Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Padělek nebo originál aneb není hůl jako hůl

Michal Prokop

Člen fóra
Dnešní trh golfových holí je přesycen nabídkami jednotlivých značek a prodejců, kteří mezi sebou vedou nepřetržitý boj o zákazníka. A pro českého zákazníka bývá nezřídka typické, že hledá tu nejvýhodnější nabídku, pro kterou pak bohužel někdy používá „synonymum“ nejlevnější. Při koupi nového vybavení se pak může vystavit riziku nákupů padělků neboli faků. Jak se tomu vyhnout? Podívejte se na dva téměř totožné drivery na hlavním obrázku – poznali jste fake vlevo? Jak poznat fake? A co to vlastně fake je?


CO JE TO FAKE?


Začneme odpovědí na poslední otázku, co je to fake? Pokud to vezmeme čistě dle překladu, je to zkrátka padělek. Fakem se tedy rozumí produkt, který se má co nejvíce podobat originálnímu výrobku od renomovaných značek. Takový výrobek pak často bývá prodáván cíleně jako originální a dochází tak ke klamání zákazníka. Abychom však celé toto „klamání“ uvedli na pravou míru, tak podvod zpravidla nepochází čistě od samotných výrobců faků. Drtivá většina těchto produktů je vyráběná v Asii (čímž se ještě neliší od originálu), ale falzifikáty jsou zde skutečně nabízeny jako falešný produkt za mnohem nižší cenu. Jejich nepravost bývá tedy na místním trhu všeobecně známa. Často je zde místní lidé i s tímto záměrem kupují. V tomto případě se celá věc příčí hlavně a jen výrobci originálního vybavení. Samotný podvod na zákazníka ale většinou vzniká až u vychytralých překupníků, kteří tyto produkty levně a cíleně koupí jako faky a pak je v jiných částech světa prodávají jako originály, za dobrou cenu pro zákazníka a slušným profitem pro ně.

30-71.jpg

Obrázek 1: Dva téměř totožné drivery, poznali jste fake vlevo?

POZOR – KLON NENÍ FAKE

Význam pojmu je tedy zřejmý, nutno však poznamenat, že někdy bývá u laiků zaměňován nebo ztotožňován se slovem „klon“. Klon je sice také kopie ale zcela jiného významu. Je to v podstatě úspěšný patent, který renomovaná značka prodá jinému výrobci, Ten ho pak pod svým vlastním jménem a názvem dále vyrábí a prodává. Z velké části pak dochází většinou i k vylepšení tohoto patentu a naklonovaný výrobek nakonec může být v konečné podobě mnohem kvalitnější, než původní patent. A také za zajímavější cenu, protože zákazník za takový výrobek nemusí platit svůj podíl na drahém marketingu původní značky. Nejznámějším výrobcem klonů je například značka Acer, která má ve svém portfoliu mnoho bývalých produktů Callaway.

30-72.jpg

Obrázek 2: Podobnost hole Acer a Callaway není čistě náhodná. Jedná se o klon (nikoli fake).

FAKE ZPŮSOBUJE NEKONZISTENTNÍ HRU


Vraťme se ale k fakům a zaměřme se teď spíše na kvalitativní stránku produktů. Cílem faku je nebýt jen co nejpodobnější, ale hlavně být i co nejlevnější. Na řadu se tak při jejich výrobě dostávají zcela jiné, levné a méně kvalitní materiály. Jejich životnost pak bývá logicky mnohem nižší, a co hůře, hlavně hra s nimi zcela odlišná. Pro každého hráče jsou u hry důležité dva parametry – přesnost a délka ran. Říci čistě jen, že s fakem bude hráč kratší nebo méně přesný zcela jednoznačně nelze. Mnohem lépe se dá označit vliv faku na rány jako „nekonzistentní“. I když hráč švihá pokaždé stejně, tak materiál často reaguje rozdílně a mnohdy zcela nepředvídatelně. Váš švih tak může být naprosto perfektní, přesto váš rozptyl ran bude značný. Když pak šestkou železem jednou zahrajete 140 a podruhé stejnou ranou 160 metrů, moc dobré skóre a pocit si ze hřiště nakonec neodnesete. Podívejte se na obr 3 – kdy rozpůlená hlava driveru jasně ukazuje kvalitu zpracování faku.

30-73.jpg

Obrázek 3: Rozpůlená hlava driveru jasně ukazuje kvalitu zpracování faku. U faku vlevo je jasně vidět nekvalitní svár (1) a jiný materiál použitý pro vnitřní stranu úderové plochy (2)


4. JAK ALE VLASTNĚ FAKE POZNAT?

Na to je velmi těžká jednoznačná odpověď. Faky často nemají jediného původce, nejsou tak nikdy stejné a mívají
rozdílnou kvalitu zpracování. Některé mohou být tak dokonalé, že je lze jen těžko na první pohled rozpoznat od originálu, pro laika to pak může být zhola nemožné. Při podezření, že jde o fake, bývá nejlepší si takovou hůl položit vedle zaručeného originálu a projet si jednotlivé detaily. Jaké znaky ale hledat:

  • Hlava hole – zde si většinou fejkaři dávají nejvíce záležet a rozdíly bývá jen velmi obtížné nalézt. Rozdíly lze hledat v barevných odstínech plastových vložek želez nebo samotném zbarvení nástřiku driverů (viz obr 4.1 níže). Často pak vypadají jinak fonty a velikosti textů, což se dobře porovnává například na samotném čísle hole. Rozdíly se též dají najít u holí, kde je použito více kovových materiálů různého zbarvení – např. titanová vložka ve facu hole (železa Ping Rapture nebo Cleveland CG Black). U faků tyhle vložky většinou nebývají vůbec řešeny. Příklad méně zdařilého faku holí Títleist viz obr 4.2.
30-74.jpg

Obrázek 4.1: Pouze světlejší odstín červené a „nepovedené“ závaží prozradí fake vlevo


30-75.jpg

Obrázek 4.2: Poměrně nezdařilý fake holí Titleist AP2 nahoře je rozeznatelný na první pohled.

  • Ferule – plastový přechod mezi hlavou a shaftem může hodně naznačit, především jeho délkou (viz obr 5). Nemusí pak také přesně dosedat. Fajkařům pak dává nejvíce práce napodobit takzvané bor-thou nashaftování hole, kdy shaft prochází celou hlavou např. Callaway X-22. V těch nejméně zdařilých případech kopírování tento prvek úplně chybí.

30-76.jpg

Obrázek 5: Detail dvou holí Titleist z předchozího obrázku, Titleist používá u současných holí výhradně dlouhé ferule, spodní hůl je tedy falešná.

  • Grip – pokud má originální grip bílé prvky, tak na faku bývají často nažloutlé. Rozdílná je textura nebo velikost písmen (viz obr 6 ve fotogalerii). Velkou roli zde hraje čich – fake grip je často vyroben z levné gumy, která bývá po vybalení charakteristická silným zápachem připomínajícím naftalen.
30-77.jpg

Obrázek 6: O falešnosti levého gripu jednoznačně napovídá nepovedený font textu

  • Shaft – u grafitových shaftů bývají většinou jiné odstíny barev, u ocelových je pak najít rozdíl obtížnější. Pokud se jedná o stepped shaft (schodovitá konstrukce) může být jiný počet stepů nebo jiná vzdálenost mezi nimi. Více určující je pak samolepka označující výrobce shaftu. Zde velmi často výrobci faků chybují a rozdíl bývá na první pohled patrný (viz obr 7).
30-78.jpg

Obrázek 7 – Samolepka na spodním shaftu je dostatečně podezřelá.

  • Sériové číslo hole – sem směřuje často zrak mnoha kupujících, kdy je jeho přítomnost na holi dokáže rychle uklidnit. Přitom právě tento prvek bývá z tohoto důvodu nejlépe okopírován (viz. první obrázek driveru Callaway). Jeho pravost si však můžete alespoň ověřit případně přímo u výrobce. Jenže nebývá to vždy tak jednoduché. Například hole na míru sériové číslo u některých značek ani nemají.

NA CO SI TEDY DÁT POZOR


Všechny výše uvedené body je pak nutné brát s rezervou, u „kvalitních“ faků Vám dokáže pomoci jen specialista, protože i víra samotného kupujícího v pravost (či nepravost) holí může být až slepá. Než se pak stresovat s podezřelými holemi v ruce, bývá lepší jejich koupi předejít. Na co si dát tedy pozor při samotném nákupu:

  • Jistotu má kupujících vesměs pouze v kamenné prodejně, nebo e-shopech, které jsou dlouho na trhu a jejichž provozovatel má zároveň i kamennou prodejnu.
  • Koupě z internetu je riskantní hlavně ze zahraničních on-line obchodů, především protože se lze pak jen velmi těžko domáhat práva při reklamaci. Nějaký obrázek výhradního internetového prodejce by Vás rozhodně přesvědčit neměl, ten si dokáže stáhnout každý.
  • Čím marketingově známější je značka tím větší je riziko faku. Lépe se prodává falzifikát, jehož originál má známé jméno – Callaway, Titleist a TaylorMade patří v tomto ohledu ke „špičce“. Setkat se ale lze i s Mizunem, Pingem nebo Cobrou, u ostatních je to v naší zemi spíše výjimkou.
  • Hlavní příznakem je cena, už když je produkt levnější o 10%, než průměr trhu, je to varování, o 50% níže je to jistota.
  • Jiné shafty a gripy v základu. Hodně značek používá vlastní typ shaftů, který konkurenční výrobci nenabízí, jako výchozí model pro své hole (Ping – CFS, Wilson – True Temper SL85, Titleist- Nippon 105T). Pokud prodejce nabízí primárně např. železa Ping na True Temper Dynamic Gold, jako standardní konfiguraci je třeba být obezřetný.
  • Chybí větší možnost konfigurace na míru. Faky většinou kopírují standardní verzi produktů. Jakmile nelze objednat hole delší apod., s jinými gripy a shafty je to podezřelé. Každý prodejce, který prodává originální zboží má vždy možnost objednat aktuální produkty od výrobce „na míru“.
Závěrem si můžeme trochu zapolemizovat, jak vlastně koupit správné hole a vyhnout se nejen faku, ale třeba i nekvalitnímu či nevhodnému výrobku. Základ je si vše nejdříve zkusit, poradit se u odborníků a získat skutečně přesvědčení, který produkt si pořídit. Je pak totiž dost možné, že takový klon za rozumné peníze bude mnohem lepší, než drahá, rychle vyvinutá a marketingově nafouklá novinka, co se po půl roce prodává za polovic a na konci sezony za stejnou cenu jako její fake.

 
Upraveno moderátorem:
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom