Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Recenze [HODINKY] Garmin S60

jan

Guru fóra
Klub
Pysely
HI (HCP)
26.7
Tak Garmin S60 už dorazily na mou ruku. Přináším své první dojmy od rozbalení až po analýzu dat po hře...

1. Rozbalujeme

img_2763-jpg.1830


Krabička neobsahuje defakto nic než kablík, návod a hodinky. Konstrukce hodinek je plastová a nijak se to nesnaží zakrýt. Výška odpovídá běžným automatům s chronografem. Na ruce jsou příjemné a vzhledem k velikosti i lehké - člověk by čekal více. Ve srovnání s Vivoactive však působí mohutněji a jsou těžší.

Po zapnutí proběhne velmi krátký setup: nastavení jazyka, nastavení hodin a délky driveru. Synchronizace s mobilem je rychlá a nejedná se o povinný krok.

Ovládání je velmi intuitivní a odezva tak akorát. Vše probíhá přes dotykový display a tři tlačítka na boku (aktivity, nastavení a back). Vše je hezky svižné, nemám pocit, že bych na něco čekal. První vyhledání satelitů trvá déle, ale to je u každého podobného zařízení.

Takto vypadá základní screen golfové aplikace (Zbraslav č. 10).
fullsizerender2-jpg.1827


Kromě vzdálenosti do greenu člověk vidí pěknou mapku a dopadovou zónu driveru, co si nastavil. Listováním nahoru a dolu se mění jamka, na které hrajete. To je jediná operace, která není úplně svižná. Ale ruku na srdce, běžně není potřeba, neb se vše děje automaticky.

Tapnutí na jamku umožňuje detailnější pohled na mapku včeně prohlídky greenu a nastavení delky ran.

fullsizerender-jpg.1828


Možné je si i pořádně prohlédnout dopadovou zónu.

fullsizerender3-jpg.1829


Tlačítka na boku umožňují přechod do golfového menu, kde je možné editovat scorekartu, zjistit vzdálenost a směr na vlajku (jste v lese či v bunkeru a nevíte přesně...), vzdálenost layoupů a doglegů nebo vyhodnocení trackování úderů.

Ovládání překvapilo, každopádně až na hřišti se ukáže jestli je opravdu tak snadné jak vypadá či nikoliv. Potěšila i možnost nastavení velikosti čísel a síly vibrací. Zajímavostí je i využití prostoru v okolí lunety, na které jsou vyražena čísla 1 až 18, u kterých je na displaji značka ukazující na jaké jamce jste. Každopádně celkový dojem ze software je dobrý.

2. Na hřišti

Po aktivaci golfové aplikace proběhne vcelku svižné načtení hřišť ve vašem okolí. Zvolíte si to správné, zadáte odpaliště, ze kterého budete hrát a vyberete si, zda máte zájem uchovávat score či nikoliv.

Následně se vám ukáže již vzdálenost na první green s mapkou. Zásadní změna oproti hrátkám s hodinkami doma je malá šipečka, která na mapce ukazuje vaši polohu. Celé to vypadá takto:
1839


Ťuknutím na vzdálenost do greenu se ukáže vzdálenost elevace s vyznačením, zda jste reálně výše/níže než daný bod greenu. Možnost změny polohy praporku měli již starší modely, takže přejděme k zajímavějším. Funkce autoshot je nastavená automaticky. Po řádném odpalu se v horní části hodinek (tam kde bylo číslo jamky) zobrazí vzdálenost od místa posledního úderu. Tím lze též hned poznat, že autoshot poznal odpal. Další velmi pěknou funkcí je automatický zoom mapky. Tak jak se pohybujete po hřišti se mění zoom mapky, tzn. vidíte lepší detail approach rány. Celá situace vypadá takto (v horní části autoshot vzdálenost poslední rány, vpravo větší detail jamky s vaši vyznačenou polohou):
1840


Kromě možností počítání scorekarty (více hráčů, stablefort, zásahy fairwaye nebo počítání puttů atp.) jediné co lze ještě navolit k statistikám je sledování jednotlivých holí. V případě tohoto nastavení se vás hodinky po každém úderu zeptají, jakou holí jste hráli. Dle situace se snaží predikovat hůl, nicméně vždy to musíte minimálně potvrdit a do té doby nevidíte žádné jiné informace. Osobně jsem to vypnul po několika jamkách. Pokud to však máte, můžete ihned na hodinkách vidět, jak jste hráli minulé jamky.¨
1845


3. Po 1. hře

Zobrazení základních dat je shodné s ostatními Garmin hodinkami. Výhoda oproti Vivoactive je v tom, že počet puttů a spol. lze zadat již na hřišti (toto umí i jiné modely řady S a X) a nemusíte se s tím párat následně (navíce toto nelze editovat v aplikaci, ale pouze na WWW rozhraní). Novinka je statistika nejdelšího odpalu (nejdelší rána z teečka) a výpis ran na jednotlivých jamkách. Rozklikem konkrétní jamky vidíte pohled na mapku s vyznačenými jednotlivými údery. Pokud máte trackované hole, vidíte i tento údaj. Pokud ne, pak jsou údery rozlišeny na drive, approach atp. Údaj o holi lze v aplikaci doplnit. Taktéž lze doplnit, zda šla rána mimo hřiště (typicky voda). Situace z autoshotu může tedy vypadat následovně:
1841


Vše v pořádku, až na drobnost, že rána hybridem 5h šla do vody. V aplikaci tedy lze přiřadit ráně vlastnost MHP („Mimo hrací plochu“) a následně vše vypadá takto:
1842


Pokud bylo dané hřiště již hráno, je zde i možnost zapnout zobrazení předchozím her. Reálně tak máte možnost vidět danou jamku z poslední hry, resp. posledních 5ti nebo 10ti her.

1844

4. Autoshot a statistiky

V rámci trackingu holí je možnost nastavení vaši výbavy. Trošku nestandardně ji najdete v sekci výbava a je k dispozici pouze na WWW rozhraní (jak editace, tak statistika), na hodinkách ani v aplikaci ji nenajdete. Zde je možno přidat libovolné množství holí, nastavení základních parametrů (loft, délka shaftu, název a přezdívka). V této části pak najdete i průměrnou vzdálenost, kterou s danou holí hrajete. Má to ale háček. Započítávány jsou pouze údery konkrétních holí co se načetli již na hřišti. Pokud si nějakou zpětně donastavíte, nebo úder označíte za MHP, nic se nezmění. Očekával bych, že zrovna MHP může mít i velký vliv na statistiku holí daném kole, ale vypadá to, že ani tato vlastnost, ani dodatečná editace již neovlivňuje vypočtenou statistiku. Možnost ještě je, že přepočet probíhá v nějakých cyklech, možná s uložením další hry… (zkusím zjistit).

1843

Autoshot jinak funguje spolehlivě. Z fullswing úderů poznal každý. Dokonalé to ale není. 1. Autoshot má problém rozeznat krátké chippy. Tyto údery ne vždy zachytí, nebo je považuje za první putt (autoshot údajně sleduje právě pouze první putt). Situace je to pochopitelná. Issue ale nastává díky tomu, že takový úder v datech nelze nijak opravit. Ani manuální označení úderu přímo na hřišti, ani zpětně editací na PC/mobilu. Úder lze smazat, nikoliv však přidat nový. Tato situace se již řeší na Garmin fórech a je zde přislib řešení. Druhá situace nastává v případě, že hrajete s více míči zároveň. V obou případech se může běžně stát, že počet úderu autoshot neodpovídá score. Zde je obecný problém Garmin statistik, že nelze označit počet trestných úderů. Systém tedy nemá ani jak toto ověřit.
UPDATE: Dle inoformací z Garmin fór pro dobrou funkci autoshotu je nezbytné, aby hodinky byly na správné ruce a při založení byl hráč v klidu (neklidní jedinci při založení mohou mít problém). Tato skutečnost by vysvětlila problémy s chipy v mém případě neb u chipů zakládám zcela jinak, vyzkouším.

5. Výdrž

Výdrž baterky je zatím příjemné překvapení. Při běžném provozu (zapnuto BT, vypnuto podsvícení) mi vychází spotřeba cca 10% denně. Včerejších devět jamek mě stálo 13%, přičemž celková doba hry 1:55 (hrál jsem si s nimi před i po, v průběhu hry jsem neustále něco nastavoval). To vypadá, že by s tím opravdu mělo jít odehrát 36 jamek (Vivoactive to nedaly…). Nabití 15% trvá přibližně půl hodiny. Přes celou noc si hodinky vezmou jen pár procent. To vše považuji za velmi dobrá čísla. Uvidíme, jak se to bude v čase měnit.

6. Závěr

Celkový dojem je dobrý. Hodinky lze nosit každý den. Provedení odpovídá cenové hladině jiných Garmin hodinek a pokud by někdo chtěl méně plastu, je zde k dispozici verze premium. Cenou za hezčí lunetu a řemínek je několik tisíc korun a 10g váhy.

Informace, co jsem čekal hodinky dávají a to zcela automaticky. Díky podrobné mapě získáte přehled, jaký jste neměli ani na domácím hřišti (no joke). Skoro si člověk říká, zda toho není až příliš. V tomto udělal Garmin dle mého skvělou drobnost: pokud si zvětšíte údaj o vzdálenosti do greenu, zmizí komplexní mapka jamky. Uvidíte jen mapku greenu. Pro někoho, kdo má (jako já) strašně rád onu první návštěvu nového hřiště, kdy jdete a nevíte moc co je před vámi, je toto možnost, jak si nezkazit i tento zážitek.

Další články... Garmin vs TomTom a Tipy&Triky pro Garmin hodinky
 
Upraveno:
Dik za pidrobny clanek. Uplne nerozumim tomu autotrackingu. To prirazeni holi je ciste na nastavene vzdalenosti? Co kdyz zahraju topinku?
 
Jak to funguje u cvičného švihu? Pozná, že jsem nehrál míč?
A co ty trestné? Jak to funguje nebo nefunguje?
 
Dik za pidrobny clanek. Uplne nerozumim tomu autotrackingu. To prirazeni holi je ciste na nastavene vzdalenosti? Co kdyz zahraju topinku?
Prirazeni probiha ihned po odpalu dle vypoctene predpokladane vzdalenosti do greenu a dle nastaveni delky drivu. Funguje to obodbne jako jine aplikace.

Tzn. to jak kvalitni uder zahrajes je tomu jedno (ono to totiz delku pozna az pri dalsim uderu). Predpoklada, ze hrajes tou holi, co se na danou situaci hodi... na tee je to zpravidla driver, nasledne dle vzdalenosti do greenu. Ma zkusenost s temito systemy je, ze az na vyjimky to sedi... obcas o hul vedle. Specialni situace to nedava (vyklepnuti wedgi uprostred fw...).

Prave tady nechapu, proc nelze nastavit autoprirazeni holi bez konfirmace. Clovek by si to pak opravil.
 
Jak to funguje u cvičného švihu? Pozná, že jsem nehrál míč?
A co ty trestné? Jak to funguje nebo nefunguje?
Nevim jak, ale pozna... cvicne bezne hraji, nekdy i vice kusu :). Ani jednou mi to nevzalo uder navic.

Dle meho to bere jen dobry kontakt na hul, takze pokud clovek netrefi meco tvrdeho cvicnym, pak vse ok. Mozna to zohlednuje i rychlost svihu. To by vysvetlovalo, proc to nebere kratke chipy. Preci jen ty hodinky maji akcelerometry (umi merit i tempo).

Trestne garmin obecne nezna. Na konci jamky nastavis vysledne score. Tzn. pridas na vysledny pocet ran a hotovo. Vztah mezi udery autotracku a score vlastne neni zadny. Mozna zkusim nastavit score na jamce pod pocet uderu trackeru, schvalne co se stane :D
 
Nevim jak, ale pozna... cvicne bezne hraji, nekdy i vice kusu :). Ani jednou mi to nevzalo uder navic.

Dle meho to bere jen dobry kontakt na hul, takze pokud clovek netrefi meco tvrdeho cvicnym, pak vse ok. mozna to zohlednuje i rychlost svihu. To by vysvetlovalo, proc to nebere kratke chipy. Preci jen ty hodinky maji akcelerometry (umi merit i tempo).

Trestne garmin obecne nezna. Na konci jamky nastavis vysledne score. Tzn. pridas na vysledny pocet ran a hotovo. Vztah mezi udery autotracku a score vlastne neni zadny. Mozna zkusim nastavit score na jamce pod pocet uderu trackeru, schvalne co se stane :D
Takže i když tam na konci přidám score, nevím, že to byla trestná a za co? Divný..
 
Takže i když tam na konci přidám score, nevím, že to byla trestná a za co? Divný..
Presne tak. Tak je to u Garmina od nepameti - tu aplikaci/server/www maji vsechny hodinky stejnou. Lisi se jen rozsahem funkci.

Popravde me toto dost srabilo drive, neb moznost oznacit pocet trestnych a pisku jsem pokladal za standard (zvykly na hole19). Taktez bych rad si napsal slovni poznamku ke hre.

Ted uz jsem si zvykl a vadi mi spise jine veci.
 
Pro hráče mojich "kvalit" by výstup ze statistik typu který bunker nejčastěji trefuju a odkud, totéž voda, aut byl asi dost použitelnej. To, že driverem hraju mezi 150 a 290 metry a 7i mezi 70 a 150 vím i bez hodinek :)
 
  • To se mi líbí
Reactions: jan
Pro hráče mojich "kvalit" by výstup ze statistik typu který bunker nejčastěji trefuju a odkud, totéž voda, aut byl asi dost použitelnej. To, že driverem hraju mezi 150 a 290 metry a 7i mezi 70 a 150 vím i bez hodinek :)
Souhlas. Ja bych to tez uvital.

Nicmene par hezkych veci to umi. Krome zakladniho pohledu na vse ala toto
IMG_2920.PNG

Nebo prumerne score na parech 3, 4, 5... gir, fw hits, putty
IMG_2921.PNG

Pripadne prumery v ramci hriste vcetne idealniho score - kdyby clovek zahral kazdou jamku nejlepe, jak se mu zadarilo:
IMG_2922.PNG

A prave tady mas diky autotracku i moznost videt vice her na jedne jamce s tim, ze udery maji ruzne barvy, aby slo odilist i poradi rany (prvni, druha, approach...).
 
To je kromě toho ideálního score v Golf Padu vesměs taky.
Ideální score na domovském hřišti je pro mě snadné spočítat - podle garmin metodiky je to - 14 na 18 jamek. Dobrý sci-fi ne, když jsem tam nejlíp zahrál turnajovou osmnactku za +20 :)
 
To je kromě toho ideálního score v Golf Padu vesměs taky.
Ideální score na domovském hřišti je pro mě snadné spočítat - podle garmin metodiky je to - 14 na 18 jamek. Dobrý sci-fi ne, když jsem tam nejlíp zahrál turnajovou osmnactku za +20 :)
Tento ideal je v ramci mych relaci... rekordy hriste letos neresim :)

Jak ma toto golfpad? Umi pridat rany ex po atp.?
 
Tento ideal je v ramci mych relaci... rekordy hriste letos neresim :)

Jak ma toto golfpad? Umi pridat rany ex po atp.?
Jo, vše jde editovat v mobilu i v hodinkách..
Jde tam zadávat zasaženou fw a tuším i minutou a kam, písek, trestné. Ale jsem na to línej, potřeboval bych aspoň aby ty rány a hole to zadávalo samo a správně.
Teď vydali nějakou krabičku na pásek a tagy na hole, krabička má GPS, všechno je to propojený.
 
Prirazeni probiha ihned po odpalu dle vypoctene predpokladane vzdalenosti do greenu a dle nastaveni delky drivu. Funguje to obodbne jako jine aplikace.

Tzn. to jak kvalitni uder zahrajes je tomu jedno (ono to totiz delku pozna az pri dalsim uderu). Predpoklada, ze hrajes tou holi, co se na danou situaci hodi... na tee je to zpravidla driver, nasledne dle vzdalenosti do greenu. Ma zkusenost s temito systemy je, ze az na vyjimky to sedi... obcas o hul vedle. Specialni situace to nedava (vyklepnuti wedgi uprostred fw...).

Prave tady nechapu, proc nelze nastavit autoprirazeni holi bez konfirmace. Clovek by si to pak opravil.

Aha, takže chápu správně? Prostě ti to vybere hůl dle vzdálenosti a potom potvrdíš výběr? Mně to přijde takhle ok.

Hm a zmínku, že nejde hned v průběhu nastavit trestnou ránu, považuju za chybu. :(
 
Updatoval jsem clanecek a opravil chybny termin autotrack na spravny autoshot. :)

"UPDATE: Dle informací z Garmin fór pro dobrou funkci autoshotu je nezbytné, aby hodinky byly na správné ruce a při založení byl hráč v klidu (neklidní jedinci při založení mohou mít problém). Tato skutečnost by vysvětlila problémy s chipy v mém případě neb u chipů zakládám zcela jinak, vyzkouším."

Z diskusi u jinych modelu vyplyva, ze autoshot ma asi dve faze. Prvni je zalozeni: stojite nehnute za holi a druhe je swing. Dokonce to vypada, ze uder samotny je mene podstatny. Kegan bredley by asi neuspel. :D
 
Aha, takže chápu správně? Prostě ti to vybere hůl dle vzdálenosti a potom potvrdíš výběr? Mně to přijde takhle ok.

Hm a zmínku, že nejde hned v průběhu nastavit trestnou ránu, považuju za chybu. :(

Ano, presne tak (pokud myslis predpokladanou vzdalenost noveho uderu na zaklade vzdalenosti ke greenu). Ok to je, ale je to otrava, neb musis udelat interakci a dokud ji neudelas vidis na display onen dialog potvrzeni hole. Me osobne to obtezovalo, ale je to o zvyku. Za ideal bych povazoval autoselect po 5ti vterinach... tzn. 5 vterin ceka na potvrzeni a kdyz neni interkace, tak vyber toho co si mysli a ulozit.

Trestne zkratka Garmin nezna a neznal. Toereticky by je mohl dopocitat, ale nepracuje se s tim nijak.
Popravde by me zajimalo, jak s tim pracuje TomTom ci GolfBuddy.
 
Všechno stejný, po jamce potvrdíš počet ran a patů :)
Následně můžeš po synchronizaci editovat v grafice, vymazat náhodné -zaznamenané údery v mobilu a fetig.
 
Hm, na forech u vyrobcu se to neřeší? Přijde mi to jako docela zásadní, právě možnost průběžného zaznamenávání ran a kde k trestné došlo...
 
@requo ono az do nedavna nemel Garmin pro golfisty ani samostatnou sekci... tzn. forum pro starsi hodinky Approach ani nebylo. No joke... vsechny ostatni sporty a aktivity ji mely.
Viva meli stesti, ze jsou multikultisport... nyni tam jsou S20, X40, S60, G.

Nicmene toto je velmi principialni... necekam zmenu. Kazdopadne neboj, ode me to tam maji a mit budou. Ono se celkem vyplati tam napsat, vyvojari to ctou (byt ne vzdy odpovidaji).

@Jirka75 Co presne mas za tip? Muzes na hodinkach ci na webu nastavit zasah fw ci neco dalsiho nez jen stroke&putt?
Neposlal by si kdyztak ukazku statistik, jak to realne vypada?
 
Jeste mala poznamka pro @doktordee Fenix5 golf appka umi autoshot tez. Rozdil je v playLike distance (elevace) a mapach.

Aktualne tedy Fenix5 muze nahradit vsechny modely krok S60. Je sice drazsi, ale vypada o poznani lepe. Pravdepodobne vsak bude mit ono otravne nahravani hrist ala Vivoactive (hriste musite stahnout do mobilu... hodinky si je berou prave z nej tesne pred hrou, approach serie ma vsechna hriste ulozena v hodinkach).

Srovani zde:
http://i.imgur.com/eqG4saE.jpg
 
@requo ono az do nedavna nemel Garmin pro golfisty ani samostatnou sekci... tzn. forum pro starsi hodinky Approach ani nebylo. No joke... vsechny ostatni sporty a aktivity ji mely.
Viva meli stesti, ze jsou multikultisport... nyni tam jsou S20, X40, S60, G.

Nicmene toto je velmi principialni... necekam zmenu. Kazdopadne neboj, ode me to tam maji a mit budou. Ono se celkem vyplati tam napsat, vyvojari to ctou (byt ne vzdy odpovidaji).

@Jirka75 Co presne mas za tip? Muzes na hodinkach ci na webu nastavit zasah fw ci neco dalsiho nez jen stroke&putt?
Neposlal by si kdyztak ukazku statistik, jak to realne vypada?

Ahoj, no na G s20 můžeš zvaknout po odpalu: zásah fw nebo levá, případně pravá strana fw, jakou holí si každý uder zahrál, když dohraješ jamku počet ran a počet patů. Následně uděláš synchro s mobilem a můžeš v mobilu upravit grafické vyznačení ran na dané jamce. Skore se měnit myslím už pak nedá.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom