Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Přerušení hry hráčem při obavě ze zásahu blesku

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17
O víkendu nám v Hořehledech turnaj prodloužila bouřka, hra byla přerušena a čekalo se do pokynu k obnovení hře. Standardní situace. Nicméně, když jsem si ještě dnes ráno k tomu pročítal pravidla (jako organizátorovi se mi situace stala poprvé, tak abych věděl pro příště, na co si ještě k tomu dát pozor), narazil jsem u pravidla 6-8 na možnost, kdy je povoleno přerušení hry:

Z pravidla 6-8 (https://www.cgf.cz/cz/dokumenty/obecne/pravidla-golfu-2016/pravidlo-6):
---
Hráč nesmí přerušit hru kromě případů, kdy:

(i) hru přeruší Soutěžní výbor;
(ii) se obává nebezpečí blesku;
(iii) požaduje rozhodnutí Soutěžního výboru o sporné otázce (viz Pravidla 2-5 a 34-3); nebo
(iv) má pro to jiný dobrý důvod, např. náhlé onemocnění.
Špatné počasí není samo o sobě dostatečným důvodem pro přerušení hry.
Jestliže hráč přeruší hru bez výslovného svolení Soutěžního výboru, musí to Soutěžnímu výboru ohlásit co nejdříve je to možné. Pokud tak učiní a Soutěžní výbor uzná jeho důvod za dostatečný, není potrestán. Jinak je hráč diskvalifikován.
---

Jde mi o situaci, co s tím dělat a jak provozně řešit, pokud by nastalo, že soutěžní výbor nepřeruší hru (protože blesky jsou daleko atp) - nechme stranou, jestli má přerušit, nebo ne, prostě nepřeruší. Ale některý hráč se rozhodne, že se obává nebezpečí blesku a nebude hrát. Jak organizačně tuto situaci řešit?
 
  • To se mi líbí
Reactions: jan
Obecně , jde-li o normální hru , je hra přerušena provozovatelem - volněji pro personál, myši mají préé. Při turnaji, rozhoduje výbor a ten chce , hrát , pronájem hřiště . Nikde jsem se zatím nesetkal s tím, že by se ne přerušila hra po druhém viditelném blesku v blízkosti hřiště. Na turnaji , tam to někdy jde o život, protože chtějí dohrát za každou cenu.
 
Tohle je myslím dost subjektivní věc. Pokud hráč bude tvrdit, že cítil divné chvění vzduchu, ježili se mu vlasy, nebo byl cítit ozón, tak mu to nemusíte věřit, ale ten člověk může být na něco hodně citlivý a má na to plné právo. Jde o život. Pokud nebezpečí přejde, tak to půjde normálně dohrát.
Z praxe jsem ještě o takovéto situaci ani neslyšel. Spíše naopak se hráči snaží dohrát ještě poslední jamku, aby už nemuseli znovu na rozmoklé hřiště a tvrdí, že neslyšeli ve větru sirénu nebo jiné varovné znamení. To se stalo i mě, a když to vedle nás prásklo, tak jsme utíkali pod kopec a v podřepu jsme pod svými deštníky čekali, až si budeme moc jít vyměnit pod...lané trenýrky. Nic příjemného.
 
  • To se mi líbí
Reactions: jan
Mně jde právě o to, jak se k tomu postavit a jak to dle pravidel řešit v turnaji, když hráč bude chtít přerušit hru z důvodu obavy zásahu bleskem a soutěžní výbor to tak nevyhodnotí, tzn. nepřeruší hru. V Pravidlech jsem k tomu návod nenašel.

Dokážu si i představit situaci, ze je hra přerušena, následně obnovena a hráč nebude chtít nastoupit, protože se ještě blesku obava (jedno proč). Co s tím, jaké jsou možnosti řešení?
 
Mně jde právě o to, jak se k tomu postavit a jak to dle pravidel řešit v turnaji, když hráč bude chtít přerušit hru z důvodu obavy zásahu bleskem a soutěžní výbor to tak nevyhodnotí, tzn. nepřeruší hru. V Pravidlech jsem k tomu návod nenašel.

Dokážu si i představit situaci, ze je hra přerušena, následně obnovena a hráč nebude chtít nastoupit, protože se ještě blesku obava (jedno proč). Co s tím, jaké jsou možnosti řešení?


Podle mne existují tyto varianty a řešil bych je takto :
- soutěžní výbor hráči důvody uzná jako subjektivně oprávněné, ale hru nepřeruší - pokud s ním nepřerušili spoluhráči, vyčká soutěžní výbor ( dále SV ) nějakou dobu a pokud bude hráč chtít pokračovat, přiřadí jej do jiného flightu a hráč hru dohraje ( flight možná bude nutno rozdělit na dva). Pokud hráč pokračovat nechce. SV posoudí, zda má stále důvody nepokračovat a po posouzení by buď hráče DSQ ( SV neuznal důvod) nebo bude hráč scr.
- SV hráči důvody neuzná jako oprávněné, hru nepřeruší, hráč je DSQ
- SV hru přeruší, ale hráč po přerušení hráč odmítne nastoupit. SV posoudí, zda mu důvody nepokračovat uzná a po posouzení hráče buď DSQ ( neuznal ) nebo bude hráč scr.
- hráč přerušil hru, ale nemohl SV oznámit skutečnost, že hru přerušil, protože nikdo ze SV nebyl k zastižení. Tady by se to řešilo dodatečně ( spoluhráči, provozoatel, radar ),. Hráč by buď byl DSQ, v případě, že by SV neuznal jeho důvody. Pokud by je uznal byl by scr. Případně by zde mohlo dojít i k variantě, že by byl hráč odhlášen z turnaje ( jako by nehrál ), popřípadě klasifikován jako NS ( nenastoupil ). Pro hráče by to znamenalo, že se mu nezhorší HCP. ( u všech přechozích variant HCP zhoršuje ). V poslední variantě by se mu vracelo asi i startovné a fee ( to však není v kompetenci SV ).
 
Upraveno:
Ted jsme to resili na skoleni rozhodcich a je to v podstate jak pise @wasp . Pokud hrac sam prerusi z obavy, tak se to posoudi a jeli-to uznano, tak dohraje pozdeji, klidne i sam s napr. dozorem rozhodciho.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom