Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Náramkové hodinky na golfu. Ano nebo ne?

jan

Guru fóra
Klub
Pysely
HI (HCP)
26.7
Náramkové hodinky na golfu. Ano nebo ne?

hublot-big-bang-unico-golf.jpg


Tato otázka napadne asi každého, kdo má mechanické náramkové hodinky. Mám si je na hru sundat nebo ne? Hned na začátku je nutné říci, že tento článeček nechce rozebírat vliv hodinek na ruce na naši hru z hlediska váhy nebo pocitu (však to umím zkazit s hodinkami i bez…), ani zde nebudeme řešit vlastnosti ryze sportovních či golfových GPS hodinek (o nich tu bylo napsáno již celkem dost). Jde nám zkrátka o rozbor celkem racionální úvahy: koupil jsem si za většinou nezanedbatelný peníze malé mechanické cosi, vyrobené z mnoha dílečku s přesností na 0,01mm a následně s tím budu máchat, mlátit, švihat atp. Z logiky věci golfové pohyby, které mohou býti pro mechanický strojek nezdravé nebo zkracovat jeho živostnost. Na druhou stranu, pokud zapnu TV a koukám na PGA Tour, vidím, že nejeden hráč mechanické hodinky nosí. Nyní dejme stranou co, že nosí (většina z nás nosí něco jiného) i to, že je placen za to je nosit (toto taktéž není případ většiny z nás na 19. jamce). Zkrátka mechanické hodinky na golfu vidět jsou celkem běžně. Pojďme se tedy na problematiku podívat z několika úhlů.

Co nám řekne výrobce

Mnoho výrobců mechanických hodinek sponzoruje golfisty. Nabídka hodinek vždy zahrnuje modely, které jsou vysloveně na sport (golf, tenis..) „určené“ s tím, že některé z těchto modelů mají upravené uložení strojku tak, aby lépe odolával nárazům. V rámci psaní tohoto textu jsem si pročetl i FAQ a záruční podmínky několika výrobců hodinek a nikde ani slovo o sportu a golfu (čest této výjimce, která ale beztak moc nepoví… https://faq.tagheuer.com/articles/e...n-doing-sports/?q=golf&l=en_US&fs=Search&pn=1).

Na prodejně můžete dostat mnoho odpovědí. Má zkušenost je, že běžné sporty nejsou problém. Ostatně prodejce prodává a zpravidla se řeč stočí na sportovnější modely, případně „golfové“ hodinky (Co umí golfové mechanické hodinky? Nic, ale mají třeba korunku na levé straně, aby nepřekážela). Dostaneme i informace, že Rolex například testuje strojky na golfovém simulátoru a za posledních deset let zlepšil odolnost některých dílu právě z důvodu užívaní hodinek na sport.

Co na to říká mistr hodinář

watchmaker800.jpg


Mám svého hodináře, kterému vděčím za záchranu několika rodinných fosilií, a mezi řečí jsem se na tuto otázku zeptal (o golfu moc neví). Jeho úvodní odpověď byla poměrně rezolutní NE. Zdůvodnění bylo poměrně odborné a racionální. Vyprávěl o mnoha situacích, kdy různá přetížení mohou způsobit to či ono. Každopádně při podrobnější diskusi jsme došli k tomu, že golfových švih jako takový by problém být neměl. Problém naopak mohou být prudší nárazy, tedy nepovedené rány. Dále jsme řešili kvalitu strojků, neb jsou dnes běžně k mání odolnější systémy, a i míry komplikací (funkce mechanických hodinek nazývají hodináři krásným slůvkem komplikace).
Klasické moderní automatické strojky s funkcemi hodina, minuta, sekunda, datum prověřených výrobců (Švýcarsko, Německo, Francie, Japonsko) by neměli mít zásadní problém. Naopak složitější kusy se stopkami jsou mnohem náchylnější. Poslední hledisko mistra oboru bylo stáří strojku. Dnešní moderní strojky jsou často odolnější na přetížení. Není to dáno vyšší kvalitou, nutno si uvědomit, že klasické mechanické hodinky vyrobené před 50ti lety, byli tehdy skutečně určené k užití pro armádu, potápěče, piloty atp. Jde spíše o únavu materiálu a nákladnost potenciální opravy. Kovová pružinka si toho za desítky let života užila dost a závadu může způsobit prakticky cokoliv (ostatně mechanické hodinky se prostě servisují a díly vyměňují…). Varování dostávám i k levným mechanickým hodinkám s čínským strojkem, které údajně nevydrží nic a mistr sám je odmítá opravovat s tím, že je to intelektuální krádež, „škoda materiálu“, doplněno o mnoho až fundamentalistických statementů a spršku nadávek.

Druhý hodinářský pohled může být zkušenost s reklamačním řízením. Kolega z práce před nedávnem řešil závadu svých hodinek. Jednalo se o Tag Heuer s běžnou cenovkou kolem 5000 Eur (tzn. nižší střední třída). V rámci reklamačního řízení byl dotazován, zda s hodinkami nedělal nějaký sport, přičemž mu bylo doporučeno odpovědět rázné NE, „aby se to ze Švýcarska nevrátilo…“. Obrázek ať si udělá každý sám.

One more thing: water

Tak jako Steve Jobs si vždy nechal jedno malé překvapení na konec. I my zde máme jednu nepodstatnou drobnost, která je z hlediska této problematiky velmi podceňována a přehlížena i v rámci většiny diskusí hodinářských komunit na dané téma. V rámci sportu se vždy řeší výhradně mechanická odolnost, nicméně golf má ještě jeden důležitý aspekt: voda. Hodinky na golf musí být rozumně odolné proti vodě, a zde nastává mnoho nedorozumění. Běžná certifikace voděodolnosti (často se říká trošku sugestivně vodotěsnosti) udávaná v Metrech, Feetech či ATM/Barech je totiž špatně interpretovaná uživateli. Věděli jste, že s hodnotou 30-50m (3-5 AT) není vždy doporučeno se ani sprchovat, natož plavat či potápět? Tato odolnost značí pouze, že by neměl být problém si mýt ruce. Dokonce i zde má pan hodinář zdvižený prst, protože má zkušenost s průnikem vlhkosti do strojku při denním mytí rukou nebo i jenom pocení. Dle jeho slov voděvzdornost velmi vrtkavá a pokud hodinky nemají „šroubovací“ korunku, pak není dobré se na to spoléhat a určitě je dobré ji nechat čas od času testovat.

Pro úplnost zde přikládám přehlednou tabulku jednoho z výrobců hodinek, kde je vše pěkně naznačeno:
vode-odolnost-tabulka.png


Z tabulky vyplývá jasně, že pro naši věc je bezpečná hranice 100m a výše. A pokud se podíváte na údaje svých mechanických hodinek, tuto hodnotu najdete opravdu jen u lepších modelů nebo u tzv. „divers“ watch (hodinky prapůvodně určené pro potápěče).

Trochu paradoxem je, že například Garmin Multisport/Golf watch jsou certifikované právě na hodnotu 5 ATM a stejně k tomu přistupuje i Breitling (s jejich 5 ATM prý lze již plavat). Hranice 50m je tedy neurčitá a záleží na konkrétním výrobci a stavu vašich hodinek (právě z důvodu, že lze zpravidla o to, jak vám těsní korunka. V tomto ohledu asi netřeba řešit Garmin a spol., neb ty korunku nemají).

Závěr bez záruky
rsz_rolext.png

Jak je vidět, golf pro mechanické hodinky je možná menší problém, než si kde kdo mohl myslet. Nejde o střelbu, sjezd na kole nebo práci s pneumatickým kladivem (tyto činnosti jsou pro hodinky opravdu nevhodné). Z dostupných informací lze říci, že běžné hodinky s málo komplikacemi a vyšší odolností proti vodě jsou naprosto ok i na každodenní golf. U ostatní je odpověď složitější a asi nejlepší radou zde je si zkusit položit otázku, jak bych řešil případnou závadu. U moderních hodinek s běžným ústrojím by oprava asi něco stála, ale rozhodně by byla řešitelná. Naopak u historických kousků nebo hodinek, kde je dostupnost dílů problematická to je na zvážení. Rozhodnutí je ale na každém z nás...

A jak to máte s hodinkami vy?
 
Upraveno:
Hodinky jsem nenosila roky. Až před 3 lety, když mě čekala plavba na české replice pirátské brigy La Grace, jsem si pořídila "pořádné" hodinky. Od té doby je nosím téměř pořád.
DSC_2515.JPG
DSC_2514.JPG
Přežily La Grace, přežily jachting na Baltu, všechno koupání v bazénech, v Mácháči i jiných rybnících, a zatím se mnou přežívaly i golf. Až do Bulharska, kde se uvolnil ozdobný rámeček kolem malého ciferníku stopek. Takže půjdou do servisu, nechám odstranit i zbylé 2 rámečky a budeme spolu hrát golf dál. Už to bez nich ani neumím. ;)
 
Pekne! Dansky design je casto nepravem prehlizen kvuli swiss made labelu.
Kozeny reminek ma muj obdiv. V navodu pisou, ze jej mas pred namocenim sundat :D

Jinak ten krouzek pujde prilepit. Snadna oprava. Jen je v tomto stavu nenos, muze to ohnout rucicky nebo poskrabat zbytek.
 
Pekne! Dansky design je casto nepravem prehlizen kvuli swiss made labelu.
Kozeny reminek ma muj obdiv. V navodu pisou, ze jej mas pred namocenim sundat :D

Jinak ten krouzek pujde prilepit. Snadna oprava. Jen je v tomto stavu nenos, muze to ohnout rucicky nebo poskrabat zbytek.
Bez ozdobných kroužků = bez rizika. ;) A kožený řemínek je pořád jako nový ( skoro, za ty 3 roky).
DSC_2517.JPG
 
  • To se mi líbí
Reactions: jan
Já hodinky nosím pořád, ale na sport si je obvykle sundávám. Vadí mi, že se mi pod nimi potí ruka, hodinkám to taky neprospívá a zrovna na golfu se hodinkami neřídím.
Hodinky mám několikery, jako "hlavní" obvykle nosím Citizen Eco-Drive Promaster BL5250

ggkH5PGMTsc.jpg

Mají titanové pouzdro i tah a můj model je speciální edice, která měla safírové sklo a voděodolnost zvýšenou na 200 m, standardně je minerální sklo a 100 m. Mně šlo hlavně o tu kombinaci titan + safír, protože ocel + minerál nic nevydrží - aspoň na mé ruce ne :). Už je mám šest let a zatím dobrý, kromě ošoupané barvy na otočné lunetě jsou jako nové. Mám k nim i originál kožený řemínek z modelu BL 5251
citizen-bl5251-00l.jpg

v létě nosím titanový tah, protože bez problémů snáší vodu a pot a nemusím si hodinky při plavání sundávat, na zimu mám ten kožený, protože se mi líbí víc.

Ortodoxní zastánci mechanických hodinek nad nimi asi ohrnou nos, ale já jsem s nimi spokojený. Jdou přesně (do 30 s za půl roku, což se spraví při změně času), nemají baterku (v ciferníku je solární článek a rezervu chodu poskytuje superkondenzátor) a hlavně jsou mechanicky téměř nezničitelné, jsou to první hodinky, na kterých nejsou roky mého nošení vůbec poznat.

No a kromě toho mám i automaty, z nostalgie jsem si pořídil Prim Sport Automatic . Nejsou to "originály" z Eltonu, pouze "originály" ze Šternberku, ale sorry jako, nejsem zase takový fanda (nebo frikulín), abych dal přes čtyřicet tisíc za hodinky, které nejsou ani otřesuvzdorné, ani pořádně vodotěsné, pouzdro mají "jen" ocelové a sklo "jen" minerální, když za ty peníze můžu mít troje Seika, což je s veškerou úctou úplně jiná liga.
 
Já hodinky nosím pořád, ale na sport si je obvykle sundávám. Vadí mi, že se mi pod nimi potí ruka, hodinkám to taky neprospívá a zrovna na golfu se hodinkami neřídím.
Hodinky mám několikery, jako "hlavní" obvykle nosím Citizen Eco-Drive Promaster BL5250

Zobrazit přílohu 5696
Mají titanové pouzdro i tah a můj model je speciální edice, která měla safírové sklo a voděodolnost zvýšenou na 200 m, standardně je minerální sklo a 100 m. Mně šlo hlavně o tu kombinaci titan + safír, protože ocel + minerál nic nevydrží - aspoň na mé ruce ne :). Už je mám šest let a zatím dobrý, kromě ošoupané barvy na otočné lunetě jsou jako nové. Mám k nim i originál kožený řemínek z modelu BL 5251
Zobrazit přílohu 5697
v létě nosím titanový tah, protože bez problémů snáší vodu a pot a nemusím si hodinky při plavání sundávat, na zimu mám ten kožený, protože se mi líbí víc.

Ortodoxní zastánci mechanických hodinek nad nimi asi ohrnou nos, ale já jsem s nimi spokojený. Jdou přesně (do 30 s za půl roku, což se spraví při změně času), nemají baterku (v ciferníku je solární článek a rezervu chodu poskytuje superkondenzátor) a hlavně jsou mechanicky téměř nezničitelné, jsou to první hodinky, na kterých nejsou roky mého nošení vůbec poznat.

No a kromě toho mám i automaty, z nostalgie jsem si pořídil Prim Sport Automatic . Nejsou to "originály" z Eltonu, pouze "originály" ze Šternberku, ale sorry jako, nejsem zase takový fanda (nebo frikulín), abych dal přes čtyřicet tisíc za hodinky, které nejsou ani otřesuvzdorné, ani pořádně vodotěsné, pouzdro mají "jen" ocelové a sklo "jen" minerální, když za ty peníze můžu mít troje Seika, což je s veškerou úctou úplně jiná liga.
S tím koženým reminkem jsou dokonalý :up:
 
Hodinky nosim “od mala” a posledni dobou je temer nesundavam.
Uz to bude 20 let kdyz jsem si koupil tyhle Festiny. Mam je dodnes. Super, do vody bez problemu.
07212255-AF5C-4DE3-8852-EC3E94FAC4BC.jpeg

Pak jsem prestoupil na “chytre hodinky” prapuvodce vsech dnesnich :)
Pebble. Mam je taky z nostalgie schovany.
09CDAF65-3249-45CB-A079-E943071081F1.jpeg

Aktualne mam Suunto. Pouzivam na vse, beh, plavani, turistika a v neposledni rade golf.
Nosim je temer 24 hodin. Pri golfu mi nevadi, nebo aspon mi to neprijde. Rany dam blby asi i bez nich :)
888DD7D8-E9D8-4328-89AF-8837C6841D62.jpeg
 
@Taylor Citizen eco drive je jedna z opravdu velkych inovaci. Opravdu prakticka vec, byt by me zajimala ta zivotnost baterky 40 let. Kazdopadne v kombinaci s Titanem to zni naprosto super.

Koukam, ze jediny mechanicky maniak tu asi budu ja. Kousku mam doma uz dost, nebudu se vytahovat. Vetsinu jsem si vzdy koupil k nejake prilezitosti. Zacalo to quartz hodinkami Movado... nesmrtelny design z 50. let, a co na tom, ze prvni dny jsem nevedel kolik je hodin. :D Mam jich dnes uz vice, ale ty prvni mi zacala dost kazit vlhkost z potu (co na tom, ze maji 50m...). Nechal jsem spravovat, stale jdou, ale zerou dost baterku... na 12 let stare jsou stale ok. Minimalne 5 let jsem je nosil nonstop.

83F8BE03-8AA3-4669-9A5D-4FCA8443406A.jpeg


Automatu a mechanik uz mam doma 7ks. Mnoho z nich jen pro specialni prilezitosti, kde nadavam na nutnost nastavovat datumovku. Mam sice doma winder na 4ks, ale je vypnuty, neb me rusil ten zvuk co vydava. :D Ten opruz vyvrcholil v nenavist datumove komplikace tak, ze posledni cenny kousek jsem poridil jiz bez zbytecnosti... proste hodinky. :)

Paradoxni ale stejne je, ze ac toho uz mam doma vice, skoro nejvice nosim ty, ktere maji zlomkovou cenu ostatnich. Mam je proste strasne rad a povazuji je za super kus. I jako dobry zacatek s mechanickymi automaty a obecne pro super kvalitu za pecka peniz.
Jde o hodinky Invicta Pro Diver. Odolne automaty “rolex submariner style”, 200m resitance, kvalitni japonsky myota strojek a cena jak Casio.

2963DC59-046F-457B-9062-60F3D9244DA7.jpeg


Nedavno jsem si chtel nadelit dospelacke divery, v ruce jsem jiz mel Tudor Black Bay. Ale jiskra nepreskocila, byt mam k Tudoru respekt a povazuji to za good value. Invicta drzi. :)

Btw. mechanicka nachylnost se tyka i quartz hodinek. Kde kdo si mysli, ze quartz je nesmrtelny. Neni tomu tak.
 
Upraveno:
Jestli, k tomu mohu taky ?? Viděli jste někdy plavcenic s hodinkami?? Já , ne ?! RF jako ambasador ROLEX, si své nasazuje po mači. Z golfistů jsou nejznámější BW a PM, jinak v hodinkách nikoho dalšího. Z profesního hlediska mohu říci, všechny ty kroužky a čárky názvy hodinek jsou přidělány pidi kolíčky lepene z lícové strany , proto snadno upadnou. Tyto ozdoby prodávají a vy je odstraníte a je to. Viděli jste někdy spoj plošný spoj a digi-display?? Je to taková vodivá guma, spousta běžných digi neni ani sešroubována pouze pracičky a spoje mezi vrstvami jsou ohlé plíšky. Dražší a sportovní GARMINY už vlastně nejsou hodinky , konstrukce podobná mini mobilu . A mechanické hodinky?? Ten tenký neklid-bimetal, aby se zmírnil dopad změny teplot, jakákoliv deformace problém, jeho uložení do rubínů rádo se vysype a to nemluvě o samonátahu, nejsou konstrukčně řešeny na tak intenzivní švih nemluvě o zastaveni, kopnutí do země. Nejvíce trpí hodinky při dešti a moderními nepromoky a hodinky pod rukávem taková mini tlaková komora páry. Jestli hodinky do vody tak pouze se šroubovací korunkou a šroubovací mi tlačitky a u digi pouze sporty jež mají mezi tlačítky a strojkem membránu, obvykle CASIO G-SHOCK, a samo sebou potápěčské , jinak vše ostatní je prodejní trik a štěstí, že se vám nic dosud vážnější ho nestalo.
 
Na golf nosím obyčejné plastové hodinky z Lidlu, jsem prostě zvyklá mít hodinky na ruce. U jedněch se mi uvolnila vteřinová ručička, diskuze mi tady osvětluje proč:D :D Jinak hodinky všebecně se mi líbí, ráda je střídám a pořád hledám nějaké fakt nadčasové, pěkné, které mi vydrží roky. Mám jedny titanové Lacerty, jenže momentálně se mi líbí klasický tvar hodinek a spíš větší a to ty moje nejsou...
 
Jestli, k tomu mohu taky ?? Viděli jste někdy plavcenic s hodinkami?? Já , ne ?! RF jako ambasador ROLEX, si své nasazuje po mači. Z golfistů jsou nejznámější BW a PM, jinak v hodinkách nikoho dalšího. Z profesního hlediska mohu říci, všechny ty kroužky a čárky názvy hodinek jsou přidělány pidi kolíčky lepene z lícové strany , proto snadno upadnou. Tyto ozdoby prodávají a vy je odstraníte a je to. Viděli jste někdy spoj plošný spoj a digi-display?? Je to taková vodivá guma, spousta běžných digi neni ani sešroubována pouze pracičky a spoje mezi vrstvami jsou ohlé plíšky. Dražší a sportovní GARMINY už vlastně nejsou hodinky , konstrukce podobná mini mobilu . A mechanické hodinky?? Ten tenký neklid-bimetal, aby se zmírnil dopad změny teplot, jakákoliv deformace problém, jeho uložení do rubínů rádo se vysype a to nemluvě o samonátahu, nejsou konstrukčně řešeny na tak intenzivní švih nemluvě o zastaveni, kopnutí do země. Nejvíce trpí hodinky při dešti a moderními nepromoky a hodinky pod rukávem taková mini tlaková komora páry. Jestli hodinky do vody tak pouze se šroubovací korunkou a šroubovací mi tlačitky a u digi pouze sporty jež mají mezi tlačítky a strojkem membránu, obvykle CASIO G-SHOCK, a samo sebou potápěčské , jinak vše ostatní je prodejní trik a štěstí, že se vám nic dosud vážnější ho nestalo.

Je jasne, ze zavodni plavec si nevezme hodinky, ale treba triatloniste hodinky nosi.
Vodotesne hodinky byly puvodne hlavne pro potapece, namorniky a armadu... odtud pochazi ony rolexy, proto maji velkou luministenci atp. Dnes clovek vidi, ze se lide s diver hodinkami naprosto bezne koupou u more ci v bazenu.

To s temi mokrymi rukavy a oblecenim je pravda. Prave proto si myslim, ze i do deste je treba minimalne 10ATM.
 
[
Dneska zkusím na golfu, tak uvidím - Primky po tatínkovi - jdou mi k bagu! :)

Hezký, Prim Sport a jedny z prvních, navíc překvapivě zachovalé. Jako jejich dlouholetý uživatel bych ti doporučil je na golf nenosit. Jsou (nebo aspoň jako nové byly) sice nárazuvzdorné a vodotěsné na plavání, ale ocelové pouzdro neodolává potu nijak dobře, plastová otočná luneta se pod dlouhým rukávem velmi rychle ošoupe a "sklo" je plastové a snadno se poškrábe. Originální náhradní díly dávno nejsou a neoriginální mají problematickou kvalitu. Na tvém místě bych je nosil jako raritu pro zvláštní příležitosti do (k hodinkám) přívětivého prostředí, když už jsi měl to štěstí a tatík je nezničil.



A když se to tady tak hezky rozjelo, tak ještě něco přihodím.

S tím krásným koženým páskem jsem se docela vypekl, myslel jsem si, že koupím verzi s koženým páskem a k tomu samostatně jako náhradní díl ten titanový tah a budu to prohazovat, jenže pro tah musí být pouzdro (u tohoto modelu) přizpůsobené (je tam vybrání), což u verze s páskem není a tah se na ni nedá nasadit. Zjistil jsem to samozřejmě až po koupi :). Navíc i originál kožený pásek je u osičky tvarovaný, aby byl vyšší a na hodinky hezky navazoval, takže obyčejný plochý tam vypadá blbě.

Životnost baterky u těch Citzenů neřeším, žádná tam není :). ten superkondenzátor dává rezervu chodu minimálně na měsíc (má to indikátor rezervy) - hodinky ve tmě po nějaké době zastaví vteřinovku a tím šetří energii, je docela efektní, jak vteřinovka doběhne na správnou pozici, když se hodinky zase dostanou na světlo. A za 40 let už mě funkčnost těchhle hodinek asi nebude zajímat :-/.
Jinak někteří výrobci majií modely s desetiletou baterkou, takhle jsem si koupil nějaké Casio za pár stovek, abych si je mohl vzít čas od času do moře nebo na stavbu a nevytáhl je ze šuplíku s mrtvou baterkou. Timex to má taky, taky ne u všech.

Obvyklý argument zastánců mechanických hodinek, že se dají vždycky opravit a můžou sloužit třeba sto let, mi nepřipadá nijak důležitý. Jako jo, strojek se dá vždycky nějak opravit, ale proč bych nosil čtyřicet let staré otlučené hodinky? Chápu prvek sentimentu, chtěl jsem se takhle "vrátit" ke svým Prim Sport z dětství, ale když jsem je vyhrabal ze skříně a viděl, jak vypadají, tak jsem si koupil nové. Jistě, daly by se zrenovovat, ale kvalitní renovace by stála víc, než ty mé Citizeny. A zase takový nostalgik nejsem.

Datumovku u občasně nošených automatů jsem taky řešil - a vyřešil tak, že ji nenastavuju, takže je to stejné, jako by tam nebyla. Nikdo si nevšimne, že to mrňavé číslíčko nesouhlasí s kalendářem a mně to nevadí, datumovku využiju párkrát za rok. Ale kdybych ty automatyje začal nosit častěji, tak to datum ukazovat umí,


Nakonec zajímavost. I tady je vidět, že "Rolex styl" je prostě klasika, taky snad každý výrobce má nějaký "inspirovaný" model v nabídce :).
 
Ja se z toho picnu... pisu zde clanek kde se snazim lidi presvedcit, aby nenosili mechanicke hodinky na golf... a @requo mi na to hodi like a pak sem da fotku celkem vzacnych kusu jak s nimi hraje. :D

Ale beru to z te lepsi stranky... nerozmlatil je kladivem. :D
 
Životnost baterky u těch Citzenů neřeším, žádná tam není :). ten superkondenzátor dává rezervu chodu minimálně na měsíc (má to indikátor rezervy) - hodinky ve tmě po nějaké době zastaví vteřinovku a tím šetří energii, je docela efektní, jak vteřinovka doběhne na správnou pozici, když se hodinky zase dostanou na světlo. A za 40 let už mě funkčnost těchhle hodinek asi nebude zajímat :-/.
Jinak někteří výrobci majií modely s desetiletou baterkou, takhle jsem si koupil nějaké Casio za pár stovek, abych si je mohl vzít čas od času do moře nebo na stavbu a nevytáhl je ze šuplíku s mrtvou baterkou. Timex to má taky, taky ne u všech.
Tak jestli je to kondenzator, pak super... to by melo vydrzet o hodne dele. Vice mene kvalita pajeni a elektrolytu, mechanickou stranku davam stranou. Prima. Prectu si o tom vice. Napad se vterinovkou je super tez.

Obvyklý argument zastánců mechanických hodinek, že se dají vždycky opravit a můžou sloužit třeba sto let, mi nepřipadá nijak důležitý. Jako jo, strojek se dá vždycky nějak opravit, ale proč bych nosil čtyřicet let staré otlučené hodinky? Chápu prvek sentimentu, chtěl jsem se takhle "vrátit" ke svým Prim Sport z dětství, ale když jsem je vyhrabal ze skříně a viděl, jak vypadají, tak jsem si koupil nové. Jistě, daly by se zrenovovat, ale kvalitní renovace by stála víc, než ty mé Citizeny. A zase takový nostalgik nejsem.
Rozdil je hlavne v tom, ze mechanicky prvek lze nechat dodatecne vyrobit. U quartz strojku byva neco i zavarene v plastu a obecne ty strojky nejsou moc servisovatelne (byt nedavno mi zrovna jedny opravili... vymena nejake civky).
Jak vidis u @requo hodinky po tatinkovi nemusi byt omlacene... a mohou byt i dnes moderni a cool. Ostatne mnoho typu hodinek se vyrabi s temer identickym designem uz 70 let.
AE6C5361-3506-47C8-B369-A4E42DF39C32.jpeg


Kazdopadne souhlasim s tim, ze tyto kusy nejsou proste jiz pracovni nastroj na ukazovani casu... a i chapu, ze clovek chce hodinky co proste jdou spravne a ukazuji presne, tzn. Casio G Shock je naprosto relevantni odpoved na tyto potreby a nikdo na to nekouka skrz prsty, neb si to na nic nehraje a dela to presne co ma a dobre.

Datumovku u občasně nošených automatů jsem taky řešil - a vyřešil tak, že ji nenastavuju, takže je to stejné, jako by tam nebyla. Nikdo si nevšimne, že to mrňavé číslíčko nesouhlasí s kalendářem a mně to nevadí, datumovku využiju párkrát za rok. Ale kdybych ty automatyje začal nosit častěji, tak to datum ukazovat umí,
Resim to stejne... kaslu na ni. Nastesti nemam zadny chronograf, ktery ukazuje i datum, den v tydnu a mesicni fazi... to bych se asi zblaznil. :D Kazdopadne zrovna u mych "submarinu" me ta datumovka stve, protoze je velka jak krava. :)
 
Upraveno:
jan: tak ono je to jako ve všem ostatním stejně na vkusu každého soudruha :). Ovšem ty tvoje švýcary na předchozí fotce, to je moc hezký kousek.

Ohledně G Shocků jsem četl zajímavý komentář, že to jsou hodinky, u kterých uživatel neřeší, když je někde rozmlátí, protože si prostě koupí další. A tak nějak to IMHO je, pokud nosím hodinky do rizikového prostředí, tak musím počítat s tím, že je poškodím nebo zničím.

Opravit a vyrobit se dá v principu cokoliv, je to jen o penězích, co si budeme povídat. Někdy je ale jednodušší prostě koupit jiný kus, případně ten jiný kus použít na díly. Mně takhle spravoval hodinář pendlovky po babičce a za cenu opravy jsem mohl mít stejně staré, ale v lepším stavu. BTW, i stará elektronika se dá servisovat, hezký příklad je NASA, která ke konci provozu raketoplánů některé elektronické součástky sháněla po bazarech a ve šrotu, protože výroba skončila před desítkami let a zásoby došly. Tuším se jednalo o nějaké počítačové komponenty.

Ne každá stará věc má taky reálnou finanční hodnotu. U nás jsou Primky v kurzu, protože v každé rodině několikery byly, ony taky (až na pár lepších modelů) moc nevydržely. A to, co předvádí Elton, to už je úplně mimo zdravý rozum, to je ukázkový hype marketing :(.

No ale pořád platí, hodnotné hodinky na golf nebrat.
 
Ok ok, svoje primky jsem vzal na golf, ale fandili mi z bagu! To jsem si zase naběhl :)
 
jan: tak ono je to jako ve všem ostatním stejně na vkusu každého soudruha :). Ovšem ty tvoje švýcary na předchozí fotce, to je moc hezký kousek.

Ohledně G Shocků jsem četl zajímavý komentář, že to jsou hodinky, u kterých uživatel neřeší, když je někde rozmlátí, protože si prostě koupí další. A tak nějak to IMHO je, pokud nosím hodinky do rizikového prostředí, tak musím počítat s tím, že je poškodím nebo zničím.

Opravit a vyrobit se dá v principu cokoliv, je to jen o penězích, co si budeme povídat. Někdy je ale jednodušší prostě koupit jiný kus, případně ten jiný kus použít na díly. Mně takhle spravoval hodinář pendlovky po babičce a za cenu opravy jsem mohl mít stejně staré, ale v lepším stavu. BTW, i stará elektronika se dá servisovat, hezký příklad je NASA, která ke konci provozu raketoplánů některé elektronické součástky sháněla po bazarech a ve šrotu, protože výroba skončila před desítkami let a zásoby došly. Tuším se jednalo o nějaké počítačové komponenty.

Ne každá stará věc má taky reálnou finanční hodnotu. U nás jsou Primky v kurzu, protože v každé rodině několikery byly, ony taky (až na pár lepších modelů) moc nevydržely. A to, co předvádí Elton, to už je úplně mimo zdravý rozum, to je ukázkový hype marketing :(.

No ale pořád platí, hodnotné hodinky na golf nebrat.

Ve vsem souhlas. Tamty jsou po dedovi, co jsem nechaval komplet restaurovat. Mam jeste jedny mnohem starsi, ale ty realne nelze uz nosit. Jsou to ony retizkove kapesni. :D

Kazdopadne lepsi hodinky maji jistou cenu, kterou si drzi. Urcite to u techto kousku neni investice, ale..

Kazdopadne je to vec, co ma hlavne delat radost. Kabelku si chlap proste nekoupi :D
 
Myslíte, že by bylo vhodné, s nimi hrát, ano na hřiště si vezmu nejlépe PRIM 1(černý/modrý/červený) ciferník, nebo HAUER- VERONA, jen s nimi nebo OMEGA DE VILE, nehraji, mám úctu a pokoru k umu jiných a zbytečně si nepřidělávám starosti s opravami, bylo tady řečeno, že lze vše opravit ano , cena?? Mohu říci, že mnohdy je nesmyslná, vzhledem k jednání majitele. Dokonce se mi stalo, že už některé nelze opravit, není náhrada a když je tak vám ji neprodají.
 

Přílohy

  • image.jpeg
    image.jpeg
    137,3 KB · Zobrazení: 547
Myslíte, že by bylo vhodné, s nimi hrát, ano na hřiště si vezmu nejlépe PRIM 1(černý/modrý/červený) ciferník, nebo HAUER- VERONA, jen s nimi nebo OMEGA DE VILE, nehraji, mám úctu a pokoru k umu jiných a zbytečně si nepřidělávám starosti s opravami, bylo tady řečeno, že lze vše opravit ano , cena?? Mohu říci, že mnohdy je nesmyslná, vzhledem k jednání majitele. Dokonce se mi stalo, že už některé nelze opravit, není náhrada a když je tak vám ji neprodají.
Covece, ta prvni veta v 8 rano... to nedavam :D
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom