Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Fitting ano nebo ne..?

Na Starým Bělidle bylo lautr h...o co na práci, byl náhodně vcelku pěkný den, z kamarádů nikdo na golf nešel, tak jsem vybral z garáže 4x 7 železo, dva drivery a dvě trojky dřeva a vyrazil sám sebe nafittovat...:):):).
Teplota 5-6°, Míče Titleist Pro V1
1. Driver Callaway X Hot Project X 5,0 Reg 10,5° (2013)
Callaway Optiforce 460 Project X 5,5 Firm 10,5° (2014)

S X Hotem jsem odehrál celou sezónu, líp ho trefuju a i dnes jsem s ním byl proti Optiforce o cca 20m delší..
Mrzí mě že modely mají rozdílné fit hosely, rád bych zkusil záměnu shaftů. ale přelepovat to kvůli tomu nebudu..

2. 3W Titleist F913 15° Diamana 72 x5ct Reg (2014)
Callaway Razr fit 15° Grafolloy Snake Eyes Stiff (2012)

Callaway mám déle, na podzim jsem přidal Titleist, metry plus mínus stejný, líp mi sedí Titleist, favorit na jaro...

3. Irons 7i Callaway Razr X TT Dg R300(mám celý set) (2012) 32°
7i Cobra 3100 I/h NS Pro 1030H Reg (2007) nemůžu nějak dohledat specs
7i Ping G20 Tcf 160 i Reg Graphite (2012) 32°
7i Ping i10 Awt Stiff (2009) 34°
Set mám Callaway Razr X a já měnič jsem s ním vydržel celou sezonu...:):):), docela mi sedí a celkem je trefuju..
Železům jsem se věnoval nejvíc a jaké bylo moje překvapení, vítězem testu se stává nejstarší 7i od Cobry, jednoznačně nejdelší sedma.. Zhruba na stejno Cally a Ping G20(o 3-4m kratší), na i10 stiff nemám ruce, ztráta zhruba 8m na Cobru..
Takže zkusím sehnat nějaká přijatelná železa na Niponnech, ještě bych měl u @Michal Prokop zkoušet Srixony, tam by měli Niponny taky být..
No a proč to vlastně všechno smolím..? Ještě na jaře s Hcp 22 jsem měl ty sedmy +-2m, za tuto sezónu jsem změnil a trošku stabilizoval švih a snížil Hcp na 14.. Na jaře jsem o fittingu ani neuvažoval, každá rána jiná.. Teď už si myslím že by to jistý smysl mělo.. Ono když fittér přidá 20m na drivu a 10m na železech koho by to nepotěšilo.. Myslím to tak že kdybych hrál Optiforce a např i10 železa... Takže vhodně zvolená výbava může mít výrazný efekt pro délku ran, ale po nějakém tom ustálení švihu, u začátečníka podle mého nemá dynamický fitting žádný smysl, zato později může být velmi významný...

Kdo jste dočetl až sem...Berte to všechno s rezervou, jde přeci jen o výplod naprostého golfového amatéra...
A nakonec poděkování mně za zapůjčení hokejek a ještě jednou mně za provedené testování...:):):)
IMG_20171207_145827.jpg
 

Přílohy

  • IMG_20171207_145827.jpg
    IMG_20171207_145827.jpg
    516,9 KB · Zobrazení: 717
Upraveno moderátorem:
Tento fitting delam tez :)
Btw. Nippony jsou moc prima, jsem zvedav jak ti to poleti. ;)
 
U fitingu je asi nejdůležitější najít ten správný šaft. S oblibou říkám, že švihnout musí hůl, ne moje ruce. U šaftu jde nejen o tuhost (regular, stiff) ale také o kick point, tj. místo kde se hůl nejvíce ohýbá. Proto při fitingu musí hráč vyzkoušet velké množství šaftů a najít tu správnou kombinaci tuhosti a ohybu. To jsou hodiny práce. Vše ostatní je už jaksi podružná záležitost. I když - překvapil mě rozdíl mezi normální tloušťkou gripu a midsize. Ani ne tak v délce, ale ve směrové kontrole ran.
 
U sebe vidím největší problém v konzistentnosti švihu... Podle mě by vylezlo z každýho měření něco jiného..
 
Já si myslím že celkový průměr vyhladí tvé pocitové rozdíly a u fittingu jde víc taky o rychlost švihu a to konzistentní máš. Mění se jenom přesnost trefování Sweetspotu
 
K některým příspěvkům výše.

Porovnávat "absolutně" některé modely holí želez je poměrně složité a délka by neměla být vždy stěžejním faktorem. Proč? Protože to nemusí být 100% porovnatelné - hlavně z hlediska loftů. Dobrý příklad jsou hole od Titleistu, kde je dělí na Distance Irons (AP1, AP3 a T-MB) a Tour Irons (AP2, MB a CB). Když se podíváte na lofty tak 7ka distance irons má stejné lofty jako 6ky od tour. Zákonitě tak 7kou AP1 budete delší než 7kou AP2. To navíc pro rekreačního golfistu umocňuje konstrukce AP1, protože je mnohem tolerantnější a i pře nepřesném zásahu to celkem letí. Je to i celkem logické, amatéři chtějí hlavně toleranci a délku a to jim AP1 dají. Sportovní hráči délku tolik nehledají, hledají přesnost a ovladatelnost, délku mají takovou jaká je a zajímá je hlavně konzistentnost. Porovnávat proto modely jako i10 s G20 je trochu zavádějící. To platí všude napříč značkami a modely holí.

Test z článku je samozřejmě zajímavý pro majitele holí (když už je všechny má), ale ve fitting centru při výběru nových holí by takto neměl nikdy probíhat. Srovnávají se hole podobné kategorie - tzn těžko srovnávat i10 a G20 a hlavně na různých shaftech. Shafty by měli být na všech zkoušených modelech pokud možno stejné nebo velmi podobné (ne vždy výrobci používají zcela totožné shafty - zejména u grafitu). Jedině pokud jsou shafty stejné (velmi podbné) mají hole srovnatelné podmínky a hledá se výsledek modelu hlavy.

Fitting je pro každého - jen je třeba si vybrat vhodný fittingový program. Fitting není totiž jen o exaktním měřením, ale i testováním, kde hraje roli pocit hráče. Než si člověk koupí nové hole měl by si je zkusit a nastavit parametry nakolik mu to jeho zkušenost umožní změřit. Nikdo z nás není automobilový závodník, ale také si při výběru nového vozu vybereme model (hlava hole), motor (shaft) a pak si nastavíme polohu sedačky (délka) a volantu (grip).

Výsledky fittingu jsou samozřejmě odvislé od konzistence. Čím více přesnosti tím víc rozhoduje měření, čím více rozptylu tím více je to o pocitu a také o zkušenostech fittéra. Z mé praxe to u želez v ČR celkem jde a výběr je spolehlivě většinou podložen výsledky. U driverů je to mnohem horší a dělají se větší kompromisy mezi výsledky měření a mojí zkušeností - konzistentních hráčů je pomálu a to i mezi nižšími HCP.

Na testování shaftů nejsou potřeba hodiny. Výchozím parametrem výběru je rychlost švihu a vertikální trajektorie ran. Pokud jde o ocelové shafty na železa, tak tyhle dva parametry většinou rovnou nasměrují výběr mezi 2-4 shafty, kde se vybere vhodná varianta. Teoreticky by to mohlo trvat hodiny u driveru, protože existuje opravdu mnoho značek a modelů (byť ale také hodně srovnatelných jen od jiných výrobců). Jenže v běžných fitting centrech nejsou zdaleka všechny k dispozici, takže jsme znovu mezi 2-4 shafty. Hodiny to může trvat profíkům z PGA - tam to trvá i dny. Jenže to je mimo amatérskou realitu.

Na měření gripů existují různá pravítka, mohou se trochu lišit výsledky podle jejich výrobce, ale +/- to odpovídá. Midsize je někde kolem +4-5 pásek. +3 jsou maximum co by se měli pod grip dávat. Když jich bude víc tak bude grip tvrdší (pokud to není winn) a hlavně míň vydrží.
 
Děkuji za reakci, tak trošku jsem čekal reakci odborníka a jsem rád že jsi se tak rozepsal..
Myslím že jsem to tam někde zmínil, to co jsem zkusil vůbec není směrodatný, jen jsem to prostě vyzkoušel, nebylo zrovna co dělat...:):):). A ano , rozdíl mezi i a G Ping je jasný, loft 2° rozdíl a grafit R a ocel Stiff, proto jsem to psal do popisu holí.. A co jsem ani nenapsal, nejlíp jsem trefoval samozřejmě 7i Cally páč jsem s ní odehrál asi 100 kol...:D:D:D
 
Jestli ještě můžu mít otázku, čistě teoreticky budou dejme tomu čtyři výrobci hlav se stejným loftem a přibližně stejnou velikostí hlavy a dejme tomu ocel 431, tak při použití stejného shaftu budou i srovnatelné výsledky, a potom je jen o chuti a pocitu co každému sedne..? Myslím tím takový ty marketingový kecy o nejdelších železech, což ve většině případů znamená snížení loftu...:):):). Myslím že žádný výrazný posun v železech starších a novějších moc není, když hraje stejně Cobra(asi 2005) a Callaway (2014)..
 
To Karlos: ano je to tak. Pokud by výrobci použili stejný materiál na hlavu, stejný shaft a stejné parametry (loft, délka) tak by měli být výsledky téměř totožné. Rozdíl by přinesla spíš konstrukce (rozvážení). Dokonce i pocit by byl skoro totožný, protože ten je závislí na materiálu. Vesměs se u novinek jedná spíš o marketing, meziročně toho tolik vymyslet nelze - většinou se jedná o facelifty než nové super technologie. Jasně pokroky se po malých krůčcích dělají, ale třeba u želez nic fatálně významného. U driverů je pokrok trochu znatelnější. Limity jsou ale stále hlavně v hráčích než v holích.

To bohumil.koval: ano pracují, tohle je konkrétně tabulka, kterou sestavil Titleist, pro přehled shaftů, které lze u nich použít - brožura je běžně dostupná na jejich webu. Zkušený fittér ji ale nepotřebuje pokaždé otvírat. O většině shaftech by měl vše podstatné vědět, rozhoduje jeho zkušenost.
 
Takže, z pohledu amatérského hráče , je to tak, že většina výrobců vyrábí hole tak, aby vyhovovali cca 95% amatérských hráčů a Ping svými barevnými tečkami to zvyšují na 99%. Fiting je super přizpůsobení danému hráči, ale jak je to s následným prodejem? Bude vyhovovat dalšímu? Délku , pásky a tvrdost je pouze jednoduché přizpůsobeni. Kdysi si hokejisté přiohýbali hokejky sami dnes jsou takto předvýrobeny a jen špičkoví mají tzv "mírovky". Napadá mne není to takto i s golfovým náčiním. U tenisu si taky můžeme půjčit rakety s různou váhou tvrdostí výpletu a hrubostí rukojeti a pak si koupit. Mnoho prodejců golfového vybavení toto taky umožňuje a má dema na vyzkoušení. Taky má simulátory na různá měření a dle toho doporučit tvrdost délku a pásky , je toto fiting??
 
Takhle bych to neřekl. Každá značka má modely holí od začátečníků přes amatéry až po profesionály. Hlavní těžiště prodeje je ale samozřejmě cíleno na začátečníky a rekreační golfisty. Těch pár dobrých hráčů nikoho neuživí. Výrobci se snaží golf běžným hráčům hodně usnadnit. Ale i hráči s nízkými HCP často sahají po tolerantních holích. Dnes už není trend, že čím lepší si golfista, tím ostřejší (náročnější) máš mít hole. Lidi si to chtějí užít. Golf stojí spoustu peněz a času a nikdo tohle nechce investovat aby odcházel z hřiště naštvanej. A když máš hole s kterými ti to jde víc samo, tím líp ti to jde a tím lepší máš zážitek.

Jinak hole pro profesionály dělá i Ping - jmenují se iBlade. A barevné tečky nic nezvyšují. Ping barevnými tečkami označuje jen úhel lie. Ten nastavují i všichni ostatní výrobci jen ho "netečkují".

Pokud se hole přizpůsobí danému hráči je samozřejmé že jejich následný bazarový prodej dalšímu hráči má svá úskalí a nemusí zdaleka každému vyhovovat. Tloušťka gripu nebo úprava délky se dá novému vlastníkovi ještě přizpůsobit za rozumné náklady. Tuhost ale už ne. Ta je o typu shaftu. Změnit tuhost znamená vyměnit shafty a to se u bazarových holí nevyplatí. To je lepší koupit nové.
 
Sice pozdě, ale aspoň pár postřehů z hodinky se Srixon demo day.. To že jsem to nějak blbě celkově trefoval mě ani nepřekvapilo, ale že je tak velký rozdíl jen v ocelových shaftech regular docela jo.. Od 70g do asi 130g, což je vlastně skoro dvakrát tolik... Byla to moje první zkušenost s tím že mi někdo změřil švihovou rychlost a umožnil vystřídat několik shaftů.. Výsledek je že mám v bagu úplně špatný železa...:D:D:D.
Každopádně děkuji @Michal Prokop za to že oznámil akci tady a za to že i když to nedělal primárně on, tak tam po mě hodil několik postřehů, které prozrazují jeho zkušenosti s fittingem ..
No a finále pro mně znamená fitting jednoznačně ano...
 
eM , to vystihl!!! Jsem nadmíru spokojený s tím co mám a co vezmu do ruky s tím si po chvíli taky poradím , jen nevím jaké by to bylo, kdyby?? Znám dosti případů, po fitingových , namíru se z toho.... Nemohli a nebo nestačili na potenciál fitingových zásahů a nějak se jim buďto zdraví nebo hra jaksi rozhodila. Kladli na sebe veliké nároky na zlepšení s klasikou dosáhli max a po fitingu nic ne zlepšení a pokles výsledků. Nikdo jim" ruce a hlavu" ne na fitingoval!! Největší zlepšení hry je dobrý trenér a rádce, jež odhalí možnosti kam až je kdo schopen. Fiting je super, když si někdo neumí vybrat a potřebuje radu, jak poznat , kdy už máme ustálených švih, nemění se věkem a různým omezením a co potom?? Mám hole na mou " už ne namíru ". Nic proti fitingu. Kdo z nás, vás má odladěné auto na vyšší výkon, lyže , tenisovou raketu kolo a nevím co ještě ?? Kdo není závodníkem a nechodí se vy větrat a užit si to, ať si pořídí vše jen jestli to nebude jako s "placebem"??
 
eM , to vystihl!!! Jsem nadmíru spokojený s tím co mám a co vezmu do ruky s tím si po chvíli taky poradím , jen nevím jaké by to bylo, kdyby?? Znám dosti případů, po fitingových , namíru se z toho.... Nemohli a nebo nestačili na potenciál fitingových zásahů a nějak se jim buďto zdraví nebo hra jaksi rozhodila. Kladli na sebe veliké nároky na zlepšení s klasikou dosáhli max a po fitingu nic ne zlepšení a pokles výsledků. Nikdo jim" ruce a hlavu" ne na fitingoval!! Největší zlepšení hry je dobrý trenér a rádce, jež odhalí možnosti kam až je kdo schopen. Fiting je super, když si někdo neumí vybrat a potřebuje radu, jak poznat , kdy už máme ustálených švih, nemění se věkem a různým omezením a co potom?? Mám hole na mou " už ne namíru ". Nic proti fitingu. Kdo z nás, vás má odladěné auto na vyšší výkon, lyže , tenisovou raketu kolo a nevím co ještě ?? Kdo není závodníkem a nechodí se vy větrat a užit si to, ať si pořídí vše jen jestli to nebude jako s "placebem"??

Neviděl bych to tak černě - skepticky. Ten šaft na míru udělá se švihem velké divy. Už jen to, že Ti dodá jakési sebevědomí, které pak zužitkuješ ve hře.
 
  • To se mi líbí
Reactions: ati
Neviděl bych to tak černě - skepticky. Ten šaft na míru udělá se švihem velké divy. Už jen to, že Ti dodá jakési sebevědomí, které pak zužitkuješ ve hře.
Nevím, co myslíš shaft a divy? Mám k dispozici:
NIPON 850 stif, Ping regule grafit, Ping gold 300 stif, CALLAWAY regulár, Niklaus regulár výběr docela slušný a NIPON je o 0,5 palce delší. To je u želez u ostatního wood taktéž puterů mám možnost od SC po obyčejný Dunlop . Nic než natáhnou posečkat pustit trefit a převrátit dokončit ze všeho je nejdůležitější správně trefit a je jedno čím. Práci vždy udělá hlava hole, postavením a provedením jak vypadá rána. Když letí tam kam chci to je ten nej pocit. Nikdy nehrají proti někomu ale hřišti . Mám radost z každé povedené, na nepovede nou rychle zapomenu jen si sám odpovím, kde jsem udělal chybu. Odcházím spokojen byť se mi povedla jen jedna.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom