Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Proč je žlutá a červená voda?

  • Autor vlákna Marek Jech
  • Založeno
M

Marek Jech

Neregistrovaný
Ahoj, dobrý den. Chtěl bych od jara s bráchou začít hrát golf. Půjčil jsem si pravidla a zarazilo mě, že voda může být žlutá a červená. Proč není jenom jedna ta takzvaná trestná oblast?

Děkuju za objasnění.
Marek Jech
 
žlutá voda je příčná "voda" (trestná oblast). Tzn má ti překážet ve směru na jamku. Všechno ostatní je červená "voda" (trestná oblast). Od toho se také odvíjí způsob dropování míčku. Od žluté "vody" nemůžeš dropovat na dvě hole v místě kde míček vstoupit do "vody".
Historicky ještě v minulých pravidlech bylo, že u červené "vody" můžeš jít na druhou stranu, ale to je s novými pravidly pasé.
 
Ty pravidla máš platné ?? Voda sice je , ale už není je pouze trestná oblast.

Nová pravidla (2019):
Pojem „překážka" (nejenom ta vodní) se v nových pravidlech již nepoužívá. Pojem „trestné území", které ji nahrazuje, může být nově použito k označení čehokoli (vody, křoví, rokle, skály atd.); Pravidlo 17.
Dál zůstávají 2 typy trestného území (žluté a červené) umožňující standardní úlevy tak, jak je známe z dnešních pravidel, a zůstává jen na uvážení Soutěžního výboru, zda se rozhodne označit všechna trestná území červeně (s možností boční úlevy), nebo využije i žluté označení.

Zdůvodnění změny:
Nové pravidlo jen narovnává běžnou praxi, kdy Soutěžní výbory označovaly jako vodní překážku i oblasti, kde se voda nikdy nevyskytovala a kde bylo označení používáno zejména z důvodu zrychlení hry
 
Ahoj, dobrý den. Chtěl bych od jara s bráchou začít hrát golf. Půjčil jsem si pravidla a zarazilo mě, že voda může být žlutá a červená. Proč není jenom jedna ta takzvaná trestná oblast?

Děkuju za objasnění.
Marek Jech
Je to způsobem, jakým se řeší. Design hřiště většinou kalkuluje náročnost hřiště i podle označení;
  • trestná oblast (vodní překážka)
  • dříve podélná (červená) dropovala se na dvě hole v místě průchodu, po kružnici ne blíže jamce a směrem dozadu od průsečíku,
  • dříve příčná (žlutá) drop jen směrem od jamky v průsečíku jak daleko chci.
Podrobněji samozřejmě v pravidlech, nicméně toto vysvětlení je jednoduché.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom