• Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo přihlašte.

GolfJamky.cz - karetní hra inspirovaná golfem

header.png

GolfJamky.cz Classic - karetní golfová hra
www.golfjamky.cz

Blíží se konec října 2022 (původní příspěvek z roku 2020 doplněn, jeho plné znění níže) a konečně po mnoha odkladech jsem dokončil do podoby, se kterou jsem spokojen, hru GolfJamky a připravil vyjma verze zdarma ke stažení i několik verzi dopředu vytištěných, případně v krabičce. Byla to dlouhá, několika letá cesta okořeněna roky covidu, různými odklady a tak a tím, jak to je jen pro radost, tak vždy bylo něco důležitějšího na starosti... ALE hotovo. Hurá! Několik desítek předtištěných kusů golfjamek je k dispozici. A co že to vlastně GolfJamky jsou?​
  • Originální KARETNÍ HRA volně inspirovaná golfem.​
  • 2 až 5 hráčů, pro velké i pro předškoláky.​
  • Doba hraní jedné hry je přibližně 25 - 40 minut.
  • Pro VŠECHNY nadšené golfisty i NEgolfisty...​
  • Umožňuje hrát i další oblíbené hry, celkem k dispozici Pravidla pro:​
    • Hra "Akademie" (2-4 hráči, 10-20 min., věk 4+)
    • Hra "GolfJamky" (2-5 hráčů, 25-40 min., věk 5+)
    • Hra "Singl" (1 hráč, 15-25 min., věk 5+)
    • Hra "RapidGolf" (2-6 hráčů, 5-10 min., věk 5+)
    • + Pravidla "doplňkových" her
      • Jamkyto (Kvarteto - 3-6 hráčů, 10-20 min., 5+)
      • Lip-out (Černý Petr - min 2 hráči, 10-20 min., 4+)
      • Brutto (Válka/Přebíjená - min 2 hráči, 15-30 min., 4+)
  • Ke stažení ZDARMA pro domácí použití.​
---

A tedy konečně do vyčerpání zásob jsou PILOTNÍ EDICE K DISPOZICI:
  • VARIANTA A - SAMODOMO - K vlastnímu vytištění a nastřihání - ZDARMA
    • plnohodnotné kartičky i pravidla ke všem hrám
    • nutný vlastní tisk plus následné nastříhání herních kartiček
    • viz www.golfjamky.cz, sekce ke stažení (plnohodnotná verze)

• VARIANTA B - SKOROSAMO - Předtištěno na kvalitním kartónu, k vlastnímu nastříhání - 250 Kč (plus poštovné)
    • 12 x A4 oboustranný plnobarevně vytištěné na tvrdém "pohlednicovém" kartonu
    • 2 x A4 oboustranné plnobarevně vytištěná pravidla
    • nutné vlastní nastříhaní herních kartiček
    • zabaleno včetně megapevné gumičky pro budoucí zabalíčkoání nastřihaných kartiček :)
    • možnost poslat poštou, zásilkovou dle jejich sazebníku, případně si můžeme předat osobně po předchozí domluvě
variantaB.jpg

• VARIANTA C - FULLSERVIS - Je libo krabička, nastřihané, zaoblené rohy, připravené rovnou ke hře... - 550 Kč (plus poštovné) - VELMI OMEZENÉ MNOŽSTVÍ!
    • fešná měkká plastová krabička GamesDynamics na hrací karty (zdroj Amazon) doplněná samolepkou GolfJamek a 19.jamky
    • ručně (s láskou) v domácích podmínkách nastříhané/nařezané kartičky
    • ručně (s láskou) v domácích podmínkách zaoblené rohy
    • zmenšená pravidla neskládaná tak, aby se vešla do krabičky
    • do dokonalosti dovedeno megapevnou gumičkou :)
    • možnost poslat poštou, zásilkovou dle jejich zásobníku, případně si předat osobně po předchozí domluvě
tempImagep1Cdh6.png tempImageQskfAb.png

Upozornění před nákupem: Vše je děláno v domácích podmínkách a velmi malonákladově - pro radost. Ne vždy je tak tisk úplně dokonalý - zdroje se nedělali profesionálně. Stejně tak občas při stříhaní u varianty C nejsou kartičky vždy jedna jako druhá, zaoblení jak se "střihači" povedlo, občas mi s tím pomáhají děti (rádi!). Tedy... dokud budu mít kartičky, tak jsem schopen vám poslat náhradu nějaké vadné, či doplnit, pokud se ztratí atp. Ale v tuto chvíli neplánuji žádný další dotisk, je možné, že to bude jediná verze. Ceny jsou nastaveny tak, aby pokryly náklady, bohužel když se netiskne 10000 sad, ale jen pár desítek, je to raketa... nemluvě o těch desítkách špatných pokusů. Prostě co je, to je (několik desítek vytištěných sad v dostatečné kvalitě pro hru a spokojenost pro sebe, všechny kamarády a přátele, nikoli pro business :)

Moc jsem to chtěl dotáhnout do konce. Díky všem, co mi drželi palce! GolfJamky jsou na světě! Hotovo. Osobní závazek, slib a sen splněn.

>> Pro nákup viz e-shop 19.jamky, případně mi pošlete soukromou zprávu <<

Jamkaři, kteří hru mají a hrají (v libovolné edici), resp. o kterých vím a sami se tu ve vlákně sami práskli... Průběžně doplňováno

@Dana, @DzejBee, @Jirka 4, @kristyna

------
PS: A takhle nějak to vzniklo - aneb moderně příběh ze vzniku k datu 24.3.2020:

golfjamky.jpg

GolfJamky - moje vratka nádhernému světu golfu (24.3.2020)

Přes 200 dní to nosím v hlavě. Co já. Moje rodina dennodenně se mnou po celou tu dobu řeší můj sen, kdy @kristyna a děti (František i malý Honzík) se mnou musí hrát každý den po večeři alespoň jednu partii - vždy trochu pozměněná pravidla, jiný počet karet, ale dali to! A pár přátel mělo se mnou tu svatou trpělivost, že když jsem jim ukazoval různé verze prototypu, tak mi říkali milosrdnou lež, že je to dobrý (a tiše doufali, že už jim dám s tím pokoj). Ale já se nedal... vytvořil jsem novou verzi a museli to odsedět se mnou znovu. Kluci a holky - díky! Dostat na světlo světa karetní hru inspirovanou golfem v takovém stavu, abych se za ní nemusel alespoň sám před sebou stydět. Někteří z vás ji hráli chvilku na víkendu Jamky v Hořehledech...

----
Michal Tazatel (dále jen MT): Proč zrovna karetní hra?
Michal Odpovídač (dále jen MO):
Protože je to jednoduchý udělat - říkal jsem si. Nepotřebujete k tomu figurky, kostky, karty strčíte do kapsy nebo do bagu a hotovo. Nic složitého. Taky je to docela malý, všude se to vejde. No a konečně, dá se to dobře různě modifikovat a rychle upravit. A doma vytisknout. Takže když tohle uvědomění bylo na světě, už to vlastně byla brnkačka. Prdlajs. Teď teprve začaly ty nervy, jak pořádně karty udělat. Nakonec to vyhrál WORD. Grafický nástroj hodný PPGD - Pravých Punkerů Grafiky a Designu! Bylo to po ruce, udělat v tom tabulku je za chvilku, a velmi rychle se různé karty dají měnit, tak jak se hra vyvíjí. Takže na tuhle fázi optimální - shodou okolností, to i tak nakonec zůstalo. Jen ty domácí tiskárny jsou prostě brak. Hlavně když si kvůli tomu koupíte novou za třetinu platu a zjistíte, že je to stejný šunt, jako ta předchozí třikrát levnější. A když dva měsíce kupujete různé formáty a gramáže papíru, laminovačky atd a zkoušíte pak různé profitiskárny, o problémech s formáty dat ani nemluvim... čert to vem.

MT: Jak moc je to golfová hra?
MO:
Trochu. Je to hodně inspirované golfem, principy a některá pravidla jsou do hry volně přenesená, stejně jako některé používané výrazy. Ale v jednoduchosti a punku je síla, takže je to hodně přibližné. Tak, aby hru mohla hrát celá rodina, pokud možno i nepostižena golfem - ano, i tací mezi námi místními golfovými pacienty jsou. Cílem hry je vyhrát co nejvíce jamek. Každá jamka má svoji vzdálenost. Pomocí vašich karet ran se musíte na tuto vzdálenost dostat - tím jste na grýnu. A na grýnu je potřeba dohrát jamku na 2 paty, případně exkluzivním jednopatem. Pokud se vám podaří dostat míček do jamky dříve, než soupeři, jamka je vaše a přecházíte na další. Kdo vyhraje víc jamek z hřiště - vyhrál. Cestu za jamku komplikují karty zákeřných překážek a samozřejmě je potřeba i štěstí - musíte mít ty vhodné karty v ruce.

MT: Pro koho hra je?
MO:
Chtělo by se mi říct - pro všechny. Ale ne, vážně. Znalost golfového prostředí je jak výhodou tak i nevýhodou. Výhodou v tom, že vám některé výrazy budou důvěrně známé, nevýhodou v tom, že to vlastně je jen inspirované golfem a může chvilku trvat, než si uvědomíte, že vám tady váš dokonalý švih nijak nepomůže. Hrát může golfista i negolfista, na věku nezáleží. Běžně jsme ji hráli doma s našim pětiletým synem. Pavda, pro mladší jak pět to moc nebude. Pravidla nejsou nijak obtížná - když si zkusíte první hru zahrát s otevřenými kartami a návodem, nebo s někým, kdo jí už zná, tak za 20 minut znáte vlastně všechno, co potřebujete.

MT: Co grafika hřišť a proč jsou tam jen devítky?
MO:
Áááááá, di do... víš jak dlouho jsem pedantsky ladil každý detail kartiček, přemýšlel, jak udělat, aby to na nich bylo vidět, všechno co mělo? A pral se s možnostmi Wordu? Víš, jak debilně se sháněly nějaký rozumný podklady, které i ve zmenšené podobě byly použitelné? Víš jak dlouho jsem zkoušel reálné fotky, plánky hřišť nějak napasovat a furt to nebylo ono. Až přes vánoce na chatě jsem vzal synovi pastelky na omalovánky. A nakonec to nějak nakreslil sám - představa, že bych kamarády grafiky prudil s tím, že se mi tam tohle nezdá... no asi bych je už jako kamarády neměl. A jak jen devítky? Copak devítka není taky hřiště? Je. A pro ty, kterým devítka nestačí, tak pro ty jsou tam devítky 4. Tzn. 18tku si seskládá každý sám, jak uzná za vhodné. Ale devět jamek ukázalo, že je to tak akorát časové optimum na jednu hru.

MT: A to je jako všechno? Nic interaktivního? A jak jsou rychlý grýny?
MO: AAAAARGGGGHHHH!!! FFFFIIIIGGGGHHHHHTTTT! JSOU TO KARTY, VOE!

---

GolfJamky jsou můj splněný a alespoň do částečného konce dotažený sen. Je to herní systém, pro který už teď je připraveno více her. Vyjma zveřejněných "hlavních" GolfJamek i herně kratší RapidGolf, inspirovaný Prším a konečně i hra pro jednoho zvaná Singl. A doma s kartami hrajeme třeba i Kvarteto. Pravidla ke všem dalším hrám a snad i videa, jak je hrát, zveřejním postupně. Dlouho jsem se trápil (doma mohou vyprávět), jak s tím ven, aby z toho něco bylo - prodávat? Mám na to? Chci se trápit licencemi, prodejem, výrobou atd? Co když je to brak? Je potřeba přemýšlet nad tím, jestli se mi někdy vrátí a kolik na tom vydělám? Vždyť už je to vlastně hotový a může to fungovat i bez toho. Tímto se omlouvám všem těm z vás, kteří mi radily, jak to udělat jinak, profesionálněji a proniknout do světa, s kým a jak spolupracovat a tak. Vážím si vašich rad. Ale nakonec to dám každému zadarmo ke stažení. Ať si to ten, kdo chce, stáhne, hru vytiskne a zahraje - a třeba i upraví. A když bude pak zájem, tak udělám zájemcům verzi i s krabičkou, kde budou karty v profi podobě. Ale teď ne. Hra, aby měla šanci žít a vyvíjet se, musí ven. A pokud ji někdo vylepší? Paráda! A pokud někdo na ní vydělá? Budiž mu to přáno. Snad mě pozve alespoň na pivo a zmíní někde na obálce. A když ne, tak si holt budu pak trhat zbytky vlasů a budu se asi chvilku tiše litovat. Ale prostě... dost, dost už- TADY TO PROSTĚ JE. Díky za uvědomění, trochu mi to trvalo viď, moje @kristyna! Máš se mnou zlatou trpělivost.

Tohle povídání zakončím větou, kterou jsem původně chtěl začínat: "Pokud nějakému NEgolfistovi přiblíží tato hra alespoň kousek z úžasného světa golfu, budu nadšený. Golf je krásný. A když vás chytne, už vás nikdy do konce života nepustí."

Takže podívej se na GOLFJAMKY.CZ, stáhni si karty a pravidla,
vytiskni, zahraj a dej vědět. Hezkou hru!
Zdraví a mnoho sil všem přeje
Michal Šatal

---
Pár fotek z vývoje (různé fáze)

CD0F6C8D-DEE3-443B-9993-9E5BC800D4D9.jpeg 6F570157-E995-4273-B028-778DB79126C5.jpeg golfjamky.jpg
IMG_4346.jpg IMG_4444.jpg IMG_4459.jpg IMG_4514.jpg

Upraveno:

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Muzu karty nekde koupit?

Bohužel, prozatím ne. V plánu to sice bylo, ale aby to dávalo smysl a byla nějaká rozumná cena, tak bych toho musel vyrobit kvanta a co pak s tím. Cílovka je malá. Takže kdo má chuť, může si stáhnout sám a vytisknout.

Ale pravděpodobně snad už udělám letos kompromis, kdy to bude připraveno k vystřižení. Dám vědět.

Upraveno:

jumbodedek

Mazák fóra
Jméno
Petr
Přijmení
Šulc
Rok ZK
2012
Klub
Maria Theresia golf club
HI (HCP)
13-15
P/L
  1. Pravák
Značka
cleveland
19.jamka:
Představení
WITB
Bohužel, prozatím ne. V plánu to sice bylo, ale aby to dávalo smysl a byla nějaká rozumná cena, tak bych toho musel vyrobit kvanta a co pak s tím. Cílovka je malá. Takže kdo má chuť, může si stáhnout sám a vytisknout.

Ale pravděpodobně snad už udělám letos kompromis, kdy to bude připraveno k vystřižení. Dám vědět.
Michale prosím nechceš vymyslet nějakou hru pro vlky samotáře ??? Něco pro mne,abych se během dlouhých zimních večerů nenudil ;)

Upraveno moderátorem:

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze

miky.tommy

Aktivní člen
P/L
  1. Pravák
Značka
Mizuno
Michale prosím nechceš vymyslet nějakou hru pro vlky samotáře ??? Něco pro mne,abych se během dlouhých zimních večerů nenudil ;)
Myslíš verzi pro schizofreniky?? Taky se hlásím, předběžná rezervace pro 2 osoby, po ránu býváme jen dva !!! :p

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Tak poslílám ...
Oproti obrázku jsem zmenšil tloušťku všech stěn ze 3 na 2 mm - to už jsem vyzkoušel a je to OK. Upravil jsem taky rozměry vnitřní části krabičky a přepážku tak, aby se tam kartičky akorát vešly a navíc se daly překrýt návodem přes celou šířku. Výška vnitřní části krabičky (19 mm) je zvolena s ohledem na použitý typ papíru a povrchovou úpravu.
Prosím, omluvte ten výkres. Nejsem profesionál, ale snažil jsem :)

To je skvělé, díky. Vyzkouším, jakmile se dostanu v práci k tiskárně. Soubor jsem dal ke stažení i na web https://golfjamky.cz/. Máš to u mě, díky!

---

To @Jirka 4:

1. kluky bavilo mi dávat "trestné karty" a nechápali, proč, když zahraji jeden pat, tak už nemůžou - toto omezení bych dal pryč. Zbytečné
4. přijde mi zbytečně komplikované dávat kombinace karet, abych to mohl zahrát - longest drive, chip in, ... - nechal bych je jako samostatné karty - prostě pspeciální bonus, pro rychlejší hru.

Díky za oba podněty. Vyzkoušeno obojí při několika hrách, v oficiálních Pravidlech to měnit nebudu, ale přidám někam poznámku, jako variantu hry. Obojí body výrazně modifikují herní mechanismy a i když dochází k k určitému zjednodušení, tak nakonec "degradují" myšlenku hry, kterou jsem chtěl do hry zapojit. Zároveň se projevilo, co jsem se obával - nevychází počty karet při hraní 4 lidí a při některých extrémnějších herních scénářích (trestné karty na grýnu).

1) trestné karty - cílem základního balíčku je alespoň částečně integrovat mechanismy z golfu: tzn. když už jsi na greenu, je statisticky reálně velmi malá šance, že po prvním patu se "vypatuješ" mimo green do nějaké překážky, stane se to, ale ne běžně. Logika překážek je ve hře jiná. Hráč odehraje ránu, která někam letí a v podstatě až když dojde k míčku, zjistí, jak rána dopadla, což na grýnu není možné. Zahrál jsi putt - vidíš: dávat překážku později nedává v myšlence hry smysl. Takže u greenu je to tak, že Hraju na green - dostal jsem míček na green, dokud neodehraju míček, tzn. nedám první putt, může na mě být zahrána překážka. Potom už ne. Tady se zároveň projevil nedostatek karet puttů v balíčku - jamku v některých kombinacích obtížnějších jamek nebylo možné dohrát, případně se čekalo na poslední nepoužitý putt nesmyslně dlouho - že to hráče nebavilo.

4) speciální karty - tady bylo ovlivnění menší. V podstatě nejméně problémová byla z těch pěti (LD, NTP, CHIP IN, HIO) Longest Drive. U ostatních to nebylo ono. Chip in by ještě šel, problémem se ukázaly HIO a Nearest to Pin. Úplně to zlikvidovalo PAR 3. V podstatě se z nich stalo pravidlo, kdy se zrušil herní prvek rozhodování - jestli má daná karta smysl nechávat a přijde mi k ní potřebná kombinace, nebo ne. Myšlenka speciálních karet je: nemohu naplánovat, že zahraju HIO, Chip In... nestoupnu si a neřeknu - teď to bude ESO. Tzn. zahraju ránu na eso a buď to vyjde, nebo ne. To samé je u LD, Chip in, NTP. Je to prostě "štěstí" navíc, že rána tak dopadla. Tzn. rána + štěstí navíc (speciální karta).

V pravidlech tedy obojí ponechám, jak bylo. Upravím ale formulace na kartičkách i v Pravidlech. A samozřejmě je možní hrát hru i podle vlastních pravidel - a libovolné pravidlo vynechat, pokud se nezdá. :)

---

To @Dana + ostatní:

Upravil jsem hrací kartičky, tady jsou ty hlavní, herní - můžete mi kouknout, jestli vás tam slovně či zvoleným výrazivem cokoli ještě dráždí? To hlavní je, že v nadpisech je vše sjednoceno nakonec do angličtiny, máte pravdu, je to lepší. V popisech místy je použit české slovo, ale tam by to tolik vadit nemělo.

1.JPG 2.JPG

---

A konečně: @Dana, @DzejBee, @Jirka 4 - máte u mě pak kartičky + krabičku nové finálnější verze na lepším papíru až to dotáhnu do produkčnější podoby. Se speciálním poděkováním za pomoc. I vám nařežu (ehm, tedy kartičky). :) Díky moc za pomoc a trpělivé konzultace a podněty a že se vám GolfJamky líbí!

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
IMG_2205.jpeg

Včera dorazily - KARTIČKY, tedy archy kartiček několika desítek sad! 😍

Díky vstřícnosti Dragon Press Klatovy - to jsme takhle byli s Pepou Majerů jednou takhle na golfu, vyjma jiného nejenom hlavy Dragon Press Klatovy ale i hlavy Pošumavské golfové ligy a slovo dalo slovo... pivo dalo pivo... znáte to.

Tak už už se to blíží, už je to skoro tu... :)

PS: Musíme to doma s @kristyna seskládat (akorát teď genetický potenciál jede na tábor, tak chybí ruce - samozřejmě hlavně proto, že to procvičuje jemnou motoriku a tak a nechci dítka je o tento rozvoj ochudit...:-D ), a pak už nezbývá nic jiného, než to zájemcům nabídnout k dispozici. Bude jenom (nejdřív) verze k samostatnému vystřižení kartiček (12x A4) + návod, krabička - prostě verze HandMade, ale předvytištěna (v malém nákladu splněného snu to finančně nebylo možné jinak). Tak se těším! Snad už v září to konečně dokopu do finále! 😍

Upraveno:

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
header.png

GolfJamky.cz Classic - karetní golfová hra - vytištěné verze k dispozici k prodeji!
www.golfjamky.cz

Blíží se konec října 2022 a konečně po mnoha odkladech jsem dokončil do podoby, se kterou jsem spokojen, hru GolfJamky a připravil vyjma verze zdarma ke stažení i několik verzi dopředu vytištěných, případně v krabičce. Byla to dlouhá, několikaletá cesta okořeněna roky covidu, různými odklady a tak a tím, jak to je jen pro radost, tak vždy bylo něco důležitějšího na starosti... ALE hotovo. Hurá! Několik desítek předtištěných kusů golfjamek je k dispozici. A co že to vlastně GolfJamky jsou?
  • Originální KARETNÍ HRA volně inspirovaná golfem.
  • 2 až 5 hráčů, pro velké i pro předškoláky.
  • Pro VŠECHNY nadšené golfisty i NEgolfisty...
  • Umožňuje hrát i další oblíbené hry, celkem k dispozici Pravidla pro:
  • Ke stažení ZDARMA pro domácí použití.
---

24248-9b35bf37f319d966193b953091951f90.jpg 24250-4e375208230b3c8c88e35fbdd44dbd12.jpg.png

Ceny, celkový popis a vlastně i všechno ostatní viz upravený a doplněný úvodní příspěvek.

PS: Moc jsem to chtěl dotáhnout do konce. Díky všem, co mi drželi palce! GolfJamky jsou na světě! Hotovo. Osobní závazek, slib a sen splněn. :)

Upraveno:

Jirka 4

Aktivní člen
Rok ZK
2019
HI (HCP)
28
P/L
  1. Pravák
Hm, tak děti to chtěli hrát znovu a z devíti jamek jsem vyhrál 2 :(

Připomínky ke kartám a k pravidlům

1. kluky bavilo mi dávat "trestné karty" a nechápali, proč, když zahraji jeden pat, tak už nemůžou - toto omezení bych dal pryč. Zbytečné
2. na trestných kartičkách není napsáno, jak se chovají na greenu - musím vzít do ruky manuál
3 byl jsem na grýnu - dostal jsem trestnou kartu, že musím zahrát čip - nevíme, zda jsem mohl zahrát chip in ??
4. přijde mi zbytečně komplikované dávat kombinace karet, abych to mohl zahrát - longest drive, chip in, ... - nechal bych je jako samostatné karty - prostě pspeciální bonus, pro rychlejší hru.

Jirka 4

Aktivní člen
Rok ZK
2019
HI (HCP)
28
P/L
  1. Pravák
header.png

GolfJamky.cz Classic - karetní golfová hra - vytištěné verze k dispozici k prodeji!
www.golfjamky.cz

Blíží se konec října 2022 a konečně po mnoha odkladech jsem dokončil do podoby, se kterou jsem spokojen, hru GolfJamky a připravil vyjma verze zdarma ke stažení i několik verzi dopředu vytištěných, případně v krabičce. Byla to dlouhá, několikaletá cesta okořeněna roky covidu, různými odklady a tak a tím, jak to je jen pro radost, tak vždy bylo něco důležitějšího na starosti... ALE hotovo. Hurá! Několik desítek předtištěných kusů golfjamek je k dispozici. A co že to vlastně GolfJamky jsou?
  • Originální KARETNÍ HRA volně inspirovaná golfem.
  • 2 až 5 hráčů, pro velké i pro předškoláky.
  • Pro VŠECHNY nadšené golfisty i NEgolfisty...
  • Umožňuje hrát i další oblíbené hry, celkem k dispozici Pravidla pro:
  • Ke stažení ZDARMA pro domácí použití.
---

Zobrazit přílohu 33235Zobrazit přílohu 33237

Ceny, celkový popis a vlastně i všechno ostatní viz upravený a doplněný úvodní příspěvek.

PS: Moc jsem to chtěl dotáhnout do konce. Díky všem, co mi drželi palce! GolfJamky jsou na světě! Hotovo. Osobní závazek, slib a sen splněn. :)

Dobře @requo .

Gratuluju. Mám jednu z předchozích verzí a snad jenom jednou jsem vyhrál. Ale využíváme s dětmi.

DzejBee

Aktivní člen
Jméno
Jiří
Přijmení
Bolehovský
Rok ZK
2012
Klub
ČGK
HI (HCP)
7
P/L
  1. Pravák
Značka
Callaway
19.jamka:
Představení
WITB
Po ca 3 hodinách práce, kdy jsem se kartičky vytisknul z PDF na papír 80g a zatavil do 80 mic folie, jsem připraven ke hře - moc děkuji @requo 👏

Aby se mi kartičky nepoztrácely, vyrobil jsem na ně krabičku (ca 8h tisku). Pokud někdo bude chtít, pošlu rozměry a kódy pro 3D-tisk.
Golfjamky.png

Dana

Guru fóra
Jméno
Dana
Rok ZK
2015
Klub
Česká Lípa
HI (HCP)
32,7
P/L
  1. Pravák
Značka
Tour Edge, Cobra
19.jamka:
Představení
WITB
Je to jako když čekáš na tramvaj. Nejede a nejede, tak se rozhodneš, že teda půjdeš pěšky. Tramvaj se objevila zásadně vždycky když jsi tak daleko, že už to zpátky nestihneš. @requo právě domazlil karty, aby se nám tolik nestýskalo po golfu. 😁

DzejBee

Aktivní člen
Jméno
Jiří
Přijmení
Bolehovský
Rok ZK
2012
Klub
ČGK
HI (HCP)
7
P/L
  1. Pravák
Značka
Callaway
19.jamka:
Představení
WITB
To je skvělé, díky. Vyzkouším, jakmile se dostanu v práci k tiskárně. Soubor jsem dal ke stažení i na web https://golfjamky.cz/. Máš to u mě, díky!

---

To @Jirka 4:

Díky za oba podněty. Vyzkoušeno obojí při několika hrách, v oficiálních Pravidlech to měnit nebudu, ale přidám někam poznámku, jako variantu hry. Obojí body výrazně modifikují herní mechanismy a i když dochází k k určitému zjednodušení, tak nakonec "degradují" myšlenku hry, kterou jsem chtěl do hry zapojit. Zároveň se projevilo, co jsem se obával - nevychází počty karet při hraní 4 lidí a při některých extrémnějších herních scénářích (trestné karty na grýnu).

1) trestné karty - cílem základního balíčku je alespoň částečně integrovat mechanismy z golfu: tzn. když už jsi na greenu, je statisticky reálně velmi malá šance, že po prvním patu se "vypatuješ" mimo green do nějaké překážky, stane se to, ale ne běžně. Logika překážek je ve hře jiná. Hráč odehraje ránu, která někam letí a v podstatě až když dojde k míčku, zjistí, jak rána dopadla, což na grýnu není možné. Zahrál jsi putt - vidíš: dávat překážku později nedává v myšlence hry smysl. Takže u greenu je to tak, že Hraju na green - dostal jsem míček na green, dokud neodehraju míček, tzn. nedám první putt, může na mě být zahrána překážka. Potom už ne. Tady se zároveň projevil nedostatek karet puttů v balíčku - jamku v některých kombinacích obtížnějších jamek nebylo možné dohrát, případně se čekalo na poslední nepoužitý putt nesmyslně dlouho - že to hráče nebavilo.

4) speciální karty - tady bylo ovlivnění menší. V podstatě nejméně problémová byla z těch pěti (LD, NTP, CHIP IN, HIO) Longest Drive. U ostatních to nebylo ono. Chip in by ještě šel, problémem se ukázaly HIO a Nearest to Pin. Úplně to zlikvidovalo PAR 3. V podstatě se z nich stalo pravidlo, kdy se zrušil herní prvek rozhodování - jestli má daná karta smysl nechávat a přijde mi k ní potřebná kombinace, nebo ne. Myšlenka speciálních karet je: nemohu naplánovat, že zahraju HIO, Chip In... nestoupnu si a neřeknu - teď to bude ESO. Tzn. zahraju ránu na eso a buď to vyjde, nebo ne. To samé je u LD, Chip in, NTP. Je to prostě "štěstí" navíc, že rána tak dopadla. Tzn. rána + štěstí navíc (speciální karta).

V pravidlech tedy obojí ponechám, jak bylo. Upravím ale formulace na kartičkách i v Pravidlech. A samozřejmě je možní hrát hru i podle vlastních pravidel - a libovolné pravidlo vynechat, pokud se nezdá. :)

---

To @Dana + ostatní:

Upravil jsem hrací kartičky, tady jsou ty hlavní, herní - můžete mi kouknout, jestli vás tam slovně či zvoleným výrazivem cokoli ještě dráždí? To hlavní je, že v nadpisech je vše sjednoceno nakonec do angličtiny, máte pravdu, je to lepší. V popisech místy je použit české slovo, ale tam by to tolik vadit nemělo.

Zobrazit přílohu 10913Zobrazit přílohu 10914

---

A konečně: @Dana, @DzejBee, @Jirka 4 - máte u mě pak kartičky + krabičku nové finálnější verze na lepším papíru až to dotáhnu do produkčnější podoby. Se speciálním poděkováním za pomoc. I vám nařežu (ehm, tedy kartičky). :) Díky moc za pomoc a trpělivé konzultace a podněty a že se vám GolfJamky líbí!
Po hře s golfovými kamarády, máme návrh k bodu 1/ - trestné rány na greenu - je to opravdu nesmysl dávat trestnou kartu mezi paty. Co ale přidat kartičku trojpat? Byl by to trest smysluplný, spousta z nás to zná a bylo by nutné po prvním patu zahrát ještě další dva nebo jednopat.

Přidávám ještě krabičku verze 2 - tu první i s hrou jsem pro velký úspěch nechal u kamarádů :)

IMG_1034.JPG

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Po hře s golfovými kamarády, máme návrh k bodu 1/ - trestné rány na greenu - je to opravdu nesmysl dávat trestnou kartu mezi paty. Co ale přidat kartičku trojpat? Byl by to trest smysluplný, spousta z nás to zná a bylo by nutné po prvním patu zahrát ještě další dva nebo jednopat.

Přidávám ještě krabičku verze 2 - tu první i s hrou jsem pro velký úspěch nechal u kamarádů :)

Zobrazit přílohu 11007

Tak to jsem moc rád, že se líbilo. :) Nová krabička je super, především to víčko!

Nechci nic vylepšovat, jen dávám k použití drobné rozšíření (viz můj předchozí příspěvek). Touto stranou jsem nahradil jednu devítku hřiště, aby celkový počet karet zůstal zachován. Podle mě je 27 jamek dostatečné množství.
Námět pro @requo - pro výsledný ořez kartiček z formátu A4 by bylo dobré, aby vzor obsahoval koncové "čárky" pro lepší zaměření řezačky.

Tohle je Jirko super nápad, podle mého. 3-PUTT je dobrý nápad pro šikovné herní rozšíření.

Základní balíček měnit ale nebudu, resp. ta 4 hřiště mají určité opodstatnění - protože se s nimi budou moci hrát jiné hry samostatně. Jedna z her je například kvarteto - jsou tak ty karty i chystány (proto mimo jiné mají i PAR3 a PAR5 na stejných místech, aby to opticky lépe sedělo - vyzkoušeno v praxi s dětmi). Příklady dalších hra, kterou zatím nejsou dopilovány jsou obdoby Mariáše a Kenta. Myšlenka základního herního balíčku je vlastně takové, že máš na výběr co a jak hrát a jak to modifikovat: tzn.

4 hřiště - 4*9 = 36 jamek vždy od 1-9 (x her, které se hrát podobně jako s kartami na Mariáš)
Hrací karty 72 + 5 speciálek - na hry golfjamky se zvoleným hřištěm

Ta hřiště jsou odstupňovaná dle vzdálenosti - kategorie A (DI do 60), B (61-65), C (66 - 70), D (71+). A bude možné si vytvořit i vlastní hřiště, případně zakomponovat jakékoli jiné existující hřiště, které "zapadne" do dané kategorie. Vzdálenosti se počítají ze standardních vzdáleností ze žlutých odpališť /40. Plus minus to vychází. Např. Hoře by měli něco kolem DI 62-64 (záleží, jak zaokrouhlíme jednotlivé Jamky). 18tky se pak dělí na dvě devítky atd.

Tím chci říct, že může docházet k různým modifikacím - i si každý bude moci vytvořit a třeba i časem stáhnout úplně jiná hřiště. A seskládat své "GolfJamky" jak uzná za vhodné a pro jaké hry se mu to bude hodit.

---

Tvůj nápad 3-PUTT je v tomto vhodný právě jako rozšiřující herní balíček, kdy je vhodné ho dát jako možnost navíc. Prostě modifikace. Zkoušel jsem to hrát a je to dobré, líbí se mi to. Tzn. hoďme to jako samostatný soubor k tomu navíc, kdo chce, stáhne si a hru upraví - jinak si jí seskládá. Navrhuji ti akorát několik změn - menší počet rozšiřující překážky na balíček. Podle mého je optimum 4 na tento počet karet. Více puttů je taky nutnost, vychází mi to na 4. Dále by na dané A4 měl být sepsána změnová pravidla a co s tím. Připravím tu šablonu ve wordu (k tomu jsem se zatím nedostal, ani k šabloně pro vytváření vlastního hřiště), aby se to dalo vhodně napasovat a bylo to stejné a probereme ještě spolu. Je to ale super nápad! Moc se mi to líbí!

Upraveno:

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Aktualizace: Na GolfJamky.cz pravidla "nové" hry Singl 1.0

Na http://www.golfjamky.cz nově ke stažení
  • Pravidla "Singl" (1 hráč, 15-25 min) v 1.0
    • Upravené GolfJamky pro jednoho hráče volně inspirované karetní hrou Pasiáns
singl.jpg 1.JPG 2.JPG

vyjma toho ještě :

Výstřižek.JPG

Upraveno:

Dana

Guru fóra
Jméno
Dana
Rok ZK
2015
Klub
Česká Lípa
HI (HCP)
32,7
P/L
  1. Pravák
Značka
Tour Edge, Cobra
19.jamka:
Představení
WITB
zatím jen na obrázku, uvidím to o víkendu
91330432_198862071534451_2277206568170684416_n.jpg

jo a komentář výrobce: Teda to řezání je děs, nejsou tam nikde směrovací značky.

DzejBee

Aktivní člen
Jméno
Jiří
Přijmení
Bolehovský
Rok ZK
2012
Klub
ČGK
HI (HCP)
7
P/L
  1. Pravák
Značka
Callaway
19.jamka:
Představení
WITB
Nechci nic vylepšovat, jen dávám k použití drobné rozšíření (viz můj předchozí příspěvek). Touto stranou jsem nahradil jednu devítku hřiště, aby celkový počet karet zůstal zachován. Podle mě je 27 jamek dostatečné množství.
Námět pro @requo - pro výsledný ořez kartiček z formátu A4 by bylo dobré, aby vzor obsahoval koncové "čárky" pro lepší zaměření řezačky.

Přílohy

• 3PUT.pdf
    1,9 MB · Zobrazení: 238

requo

Guru fóra
Tým 19.jamky
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Rok ZK
2015
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 18
P/L
  1. Pravák
Značka
Ping
Rozhodčí ČGF
III.třída
19.jamka:
Představení
WITB
Mé recenze
Tak. Vykoledoval sis. Rejpal nastupuje.
1. gramatika - tvé oblíbené, které jsem se postupně v komentářích donutila nevidět: "zahrál si do autu" , a pod.. Správně je: "zahrál jsi" ... Zahrát si můžeš na něco nebo na někoho.
2. sjednocení názvosloví - grýn, odpaliště, fervej, čip, pat - out, heavy rough (mimochodem máš tam "rought" ), drive. Úplně samo o sobě pak stojí slovo bunker - ani anglicky, ani počeštěně.
3. praktický dotaz, vysvětlení pro tupce: speciální karty - píšeš, že je jich 5, ale nepíšeš, které to jsou - HIO, NTP, LB, ČIP IN, LD?
Ale přes všechno - jsi nejlepší. :up: A hra se u nás doma řadí rovnou vedle Dej sem 🧠. 😂 (https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/dej-sem-mozek-430/) Díky Náčelníku.

Díky moc!

1) nj, opraveno. Vím, je to se mnou v tomto hrozný. Když ona ta klávesnice hrozně zdržuje. :) "Zahrál si -> zahrál jsi" opraveno
2) "heavy rought -> heavy rought" opraveno, jak v kartičkách, tak v pravidlech. Co se týče toho názvosloví - jestli česky, nebo anglicky: nevím moc co s tím, zkoušel jsem obě varianty - vše česky, vše anglicky a vypadalo to pocitově blbě. Jak třeba dostatečně úderně počeštit "Nearest to Pin" a "Longest drive"? Ale zase grýn, odpaliště, fervej se podle mého běžně používá a v angličtině to vypadá pro negolfisty možná zbytečně moc "golfově". Je pravda, že na to reaguje hodně golfistů (každý preferuje jiné názvy) - negolfistům je to fuk. Ale asi případně vše anglicky je větší jistota. Zauvažuju.
3) "praktický dotaz, vysvětlení pro tupce: speciální karty - píšeš, že je jich 5, ale nepíšeš, které to jsou - HIO, NTP, LB, ČIP IN, LD?" - Nene, LB mezi ně nepatří. Viz seznam karet. Doplním to taxativně do Pravidel. Tedy jen "HIO, NTP, LD, + 2 x ČIP IN" = 5 karet.

Výstřižek.JPG

Upraveno:

Jirka 4

Aktivní člen
Rok ZK
2019
HI (HCP)
28
P/L
  1. Pravák
Ahoj,

nějak nemůžu najít tvrdší papír. Chtěl jsem si to zahrát o víkendu.

Zkoušel to někdo vytisknout na obyčejný kancelářský papír?

Mirek_62

Guru fóra
19.jamka:
Představení
WITB
Můj švih
Mé recenze
Jak třeba dostatečně úderně počeštit "Nearest to Pin" a "Longest drive"?
Tak překlad „Nejblíže jamce” a „Nejdelší odpal” mi přijde dostatečně „úderné”. Ostatně se to stále častěji objevuje i v popisu turnajů na ČGF.

Jinak k „Nearest to Pin” - naši Vietnamci uspořádali klubový turnaj a kromě „longistu” měla být i soutěž „Netopýr” na 3PAR jamce č.9. Všichni jsme přemýšleli, co to kluci vymysleli.
A řešení?
Oni námi vyslovovanému „nýrystůpin” rozuměli jako NETOPÝR ;)
Od té doby u nás hrajeme „netopýry”. 😂

WWW.GOLFPROVSECHNY.CZ
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří v roce 2023 těmto Jamkařům a
Back