2. Nepohyblivá závada

Stav
Uzamčeno.

RazoR

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
Na obrázku je znázorněna situace, kdy si hráč bere úlevu od nepohyblivé závady - cesty.
upload_2017-1-14_14-39-11.png

Vysvětlení k obrázku:
Bod X … místo, kde původně ležel hráčův míč a odtud si vzal úlevu
Bod E … místo, odkud nakonec hráč hraje
Body A, B, C, D … místa, která mají určitou důležitost v celé situaci

Cart path … cesta, od které má hráč nárok na beztrestnou úlevu dle pravidla 24-2
Tree trunk … kmen stromu

Zadání otázky:
Zkuste popsat celou situaci, co se asi muselo stát, aby hráč prošel všechny určené body (A, B, C, D a nakonec beztrestně hrál z bodu E. Popište co jednotlivé body znamenají.

Důležitá poznámka:
Hráč je pravák a z bodu X se do bodu E dostane zcela beztrestně. Body A až E jsou řazeny chronologicky dle abecedy tak, jak hráč řešil jednotlivé situace (tzn. nejdřív něco řešil v A, pak v B atd…)

Nedůležitá poznámka:
Jedná se o typovou situaci z knihy Decisions - prosím zkušenější rozhodčí vlastnící tuto knihu, aby v rámci Fair Play v knize nehledali a zkusili vyřešit situaci z hlavy, pokud se do řešení chtějí zapojit :)

A... nejbližší místo úlevy od cesty pro původní polohu míče v bodě X
B... místo, kde se míč po prvním dropu do vyznačené výseče u bodu A zastaví -> hráč musí opakovat
C... místo kde se míč zastaví po druhém dropu. Zde hráči již cesta nevadí z pohledu braní úlevy od původní polohy míče v bodě X a míč je tedy ve hře.
D... hráč však v bodě C musel zvolit jinou ránu, než původně zamýšlel, protože mu zavazí strom. Při nově zvolené ráně mu však opět zavazí cesta - hledá tedy nové nejbližší místo úlevy, které nachází v bodě D
E... místo, kde se míč zastaví po dropu do výseče u bodu D - úleva je kompletní a míč je hře.
 
Upraveno:

JanKostalCZE

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Jan
Přijmení
Košťál
Rok ZK
2009
Klub
Prague City Golf
HI (HCP)
0,4
P/L
Pravák
Značka
Mizuno
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
Muj odhad, z bodu A po dropu opet dojel na cestu, dalsi drop, ted na bode C, tam by mohl vadit strom, oznacen modre nebo mlady strom, drop na D a nevim, max ze mic odjel na E ne blize k jamce, ale to si nejsem jist
 

RazoR

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
částečně dobře, ale strom je strom - od něj žádnou úlevu nemá (jinak bych to napsal do zadání)...
 

sucháč

Nováček+
No pěkný oříšek.
Předpokládám že náhodná voda, či jiná beztrestná úleva nehrozí... :)
Pozice A a C bych viděl postoj na cestě. Pozice B je závada, ale D zatím netuším.
Zkusím to takto:
A první drop skončil na bodě B- opět cesta a beztrestná úleva
C hráč by stál při hře na cestě, opět úleva.
D při dropu na D, míč skončil ve vzálenosti dvou holí v bodě E.
 
Upraveno:

mkopcak

Guru fóra
Rok ZK
2010
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
10,0
P/L
Pravák
Rozhodčí ČGF
II.třída
Golf. trenér
ČGF 3.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
No pěkný oříšek.
Předpokládám že náhodná voda, či jiná beztrestná úleva nehrozí... :)
Pozice A a C bych viděl postoj na cestě. Pozice B je závada, ale D zatím netuším.
Zkusím to takto:
A první drop skončil na bodě B- opět cesta a beztrestná úleva
C hráč by stál při hře na cestě, opět úleva.
D při dropu na D, míč skončil ve vzálenosti dvou holí v bodě E.
Jsem zaseknutej stejně, nevím jak z C do D:). Protože, pokud by mu v C vadila cesta, tak je to podle mne opakování spuštění od A.
 

wasp

Aktivní člen
Pokud je to pravák ( v zadání ) neměla by být cesta závadou v postoji.

X - míč v závadě
A - nejbližší místo úlevy, drop
B - asi poloha míče po dropu
A - měl by opakovat drop, takže pozice C by měla být zřejmě pozice míče po druhém dropu

Z C na D také nevím...
 
Upraveno:

RazoR

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
Malá nápověda pro přechod z C do D - je potřeba si uvědomit, kdy skončí proces "braní si úlevy" (tzn. míč je ve hře) a kdy začíná případně další (tzn. mám se zase vracet do A nebo je zde už úplně nová situace?).

Je pravda, že je to docela chyták, ale na druhou stranu je to relativně běžná situace ze hry, u které se často chybuje (jak hráči, tak občas i rozhodčí), proto sem ji zvolil...

PS: slibuji, že příště dám už něco jednoduššího:rolleyes:...
 

mkopcak

Guru fóra
Rok ZK
2010
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
10,0
P/L
Pravák
Rozhodčí ČGF
II.třída
Golf. trenér
ČGF 3.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
Malá nápověda pro přechod z C do D - je potřeba si uvědomit, kdy skončí proces "braní si úlevy" (tzn. míč je ve hře) a kdy začíná případně další (tzn. mám se zase vracet do A nebo je zde už úplně nová situace?).
Tak když to píšeš takhle, tak je to jak "sucháč". Ale já tedy žil v domnění, že když mi z A uteče míč do C, kde opět dochází k překážení cesty v postoji, tak je to bráno jako stále stejné překážení...?
 

JanKostalCZE

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Jan
Přijmení
Košťál
Rok ZK
2009
Klub
Prague City Golf
HI (HCP)
0,4
P/L
Pravák
Značka
Mizuno
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
tak uz nas nenapinej a rekni nam to :D
 

wasp

Aktivní člen
Myslím ,že vím jak to je :
X - míč v závadě
A - nejbližší místo úlevy, drop
B - asi poloha míče po dropu
A - měl by opakovat drop, takže pozice C je pozice míče po druhém dropu

tady je nutné říci, že z hlediska pravidel je tento drop Ok, nic nezavazí ve švihu ani v postoji. Pokud by tomu tak nebylo, hráč by musel hrát z bodu A ( kde se dotkl země ). Míč je tedy v bodě C

Nyní začne hráč spekulovat a využije pravidel a řekne, že nechce hrát na grýn, ale přihrát si kolem stromu, který mu překáží v ráně do grýnu. Postaví se tak, aby mu zavazela cesta v postoji a uplatní beztresný drop v bodě D a z toho se odvalí míč do bodu E. Pokud by tam ten strom nebyl , nemohl by uplatnit premisu, že chce hrát jinam než na grýn, protože ránu s úlevou beztrestnou lze uplatnit jen tehdy, pokud zamýšlená rána dává smysl a není samoúčelně vymyšlená jen kvůli úlevě.

Vše výše popsané platí jen v případě, že postoj hráče při hře mimo strom zasahuje cestu, snad ano. Jinak nevím.
 

sucháč

Nováček+
Myslím ,že vím jak to je :
X - míč v závadě
A - nejbližší místo úlevy, drop
B - asi poloha míče po dropu
A - měl by opakovat drop, takže pozice C je pozice míče po druhém dropu

tady je nutné říci, že z hlediska pravidel je tento drop Ok, nic nezavazí ve švihu ani v postoji. Pokud by tomu tak nebylo, hráč by musel hrát z bodu A ( kde se dotkl země ). Míč je tedy v bodě C

Nyní začne hráč spekulovat a využije pravidel a řekne, že nechce hrát na grýn, ale přihrát si kolem stromu, který mu překáží v ráně do grýnu. Postaví se tak, aby mu zavazela cesta v postoji a uplatní beztresný drop v bodě D a z toho se odvalí míč do bodu E. Pokud by tam ten strom nebyl , nemohl by uplatnit premisu, že chce hrát jinam než na grýn, protože ránu s úlevou beztrestnou lze uplatnit jen tehdy, pokud zamýšlená rána dává smysl a není samoúčelně vymyšlená jen kvůli úlevě.

Vše výše popsané platí jen v případě, že postoj hráče při hře mimo strom zasahuje cestu, snad ano. Jinak nevím.
Myslím, že pozice míče na "B" po dropu na "A" je zcela nová poloha míče a hráč by se i mohl rozhodnout, že takto míč hrát bude. Pokud si ale vezme úlevu, dropuje na jednu hůl né blíže jamce a tomu by podle mne odpovídala pozice "C". Jak se ale dostal z C na D, to stále ještě tápu. Jdu študovat pravidla.....:)
 

spurny.radek

Nováček
Dobrý den všem,
x - poloha míče,
A - úleva od cesty - nejbližší místo od X, - drop
B - po dropu se míč zastaví na cestě - ne blíže jamce - úleva od cesty
C - nejbližší místo od B - ne blíže jamce, ale překáží strom ve švihu ("modrý pásek"?) - úleva
D - nejbližší místo od C - drop
E - po dropu míč se zastaví na E - ne blíže jamce

No, snad mě letos pustí na hřiště o_O
 

wasp

Aktivní člen
- z pozice B, pokud vznikla dropem z bodu A, hráč hrát nemůže, protože pokud využil úlevu ( z místa X v bodě A ) musí být tato úleva úplná a nemůže tak hrát ze závadné pozice. Teoreticky však mohl hrát z pozice X, pokud by se nerozhodl pro drop ( nebo to nezakazoval místní pravidla )
- dropování tak nebylo z bodu A v bodě B korektně ukončeno, proto musí opět dropovat v bodě A
- pokud by ( teoreticky ) bylo možné dropovat bod B , pak bod C by asi nebyl nejbližším místem úlevy. Místo úlevy by bylo pravděpodobně na druhé straně cesty v místech, kde se cesta láme.
-navíc předpokládám, že na mapce jsou dropy označené s výsečí jedné hole. To by znamenalo, že se dropovalo jen v bodech A a D, do bodu C se tak dotal míč jinak ( podle mne druhým dropem z A )
- jak se domnívám, že se míč dostal z C do D jsem se pokusil vysvětlit výše.
 

mkopcak

Guru fóra
Rok ZK
2010
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
10,0
P/L
Pravák
Rozhodčí ČGF
II.třída
Golf. trenér
ČGF 3.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
Myslím, že pozice míče na "B" po dropu na "A" je zcela nová poloha míče a hráč by se i mohl rozhodnout, že takto míč hrát bude. Pokud si ale vezme úlevu, dropuje na jednu hůl né blíže jamce a tomu by podle mne odpovídala pozice "C". Jak se ale dostal z C na D, to stále ještě tápu. Jdu študovat pravidla.....:)
Petře, koukni na 20 - 2c(v) - když se míč po spuštění zakutálí do stejné pozice, od které bereš úlevu (což je tato situace), tak se spuštění opakuje. Tzn. z B se jde znovu do A, druhé spuštění už se míč odkutálí do C. Tam je již vše v pořádku, ale jak píše wasp výše, tak se hráč kvůli stromu rozhodne nehrát na green, ale někam na FW před green a v tu chvíli mu vadí cesta v postoji a proto opět dropuje v D a odtud se míč zakutálí do 2 délek do pozice E.
 

sucháč

Nováček+
Petře, koukni na 20 - 2c(v) - když se míč po spuštění zakutálí do stejné pozice, od které bereš úlevu (což je tato situace), tak se spuštění opakuje. Tzn. z B se jde znovu do A, druhé spuštění už se míč odkutálí do C. Tam je již vše v pořádku, ale jak píše wasp výše, tak se hráč kvůli stromu rozhodne nehrát na green, ale někam na FW před green a v tu chvíli mu vadí cesta v postoji a proto opět dropuje v D a odtud se míč zakutálí do 2 délek do pozice E.
Jo, to zní logicky.
 

RazoR

Aktivní člen
19.jamka:
Představení
WITB
Myslím ,že vím jak to je : ...
Pokud se dobře dívám, tak tahle Waspova odpověď je první ucelená správná odpověď. Chtělo to trochu představivosti, ale kluci šikovní jste na to přišli :D...

Dle očekávání, byl největší oříšek přechod z C do D a je to přesně tak jak popisuje wasp.
Proces braní úlevy pro původní místo X končí v okamžiku, kdy se míč zastaví po opakovaném dropu v bodě C a následně řešíme novou situaci, která skončí v bodě E.

Pro jednoznačné vysvětlení celé situace - hráč, když si bere úlevu od nepohyblivé závady, tak by měl správně simulovat ránu (tzn. směr, postoj, hůl, rozsah švihu...) tak jak by ji hrál, když by tam ta cesta nebyla a tímto postupem hledá nejbližší místo úlevy (tzn. A v našem případě).
Vzhledem k tomu, že je to beztrestná úleva od nepoh. závady, tak vyznačené výseče jsou na délku jedné hole.
Následuje dropování - poprvé do B - zde je jasné že musí opakovat.
Následně při druhém dropu se míč zastaví v C (z obrázku je patrné, že je to do dvou délek hole, takže OK).
V tomto místě si hráč simuluje stejnou ránu, kterou simuloval když hledal nejbližší místo úlevy - zde je vše v pořádku, protože původní zamýšlené ráně již cesta nezavazí, míč je tedy v bodě C ve hře a první úleva je tímto ukončena. Nikdo však nyní nemůže hráče nutit, aby hrál tuto původně zamýšlenou ránu a hráč se nyní může svobodně rozhodnout, jak bude dál pokračovat.
Hráč se koukne, zavazí mu strom, chce zvolit tedy ránu (nejspíš jen chip) kolmo na fairway, aby se vyklepl a měl výhled na jamku - na toto má absolutní právo, rána je logická a nikdo nemůže říct ani papír. A ejhle - zase stojí na té stejné cestě. Vzhledem k tomu, že je to již ale další situace, začne hráč znovu hledat nejbližší místo úlevy - najde jej v bodě D.
Zde dropne - míč se zastaví v bodě E - je to do dvou délek, cesta nezavazí - hurá míč je ve hře. No a že mu to tak pěkně vyšlo, že se vydropoval až na výhled a může beztrestně hrát na green - jo to je hold život... tentokrát mu pravidla pomohla... :)

Pro maximalizaci informací, především pro méně zkušené - pracovně v rozhodcovské hantýrce říkáme, že při braní beztrestné úlevy, kdy hledáme nejbližší místo úlevy (tzn. nepoh. závada, půda v abnorm. stavu a nesprávné jamkoviště) lze uplatnit "pravidlo tří holí" - neboli v celém procesu může hráč vystřídat až tři různé hole:
1. hůl, kterou simuluji založení, směr a švih, abych našel nejbližší místo úlevy
2. hůl pro vyměření výseče od místa nejbl. místa úlevy, do které budu dropovat
3. hůl, kterou nakonec budu fyzicky hrát ránu až bude míč po dropu ve hře

Takže, kdyby vás někdo někdy prudil, že všechno musíte dělat jednou a tou stejnou holí... Tak nemusíte ;).
 

sucháč

Nováček+
Hmmm, nakonec to nebylo tak složité, ale to se zdá většinou, když člověk zná řešení....
Každopádně díky za skvělý příklad a poučení!
 
Stav
Uzamčeno.
WebGolf.cz
Velký dík za spolupráci a podporu 19.jamky v roce 2020 patří (více info):
Nahoru Bottom