Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

GolfExtra.cz Kolik si Lieser za dva týdny v Keni vydělal? A co žebříčky?

Jamka R. Reader

Admin
19.jamka
Robot 19.jamky
Kolik si Lieser za dva týdny v Keni vydělal? A co žebříčky? (GolfExtra.cz)

Ondřej Lieser prožil v Keni báječné dva týdny. Na úvod své nové sezony nejen že prošel cutem na obou turnajích European Tour, do kterých nastoupil, ale navíc předváděl úžasný golf a zapisoval skvělé výsledky. To se brzy odrazí mimo jiné i na jeho bankovním účtu.

Pokračovat ve čtení...
 
385 000 cca na naše minus nějakých 15% zdanění a ještě otazka co to kolem? Doprava, ubytování atd? Nebo mu tohle plateji sponzoři?
 
Já nevím, že má zejména specializovaný golfový server tohle zapotřebí - čekal bych spíš nějaký komplexní rozbor toho, jestli je to hodně nebo málo a proč, když už se do toho chtějí hrabat a už takhle zkraje sezony. Já zatím nepřicházím na to, jak to může finančně fungovat. Daně teda nejsou 15%, ale asi se to řeší přes IČO a jsou schopný se dostat k nule, ale taky se pravděpodobně daní na místě (výhry v místě výdělku, reklamní smlouvy v místě pobytu, různá kombinace podle smluv o dvojím zdanění). Takže i daňový poradce bude něco stát :) Reklamní smlouvy bych čekal na týhle úrovni maximálně v řádu statisíců za rok, takže taky žádná sláva vůči nákladům. Třeba Klára minulý týden na Symetra nula, tento týden 648 dolarů, jasně, asi má zajímavou smlouvu s KPMG, ale taky to nebude nějaký zázrak na pokrytí několika let, když výdělky z výher se moc nehrnou (proti tomu dům na Floridě, auto, letenky, trenéři, caddie, atd....)..... já to teda moc na plusová čísla nevidím, ale třeba jste někdo víc v obraze... jasně, až někdo z nich vyhraje něco v řádu statisíců dolarů, tak to může začít být zajímavé na otázky typu: "co si koupíte" nebo výlevy "odrazilo se to na účtu".... (pak si ale tihle hráči dovolí luxus v zájmu odpočinku - business a first lety, Ti nejlepší privátní lety a dolary lítají taky pěkně z účtu pryč) - skoro mi přijde, že o nákladech by to mohl být zajímavější článek....
 
zdanění 15% ???, spíše kolem 25 až 35%, bez sponzorských peněz bude na svým nebo pouze drobný zisk
 
zdanění 15% ???, spíše kolem 25 až 35%, bez sponzorských peněz bude na svým nebo pouze drobný zisk
Pokud je pro hráče sportovní činnost podnikáním, podléhá dani z příjmů a to buď fyzické osoby (15%) nebo právnické osoby (19%). Pokud je pro hráče sportovní činnost zaměstnáním, tak daní rovněž 15%. Takže max z toho odevzdá na daních 19%, ale s největší pravděpodobností "jen" 15%.
 
Pokud je pro hráče sportovní činnost podnikáním, podléhá dani z příjmů a to buď fyzické osoby (15%) nebo právnické osoby (19%). Pokud je pro hráče sportovní činnost zaměstnáním, tak daní rovněž 15%. Takže max z toho odevzdá na daních 19%, ale s největší pravděpodobností "jen" 15%.
Našel jsem obdobný příklad, kde se popisovalo zdanění v Keni. Pokud to stále platí, tak se to daní 2 x, analogicky podle tohoto vzoru:

... Pokud tedy pan Novák obdrží z africké Keni 1 000 USD za signalizaci blížícího se lva, kterou mu tamní úřady zdaní 50 %, bude muset do svého daňového přiznání v ČR zahrnout veškerých 1 000 USD (po přepočtu na Kč) a fakticky podruhé je plně zdaní v ČR. S Keňou totiž nemáme uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění, nelze tak uplatnit žádnou z metod omezující dvojí zdanění. Pan Novák si může pouze v následujícím roce uplatnit jako daňový výdaj 500 USD po přepočtu na Kč.

Zdroj - https://www.dauc.cz/dokument/?modul=li&cislo=25940&well=danarionline
 
A ještě bylo pro mě z toho článku překvapení, že ani za umístění kolem třicítky na ET se neberou žádné body do světového žebříčku. Je trochu divné, když o úroveň níž na CHT body berou (prvních 5? nebo dokonce na ProTour prvních 5?) a pak na ET třicátý hráč ani bod.... on teda tenhle žebříček asi nikoho nezajímá (s výjimkou kvalifikace na OH a kvalifikačního kritéria první padesátky na Masters a podobných pravidel). Je to trochu škoda, protože třeba to pravidlo s počítáním posledního roku plně a polovinou roku předtím je vcelku logické a stabilnější než třeba v tenise, ale pak je tam asi spousta nelogičností, které to znehodnocují. Nejlepší byl money list, ale vnímám to tak, že se tury money listu začínají bránit kvůli politice a obrazu golfu navenek..... proto Fedex cup a RTD body, které jsou dost nesmyslně nastavené (prostě nemůžu říkat, že všechny turnaje PGA mají stejnou hodnotu, teda kromě těch paralelních, za které je méně bodů) a že rozdíl mezi Masters a nějakým běžným turnajem je za první místo 550 bodů vers. 500 .... ale top hráčům je to asi jedno a ostatní v tom nějak bruslí a je to hlavně o udržení karty (v play off Fedex cupu je to pak ještě horší, jen aby byla šance, že může vyhrát celkově skoro kdokoli)
 
Ve ctvrtek znovu do boje
D8DE459E-CA68-4A54-9E84-AA68A6B76FC9.jpeg
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom