Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Fitting ano nebo ne..?

Na Starým Bělidle bylo lautr h...o co na práci, byl náhodně vcelku pěkný den, z kamarádů nikdo na golf nešel, tak jsem vybral z garáže 4x 7 železo, dva drivery a dvě trojky dřeva a vyrazil sám sebe nafittovat...:):):).
Teplota 5-6°, Míče Titleist Pro V1
1. Driver Callaway X Hot Project X 5,0 Reg 10,5° (2013)
Callaway Optiforce 460 Project X 5,5 Firm 10,5° (2014)

S X Hotem jsem odehrál celou sezónu, líp ho trefuju a i dnes jsem s ním byl proti Optiforce o cca 20m delší..
Mrzí mě že modely mají rozdílné fit hosely, rád bych zkusil záměnu shaftů. ale přelepovat to kvůli tomu nebudu..

2. 3W Titleist F913 15° Diamana 72 x5ct Reg (2014)
Callaway Razr fit 15° Grafolloy Snake Eyes Stiff (2012)

Callaway mám déle, na podzim jsem přidal Titleist, metry plus mínus stejný, líp mi sedí Titleist, favorit na jaro...

3. Irons 7i Callaway Razr X TT Dg R300(mám celý set) (2012) 32°
7i Cobra 3100 I/h NS Pro 1030H Reg (2007) nemůžu nějak dohledat specs
7i Ping G20 Tcf 160 i Reg Graphite (2012) 32°
7i Ping i10 Awt Stiff (2009) 34°
Set mám Callaway Razr X a já měnič jsem s ním vydržel celou sezonu...:):):), docela mi sedí a celkem je trefuju..
Železům jsem se věnoval nejvíc a jaké bylo moje překvapení, vítězem testu se stává nejstarší 7i od Cobry, jednoznačně nejdelší sedma.. Zhruba na stejno Cally a Ping G20(o 3-4m kratší), na i10 stiff nemám ruce, ztráta zhruba 8m na Cobru..
Takže zkusím sehnat nějaká přijatelná železa na Niponnech, ještě bych měl u @Michal Prokop zkoušet Srixony, tam by měli Niponny taky být..
No a proč to vlastně všechno smolím..? Ještě na jaře s Hcp 22 jsem měl ty sedmy +-2m, za tuto sezónu jsem změnil a trošku stabilizoval švih a snížil Hcp na 14.. Na jaře jsem o fittingu ani neuvažoval, každá rána jiná.. Teď už si myslím že by to jistý smysl mělo.. Ono když fittér přidá 20m na drivu a 10m na železech koho by to nepotěšilo.. Myslím to tak že kdybych hrál Optiforce a např i10 železa... Takže vhodně zvolená výbava může mít výrazný efekt pro délku ran, ale po nějakém tom ustálení švihu, u začátečníka podle mého nemá dynamický fitting žádný smysl, zato později může být velmi významný...

Kdo jste dočetl až sem...Berte to všechno s rezervou, jde přeci jen o výplod naprostého golfového amatéra...
A nakonec poděkování mně za zapůjčení hokejek a ještě jednou mně za provedené testování...:):):)
IMG_20171207_145827.jpg
 

Přílohy

  • IMG_20171207_145827.jpg
    IMG_20171207_145827.jpg
    516,9 KB · Zobrazení: 717
Upraveno moderátorem:
Trochu obnovim tema, nechce se mi zakladat novy.
Planuju si pristi rok ke tricetinam v dubnu nadelit novy hole a ty poradne nafitovat, at vydrzi a mam z nich dobry pocit. Urcite obejdu vice fitting center, nicmene proc vlastne pisu: je nejaky rozdil ve fittingu behem zimy a na jare? At uz z pohledu dostupnosti holi, ceny holi, vlivu pocasi na fitting (pokud to neni indoor), doby dodani holi atd? Mam to zacit resit uz po Vanocich nebo staci v dubnu?
nema nekdo zkusenosti? :)

Fittoval jsem loni a záměrně na konci listopadu. Samotný fitting byl v brutál slejváku, ale na moje křivé rány nemá voda vliv. A celou zimu, jak píše @doktordee , jsem měl na přivyknutí si.
 
Trochu obnovim tema, nechce se mi zakladat novy.
Planuju si pristi rok ke tricetinam v dubnu nadelit novy hole a ty poradne nafitovat, at vydrzi a mam z nich dobry pocit. Urcite obejdu vice fitting center, nicmene proc vlastne pisu: je nejaky rozdil ve fittingu behem zimy a na jare? At uz z pohledu dostupnosti holi, ceny holi, vlivu pocasi na fitting (pokud to neni indoor), doby dodani holi atd? Mam to zacit resit uz po Vanocich nebo staci v dubnu?
nema nekdo zkusenosti? :)
Čistě pragmaticky .. :)
1) Co fitting centrum, tak jiný výsledek .. necháš si u jednoho něco nafittovat a ve druhém si budou klepat na čelo co ti to dali ..
2) Nejlepší je v době kdy budeš nejvíce rozehraný, tj od srpna do října ..
3) Většina poukazů na fitting stejně platí do konce roku ;-)
4) Máš výhodu s narozeninama v dubnu, kdy přihází do fitting center nová kolekce pro danou sezonu :-D

Jinak dostupnost holí bych neřešil, pokud nehraješ nalevo a neobjednáš si hůl v prosinci .. :)
 
Vzhledem k tomu,že golf je primárně letní sport, bych se taky přiklonil k termínu konec léta, kdy je teplo a výběr bude probíhat za rozehraného stabilizovaného stavu a oděvu letnímu. Převážnou část hlavního golfového roku máš za sebou/turnaje.
Fittoval jsem loni a záměrně na konci listopadu. Samotný fitting byl v brutál slejváku, ale na moje křivé rány nemá voda vliv. A celou zimu, jak píše @doktordee , jsem měl na přivyknutí si.
Můžu se zeptat proč se chodí na fitting, hole upravené na švih kupujícího, když se potom celou zimu na ně musí ” přivykat si”??
Měl jsem za to, že hole upravené( fitované)mi padnou ihned do ruky a nebudu si na ně muset přivykat a to ještě celou zimu.
 
Můžu se zeptat proč se chodí na fitting, hole upravené na švih kupujícího, když se potom celou zimu na ně musí ” přivykat si”??
Měl jsem za to, že hole upravené( fitované)mi padnou ihned do ruky a nebudu si na ně muset přivykat a to ještě celou zimu.
Pro případ, že bys tu otázku myslel vážně:

1 - můžeš
2 - my, normální smrtelníci, to tak máme
3 - léta jsme hráli s něčím, co nebylo úplně "Ok", protože se náš švih teprve vyvíjel, hole jsme moc neřešili. Proběhla nějaká práce svalů a ty mají paměť. Mé určitě. Byť mi fitting přinese nářadí, které mi čísly nejlépe odpovídá, svaly to v tu chvíli, a spoustě dalších, nezajímá a mají tendenci tam občas cpát návyky se starými holemi. Navíc s novými mohu mít jiné vzdálenosti. Mohu s nimi třeba i začít tvarovat rány a to zkoušet hned při turnaji není úplně ono. Proto to seznamování. Se svou ženou, třebaže jste si hned padli do ruky, jsi se pak také ještě nějakou dobu seznamoval. Zkoušel ji tvarovat, co si můžeš dovolit, co už nejsi schopen mít pod kontrolou, občas jinak švihnout...
 
Proběhla nějaká práce svalů a ty mají paměť. Mé určitě
Toto tvrzení spojení svalů a holi to zní jako z filmu TERMINÁTOR , jak mohou cpát staré hole néjaké návyky , komu svalům a to máš pravdu i ty mají svou paměť, ale nikdo neví co tato paměť ovládá a nebo jak tato paměť může ovládat danou svalovou partii ve vztahu ke starým holím. Jestli se nepletu tak svalové vlákna jsou silové a švihové tomu by měla i odpovídat patřičná paměť .
A tvrzení, že tvarovat rány můžeš pouze s fitigovými holemi je mimo golfovou literaturu . Ano délka jednotlivých ran taky není přimoůměrná fitingu holí , ale jinými předpoklady ( např materiálem , obecně jedna značka je delší u stejného čísla hole než druhá ). Přirovnání k soužití s partnerem se doufám řídí jinou chemii než fitingem partnera.
Nevím jak vy , fiting ano jen pro toho komu to přinese úžitek a to buď herní nebo pocitový , protože obé jsou potřeba k dobrému pocitu ze hry a potažmo výsledku.
 
A tvrzení, že tvarovat rány můžeš pouze s fitigovými holemi je mimo golfovou literaturu.
Kde přesně jsem toto tvrdil?

Slyšel jsem, že je to s tebou těžší ale tohle je mazec... 😧

A ano, fitting se dělá přesně pro posun dál. Herní, pocitový nebo obojí. Ale abys novým holím věřil, tak potřebuješ čas. Když už nic jiného. My co normálně jíme maso, to tak máme.
 
Jestli Ti to pomůže, já byl na fittingu někdy v lednu, únoru a musím říct, že jsem se potom posunul, zejména co se týká délky ran. Pravda je, že jsem si chvilku zvykal, nicméně mě teda vyhovovalo si zvykat na hřišti než v indooru. Ale samozřejmě je to individuální, proto rozumím i komentářům ostatních.
Původně jsem si myslel, že obejdu taky více prodejen, ale nakonec jsem to nedal, je to časově náročné a hned v prvním mě potěšil jejich přístup.

A co se týká zvykání si na hole, skutečně fitting nepřinese to, že vezmeš hůl do ruky a budeš hrát jak na PGA jen proto, že máš nafittované hole.
 
Já mám zkušenosti z GolfGear v Čechii a z CityGolf. Obojí dobré, City Golf (J. Pflégr) o něco lepší. Na fittingu jsem byl několikrát (teď aktuálně v červenci jsem měnil dřeva a železa, loni třeba jen wedge). Je pravda, že na nové hole si člověk chvíli zvyká, na druhou stranu já si je vzal pokaždé rovnou na hřiště a teď třeba bez vyzkoušení rovnou na turnaj. Určitě jsem s nimi hrál líp, než se starými, řešil jsem hlavně, jakou holí hrát konkrétní délku, protože si to ještě nepamatuju.
Takže bych řekl, na fitting běž, když seš rozehranej, když ti to zrovna lítá dobře, nebo aspoň nějak normálně. Není dobré chodit fittovat, když zrovna předěláváš švih. Nemyslím si, že to musí být nutně zrovna na podzim (já třeba většinou hraju líp v létě).
 
co by vlastně mělo být součástí takového fittingu? předpokládám, že vyzkoušení si pár holí a kombinací shaftů, hlav a gripů- to není fitting
 
moje vlastní zkušenost - šel jsem ze standardního stock setu želez/wedge na fitovaná železa/wedge (Mizuno) - hlavní vyřešené problémy:
- stavěl jsem hole na špičku - úprava lie o tuším 2st a heuréka - všechny hole pěkně rovnoměrně kloužou po podložce/fairwayi tzn. já se nepřizpůsobuju holi ale hůl mě
- nalezen/naměřen optimální shaft - tužší - nižší trajektorie, menší vykopávání proti původním holím, stejné od 4i po 60st wedge
- pak samozřejmě doladění tloušťky gripu
Takže myslím žádná raketová věda (nelaboroval jsem s výběrem značky nebo hlavy, měl jsem představu co chci), ale výsledek za to 100% stál
 
Taky mám teda dotaz. Při odpalu driverem mně to lítá do prava a tak otázka zní je nějaká šance že by mne s tím pomohl fitting?
 
No o teto variante jsem taky uvazoval zkusit zase trenéra
No, ještě bych se trochu poupravil:
Fitting ti nepomůže určitě.
Trenér ti pomůže možná. Záleží jaký trenér to je. A taky hodně záleží, jak velké jsi kopyto, moje vlastní zkušenost ..
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom