Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Anketa Turnajová nervozita

Pociťujete nervozitu při turnaji?

  • Ano, celý turnaj

    Hlasy: 4 17,4%
  • Ano, před startem a na prvním teečku

    Hlasy: 12 52,2%
  • Podle toho, o jak významný se jedná turnaj

    Hlasy: 5 21,7%
  • Ne, tohle se mě netýká a jsem ledově klidný

    Hlasy: 3 13,0%
  • jiné

    Hlasy: 3 13,0%

  • Hlasovalo
    23

davidfara

Mazák fóra
Klub
GC Svatý jan
HI (HCP)
PRO
Týká se vás turnajová nervozita? Co děláte, když to na vás přijde? Máte nějaký zaručený recept na zklidnění mysli?

Já osobně jsem začal trpět nervozitou ze špatného výsledku v období posledních 2 let. Jakmile přijdu na teečko jedničky, něco se ve mě zlomí a nejsem schopný zahrát normální ránu. Tohle trvá do chvíle kdy už to kazím na tolik, že už o nic nejde a hlava se srovná. Strašně mě to mrzí a už si s tím nevím rady, protože při nesoutěžní hře hraji krásný golf a na turnaji předvádím totální neschopnost, až se za své výsledky občas stydím. Jedná se přesně o začátek každé turnajové hry, kdy totálně zmrvím 1-2 jamky (9, 10 ran) Zbytek klidně dojdu v paru, ale s tímhle skóre ze začátku prostě stejně přinesu ranec.

Hlava je obecně můj největší problém, jak jste na tom vy?
 
U mne je to obecně stále stejné ať jdu turnaj nebo ne, klasika první rána z týčka = vysoká tepovka, nervozita, ale neparalizuje mne, spíš taková ta zdravá :) Následně po první ráně ať už je super nebo jde někam do s...k se to srovnává. Na turnaji to někdy klesá pomalu až po první jamce nebo dvou max třech. Zpravidla se snažím hlavně tu tepovku rozdýchat a pak si uvědomit, že ránu kterou chci hrát umím. A nic víc, že poseru tuto ránu se nestane. Navíc mne čeká ještě dost jamek na to, abych mohl zahrát mnohem horší rány, takže buď v klidu chlape a pošli to tam ať se můžeš kochat tím, jak krásně to letí 😁
 
Nervozitu cítím lehkou, na výkon asi vliv nemá...vykuxxvím to na jedničce taky :) na turnaji mám spíš problém, že víc přemýšlím a pochybuji, zda jsem si vybral správnou hůl, správnou ránu apod. nejlépe takto přemýšlet, když založím za míč - to to pak zadím spolehlivě :) to co popisuješ mám spíš v tenise, když hraji jen tak, je to uvolněné, lítá to,jakmile začneme na body, jsem sevřený, brutálně na jistotu, lehkost je pryč :vomit: prostě sport je o hlavě...
 
Me se naopak ten “tlak” pri turnajich libi. Asi mi to z hokejovy sezony chybi, tak si to kompenzuju pri golfu a najednou me to bavi vic. Jit si zahrat sam je pro me relax, ale pak taky hraju hur protoze se moc nesoustredim, putty moc nezkoumam a vetsinou chci hriste projit svizne. Ale turnaj kde na prvnim teecku je vetsi mnozstvi lidi jsem nehral, tak nedokazu posoudit. Myslim si ale ze jedinej koho zajima jak a kam nam micek leti jsme my, ostatnim prihlizejicim je to sumak.
 
Me se naopak ten “tlak” pri turnajich libi. Asi mi to z hokejovy sezony chybi, tak si to kompenzuju pri golfu a najednou me to bavi vic. Jit si zahrat sam je pro me relax, ale pak taky hraju hur protoze se moc nesoustredim, putty moc nezkoumam a vetsinou chci hriste projit svizne. Ale turnaj kde na prvnim teecku je vetsi mnozstvi lidi jsem nehral, tak nedokazu posoudit. Myslim si ale ze jedinej koho zajima jak a kam nam micek leti jsme my, ostatnim prihlizejicim je to sumak.
Právě přihlížející lidi nejsou ten problém. Mám rád, když se někdo dívá. Jsem ve stresu z toho, že opět něco brutálně poseru a pokazí mi to celý turnaj :D
 
Lehkou nervozitu na prvním týčku cítím, ale takovou, která se mi líbí a možná kvůli ní chodím na turnaje. A dosud jsem nerozklíčoval, z čeho to lehké chvění pramení... :)
Co je ale u mě zajímavé, je skutečnost, že při turnaji ve velké většině zahraju mnohem lépe než při tréninkové hře (ať už s někým či sám).
 
Já to mám spíš opačně - čím lepší výsledek nesu a čím více se blíží konec, tím víc začnu být nervózní, že to poseru. A zpravidla se tak stává. Začnu hrát zbytečně defenzivně, právě proto, abych to nepokazil. Nedotáčím švih (=šlajzy) a jsem krátkej na příhrách i puttech. Naopak mám radost, že se mi podařilo zlomit prokletí zmršené jamky (triple a výš), která většinou oddělala celé kolo. Teď si z toho dokážu nic nedělat a ještě to třeba 1-2 birdie opravit.

Výjimkou z pravidla byla v minulém týdnu mistrovská jamkovka v Bolce, kde jsem měl hned od počátku pocit, že tam výkonnostně nepatřím a dost mě to vynervovalo. Sice se ukázalo, že jsem měl šanci v pohodě postoupit, ale přesto jsem se nemohl ubránit dojmu, že tihle pánové hrají jiný sport než já:).
 
Taky to vnímám obdobně, kdykoli, kdy řeším skóre a příliš se na něj soustředím, hraju potom mnohem více křečovitě. Pro mě na turnaji je nejdůležitější pohodový flight. Několikrát se mi osvědčilo při větší nervozitě první Jamku nebo dvě jít z týčka jen železem - prostě jen se dostat do hry na bogey. Bez útočení na pěkné skóre. Ale uznávám - pro mě i bogey je ještě díky HI výhra. :)

A výrazně jsem se uklidnil díky "novému" systému HI, který mi vyhovuje s ohledem na dlouhodobý průměr. Už si nemusím dokazovat nic pokořením jednoho skvělého výsledku, kdy se vše sešlo.
 
Neuvědomuji si, že bych vnímal nějaký rozdíl mezi tréninkovou samohrou, přátelskou hrou, přátelskou hrou se sázkami nebo turnajem. Ale asi to bude dost i věkem. Za mlada jsem se potřebou výsledku dost stresoval. Teď už to mám jinak, a nejen v golfu. Ne že bych nechtěl vyhrát a zubynehty se o to nesnažil, ale už to beru spíš tak, že když vyhraju, budu mít trochu větší radost než jen z toho, že jsem si zahrál ... ;)
 
Pravidelné hraju V každém klubovém turnajku kde jde pouze a jen o zábavu a nic jiného 5 až 10 ran navíc proti tomu když jsem sám.Ach ta hlava.🤕
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom