Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Numero Numero #01 - 3 lidé, kteří nás životně golfově ovlivnili

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17

numero_01.png

Numero #01 - 3 lidé, kteří nás životně golfově ovlivnili
...z diskusního seriálu 19.jamky plný těch skutečných, našich a pravých golfových čísel

Každého z nás několik lidí životně golfově ovlivnilo. Nezapomenutelně. Nasměřovalo nás ke golfu, usnadnilo vstup do tohoto krásného sportu, ukázalo, že to jde. A nebo třeba vhodně motivovalo, skvěle zahrálo, šlo nám příkladem. Vzpomenete si na ně? Kdo je to pro nás a proč? Zkusme naše vzpomínky materializovat do krátkého osobního vzpomínkového medailonku. Jedno, jestli z Jamky, mimo, TV, rodiny, přátel... Forma volná - osobní. Takže, na které tři si vzpomeneš právě ty?
 
Upraveno:
1. Moje rodina - respektive nejprve má tehdy budoucí žena, která mi umožnila poznat Hořehledy. A pak tchán, který mi dal příležitost nejen stát se golfistou, ale změnit celý můj život. A to není klišé, ale holá skutečnost - opustili jsme pražský korporátní život a vydali se do vesnice se 178 obyvateli v podhůří Brd, vzali se, postavili dům, založili rodinu,...málokterému člověku vděčím za tolik, jako svému tchánovi. A když to tak píšu, asi mu to dávám málo najevo...

2. Tiger Woods - stovky hodin prosezených u TV jen abych ho viděl válcovat své soupeře. Byť mé nadšení pro něj ochladlo po přečtení poslední knihy, ovlivnil mne svou houževnatostí a tahem na branku. A i tím, že se ukázalo, že není polobůh, ale občas jen obyčejnej feťák a děvkař, jako my všichni ostatní...

3. Michal Šatal - přátelství, kterých si jako dospělý muž cením mnohem víc, protože vím, jak složité je je navázat. Tisíce zážitků, miliardy hodin povídání, stovky odehraných jamek, nekonečné množství nápadů. Jeho neutuchají energie je pro mne v momentech deprese a odevzdanosti vždy motivací k tomu se kousnout a zase to zkusit jinak a jinudy.
 
  • David Koudelka jako @doktordee - člověk, který golfu propadnul a díky kterému vlastně vznikl kdysi dávno LevnýGolf. Společně jsme v jedné firmě chvíli pracovali, a z počátku jsme se fakt nemuseli. No a časem si to sedlo - on tehdy jako grafik, já jako programatáror. Postupně se to nějak změnilo, především když jsme po práci pařili v síti hru SWAT. Move, move... Super to bylo. David si splnil svůj sen a pustil se do golfu. Tehdy mě to sportovně ještě nijak nechytlo, ale to nijak nebránilo, abychom inzerci zaměřenou na golf nedali dohromady. A po mnoha letech, když už oba jsme pracovali někde jinde a sem tam jsme si napsali, tak když jsem projevil zájem, že bych tedy se mohl taky trochu naučit tou holí mlátit, byl tam a plně podporoval, radil, vyslechl, když to nešlo jak ke hře, tak později i k Jamce jako takové... a pořád tam je. Nebýt Davida a jeho přístupu ke golfu, čistému, sportovnímu, krásnému, tak bych myslím nikdy golfu a aktivitám kolem něj se ani nepřiblížil. Davide díky. Díky, že jsi tam vždy byl a pořád jsi.
  • Jarda Kubánek jako @JardaK - už ani nevím, jak to přesně vzniklo, ale díky Jardovi jsem tehdy poznal Golf Arenu Holešovice v Praze, skvělého trenéra a kamaráda Tomáše Gryce, u kterého jsem se golfově trápil skoro úplně na začátku. Jarda mě taky přivedl do těch prokletých Hořehled k cvokovi M. Kopčákovi. Jarda vydržel se mnou mnoho her, kdy mi to fakt nešlo, a měl trpělivost s mojí hrou úplně svatou. I když jsem to stokrát kopnul do pr... Jardo, díky, že si mi byl v prvních krůčkách trpělivým průvodcem.
  • Jan Koštál jako @JanKostalCZE - mladý kluk, který mi ukázal, že hráč, který hrál alespoň pro mě úplně všude, a který už tehdy měl HCP z říše snů. A který byl a stále je ochotný i přes svoji dokonalu hru strávit na hřišti a být průvodcem i naprostého začátečníka, kterým jsem tehdy a který mi moji neschopnost nedával nijak sežrat. A který mi ukázal, že existují skvělí golfisti, kteří dokáží nenamyšleně a nezištně hrát a fungovat i s těmi, kteří se k tomu stavu nejspíš nikdy ani nepřiblíží - tzn. se mnou. Jane, díky za mnoho inspirativních chvil na golfu, že to jde - a že i borci s nízkým HI můžou být normální.
  • a plus ještě: Martin Kopčák jako @mkopcak: Vyjma miliardy společných golfových zážitků mu patří můj dík za nekonečnou trpělivost vysvětlovat a přibližovat mi golfový svět z té druhé strany, třetí a čtvrté strany. A to nejenom mě, ale i ostatním, co o to stojí. A za to, že je svůj. A za to, že už na začátku u Jamky stál a podporoval ji a její rozvoj z plna sil.
A takhle bych mohl pokračovat desítkami dalších zpravidla místních - každý z nich mě pozitivně ovlivnil a ovlivňuje... Vybral jsem pro sebe skorem náhodně pár z těch, kteří stáli při mě při začátku mé golfové závislosti. A kteří vlastně za to všechno můžou! Ostatní z vás si nechám někdy na příště. Díky, že tam pořád jste :)
 
Upraveno:
1. Bernhard Langer. Asi. Jako náctiletý jsem viděl v TV dokument o golfistovi. Je to už vážně hodně dlouho ale myslím, že to byl právě on. Je to vlastně jedno kdo to byl. Dostal se na nějakou úroveň a aby se posunul dál, začal předělávat svůj švih. Všechno šlo do kopru. Sezóna v háji. Tak se vrátil ke starému a znovu to fungovalo. Fascinovalo mě, jak dokázal zahrát draw. Co se dá s míčkem dělat. Úžasné!

2. Ondřej Havelka a jeho pořad o golfu Golfová revue (
). Tam jsem viděl jak krásný a noblesní sport to je. Ondřeje mám pořád rád. Vždy jsem se těšil až vysype z kapsy písek a začne na něm stepovat.

3. Jakub Mejzlík. Byť se osobně známe relativně krátce a herně ještě méně, měl asi největší pozitivní vliv na mou hru. Tempo, rutina, přístup.
 
  • první asi bude má bývalá přítelkyně, která mě poprvé přivedla na driving a na hřiště ..... všechno to mé bláznovství tam začalo ;)
  • lidé v Trhovém Štěpánově. Voigstovi, kteří hřiště vykřesali, postavili a provozovali. Tam jsem odehrál svých několik prvních kol a jako adoptovaná naplavenina si občas užil pohodu místních klubových akcí :)
  • Jaromír Bosák (se všemi golfovými kontroverzemi, které s sebou nese) je to osoba, která pro mě v začátcích dokázala golf poutavě přiblížit a když jsem ještě nechápal co na obrazovce vidím, tak mě dokázal u obrazovky udržet a tím pravděpodobně i pomohl překonat kruté herní a tréninkové začátky, kdy mi samozřejmě nic nešlo :)
 
Petr Janouch - jednak jako můj první (a trvalý) řádný trenér, který ve mně viděl potenciál a vždycky mě podržel, když jsem se chtěla věnovat radši plavání než golfu 🙈 a za druhý jako komentátor, který mě při komentování golfu v televizi o golfu hodně naučil.
@JanKostalCZE, ano, to mládě, o kterém tak hezky napsal @requo, pod to se můžu jen podepsat.
A konečně 19.jamka a její "tvrdé jádro" (červení i modří vědí), které mě ukázalo golfové kamarádství a "klubový život", který, bohužel, ve vlastním klubu nenacházím.
 
  • první asi bude má bývalá přítelkyně, která mě poprvé přivedla na driving a na hřiště ..... všechno to mé bláznovství tam začalo ;)
  • lidé v Trhovém Štěpánově. Voigstovi, kteří hřiště vykřesali, postavili a provozovali. Tam jsem odehrál svých několik prvních kol a jako adoptovaná naplavenina si občas užil pohodu místních klubových akcí :)
  • Jaromír Bosák (se všemi golfovými kontroverzemi, které s sebou nese) je to osoba, která pro mě v začátcích dokázala golf poutavě přiblížit a když jsem ještě nechápal co na obrazovce vidím, tak mě dokázal u obrazovky udržet a tím pravděpodobně i pomohl překonat kruté herní a tréninkové začátky, kdy mi samozřejmě nic nešlo :)
Dlouho jsem přemýšlel, koho zmínit. Tady jsem dostal inspiraci:
No 1: J. Bosák a Č. Lorenc. V roce 2008 jsem začal sledovat golf v TV a oni dva komentovali na ČT Sport tak poutavě, že jsem nevynechal jediný přenos o díval jsem se pokaždé a klidně až dlouho do noci. Občas byl golf i na jiných stanicích: EUROSPORT ( Babický ), Sport 1,2 ( Nikodým ), ale na dvojici B+Č nikdo neměl. Když jednou při pátečním kole na PGA TOUR řekl J. Bosák, že druhý den se na mnoha hřištích u nás koná "Den otevřených dveří" a že si kdokoliv může golf vyzkoušet, byl jsem natrvalo lapen do golfové sítě!
No 2: Tiger Woods. Musel silně ovlivnit každého, kdo ho zažil na vrcholu, i když nebyl nikdy můj favorit a choval se divně, ale jeho hra byla fascinující a to jsem nezažil jeho nejlepší období kolem roku 2002, protože se nagolf u nás v TV nedalo dívat.
No 3: Na tomto místě musím zmínit hned 3 moje nejoblíbenější hráče, kteří jsou mi velice blízcí a trochu mě mrzí, že jsou už pravděpodobně za zenitem:
Phil Mickelson, M. A. Jimenez, L. Westwood, dále no coment!
 
  1. @MartinaX jelikož si to tenkrát vlastně vymyslela, abychom mohli aspoň nějaký sport provozovat společně aniž by došlo k újmám psychickým či fyzickým a v neposlední řadě i pro to že mi ty výlety za golfem toleruje. S tím souvisí @HonzaH, který nás provedl prvními krůčky a kroky v zeleném ráji.
  2. Pepa Kubíček - a jeho kamarádi ze seniorských flightů - vlastně není hra abych si na něj nevzpomněl. Naučili mě mít radost i když třeba hra moc nejde. Potažmo celá parta golfových přátel okolo Grabštejna.
  3. @requo a celá 19.jamka jakožto široká komunita různých typů golfistů se kterým se těším na každé setkání.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom