Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

MASTERS není jen zelené sako

Francovka

Guru fóra
HI (HCP)
22,5
1522875819813.png
1522875927521.png


Tak nám skončil šmigrust, búchli sme korbáče za almaru a teďkaj nám nastává jinčí zábava. Golfové orgije pro závisláky, ale aj pro Ty, kteří si k tomuto sportu jen čuchli. To, že vítěz sa ohákne do zeleného saka, neznamená, že si neodnese nejakú korunu (spíše dolar) k tomu. To asi víte. A k tomu bych přihodil pár postřehů.

Statistik a informací k tomuto, asi nejslavnějšímu turnaji, je hodně. Vybrat z nich několik není jednoduché, ale pokusím se o to. Klasicky začnu základem – je to jediný major turnaj, který se hraje od roku 1932 pořád na stejném hřišti. Nejvíce vítězství má Jack Nicklaus (6), Tiger a Palmer po 4. Nejstarším vítězem byl Jack Nicklaus (46 let 2 měsíce 23 dní) při posledním 6 vítězství 1986, proti tomu nejmladším byl Tiger v roce 1997 (21 let 3 měsíce 14 dní). Průměrný věk ze všech 81 vítězů je 32,55 roku. Pro zajímavost – průměrný věk posledních 9 vítězů je 34 let. A to ještě kazí Jordan Spieth, který zvítězil v roce 2015 ve 22 letech. Bez něho by to bylo 35,5 roku. Tady je zkušenost jednoznačně výhodou.

Nejnižší skóre zahrál Tiger (1997) a Jordan Spieth (2015) – 270 ran(-18). Tiger zároveň v 1997 vyhrál s největším rozdílem před druhým v pořadí – o 12 ran. Pro zajímavost – nejlepší amatér zahrál výsledek 281 v roce 1961 (Charles R. Coe). Nejnižší výsledek na kolo bylo 63 ran u profi (1986 Nick Price a 1996 Greg Norman) – amatér Ken Venturi v roce 1956 zahrál 66!!!

K tomu přidám i jamkové rekordy. Nejvíce eaglů v průběhu turnaje (4) zahráli 4 hráči – mezi nimi Dustin Johnson (2009) a Tiger (2010). Nejvíce birdie patří Jordanu Spiethovi (28) v roce 2015 a za celou kariéru jich nejvíce zahrál Jack Nicklaus (506). Proti tomu nejvíce úderů na jamce (celkem 13) zahráli Tom Weiskopf (1980 – č. 12) a Tsuneyuki Nakajima (1978 – č. 13). Za celou dobu padlo 28x Holle-in-one a jenom 4 albatrosy (poslední ve 2012 - Louis Oosthuizen).

O tomto turnaji by se dalo popsat toho ještě hodně. Je všeobecně známo, že se turnaj rozhoduje v neděli, na druhé devítce, v pasáži zvané Amen Corner. Jedná se o sérii od druhého úderu na jedenáctce přes celou dvanáctku až po odpal na jamce číslo třináct. Nebo že v roce 1997, kdy Tiger Woods vyhrál s odstupem 12 ran, se uvažovalo o prodloužení hřiště. K tomu nakonec došlo v roce 2002, kdy došlo k prodloužení poloviny jamek (po Tigerovu 2 vítězství). Hřiště tak mělo nahrávat Tigerovým soupeřům, kteří nebyli takoví „ranaři“. To se úplně nepovedlo, protože pokud hřiště prodloužíte, tak na něm dlouhé hráče ještě více zvýhodníte. Mimochodem – když zde Tiger Woods v roce 1997 poprvé vyhrál, hřiště měřilo 6 925 yardů. Letos to bude již 7 435 (6 799 metrů).

Tak toto jo pozvánka ode mňa. Není to sice taková sranda, jak když koštujeme slivovicu. Ale zaséj tak nebolí hlava. Což má společné slivovica aj golf – když je to dobrý ročník. A k tomu saku. Ano je určené pro vítěza turnaja. A tradičně ho novému vítězovi obléká ten předešlý Pouze 3x v historii turnaje to tak nebylo – Jack Nicklaus si ho v roce 1996 obléknul sám. A Nicku Faldo (1990) s Tigerem Woodsem (2002) ho obléknul předseda klubu. A víte proč tomu tak bylo?
 
Hezky napsané, zas u toho prosedím čtyři noci..:):):),odpovědi na otázky..proč sám nevím, myslím že mu ho normálně oblékl Berger ale v roce 86, a Faldo a Woods byli dvakrát po sobě..
 

Přílohy

  • Langer Nicklaus.jpg
    Langer Nicklaus.jpg
    106 KB · Zobrazení: 447
Obliknuti je jedna věc, ale procedura predtim? Jdu ke krejčímu? Trénuje hráč, jak se nechat obléknout, aby to nevypadalo jak dítě ve školce? :)
 
Co jsem viděl, tak nejdříve se obléká sako uvnitř klubovny, podruhé venku při oficiálním vyhlášení. Celý ten ceremoniál je moc hezká věc. Údajně mají několik velikostí sak, ze kterých pak pro ceremoniál vyberou přiměřené. Pak je ale stejně každému ušito sako na míru, které zůstává v klubovně.
 
Obliknuti je jedna věc, ale procedura predtim? Jdu ke krejčímu? Trénuje hráč, jak se nechat obléknout, aby to nevypadalo jak dítě ve školce? :)
Je to jednoduché. Mají jenom jedno sako a kdo ho obleče, toho nechají vyhrát. :p

Teď jsem na streamu viděl, jak si ho zkouší Phil a Rory...:):):)
 
Docela mne namichl Golf Channel ze neprenasi Master, k cemu jsem si rozsiril nabidku?
Kdybys nejdřív koukal co kde dávají, nemusel bys piskovat teď:)
Holt ČT přišli dřív a zaplatili, tak to chodí. Pokud si zaplatili výhradní práva pro region, golfchannel s tím nic nenadělá.
Můžeme být vůbec rádi, že tu golfchannel je, osobně nechápu jak se na tomhle trhu uživí. Naopak chápu, že nemají prachy na zakoupení práv na všechny majory...
 
Docela mne namichl Golf Channel ze neprenasi Master, k cemu jsem si rozsiril nabidku?
Aby jsi viděl 100 jiných turnajů, které nepřenáší žádná jiná televize:cool:. Taky jsem si rozšířil a určitě nebudu toho litovat kvůli jednomu turnaji, který vysílá jiná dostupná televize.
 
Hezky napsané, zas u toho prosedím čtyři noci..:):):),odpovědi na otázky..proč sám nevím, myslím že mu ho normálně oblékl Berger ale v roce 86, a Faldo a Woods byli dvakrát po sobě..
Pouze v roce 1996 si Jack Nicklaus, jako vítěz dvou po sobě jdoucích ročníků, oblékl sako sám - bylo to jeho třetí vítězství v řadě.

Faldo a Woods jsou správně zodpovězeni - vyhráli rok předtím - čili obhájili titul.
 
Jeden z nás v tom má trošičku bordel, ale já to nejsem...pořád mi nutíš 1996... A v 1966 vyhrál po druhé v řadě..
 
Jeden z nás v tom má trošičku bordel, ale já to nejsem...pořád mi nutíš 1996... A v 1966 vyhrál po druhé v řadě..
Tak se omlouvám, inspiraci jsem částečně bral i z tohoto článku. Po ověření na oficiálních statistikách Masters přiznávám chybu. Musím si to více hlídat.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom