Podvádím, podvádíš, podvádíme? (Podzim 2018 - II.)


requo

admin
Tým 19.jamky
6.2.2016
4,232
Hodnocení
2,520
123
37
Praha 6
www.19jamka.cz
Jméno
Michal Šatal
Doporučené #1
Otázky - podzim 2018.2.png


Odpovědi na otázky Podzim 2018
2.část (celkem 3)
"Podvádím, podvádíš, podvádíme?!"

V minulém týdnu jsme se podívali na první dvě otázky - výsledky letošního podzimního dotazníku nám ukázaly, jak vypadá typický český golfista a jaký by byl náš ideální golfový den. Pro druhou část miniseriálu přitvrdíme a podíváme se na 3. a 4. otázku, ohledně podvádění na golfu:

  1. Jak vypadá a jaké vlastnosti má typický český golfista?
  2. Zkuste se zasnít. Jak by podle vás měl vypadat váš dokonalý golfový den? Kdy, kde, s kým...
  3. Viděli jste někdy někoho při golfu podvádět? O co šlo?
  4. A teď trochu na tělo. Podváděli jste někdy při golfu vy? Jak?
  5. Zamyslete se. Táák. Co byste dělali s tou hromadou času, kdybyste nehráli golf? Dokážete si to představit?
  6. A poslední... co je podle vás největší nesmysl, který má nějakou souvislost s českým golfem?

3. Viděli jste někdy někoho při golfu podvádět? O co šlo?

  • Ne
  • Ano. Vylepšování polohy míče. Občas hlášení nižšího čísla ale to se dá brát jen jako omyl, pokud to neni 5x za 18-ku.
  • Ano, více ran z bankru než dotyčný přiznal
  • Ano, hlášení nižšího počtu ran, přemisťování míčku do lepší polohy.
  • Ano, buď ubírání ran (což může být i neúmyslné špatné počítání) nebo neznalost pravidel a díky tomu vlastně "podvádění", např. pánovi vadil v nápřahu bílý kolík, tak se zeptal, zda si ho může dát pryč. Upozornila jsem ho, že ten bílý kolík je out, a on je v outu a z toho hrát nemůže. Byl zaskočený.
  • Běžně a pořad - upsané rány, “nalezený” mič apod.
  • Mnohokrát... zejména počítání score na turnajích nebo podivně odehrané míče z mist, kde to buď nešlo či byl out.
  • Snaha o zapsání menšího počtu ran, než ve skutečnosti hrál. Přepsání karty před odevzdáním.
  • Ne, ale hrajeme jen pro zábavu a potěšení
  • Ano. Nalezení balónů, vylepšování si pozic, špatné počítáni.
  • Ano. "Nalezení" ztraceného míčku, nepočítání promachů, dotek písku v překážce.
  • Začátečník si špatně spočítal rány
  • Ano,zlepšení pozice míče,udání nesprávného skóre...
  • Neviděl
  • Ne......a když tak neúmyslně (senioři kolem 75 let si občas nepamatují počet ran a je potřeba je hlídat:))
  • Nejčastěji v rafu, ušlapávání před míčem.
  • Vylepšovani pozice míče a nezapočitáváni ran. A to i na turnaji.
  • Bohužel jo a ne jednou. Asi to přitahuju. Nepočítané rány, jiné míče, špatné místo na drop - je otázka, co z toho je neznalost a co úmysl. A pak je "vtipné", když při vyhlašování výsledků turnaje zazní jiné pořadí a ceny dostanou jiní, než kteří se druhý den najdou ve výsledcích (to jsme taky už zažili)
  • Neustále se špatně dropuje.
  • Nevybavuji si, že bych viděl někdy někoho vědomě podvádět.
  • Ano, víckrát. Upravování prostoru švihu, odečítání ran, “děravá kapsa kalhot”.
  • Ano, hození míčku na federačním turnaji.
  • Nalezení cizího míče a s ním dohrání jamky.
  • Ano, většinou šlo o počet odehraných ran na jamce, jen si nejsem jist zda šlo o úmysl nebo omyl
  • Samozřejmě. “Jeee, hele, tady ten míč leží ! A to jsme tolikrát šli při hledání okolo” a “Sedm? Fakt? Ne..počkej.. do roughu, na fairway, bunker, green..no jo vlastně, a tři putty. No ještě žes mě upozornil, díky” ... to jsou asi ty nejčastější :(((
  • Několikrát...podvádějí ti co si neustále honí HCP...nejhorší jsou děti,které to už od mládí učí jejich rodiče... je to nešvar kterého se nezbavíme....upisování ran,úprava polohy míče atd
  • Ano, v rámci komerčních turnajů.. dohrávání jiným balónem, úpravy polohy míče, score....
  • Pohybuji se ve skupině, kde hrajeme fair... maximálně se zapomene přičíst rána za hru do vody atd. Ale není v tom umysl... Vzdyt to hrajeme pro sebe!!!
  • Poloha míče, nalezení nenalezitelného míče, hod markovátkem. Počet ran. Napsání mého podpisu na skórkartu, kterou jsem nepodepsal.....
  • Dost často.
  • Jasně, počítání ran, staveni balonku na greenu blíže jamce.
  • Bohužel. Úmyslně špatné počítání ran.
  • Ano, ale věřím, ze to nebylo schválně. Založení hole v písku nebo vodě, popřípadě hra na hranici outu.
  • Osobně přímo ne. Bohudík.

4. A teď trochu na tělo. Podváděli jste někdy při golfu vy? Jak?

  • Ne
  • Ano, v nesoutěžním kole. Byl jsem hodně hodně frustrovaný, že mi už x-tá relativně povedená rána někam nesmyslně odskočila a měl jsem potřebu hřiště potrestat tím, že jsem si vylepšil polohu míče. Stydím se.
  • Ne, resp. neznatelný pohyb míče -obvykle si trestnou nedávám... pokud nemá vliv na hru.
  • Ne.
  • Jak jsem psala o tom špatném počítání - myslím si, že jsem si na jednom turnaji zapsala do skórkarty číslo o jednu nižší, než to opravdu bylo. Ale vzhledem k tomu, že jsem zapisovala myslím 9 místo 10, tak jsem za to aspoň stejně žádné body neměla. Ale nejsem si tím jistá, bylo to prostě hodně ran a už je to dávno :D.
  • Ano ale nevědomky při psaní počtu ran.
  • Na jednom ze svých prvních turnajů jsem nepřiznal dotyk s míčem při založení. Věděl jsem, ze to je špatně, ale příliš nevěděl jak to řešit a co komu říci. Beztak jsem skončil hluboko v poli poražených.
  • Nepřiznané pohnutí míče při založení na hraně oscilace.
  • Podvádět jsem nemusel, nehrál jsem nikdy oficiální turnaj. Při přátelské hře si ulevujeme, např. používáme mulligan při zkaženém odpalu bez započítání původní rány. Ale samozřejmě, vždy po domluvě všech zúčastněných.
  • Ano. Vylepšení si špatné pozice
  • Upravil jsem si okolí míče v rafu, asi před sedmi lety
  • Jen když jsem hrál sám se sebou...
  • Ne, nikdy!
  • Ano, jednou jsem opomněl dva údery z bunkru, započítal jsem jeden.
  • Nikdy hraju to pro sebe. Na co je mi lepší výsledek když vím, že jsem si ho nezasloužil.
  • Myslím, že ne. Několikrát jsem se nechal radši disknout, protože jsme po odevzdání skórky zjistili, že tam něco bylo špatně
  • To souvisí s tím dropováním - lenost
  • Myslíš jako podváděli přítelkyni / manželku :)? Já bych byl asi dost nervózní a určitě bych se hned prozradil :)
  • Neudělal jsem oficiálně zk podle pravidel. Nevědomky jsem zapsal nižší číslo. Zjistil jsem to po hře doma....
  • Ne.
  • Asi by se některé hledání míče dalo posoudit jako vylepšení pozice.
  • Ano, při přátelských rundách se při ztraceném míčku nebo nečekaném outu nevracím na původní místo, nicméně vždy po dohodě ve flajtu a platí pro všechny
  • Jo. Zahrál jsem cizí balon. Z místa kde jsem byl přesvědčenej, že je můj ale byl to nalezenec. Nepřiznal jsem se, i když jsem ten svůj po odehrání našel o deset metrů blíž jamce jinde v roughu... :( Na Zbraslavi na 13tce... už je to dost dlouho, ale stejně si to pamatuju :(((
  • ne a proč ???...šel bych proti sobě...hraju na co právě mám a víc neřeším....hlavně si to užít pokud možno s pohodovými spoluhráči
  • Ne... podvedl bych sam sebe!!!
  • Očistil jsem míč....
  • Ne úmyslně
  • Když hraju s kamarady, mam micek na zemi, posouvám si ho aby ležel na trávě. V písku si dělám čáru holí 5 cm před balon.
  • Nikdy. Alespoň ne úmyslně
  • Ano, byl jsem na turnaji na Konopišti, který pořadatel absolutně nezvládl. První devítka nám trvala asi 3,5 hodiny a výsledek (hektar) tomu zcela odpovídal. Proto jsme druhou devítku (další 3,5 hodiny) pojali ve stylem “píši výsledek, se kterým bych byl spokojeny”. Vzhledem k číslům na první devítce ta dobrá čísla na druhé nemohla žádným způsobem ovlivnit výsledky v naši kategorii, takže jsme to vůbec neřešili. Nejsem na to hrdy, nicméně jsem to použil jako duševní očistu, neb ten den, ačkoli strávený na golfu, nemel s golfem nic společného.
  • Ne, proboha proč?!

---
PS: Odpovědi jsou vloženy, tak jak byly respondenty napsány, sem tam je opravena jen čeština, příp. zjevné překlepy.
 

jan

správce
Tým 19.jamky
12.2.2016
2,343
Hodnocení
1,416
123
Praha
Jméno
Honza
#2
Hodne zajimave.
Pri procteni jsem si vzpomel i na dalsi situace. :)

Kazdopadne uprava hry pri treningove hre s prateli, kdy out resim dropem, hezky hlasenym vsem, mi prijde v poradku. Na zadne score se nehraje, jde ciste o technicke reseni a plynulost hry.
 

requo

admin
Tým 19.jamky
6.2.2016
4,232
Hodnocení
2,520
123
37
Praha 6
www.19jamka.cz
Jméno
Michal Šatal
#3
Tak otázkou je, co je podvádění. Já třeba jako podvádění nevnímám skorem vůbec nic, pokud to je mimo turnaj nebo nesoutěžní výsledek. Pro mě za mě, ať si každý dropuje auty, dává míček na trávu místo holin, atd... pokud jak říkáš, si pobyt na hřišti užívá a snaží se dostat míček vicemene golfově pořád do jamky tak, aby nepoškozoval hřiště a okolí.

Na druhou stranu při turnaji by to mělo být striktní... nejhorší pro mě ale v tomto jsou nesoutěžní výsledky. Tam si iluze o pravidlech a jejich striktním dodržováním v podstatě nedělám. Přijde mi svým způsobem zajímavé, že nesoutěžák, jestli se nepletu, tak je určen pro HCP 11,5 - 54, kdy zapisovatel musí mít méně, jak 36. Asi chápu snahu to přiblížit i těm, co nejdou na turnaje, ale přesný přínos tohoto typu hry, která by měla být stritkně podle pravidel, mi uniká. Možná mimo snahy získat administrativní poplatek za zápis do kasičky.
 

JanKostalCZE

správce
Tým 19.jamky
12.2.2016
2,020
Hodnocení
1,689
123
Praha 7 - Holešovice
Jméno
Jan Košťál
#4
Přijde mi svým způsobem zajímavé, že nesoutěžák, jestli se nepletu, tak je určen pro HCP 11,5 - 54, kdy zapisovatel musí mít méně, jak 36. Asi chápu snahu to přiblížit i těm, co nejdou na turnaje, ale přesný přínos tohoto typu hry, která by měla být stritkně podle pravidel, mi uniká. Možná mimo snahy získat administrativní poplatek za zápis do kasičky.
od roku 2016 uz jsou hranice 4,5-54, tedy pro kategorie 2-6, na nesoutezak i devitkove turnaje
 

René

Nováček
6.11.2018
7
Hodnocení
1
3
#5
Hodne zajimave.
Pri procteni jsem si vzpomel i na dalsi situace. :)

Kazdopadne uprava hry pri treningove hre s prateli, kdy out resim dropem, hezky hlasenym vsem, mi prijde v poradku. Na zadne score se nehraje, jde ciste o technicke reseni a plynulost hry.
My máme pri priateľskej hre dohodnuté "naše pravidlo" - dropuješ ako pri vode ale máš dve trestné rany. Presne ako píšeš - plynulosť hry.
 

requo

admin
Tým 19.jamky
6.2.2016
4,232
Hodnocení
2,520
123
37
Praha 6
www.19jamka.cz
Jméno
Michal Šatal
#6
od roku 2016 uz jsou hranice 4,5-54, tedy pro kategorie 2-6, na nesoutezak i devitkove turnaje
Dík za upřesněni, nevedel jsem/neuvědomil jsem si, že se ta uprava tykala i nesoutezaku. O to je to mozna horsi, že se to snížilo. Nebo? Nebo? K čemu je singlistovi nesoutěžák?
 

jan

správce
Tým 19.jamky
12.2.2016
2,343
Hodnocení
1,416
123
Praha
Jméno
Honza
#7
Tak otázkou je, co je podvádění. Já třeba jako podvádění nevnímám skorem vůbec nic, pokud to je mimo turnaj nebo nesoutěžní výsledek. Pro mě za mě, ať si každý dropuje auty, dává míček na trávu místo holin, atd... pokud jak říkáš, si pobyt na hřišti užívá a snaží se dostat míček vicemene golfově pořád do jamky tak, aby nepoškozoval hřiště a okolí.
JJ, jen beru jako dulezite, aby to lidi ve flightu vedeli. Pokud jdu sranda hru a budu se tvarit, ze jsem zahral 5 misto 7, tak je to dle meho tez podvod.
 

karlos

Mazák fóra
25.2.2016
641
Hodnocení
593
103
Benešov
Jméno
Karel
#8
Nesoutěžní výsledek je podle mě blbost která měla být zrušena se zrušením povinnosti povinných ročních výsledků kvůli aktivnímu HCP. Spousta jich vznikla jen na papíře(skorce) právě kvůli tomu..

Při soutěžní hře vědomě nepodvádím, párkrát se mi stalo že jsem hlásil blbě výsledek na jamce, ale to bylo hlavou(jsem prostě blbej), a ne touhou podvádět... Byl jsem upozorněn, omluvil se a není co řešit.. Chodím na turnaje kde žádné závratné ceny nejsou, imho když budu podvádět tak sám sebe, a pak si jako mám říct ty voe ty si fakt dobře zahrál..? No u mě by to neklaplo..

Chodím hrát hodně sám, letos jsem si skore skoro nepsal, a když jo tak to co jsem opravdu uhrál.. Běžně hraju stylem ta se mi nepovedla, zkusím dalším míčem lepší..nebo ještě horší..:):):). Když jdu s někým tak hraju prakticky jak na turnaji, vyjímkou je většinou Mulligan na prvním týčku..