"Pozorní" televizní diváci

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 23
P/L
Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
"Lexi Thompson si skvělou hrou šla v poklidu pro své druhé vítězství na ANA Inspiration v kariéře. Pak ale přišel šok. Když po 12. jamce finálového kola vedla o dvě rány, přišli za ní rozhodčí a oznámili jí, že si musí připočítat čtyři trestné rány. Důvod? Už v sobotu na 17. jamce špatně umístila svůj míček na greenu. Asi o dva centimetry.
Na vše upozornil až v neděli jeden z televizních diváků."


více tu: http://www.golfextra.cz/detail/1814...stala-4-trestne-rany-a-ztratila-vyhrany-major

---
btw. první brala 455.000 USD, druhá brala 250.000 USD. To nepotěší. Nevím, smysl mít ukončené výsledky po ukončení turnaje mělo v době, kdy nebyly kamery a diváci s rozbory u televize - nic to golfu nepřináší, takovéto "zpětné aplikace" - dle mého.
 

vladik1983

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
Tak tohle je opravdu na nic. Otázkou, ale zůstává, proč to udělala? Dle záznamu to nevypadá ani na to, že by bylo potřeba si nějak "vylepšovat" pozici.
 

mkopcak

Guru fóra
Rok ZK
2010
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
10,0
P/L
Pravák
Rozhodčí ČGF
II.třída
Golf. trenér
ČGF 3.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
Můj osobní názor - tohle je prostě totální hloupost hráče. Je uplně jedno kdo a jak na to upozornil, technika jde dopředu a s ní i posuzování všech sportů (tenis, fotbal, hokej,...). Tohle není omyl, tohle je schválnost patrná na první pohled a proč to udělala ví jen ona sama...
 

vladik1983

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
Stačilo, odejít očistit míček poté se vrátit. Myslím si, že toto je ... Nikdo nepoložil míček úplně přesně.
Pravda je, že zpět míček úplně přesně už nepoloží nikdo, ale takhle? Namarkovat o min. 2 centimetry vedle? To už je myslím moc a naprosto zbytečné.
 

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 23
P/L
Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
To video jí moc nelichotí, pravda. :) Tady asi skutečně nastala její chyba/úmysl/nepozornost.

Já spíše narážel na to zjišťování potom, tzn. na místě je odehráno, hotovo... nějak mi nepřijde ono zpětné (z minut/hodin/dní) posuzování "situace" dobré. Hře to nepomůže, dojmu taky ne, akorát všichni budou přehnaně úzkostliví, jestli o milimetru někdo neudělal změnu.
 

vladik1983

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
To video jí moc nelichotí, pravda. :) Tady asi skutečně nastala její chyba/úmysl/nepozornost.

Já spíše narážel na to zjišťování potom, tzn. na místě je odehráno, hotovo... nějak mi nepřijde ono zpětné (z minut/hodin/dní) posuzování "situace" dobré. Hře to nepomůže, dojmu taky ne, akorát všichni budou přehnaně úzkostliví, jestli o milimetru někdo neudělal změnu.
Já bych to neviděl úplně zas tak černě. V golfu a při takto velkých turnajích je spolupráce s videozáznamem možná i přínosná. Co se týče porušení nějakého pravidla tak rozhodčí nemůže být všude a vše vidět nebo kontrolovat jako např. v hokeji nebo fotbalu. Tam jednou zahraješ a pokud to rozhodčí neuvidí je hotovo, protože se počítá s tím, že má nad hrou větší přehled. V golfu to zas tak dobře nejde.
 

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 23
P/L
Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Já bych to neviděl úplně zas tak černě. V golfu a při takto velkých turnajích je spolupráce s videozáznamem možná i přínosná. Co se týče porušení nějakého pravidla tak rozhodčí nemůže být všude a vše vidět nebo kontrolovat jako např. v hokeji nebo fotbalu. Tam jednou zahraješ a pokud to rozhodčí neuvidí je hotovo, protože se počítá s tím, že má nad hrou větší přehled. V golfu to zas tak dobře nejde.
To ano, ale je to při "dané akci". Jestli to tady chápu správně, tak prohřešek nastal v sobotu na 7.jamce, ale chybu jí rozhodčí oznámili až v neděli na 12.jamce. S tím, že má 4 trestné rány, nejenom za prohřešek (+2), ale i za podepsání špatného výsledku v sobotu (+2). Ten první trest asi není co řešit, ale ten druhý +2 rány za špatný výsledek a upozornit na to až další den v průběhu hry není šťastné, je rozdíl, jestli mám ve finálovém kole náskok -4, -2 nebo 0.
 

RazoR

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
nejenom za prohřešek (+2), ale i za podepsání špatného výsledku v sobotu (+2)...
Úplně podrobně jsem to nezkoumal, ale chápu to tak, že si toho všiml až později (tzn. další den) nějaký divák, tzn. jí to ani rozhodčí dřív oznámit nemohli než další den. Tzn. jediné řešení je 2 + 2 je dle stávajících pravidel. Dříve by byla DQ a na shledanou...
 

Marta

Guru fóra
Jméno
Marta
Rok ZK
2015
Klub
Golf club Na Vrších
HI (HCP)
33
P/L
Pravák
Značka
Cobra,ale jen dřeva,železa mám Wilson
19.jamka:
Představení
WITB
Ten divák asi držel prst na obrazovce, aby to viděl, že je to o kousek vedle. Kdyby ten míček zvedla a očistila si ho (nebo cokoli) - jak tu někdo už psal, snad by si ani nikdo toho nevšiml, že je o cca centimetr vedle. Mě to přijde, že ho zvednout chtěla, ale jakoby si to rozmyslela a dala ho zpět. Jestli to takto udělala schválně, nevím jakou jí to asi přineslo výhodu. Nevěřím tomu, že každý, kdo si zamarkuje míček, ho pak položí PŘESNĚ zpět na místo odkud ho zvedl.
 

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 23
P/L
Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Úplně podrobně jsem to nezkoumal, ale chápu to tak, že si toho všiml až později (tzn. další den) nějaký divák, tzn. jí to ani rozhodčí dřív oznámit nemohli než další den. Tzn. jediné řešení je 2 + 2 je dle stávajících pravidel. Dříve by byla DQ a na shledanou...
Nespochybňuji, že rozhodčí se rozhodli správně. Zpochybňuji, že se vůbec něco "zahraného" zpětně řeší, o den později, byť dle pravidel se jinak nedá. Pravidla mají sloužit, komu to posloužilo teď? Prostě jednou to bylo zahrané a hotovo. Anebo, když budu chtít vyhrát, tak mám zaměstnat kedíky, kteří budou na kamerách sledovat soupeře, aby pak s digitální technikou do druhého dne sledovali a hledali, kdo udělal kde jakou chybu?

Uznávám, že DQ je ještě horší. :)
 

vladik1983

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
Nad tímto tématem bychom mohli diskutovat v podstatě do nekonečna. Na záznamu je evidentně vidět, že markovátko položila úplně někam jinam, než ležel míček i když to bylo pouze o pár centimetrů. Jestli to udělala schválně nebo ne, ví jen ona sama.
Každopádně postup rozhodčích byl dle mého názoru správný a stalo se tak prakticky ještě během turnaje, i když jiný den. Něco jiného by bylo, kdyby jí za týden bylo oznámeno, že udělala to a to a titul jí vzali. Takhle si myslím, že je vše v pořádku. Technika je holt potvora, ale v tomhle případě si myslím, že pomohla.
 

RobertSlajs

Guru fóra
Rok ZK
2012
Klub
ČGK
HI (HCP)
22,4
P/L
Pravák
Značka
Mizuno
19.jamka:
Představení
WITB
Podle mě je zjištění ex post a trest v pořádku. V tomhle případě bylo potrestáno jenom chybné markování (podle videa bez očividné výhody), ale teoreticky mohli odhalit daleko závažnější prohřešek. A asi není možný některý porušení pravidel řešit a některý neřešit, podle "závažnosti":)
 

Daniel Zeman

Člen fóra
19.jamka:
WITB
Já bych to na nepozornost uplně tak neviděl. Ruku na srdce pánové. Kdo si semtam nedá míček trošku jinak než ležel.
Když se pozorně podíváte na video když leží markovátko a ona má míček v ruce, je jasně vidět na pravé straně pod markovátkem větší stín. Tudíž tam byla nějaká nerovnost. (když si dáte video na celou obrazovku tak je to vidět). Řekl bych, že Lexi věděla proč si dává míček dál od markovátka... :-/

Nicméně, že to někdo postřehne v televizi při živém přenosu to teda čumim. Zřejmně dobrá kvalita přenosu :)
 

Klok

Aktivní člen
Jméno
Tomáš
Rok ZK
2014
Klub
CGCPR, Austerlitz
HI (HCP)
5,7
P/L
Pravák
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Já bych to na nepozornost uplně tak neviděl. Ruku na srdce pánové. Kdo si semtam nedá míček trošku jinak než ležel.
Když se pozorně podíváte na video když leží markovátko a ona má míček v ruce, je jasně vidět na pravé straně pod markovátkem větší stín. Tudíž tam byla nějaká nerovnost. (když si dáte video na celou obrazovku tak je to vidět). Řekl bych, že Lexi věděla proč si dává míček dál od markovátka... :-/

Nicméně, že to někdo postřehne v televizi při živém přenosu to teda čumim. Zřejmně dobrá kvalita přenosu :)
TAK to je přesně i můj názor. Dle mě to bylo úmyslně . Nejspíše kvůli tomu že míč ležel v důlku . 5 metrů od vlajky to nikdo neřeší, ale 40 čísel to může být výhoda ... i kdyz podle nových pravidel od 2019 by ten důlek melo jít opravit. Nebo se pletu?
 

miky.tommy

Aktivní člen
Já bych to na nepozornost uplně tak neviděl. Ruku na srdce pánové. Kdo si semtam nedá míček trošku jinak než ležel.
Když se pozorně podíváte na video když leží markovátko a ona má míček v ruce, je jasně vidět na pravé straně pod markovátkem větší stín. Tudíž tam byla nějaká nerovnost. (když si dáte video na celou obrazovku tak je to vidět). Řekl bych, že Lexi věděla proč si dává míček dál od markovátka... :-/

Nicméně, že to někdo postřehne v televizi při živém přenosu to teda čumim. Zřejmně dobrá kvalita přenosu :)
Já se trochu musím ohradit, tedy jen za sebe: NIKDY nedám míček záměrně trošku jinam než ležel.
 

RobertSlajs

Guru fóra
Rok ZK
2012
Klub
ČGK
HI (HCP)
22,4
P/L
Pravák
Značka
Mizuno
19.jamka:
Představení
WITB
Souhlas s miky.tommy. Když bych si chtěl takhle vylepšit pozici, tak bych to stejně určitě nedal, odjelo by to z greenu a zapadlo do bunkeru do nějaký úplně nesmyslný pozice :)
 

Lefty

Člen fóra
19.jamka:
Představení
Golf je jeden z mála sportů - možná i jediný - kde jsi rozhodčím sám sobě a musíš si sám se sebou srovnat, zda hraješ podle pravidel nebo ne.
Můžeme tu do nekonečna diskutovat, zda jsou 4 trestné adekvátní trest nebo ne, ale taková jsou pravidla. Každý takovýto případ může následně vést ke změně pravidel - povolit/zakázat divácké bonzování? Dávat zpětně 2 trestné za chybně podepsanou scorekartu, když se udělí trest dodatečně? Zkoumat detailně každý drop, ránu z bunkeru, položení míčku atd...
Jsem si skoro jist, že na každém turnaji bychom podobný případ - při podrobném zkoumání videa - asi našli...
Na tomto videu je evidentní, že byl míček vrácen jinam, než na původní místo a zda to byl úmysl nebo ne, to ví jen hráčka sama.
Jeden z důvodů, proč "bojkotuji" turnaje je - krom pomalé hry - právě podobně "neúmyslné" vylepšení pozice míčku, vykopnutí míčku z roughu, výhodné dropování, ukrajinské počítání kdy hraju 8, hlásím 6 a píšu 4...Když na to člověk poukáže, je za bonzáka, má zkažený celý den, rozhodí se mu hra...to fakt nee :)
To budu raději hrát proti hřišti/sám sobě nebo s kámoši o kafe :)
 

Jenda z Beskydu

Nováček
19.jamka:
Představení
Zdravím do diskuze, přidám svou trošku do mlýna..
co se týče techniky, tak jsem viděl případy kdy pomohla (bmw turnaj v německu, hráč nenašel míček, už jel zpátky na odpaliště, z záznamu rychle zjistili, že vlítl do vody a ne do outu, pouze dropoval), tak i nyní kdy evidentně uškodila, ale hráčce, nikoliv pravidlům.. dle mého měla jiné myšlenky, zamarkovala zboku a poté položila míček zpátky od markovátka směrem k jamce jak je na to třeba zvyklá, nemyslím si že by profesionálka pod dohledem kamer udělala tohle schválně ( ikdyž - fotbalisté jsou taky filmování a filmují.. ale je tam možná ten rozdíl, že jim zpětně trest nehrozí)
je to nepříjemné, ale za mě správné .. co by se mohlo do budoucna změnit, je možná velikost trestu, protože 4 rány jsou opravdu síla,
co se týče "ruku na srdce, kdo z nás.." .. víte sami, kolik amatérských hráčů podvádí, já z pozice maršála při turnajích můžu říct že úmyslně nebo neúmyslně si vylepšuje pozice oproti pravidlům.. tak každý třetí hráč, na turnajích by se daly rozdávat trestné jako na běžícím pásu. ale to je jiná .. nehraje se o peníze, je to amatérské,..pro amatéry je prostě golf hra kde se podvádět dá a vyhnout se trestu je snadné, ovšem ztrácí poté své kouzlo.. a footwedge není a němela by být 15 hůl v bagu :D
 
WebGolf.cz
Velký dík za spolupráci a podporu 19.jamky v roce 2020 patří (více info):
Nahoru Bottom