Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Domácí green - jak na to

Klok

Guru fóra
Jméno
Tomáš
Klub
CGCPR, GCAUS
HI (HCP)
5,6
Inzeráty
2
Předem se omlouvám za délku textu :)

Začátky - vize:
Psal se srpen roku 2008, rekonstrukce rodinného domu skončila a já jsem se rozhodl že si na dvoře nově založím anglický trávník. Nejdříve jsem strávil několik desítek hodin na internetu samostudiem, jak takový trávník správně založit. Sehnal jsem si i skripta a koumal a koumal. Zjistil jsem, že nejzákladnější věc je trávník správně založit na kvalitním substrátu a zvolit pokud možno profesionální travní směs. Tehdy jsem byl fotbalista a o golfu jsem neměl ani ponětí, ale věděl jsem že chci hustý anglický trávník a jako tento je nejlepší ten golfový. Též bylo nutné sehnat vřetenovou sekačku, neboť pouze tou je anglický trávník opravdu anglickým trávníkem.

Realizace - příprava substrátu:
Starší trávník - asi 80 m2 - byl založen na navážce, na které bylo asi 15 - 25 cm ornice a to ne bůhvíjaké. Na 1 kubík ornice jsem tehdy nechal dovézt 1,5 kubíku bratčického písku a ručně promíchal rýčem. Písek z Bratčic, což je stavební písek do betonu - tedy žádný křemičitý písek. Nakonec jsem to vše ještě promíchal ručním rotavátorem, abych rozbil hrudy hlíny a celkově tím substrát pořádně promíchal. Do svrchní vrstvy jsem pak tehdy použil několik desítek pytlů trávníkového substrátu z Hornbachu, prosel jemným sítem, urovnal a uválel (svrchní jemnější vrstva byla cca 2 cm). Tedy žádné drenáže - podloží pod trávníkem (navážka) bylo propustné, ale hlavně se mi v něm nechtělo drenáže kopat. Trávník jsem vyspádoval do zahrady, cca 1 cm na metr.
2008_08_Snímek 142 (6)_resized.jpg


Osetí travní směsí:
Nastal čas zasít. Tehdy jsem prozíravě zvolil travní semeno pro golfové trávníky - označené jako "tee". Snaha byla mít hustou trávu, která nemá velké přírůstky, rychle regeneruje a můžeme na ní s rodinou a se psem blbnout. Též jsem volil travní směs podle budoucí uvažované výšky sečení, uvažoval jsem 12 - 20 mm. Tato výška seče odpovídala nastavení většiny hobby vřetenovým sekačkám, které jsem měl vyhlídnuté. Zasel jsem, zakryl propustnou folií, aby mi ptáci nevyzobávali semínka a čekal až tráva vzroste.
2008_09_Snímek 161 (2)_resized.jpg


Sečení:
Před tím jsem sekal výhradně klasickou elektrickou rotační sekačkou na 25 mm. Anglický trávník ale vyžaduje střih, nikoliv useknutí stébla trávy, proto bylo třeba obhlídnout se po vřetenové sekačce. Zpočátku (asi první rok) jsem hlavně kvůli svým finančním možnostem měl k dispozici pouze ruční vřetenovou sekačku Stiga z obchodu za cca 1500 Kč a sekal na nejnižší nastavitelnou výšku tohoto stroje - 12 mm. Výsledek mě nadchl. Obrovský rozdíl od rotační sekačky. Tráva najednou rostla plynule a ne jak po posekání rotační sekačkou. Vřeteno (pokud je dobře udržované a nabroušené) trávu stříhá a udělá pouze malý zásah do travního stébla. Rostlinka se tedy vzpamatovává kratší dobu a velmi brzo opět začíná růst. Rotační sekačka stéblo usekne, rána se (podle aktuálního ostří nože) déle hojí a po zahojení pak dohání růst skokově.
2010_04 (6)_resized.JPG

Žížalince:
Problém u takto nízce sekané trávy byl zpočátku hlavně se žížalinci. Při založení greenu s vysokým podílem písku a rašelinou se tento problém skoro vůbec nevyskytuje. Pokud ale zakládáte green na hlíně, případně hlíně prokypřené pískem, je tento "problém" na světě. Žížalince jsou totiž kopečky - výměšky žížal kolem 10 -15 mm na výšku. Na běžném trávníku si jich vůbec nevšimnete. Ale tyto žížalice Vám nízce posečenou plochu hyzdí - jistě jste si jich všimli na některých českých golfových hřištích. Zpočátku jsem se s tím marně snažil bojovat chemicky - hlavně postřiky, ale brzo jsem zjistil, že je to marný boj a zvolil jinou - účinější taktiku. Hubit žížaly je nesmysl, neboť trávníku prospívají, je třeba je dostat níže a nepouštět je na povrch. Po konzultacích s jedním trávníkářem jsem se rozhodl pískovat povrch trávníku křemičitým pískem. Tento ale bylo nejříve potřeba sehnat. Pytlovaný nepřichází v úvahu - moc drahé (100 Kč za 50 kg byť sušeného písku nedám) , proto bylo třeba sehnat pískovnu, kde jej mají. V mém případě jsem sehnal asi 2 m3 písku z pískovny Dolní Lhota u Blanska (jednalo se o písek z dočasného hřiště na plážový volejbal z Brněnského výstaviště). A ten velice dobře posloužil a do dvou let pískování byl od žížalinců pokoj (resp. jejich aktivitu jsem omezil na přijatelných 15 % původního stavu).

Kvalitní vřetenová sekačka:
Pak jsem si v roce 2010 splnil sen a zakoupil vysněnou elektrickou vřetenovou sekačku ATCO, model se záběrem 35 cm, vřeteno s 5ti noži, která v té době stála pro mě strašných 14 tisíc Kč. Byl to balík, tolik jsem do té doby nedal za všechno dohromady (včetně hnojiva). Ale byla to ta nejlepší investice, co jsem do trávníku udělal. Sekačku mám dodnes a seču s ní 3 x až 4 x týdně green o velikosti 140 m2. Sekačka se dala nastavit na nejnižší výšku 10 mm - super, začal jsem tedy stříhat na 10 mm, tráva houstla, vertikutoval jsem, pískoval a kvalita rostla, drn byl krásně hustý a ty pruhy na trávníku :). Pak jsem si všiml polohy S! Jednalo se o pozici pro vertikutaci - výšku 6 mm a ve mě začal hloubat červíček, že by se to dalo ještě vylepšit :) .
2011_07 (17)_resized.jpg


Plnohodnotný green - 1. fáze:
Shodou okolností u nás tehdy vznikl golfový klub - odpaliště za dědinou, pár členů. A já si začal zjišťovat co je to ten golf a jak si jej zkusit doma na zahradě, přece tam na den otevřených dveří nepůjdu jako úplný blb :). Sekačku mám, green 6 mm jsem přece schopen udělat sám. Zase jsem začal studovat skripta. Zjistil jsem, že travní směs na mém trávníku se z 85 % shoduje s greenovou směsí. A tak jsem dokoupil greenovou travní směs, pořádně trávník prořezal a podsel greenovou směsí, prosypal čistým křemičitým pískem a začal kosit na 6 mm. Do 3 měsíců byl green na světě a já mohl zkoušet paty a chipy (měl jsem puter a wedge - samozřejmě nalevo :) ). Jestli jste někdo někdy hráli v Těšeticích u Znojma nebo na Autodromu v Brně, tak už tehdy jsem měl (troufnu si říct) greeny kvalitativně srovnatelné.
2010_05 (4)_resized.JPG
Tak to byly moje začátky. Green jsem od té doby ještě rozšířil a na zahradě udělal jeden menší zvlněný na trénink brejků, už za pomoci kvalitního křemičitého písku a rašeliny. Snížil výšku kosení na 5,5 mm. Přibyla spousta problémů s údržbou - o tom ale jindy.

Založení druhého greenu:
2011_07 (6)_resized.jpg

Osetí druhého greenu:
2011_07 (15)_resized.jpg

2011_09 (14)_resized.jpg

Rozšíření horního greenu:
2015_03 (1)_resized.jpg

2015_04 (2)_resized.jpg

No a tady je výsledek:
20170626_175110_resized.jpg
 
Je to veliký kus práce, všechna čest! Jak to řešíš s údržbou když jedeš na dovolenou?
 
Je to veliký kus práce, všechna čest! Jak to řešíš s údržbou když jedeš na dovolenou?
běžně kosím každý druhý den, takže v době dovolené poprosím svého otce ( 2 x postříhá )
 
Slovy krytona, pane vy jste booooooooorec :)

Zavist, super, pecka... :)
 
Naprosto chápu tento koníček...Dnes jsem po několikaletém boji s lipnici roční složil zbraně a vytáhl totální herbicid.
Už jsem toho vytrhávání, prořezávání měl vážně dost...během cca 2 týdny vybagruji svých cca 200 m2 a založím
nový trávník. Nemůžu se dočkat až bude vypadat jako ten tvůj a budu na něm řádit vřetenovkou, která se zatím nudí....
Pochvalu doma zrovna nečekám, ale cesta ke štěstí bývá někdy trnitá... :)
 
Boj s lipnicí roční neboli poa annua je jako boj s větrnými mlýny. Tvůj přístup bude fungovat rok, dva, než se tam lipnice opět dostane vzduchem. Já zastávám názor ji buď omezit nebo se s ní smířit (je to pouze o estetice, na funkčnost to nemá vliv).
 
Jsem přesvědčený, že jsem si ji před 4 lety pořídil s travními koberci....zbavím se horních 10ti centimetrů a dám tam jen křemičitý písek + biovin a uvidím. S lipnicí se nesmířim a funkčnost mi nestačí....
 
Tak jsem se do toho na jaře pustil a po pár týdnech to vypadalo takto. Pravda, není to green, stříhám vysoko.., zatím...
 

Přílohy

  • 20190417_135930.jpg
    20190417_135930.jpg
    161,3 KB · Zobrazení: 742
  • 20190417_145630.jpg
    20190417_145630.jpg
    122,6 KB · Zobrazení: 748
  • 20190417_145602.jpg
    20190417_145602.jpg
    183,9 KB · Zobrazení: 735
  • 20190418_131700.jpg
    20190418_131700.jpg
    108,8 KB · Zobrazení: 775
  • 20190615_132129.jpg
    20190615_132129.jpg
    150,8 KB · Zobrazení: 843
To je neskutecna parada! Ja se chystam take na zalozeni, mam ale dotaz na Vase zkusenosti s obrubniky. Ja si pripravil kolem vsech budoucich ploch obrubniky z kostek, nicmene v te dobe jsem nepremyslel nad vretenovou sekackou... Jak se Vam to seka u tech krajich, jde mi o to, zda to mam takto nechat, anebo jeste pridat navic o 1cm vyssi neviditelny obrubnik (moc se mi nechce..) prikladam jedno foto. Mockrat dekuju!!
 

Přílohy

  • IMG-20200405-WA0016.jpg
    IMG-20200405-WA0016.jpg
    158,5 KB · Zobrazení: 417
já mám obrubu zároveň se zeminou
 
já mám obrubu zároveň se zeminou
Dekuju moc, takze kdyz zeminu dam uplne zaroven s kostkami, tak myslite ze nebude problem prece jenom ten valec pojede po travniku, akorat musim dat pozor aby zadna kostka (jeji nerovnost) nevystupovala nad zeminu, je to tak?
 
Dekuju moc, takze kdyz zeminu dam uplne zaroven s kostkami, tak myslite ze nebude problem prece jenom ten valec pojede po travniku, akorat musim dat pozor aby zadna kostka (jeji nerovnost) nevystupovala nad zeminu, je to tak?
přesně tak, navíc - pokud budeš občas pískovat, tak se ti bude trávník časem zvedat, s tim je taky třeba počítat
 
přesně tak, navíc - pokud budeš občas pískovat, tak se ti bude trávník časem zvedat, s tim je taky třeba počítat

A pokud budeš aerifikovat a prořezávat, tak zase klesat:).
 
A pokud budeš aerifikovat a prořezávat, tak zase klesat:).

I když je to zahradní grýn, tzn. přesně ohraničený nějakými obrubníky? Tam bych řekl, že ten materiál bude spíše přibývat, než ubývat... venku je to něco jiného, "kopce" se vyrovnávají, ale na zahradě?
 
I když je to zahradní grýn, tzn. přesně ohraničený nějakými obrubníky? Tam bych řekl, že ten materiál bude spíše přibývat, než ubývat... venku je to něco jiného, "kopce" se vyrovnávají, ale na zahradě?

Byl to spíš takový vtípek. Každopádně vycházím-li ze své zkušenosti na hřišti, tak greeny si spíše sedají. Ano, nemáme ultra profi PGA kvalitu, ale za těch 15 let se greeny malinko víc zvlnili a přisuzuju to právě tomu usedání.

O svoji zahradu se starám podobně jako o green, tzn. 2x ročně prořezávám a na podzim dopískovávám. A rozhodně nepřibývá na výšku...Ale je možné, že na nějakém zcela jasné obetonovaném prostoru se to může chovat jinak.
 
A pokud budeš aerifikovat a prořezávat, tak zase klesat:).
právě že ne, po prořezání i aerifikaci doplníš mezery pískem a tím pádem se vždy o nějaký milimetr zvedneš. Pokud ovšem aerifikuješ nebo prořezáváš bez následného zapískování, tak teoreticky může dojít k poklesu. … dobrej vtípek :)

mě se grýn za 10 let zvedl asi o 3 až 5 cm, pískuju asi 2x až 3 x do roka (tedy při každém zapískování se v průměru zvedne o 1,5 až 2 mm)

kde se hodně chodí může grýn lehce klesat - proto to následné zvlnění
 
právě že ne, po prořezání i aerifikaci doplníš mezery pískem a tím pádem se vždy o nějaký milimetr zvedneš. Pokud ovšem aerifikuješ nebo prořezáváš bez následného zapískování, tak teoreticky může dojít k poklesu. … dobrej vtípek :)

mě se grýn za 10 let zvedl asi o 3 až 5 cm, pískuju asi 2x až 3 x do roka (tedy při každém zapískování se v průměru zvedne o 1,5 až 2 mm)

kde se hodně chodí může grýn lehce klesat - proto to následné zvlnění
Pravda!
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom