Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Recenze [SIMULÁTOR] TruGolf - home swing studio

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
Několik dní zpátky jsem dostal do rukou při návštěvě GolfGear.cz do ruky k zápujčce tenhle pidi domácí simulátor, abych se na to kouknul a něco k tomu napsal. A ejhle, ona nám v ČR vypukla epidemie s karanténou, takže by se chtělo říct, že je ideální shoda okolností, jak do toho pořádně proniknout. Takže 14 dní mezi homeofiicem a prací jsem s tím zápasil v našem malém bytě plném vyjma nás rodičů i dvěma položkami genetického potenciálu. Chvilku i na chatě na zahradě - kde jsme nemusel zápasit s tím, abych zkrácenou holí něčemu doma neublížil... tu židle, tu stropní větrák, který je pro tohle na naprosto nevhodném místě - uprostřed. Pokusím se Vám v tomto textu nasdílet své dojmy. Na odbornou recenzi se necítím, už jenom proto, že přeci jen nejsem úplně statistický typ a můj přístup k tréninku je... no, prostě - radši jdu na hřiště. Takže, berte tohle jako výkop všech možných informací o TruGolfu v rukách hobíka naživo, a pokud vás něco zajímá, dejte dotaz - pokusím se vám co nejlépe odpovědět, případně mě doplní Jarda či @MarekS. z GolfGearu.

Výstřižek.JPG


Web výrobce: https://trugolf.com/home-swing-studio/
Prodejní cena v USA: 319 USD, tzn po přepočtu. cca 8100 Kč, bez dopravy atd.
Obsah krabice
  • "cvakací" tréninková hůl - tzv. Impact trainer
  • nasazovací senzor na konec hole (simulátor TruGolf)
  • knížečku s návodem a pár šikovnými tipy (doporučuju prostudovat)
  • nabíjecí usb kabel (pozor, chybí adaptér)
  • E6 CONNECT Software - kde vám v základní nastavení bude umožněno hrát 5 hřišť, využívat tréninkové plochy a jednu minihru (takové golfové šipky).
IMG-4693.jpg IMG-4762.jpg IMG-4777.jpg

Co je nutné a bez čeho nejede vlak: Nutnost Ipadu nebo Iphone, prostě s Androidem nebo Microsoftem atd zapomeňte. Nebude to fungovat.
(iPad Pro 1 or later | iPad 5 or later | iPad Air 3 (Current Version) | iPad Mini 5 (Current Version) | iPhone 8 or later)

---

Tolik k reáliím, pojďme k mým dojmům:

Před hrou a tréninkem:
  • Celkové balení je moc pěkné. Krabice je docela velká, podlouhlá, tak aby se do ní vešla cvičná zkrácená hůl o délce 65 cm. První poznatek na úvod - blbě se to nosí, pokud máte plné ruce. Krabice má ještě "grafický kabátek", ze kterého se "vnitřní krabice" velmi snadno vysouvá. S plnýma rukama nákupu nic moc. Já to psát nechtěl, ale žena mi říkala, ať to napíšu, že je to prý důležitý. Před prvním použitím je potřeba simulátor TruGolf nabít, k tomu poslouží krátký kabel, z druhé strany koncovka usb, ale to má doma už každý, takže to není problém. Nabije se to za pár desítek minut.
  • Cvičná hůl tzv. "Impact Trainer" - správně vyvážená, dlouhá a těžká tak akorát. Grip tipuji Golf Pride Multicompoud Classic. Dobře se drží a skvěle se s ní švihá i bez nasazeného simulátoru, prostě paráda. Při správně provedeném švihu a zrychlení hůl "cvakne". Zvuk je vcelku hlasitý, do rukou cítíte i zpětný ráz. Pocitově máte dojem, že jste něco udělali dobře a že jste "trefili" míček. V činžáku na noc to ale úplně není. Tím se dostáváme k potřebnému prostoru - je nutné ho mít i tak docela velký, nic na kompaktní domácnost. Bacha na lustry a stropní větráky - nejsou tak vysoko, jak se zdá. Radši mějte kolem sebe mezeru. Stačilo kousek, a bylo u nás po knihovně. Parkrát jsem se přistihl, že mě s ní baví švihat i bez jakéhokoli simulátoru a napojení na měřidla. Super.
  • Samotný simulátor TruGolf - nasadíte na konec hole, zatlačíte... a je to tam. Ani to nebolelo. Jde to tedy trochu ztuha. Pocitově to cvičnou hůl a švihání s ní nijak neovlivní. Výhodou nasazovacího simulátoru je, že ho můžete přendat, pokud vám to tréninkové podmínky umožní, i na reálnou hůl a cvičit s ní.
  • Ipad, iphone a zobrazovací zařízení (Android - ne, nefunguje. Prostě musíte mít zařízení od Apple): Iphone, nezkoušel jsem, bude to ale na něm malé (licenci a soft jsem dostal už nainstalovaný na půjčeném ipadu). Ipad má už docela slušnou zobrazovací plochu, ale je potřeba ho umístit nějak tak, aby jste ho měli po ruce - zaprvé, aby jste viděli čísla, které vám sensor změří a za druhé, abyste mohli ovládat "hru" pokud potřebujete něco změnit (např. předvybranou hůl na hřišti). Tohle mě upřímně dost vytáčelo. Pokud jsem dal ipad před sebe, abych na něm při švihu viděl, bylo extrémně pro mě obtížné udržet hlavu dole a nekoukat na displej. Pokud jsem ho dal do pozice před sebe (kam by letěl míček), zase jsem nic neviděl. Prudilo mě to. Takže jsem si nakonec jel koupit propojovací kabel s televizí, který vyjde originál na 1300 Kč. Druhou možností je mít chytrou krabičku Apple TV, která vyjma jiného umí bezdrátový přenos (to tedy umí rovnou i některé TV, ale moje ne) - bohužel za Apple TV si taky patřičně zaplatíte (cca 5000 Kč). Tady si dovolím malou odbočku - pokud byl obraz velký na TV, bavilo mě to mnohem víc. Všechno. Považuju to za nutnou podmínku, aby u toho člověk vydržel, jasně, jde to i bez toho, ale není to prostě ono.
  • Software: Prostě E6. Kdo znáte z velkých simulátorů, budete jako doma. Co zvolíte - snímací senzor: v našem případě TruGolf a máte možnost vybrat vyjma jiného jednu ze tří úrovní odpouštění chyb. Já hrál nakonec na prostřední. Spousta nastavování. Btw. soft je v češtině, i česky namluvený. Když mi to hlásilo ženským hlasem vzdálenost k jamce, tak z nějakého důvodu se mnou laškovala... "Metroooo" není "metrů". Jinak ale vše ok.
HRA A TRÉNINK - DOJMY
  • Měl jsem mylné očekávání, že to bude jako počítačová hra. Tzn. ano, vždy existují návody a různé dobré rady co a jak. Vím. Ale jsem ajťák a chlap, ne? Takže vím co a jak i bez návodu. Chtěl jsem rozbalit krabici, nabít simulátor, zapojit a být pěkně za ručičku veden a postupně edukován, co a jak mám dělat, jak se postupně učit, nějaké drobné výzvy... vy co jste někdy hráli hry, tak to znáte dobře - prostě tutoriály, které vás pěkně provedou úvodem, ideálně zábavnou formou a machrovat následně jak Tiger Woods v obýváku. Tak nic. Prostě se připojíte (v mém případě jako host) a máte vše kompletně otevřené a teď babo raď. Jasně, můžu hned zvolit hru, nebo jít na drajving a tam začít švihat, případně trénink krátké hry... cokoli z toho, můžete. No, takže to zkusíte, protože nejste tak blbí, aby jste to neuměli na první dobrou... a ono to nejde. Takže vřele doporučuju: spolknout pilulku hořkosti a přečíst si, nebo alespoň podrobně prolistovat vloženou knížečku. A především: Projděte si všechna krátká videa na TruGolfUniversity - je tam nyní 21 krátkých videí. Ta necelá hodina poctivého shlédnutí vám hodně prozradí, co to umí a co ne a nebudete se zbytečně trápit.
tgu.JPG
  • Trénink - na e-drajvingu je to docela fajn, pokud vás baví drajving na simulátoru. Jasně, ta krátká hůl je omezená, co od toho můžete čekat. Např. já klasicky zatahuju, protože mám zavřenou hůl v impactu, v běžné hře. Tak tady ne -tady mám rány do mírného fade, občas až push. Chci tim říct - pokud nevíte, co děláte blbě a nepřenesete si to k normální holi, tak to může být hodně zavádějící. A jak jsem zmínil výše: automaticky softwarem nejste "vyučován". Jinak - jsem tu o cca 20 metrů kratší, než v reálu, především s železy. Zvláštní pocit je se stejnou holí hrát jako s driverem... ten pocit je odlišný, ale ne tak, jak jsem čekal. Po chvilce už drajvujete jedna báseň - v mém případě lépe, než v reálu. Na co to moc není a nesedí vůbec - je krátká hra do cca 30 metrů, čipy a patování. To je tragedie. Na to jsem neměl nervy (viz další odstavec). Je dobré to průběžně zkoušet i se skutečnou holí, pokud můžete. Jinak soft umožní výběr různých cílů atd. Prostě E6 - a výzvy si můžete dát vlastní. Málem bych zapomněl důležitou věc: jakmile máte na ipadu nainstalovaou E6, fungujete plnohodnotně i bez sítě (tedy offline) - samozřejmě bez možností, které nabízí online svět.. a ano: šlajzovat tím jde. Ale takové šlajzy, jako jsem u mnohých z nás viděl v reálu, to neumí. :)
  • Hra - e-hřišt vám nabídne celkem pět. Od té doby, co jsme si to promítal na TV mě to hodně baví, jsem holt tip "trénink hrou". Hrajete jednou holí, pořád dokola, procházíte hřiště, hra vám doporučí hůl, kterou by teď hrála (můžete změnit kliknutím, ale pak jsem se na to vyprdl) a soustředíte se jen na švihání. Směr, kam hrát, můžete upravit točením "simulátoru" na holi. Prostě kliknete na jediné horní tlačítko a otáčíte jím doprava nebo doleva, a výhled na obrazovce se vám posouvá. Kliknete - ukotveno. Založíte hůl, jako byste zakládali skutečnou. Na obrazovce je žlutý puntík. Jakmile senzor zjistí, že máte správně založeno, zezelená a laškovný hlas vám řekne: "švih". V ten okamžik hrajete a senzor snímá vše co má. Nemusíte zvedat hlavu, nic, prostě posloucháte jeden jednoduchý pokyn. Geniální. Dlouhá hra super. Krátká hra, přibližná (měl jsme úplně rozdílné metry)... patování: ani to nezkoušejte. Prostě to nejde. Drobné pohyby = 10-20 metrů pat. Takže ve výsledku si nastavíte, že jamka pro vás končí trefou na grýn (a věřte mi, i krátké čipy těsně vedle jsou oříšek) a soft následně dopočítá počet patů. Baví, moc. Jak je to na telce, tak je to dobré i na koukání pro případné obecenstvo z rodiny. Může hrát i více lidí najednou. Takže se z toho stává dobrá zábava. Jo, skoro bych zapomněl, sem tam trvalo, než mi hůl zaregistrovala, že mám založeno a jsem připraven je švihu.
  • Patování - Přeci jen se k tomu vrátím. I samotný výrobce v manuálu doporučuje "patovat" s reálným putterem. Může to být v kombinaci s patovacím kobercem hodně zajímavé. Nezkoušel jsem. V průběhu hry s cvičnou holí patování nemá vůbec smysl. A představa, že bych měnil a přehazoval snímací čip v průběhu hry na putter a zpátky a pořád dokola - já ne.
  • Tempo - ano, donutí vás to zvolnit. Jestli to dokážu přenést na hřiště, netuším.
A tady screen z E6, co a jak to měří:

e6.JPG

a krátké promo video - btw. všimněte si té pasáže, jak švihat nad konferenčním stolkem. To je taky dobrý. Zkusil jsem to... je to hodně nezvyk. :-D


Stručné shrnutí závěrem: TruGolf - Není to hra, ale je to tréninková pomůcka s možností hry. A tak je k tomu potřeba přistupovat a vědět, co chci a proč. Pokud šviháte blbě, jako já, a nezajímáte se moc o čísla a o to, co konkrétně děláte špatně a nezkoušíte to napravit, tak to není pro vás. Pokud ale se dokážete soustředit, přijmout, že to není krátkodobé jen na pár dní, budete chtít na sobě pracovat ve stísněných podmínkách bytu, je to skvělé. A efekt to určitě má. Jak bych to tak řekl jinak: ani činka, když nevíte, jak s ní cvičit, z vás svalovce neudělá. Omezení na apple je blbý. Pokud jste ale apple ready, tak budete spokojeni, protože to funguje. Propojíte a vše běží, tak jak má. Mít možnost být s tím u TV - úplně jiný zážitek z pravidelného tréninku i hry. A je potřeba juknout na TruGolfUniversity - je tam spousta odpovědí. Prostě taková domácí houpačka na pravidelné švihové pohupování. Dokážu si to velmi dobře představit, že je to i skvělý doplněk pro ty, co nemohou být na drajvingu pořád - a mohou pomocí pidisimu vhodně korigovat to, co zkouší pak reálně přenášet na další lekci tréninku na drajvingu nebo na hřiště. Jako hlavní a jediná tréninková pomůcka - ne. Ta hlava hole prostě chybí. Tzn. aby vás to pak na hřišti nepřekvapilo. Finální slovo - stojí to za +-10.000 Kč? Ano, stojí. Podle mě ano. Ale nečekejte od toho, co to není a to, co to nemůže umět. Pak nebudete zklamáni :)

PS: Díky GolfGear.cz za laskavé zapůjčení. :up:

Ještě chvíli to budu mít doma, tak pokud vás něco zajímá, ptejte se, zkusím odpovědět. Ohledně toho, jak to snímá rány a jak je to skutečné - to nebude úplně na mě. Ale třeba se najde někdo zkušenější další, kdo už dříve nebo později odpoví. Stejně tak - pokud někde v textu budou faktické chyby a nepřesnosti, nebo něco dělám blbě, prosím o laskavé upozornění, abych to mohl případně upravit.
 
Upraveno:
Zkus ješte to porovnat s PhiGolf .. případně na hůl připoj sensor of Phigolfu ..
Jinak paráda!

Nemám. Všechny mé phigolfy, tedy ten jeden, má už @jan. Ja na to neměl předtím nervy, v té prenatalní verzi. Takže nemohu v tomto sloužit. :( Počítám, že phigolf bude mít posílenou tu herní složku. Nezkoušel jsem ani ty online módy. To bude další rozměr, který určitě bude přínosem.
 
Upraveno:
Cau Michale,

az ted jsm se dostal k tomu si precist text a tvoje zkompilovane zkusenosti. Diky za ne :)

Sam jsem nemel dost casu osahat si tu vec tak jako ty, tak budu rad, az se mi to dostane zpet do ruky a podrobim kritice vse podstatne. Ja sam si na hodnote te veci cenim zejmena moznost "cichnout si" v domacim prostredi k plnohodnotnemu software, ktere zname z plnotucnych simulatoru... a i moznost pocvicit svih. Byl jsem prekvapen, jak hodne ta klikaci hul zejmena co se tempa svihu tyce, ukazni a jak se s ni da dobre trenovat "release timing", a to i na sucho bez spusteneho software.

S Trugolfem ohledne dalsiho vyvoje a vylepsovani komunikuji a uvidime, jak se k podobnym zpetnym komentarum postavi... mimochodem, ty castecne chybne hlasove povely v cestine jsem jim reportoval v ramci lokalizace, kterou jsem pro ne pro E6 Connect kompletne delal, ale zatim se to v zadnem buildu jako oprava neobjevilo.

Porad pracujeme na tom, aby se to sem dalo za rozumnou cenu dovezt.... aby to melo smysl, tak toho chteji predobjednat alespon 50ks, tak lavirujeme, zda-li by o to byl na trhu dostatecny zajem. Se vsemi naklady nam to vychazi zatim na urovni MOC 9.990 KC, coz myslim, ze neni neprijatelne... Kazdopadne budu rad kdyztak za jakoukoliv odezvu a zajem pripadnych klientu, kteri by meli zejmena v ramci techto karantennich omezenich o tuhle vec zajem... kdyztak piste na msajner@golfgear.cz.

Dik,
M.
 
Možná až to bude někdy v budoucnu mít podporu pro Windows, tak by se o tom dalo uvažovat, ale kupovat kvůli tomu ještě jabko který taky nestojí pár korun, to ne.
 
Možná až to bude někdy v budoucnu mít podporu pro Windows, tak by se o tom dalo uvažovat, ale kupovat kvůli tomu ještě jabko který taky nestojí pár korun, to ne.


Jasne, to je pro non-US svet zatim docela podstatne omezeni. Oni o tom vedi..... a jak rychle to pripadne (alespon pro Android mobilni platformu zpristupni) je otazka. V tomnhle jsou nektere americke firmy na muj vkus moc pomale a konzervativni....
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom