Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

ČGF - Nová golfová pravidla (od 2019)

Auty jsou často proto, aby se tam prostě nehrálo.
Rozumim co myslis, ale ona je prave otazka, co je vice nesystemove... jestli out vznikl jako reseni/nahrada stavebnich uprav hriste. :)
Kazdopadne z tohoto duvodu je tam preci dana vysostna pravomoc hristi, aby si stanovilo, zda to takto pujde ci nepujde resit, ne?
 
Jaký je proces překladu do češtiny? Co se bude u nás překládat, varianty - hráčská edice a základní edice? A budou k dispozici od 1.1.2019, nebo později?
Přesný proces překladu neznám, ale předpokládám, že minimálně hráčská a základní verze se určitě překládat budou. Jestli i ten "průvodce" to netuším, zde spíš tipuji, že ne (vzhledem k tomu, že Decisions se také nepřekládala).
K dispozici by měly být určitě dříve, myslím že již na podzim 2018, na kdy je plánováno přeškolování školitelů a následně pak školení rozhodčích a nejspíš bude i nějaká nabídka na semináře pro kluby. Přesné termíny neznám, ale určitě to bude dříve než 1.1.2019 . V sobotu jedu na konferenci ČGF, tak uvidím, jestli se mi tam bude něco řešit, případně se mi podaří něco dostat z Dalibora Procházky, který má toto pod palcem...

Mně se ty dvě trestné nelíbí. Uvidí se v praxi...
Jak jsem psal již dříve, tohle je novinka, u které si budeme muset počkat na praktické výsledky. I proto, je navržena jen jako "místní pravidlo" a není přímo v pravidlech - předpokládám, že i tvůrci se takto jistí, že kdyby to náhodou nefungovalo, tak se to dá jednodušeji "odstranit" či upravit.
Mě se to principiálně libí, protože by to mělo pomoci zrychlení hry. Co vidím jako potenciální problém, je to určení místa (především u ztraceného míče)a následné hledání výseče a následné dodržení toho, aby hráč nebyl blíže jamce. Sice se nejedná typově o nic nového, podobných principů je ve stávajících pravidlech několik, ale zde vidím asi největší "problém" i s přihlédnutím na to, pro koho je tato možnost určená (vyšší HCP).
 
Co vidím jako potenciální problém, je to určení místa (především u ztraceného míče)a následné hledání výseče a následné dodržení toho, aby hráč nebyl blíže jamce.

Tohle zrovna vnímám docela jednoduše, čekal bych, že prostě bude drop zóna. podobně jako u vody. Žádné hledání výseče atp.
Ale jo, souhlasím s tebou a uvidíme, jak v praxi, mně přijde překvapivá ta možnost - kdyby to byla náhrada, tzn. "musí" tak pak mi to přijde logičtější.
 
Tohle zrovna vnímám docela jednoduše, čekal bych, že prostě bude drop zóna.
No hledání výseče tam bude - viz ten slide v mém dřívějším příspěvku. Dva referenční body:
- A - místo kde se míč ztratil/vnikl do autu
- B - nejbližší okraj fairwaye ne blíže jamce
- pak na každou stranu navíc 2 hole -> a kamkoliv dozadu (tmavá oblast C) můžu dropnout
Ono ve většině případů si to asi hráči dropnou do těch dvou holí od nejbližšího okraje fairwaye, tn. na fairway - zde si myslím, že bude největší boj s tím, aby nebyl hráč blíž jamce - např. u doglegů atd.
"Náhrada" by logičtější asi byla, ale myslím, že touto "tvrdou" cestou se zatím tvůrci pravidel radši vydávat nechtěli, a až za čas se uvidí, jak se to osvědčilo...
 
Na ČGF vyšel druhý díl článku věnovaný novým pravidlům - doporučuji k přečtení. Z textu od p. D. Procházky vybírám:

https://www.cgf.cz/cz/pro-media/pro...zmeny-v-pravidlech-platnych-od-1-ledna-2019-2

---
  • Mezi strukturální změny lze ještě započítat to, že už do základního textu pravidel bylo zahrnuto řešení těch nejčastějších situací, kde doposud bylo potřeba pro konkrétní výklad použít knihu Rozhodnutí (Decisions). Pro ilustraci zmiňme v prvé řadě vysvětlení, jak aplikovat tresty, když hráč poruší více pravidel najednou, z těch jednodušších situací pak třeba řešení předčasného startu, benevolenci ve způsobech, jak lze darovat ránu, možnost v rámci úklidu hřiště odpálit míč zpátky na driving a jiné.
  • ...Ale zpět k odpališti. Změna je v tom, že doposud se jinak posuzovalo, když hráč jamku začínal, nebo se shodou okolností jeho míč ve hře odrazil zpět na odpaliště. V druhém případě se míč hrál, jak ležel, ale bylo třeba možno posunout odpališťové kameny. Nově je to jinak! KDYKOLI je míč na odpališti, ať už hráč začíná jamku, nebo se tam řízením osudu ocitne opakovaně, může míč zvednout, očistit a natýčkovat či položit kamkoli na odpaliště. Zase ale v takové situaci nejde hýbat odpališťovými kameny. Těmi tak lze pohnout, pouze pokud vadí v odehrání míče, který leží MIMO odpaliště...
 
Zase ale v takové situaci nejde hýbat odpališťovými kameny. Těmi tak lze pohnout, pouze pokud vadí v odehrání míče, který leží MIMO odpaliště.

Mně to přijde zajímavé. Abych se pravdu přiznal, nevěděl jsem, že mohu zatím hýbat kameny, pokud se mi míček dostane odrazem zpátky (při druhé... ráně), když mi pak překáží. Přijde mi tahle úprava fajn. Několikrát jsem viděl nepovedený švih, míček spadl z týčka a pak byl onen nešťastník nucen hrát z odpaliště už bez týčka.
 
Mně to přijde zajímavé. Abych se pravdu přiznal, nevěděl jsem, že mohu zatím hýbat kameny, pokud se mi míček dostane odrazem zpátky (při druhé... ráně), když mi pak překáží. Přijde mi tahle úprava fajn. Několikrát jsem viděl nepovedený švih, míček spadl z týčka a pak byl onen nešťastník nucen hrát z odpaliště už bez týčka.

Mě naprosto upřímně přijde, že přesně tento příklad z článku dokazuje, že se nic nezmění. Pravidla se jen promíchají, poskládají jinak, ale těch poznámek pod čarou, podmínek a komentářů a balastu bude kolem pořád stejně. Takže to ve výsledku bude stejné, jako doposud...
 
Já z těch úprav mám pocit, že jsou pozměněna kvůli hráčům, kteří si je vykládali, vytvářeli a upravovali podle sebe. Snad jen z neznalosti. Ano, je spousta věcí, které golfista, bez "hlubších" znalostí pravidel, dělá tak nějak od přirození - viz týčkování. Jen nevím nevím jestli je to krok správným směrem. Ale přiznávám, že hlídat všechny kolem, jestli pravidla opravdu dodržují, je otrava. Natož je s nima řešit.

Jen takové to - dělá se to běžně, tak to bude v rámci pravidel - je prostě divné. To se můžeme dočkat pravidla: "Pokud jste chtěli zahrát ránu, ale míček jste netrefili, můžete si s jednou trestnou míček přenést do místa, kde by při zásahu pravděpodobně skončil."
 
Na ČGF vyšel 3. díl článku věnovaný novým pravidlům - doporučuji k přečtení. Z textu od p. D. Procházky vybírám:

https://www.cgf.cz/cz/pro-media/pro...zmeny-v-pravidlech-platnych-od-1-ledna-2019-3

---
  • Trestné oblasti pojmově víceméně nahrazují vodní překážky, kterýžto pojem se v pravidlech už vyskytovat nebude. Stejně jako předtím budou trestné oblasti jak žluté, tak červené, s různými možnostmi úlevy. Jinak tu ale bude změn hodně. Ty si ale rozebereme samostatně. Důležité je, že tato změna vlastně kodifikuje stávající poměrně rozšířenou praxi (nejenom u nás), kdy pro zrychlení hry bylo červenými kolíky označeno kdejaké křoví nebo les, i když daná oblast definičně nenaplňovala pojem vodní překážky.
  • A teď už ta slíbená konkrétní změna: Z výše uvedených oblastí se toho nejméně změnilo v poli. Byla totiž rozšířená úleva pro zabořený míč, která dnes standardně platí pouze pro nízko sečené plochy (tedy fervej), a to na celé pole (odpovídající místní pravidlo bylo možno přijmout i nyní, pokud Soutěžní výbor usoudil, že by to bylo žádoucí; profesionálové pak tuto podobu pravidla měli trvale zavedenou v tzv. Hard Card). Samozřejmě to není možné v bankru a v trestné oblasti, ale ani na jamkovišti nebo odpališti. Na jamkovišti hráč ale může toto poškození opravit a na odpališti si zase může natýčkovat jinam na odpaliště.
 
Upraveno:
A 4. díl z čgf: https://www.cgf.cz/cz/pro-media/pro...zmeny-v-pravidlech-platnych-od-1-ledna-2019-4

výběr:
---
  • Protože zatímco nyní může hráč opravit na greenu jenom stopy po dopadu míče (pitchmarky) a případně ucpávky starých jamek, od příštího roku bude mociopravit cokoli!
  • Další avizovanou změnou je pak možnost ponechat praporkovou tyč v jamce. V tomto případě jde zejména o zrychlení hry - v situaci, kdy mají všichni hráči dlouhé putty, často trvalo dlouho, než si tyč vzájemně obsloužili. Faktický rozdíl mezi puttováním s tyčí a bez tyče přitom není nijak závratný - u kratších puttů pak lze očekávat, že si hráči budou tyč i nadále vyndávat, minimálně pocitově. Ale když nebudou chtít, nebudou muset. Trefení praporkové tyče v jamce totiž s sebou neponese žádný trest, ať už hráč hraje odkudkoli.
Přečíst celé, v souvislostech. :)
 
Ještě zajímavější mi přijde ( i v souvislosti s nedávnou debatou zde) tato pasáž :
Mění se také řešení situace, kdy se míč v klidu opírá o praporkovou tyč v jamce. Pokud je jakákoli část míče pod úrovní povrchu jamkoviště, považuje se míč za dohraný (bez ohledu na to, jak dopadne následná manipulace s tyčí nebo míčem).
 
5. díl seriálu: https://www.cgf.cz/cz/pro-media/pro...zmeny-v-pravidlech-platnych-od-1-ledna-2019-5


Tentokrát o bunkerech (přečíst originál v souvislostech) - bodový výcuc:
---
  • Stejně tak se nezměnilo to, že hráč nesmí dotknout holí pískubezprostředně před nebo za míčem (tedy de facto nesmí založit), ani při cvičném švihu (pozor na panující pověru – samotný cvičný švih ve vzduchu lze v bunkeru klidně provést!) nebo při nápřahu k ráně. Ovšem jinak už si hráč nemusí dávat takový pozor jako doposud, protože jakékoli jiné dotknutí se písku už není trestné, ledaže by tak hráč učinil s cílem testování stavu bunkeru nebo kdyby si tím zlepšil cokoli pro svou nadcházející ránu.
  • Jiné je to ale s volnými přírodními předměty, jako jsou kamínky, šišky, listy, větvičky či ovocné plody. S těmi doposud nebylo možno hýbat (vyjma při hledání míče a i pak velmi opatrně). Výjimkou bylo, když byly kameny v bankru prohlášeny za pohyblivé závady, jak to ostatně má i ČGF ve své Hard Card. Pokud ale třeba za míčem ležela šiška a efektivně překážela v udeření míče, měl hráč prostě smůlu. Nově ale bude možno jakýkoli takový volný přírodní předmět beztrestně odstranit.
  • Pokud měl ale hráč špatnou, nehratelnou pozici, pravidla žádnou takovou možnost nenabízela (pomineme-li možnost jít zpátky na původní místo, o kteroužto možnost stejně hráč při prvním pokusu o odehrání z bunkeru přišel). A právě v takové situaci kromě standardního dropu s jednou trestnou v rámci bunkeru (do dvou délek hole nebo po linii) nově přibyla i možnost dropu po linii dozadu ven za bunker, ovšem se dvěma trestnými ranami.
---
 
6. díl seriálu: https://www.cgf.cz/cz/pro-media/pro...zmeny-v-pravidlech-platnych-od-1-ledna-2019-6

O vodních překážkách - výcuc:

---
  • Oproti některým očekáváním zůstává současné značení, tedy budou trestné oblasti žluté a červené....
  • ve stávající edici pravidel figuruje ještě možnost spuštění na opačném břehu (v případě červené vody) – tato možnost nově odpadá, i když ji Soutěžní výbor může, pokud to uzná za potřebné, pro určitou trestnou oblast doplnit v rámci místního pravidla.
  • Říkáte si, že toho vlastně moc nezměnilo? Ano, v případě, že hráč využije úlevu (samozřejmě s jednou trestnou ranou), zůstává všechno víceméně tak, jak to bylo, vyjma zmíněného vypuštění možnosti druhého břehu. Jinak je tomu ale v případě, že se hráč rozhodne míč hrát. V takovém případě ho stávající pravidla svazovala celou řadou nepříjemných podmínek, které mu něco takového znesnadňovaly a které bylo možno velmi snadno porušit – s velmi citelným trestem. Třeba to, že hráč nesměl s ničím ve vodní překážce pohnout (tedy vyjma pohyblivé závady), že nesměl založit nebo se dotknout vodní hladiny. V nové edici se ale tohle všechno smí! Odehrání z trestné oblasti (pokud tedy je míč v principu hratelný) se tak nijak neliší od zahrání míče v poli. Hráč smí založit, dotknout se vody, odstranit si volné přírodní předměty (kamínky, listy, větvičky, šišky, …) nebo provést normální cvičný švih.
---
 
AA31BC9A-096B-42A1-BA4B-E8D3E1769159.jpeg
 
Tenhle díl za to stojí: https://www.cgf.cz/cz/pro-media/pro...zmeny-v-pravidlech-platnych-od-1-ledna-2019-7

---
téma: "auty, a hledání míče a pojmů ztraceného či provizorního míče ", výcuc:
  • ...Nezřídka se stane, že při hledání míče do něj někdo kopne nebo na něj šlápne. To je dobrá zpráva s ohledem na nalezení míče, horší je, že se přitom s míčem (většinou) pohne. I to nebyl problém, pokud to učinil někdo jiný než hráč – ten byl za takové pohnutí míče trestán. A to je první dobrá zpráva: Tento trest již v nové edici vůbec není! Takže i hráč může hledat „naplno“, samozřejmě stále v duchu výše zmíněného řádného hledání. V každém případě se míč, se kterým někdo pohnul, vrací na původní místo. ... Nově se i v takovém případě míč na odhadnuté místo umisťuje! Samozřejmě to neznamená, že si ho hráč umístí na nějakou šošolku, ale alespoň mu míč nezapadne nikam extrémně hluboko.
  • Na hledání míče má hráč nově pouze tři minuty místo současných pěti. Toto opatření má sloužit ke zrychlení hry (samozřejmě pouze pokud bude důsledně dodržováno). Čas začíná běžet od okamžiku, kdy míč začne hledat sám hráč nebo jeho nosič, případě partner či jeho nosič. Ovšem tři minuty uběhnou, ani nemrknete. O to víc získává na důležitosti sledování míče až do konce a určení té správné oblasti, kde by míč mohl být, protože když začnete hledat jinde, už se zpravidla nestihnete přesunout jinam.
  • A jak že to bude s tím dropováním autu, o kterém skoro všichni mluví? V základní variantě pravidel – nijak! V případě ztraceného míče nebo míče v autu má hráč jedinou možnost, opakovat ránu z předchozího místa. Lze ale přijmout místní pravidlo, které v podstatě jenom kodifikuje celkem běžnou praxi z běžné volné hry: „Hele, nenašli jsme ho, tak já si ho tady hodím, přeci se nebudu vracet.“ V rámci daného místního pravidla můžu spustit míč dokonce až na fairwayi na úrovni předpokládané polohy ztraceného míče nebo místa posledního přechodu hranic hřiště, v obou případech ovšem se dvěma trestnými ranami. Toto místní pravidlo lze také vymezit třeba jen pro vybranou jamku či oblast.

---
 
nevíte kdy vyjde oficiální edice pravidel ?

myslím knížka do bagu v češtině
 
nevíte kdy vyjde oficiální edice pravidel ?

myslím knížka do bagu v češtině

Dle meho klasicky brezen 2019, ted finisuji preklady.
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom