk. Kdyz je uplne peklo, pak jeste vesta (tenka) nebo nejaka tenka bunda proti desti.
Nejak jsem zjistil, ze 4 tenke vrstvy (z toho jen jedna dlouha!) jsou pro me ok i na 18 jamek ve 3 nad nulou. :)

Jinak kdyz mam vozik, neni problem brat hromadu obleceni a dle potreby menit..
 
jan: Jedna z věcí, která mě na golfu fakt nevyhovuje je prostě to množství krámů, co se s sebou tahá. Vždyť takový golfista má toho v bagu na vozíku víc (případně v kufru auta), než některé mnohatýdenní výpravy do džungle. Takže spíše hledám něco pokud možno univerzálního, co nejčastěji použitelného. Je ale pravda, že vrstvení tenkých materiálů může být v zimě a nevlídném počasí užitečné. 

Ty ponožky nakonec asi taky vyzkouším, když je najdu někde za rozumnou cenu. :)
 
Souhlas. Obcas si pripadam jak cesky turista na jadranu co prijel autokarem. 
Nejhorsi je, ze hodne veci casto neuzijes... ale beda zapomenout, neb kdyz te to pak srabi... 
Pocasi se za 5 hodin 3x zmeni, jestli jsou komari vis az kdyz je pozde atp..
 
Ahoj, máte někdo zkušenosti se značkou funkčního prádla Sensor? Líbí se mi triko https://www.cyklovybava.cz/triko-dlouhe-panske-sensor-double-face-cerne:18376/ dá se používat oboustranně pro teplejší i studenější kompfort. díky Kamil
Sensor doubleface mam v 5ti kusech (3x horejsek, 2x spodek). Prvni jsem koupil asi deset let dozadu a posledni nedavno.
Obecne to splnuje ucel, tedy "termopradluje". Bezne to sezenes i za mene (treba na mall.cz na to myvaji casto velke slevy). Ja kupoval komplet za cca 800,-.

Z hlediska toho prehazovani.. jedna vrstva je jemnejsi a chladivejsi, druha teplejsi a drsnejsi. Prilis jsem nepoznal realny rozdil, takze doporucuji si nechat tu jemnou na tele, protoze kdyz jsem nedavno to nasadil opacne (tzn. konfigurace na zimu), tak jsem zjistil, ze jemnejsi strana je o dost mene mechanicky odolna. Jeden tyden na lyzich opacne a triko na sobe ma znamky poskozeni (zadna dira, ale je videt, ze takto pouzivane 3 tydny by se to prodrelo).

Dlouhodobe po 30ti prani to trosku zmolkovati a pokud se v tom budes vice potit, tak to smrdi jako ostatni plastikove vecicky. Ale to je normalni i u jinych.

Jeste dodam, ze to uzivam jak na lyze, tak na golf ci light turistiku v chladnem pocasi.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom