Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Golfování v Polsku - kam se vydat :) (Gdaňsk, Štětín, Wroclaw, Krakow, Katovice)

Ahoj jamkaři,
v srpnu 2020, v době kdy se dalo relativně svobodně cestovat jsme neodolali a absolvovali golfový trip po Polsku. Cesta vedla ve směru Brno - Gdaňsk - Štětín - Wroclaw - Brno, odjezd ve středu odpoledne, návrat v neděli večer, celkem za 4 dny 10 hřišť, 2700km v autě, spousta zážitků, poznání a golfu. Cesta z Brna na Gdaňsk je skoro celá po dálnici, jedinou šílenou trasou je trasa mezi Czenstochovou a Lodží, ale dálnice se zde dostavuje a brzy bude otevřená.

Polsko je golfem velmi lehce políbená země, na 40 miliónů obyvatel připadá cca 5 tisíc golfistů a zhruba 20 hřišť rozprostřených po celém Polsku. takovým vtipným mementem jsou jeiich buggyny, používají polského výrobce Melex, jezdí to asi na benzín, při každém sešlápnutí plynu to nastartuje a brblá :D.
Ale pojďme postupně, nasdílím Vám zde své postřehy, fotky, informace a věřím, že se někdo do Polska vydáte, stojí to určitě za to - za popud k sepsání děkuju @JanKostalCZE :-D...


Oblast kolem Gdaňsku

V prvé řadě vřele doporučuju se v Gdaňsku zastavit, je to krásné historické město, v srpnu to tam hodně žilo, doporučuji vyzkoušet národní specialitu Bigos a nejlepší v Gdaňsku vaří v podniku Mojito Café na hlavním náměstí Dlugi Targ. Kolem Gdaňsku je 5 hřišť, v různých vzdálenostech od 30 do 100km, musíte počítat s přejezdy, víceméně nikde to není tak, že by hřiště byla ve stylu Čerňák a za rohem Mstětice.

Feečka budu psát za víkendové ceny, obecně je golf v Polsku na podobné cenové úrovni jako u nás.


1/ Sand Valley Golf Resort

Fee 300 PLN (cca 1800 Kč)
Poloha: 77 km východně od Gdaňsku
Kde se ubytovat: nejlépe ve městě Elbínek cca 10 minut od hřiště, spali jsme v úžasné vile uprostřed obrovské zahrady Villa Piekny Widok, za 1200 Kč/noc se snídaní

Hřiště je dlouhodobě na Top World Golf Courses hodnoceno jako No.1 v Polsku, dle mého ranku bych ho dal tak na 5.místo. Hodně mi připomínalo Kunětickou Horu, hlavně díky všemožným bunkerům, waste areas apod. Specifikem hřište jsou greeny, šílené modelace, netrefíte pozici jamky a můžete jezdit do kopce, z kopce. Můj dotaz na recepci na rychlost greenů byl odměněn úsměvem, informací o rychlosti 8 stop a ať po hře řeknu, jak mi to šlo :). Šlo to docela v pohodě, ale musíte tady hodně přemýšlet. Kolem resortu jsou krásné domy ve stylu severské architektury, manažer je z Irska, majitel z Finska (docela blázen :)), hlavním doménou jsou hosté ze Severu a na ně cílí svými Stay&Play balíčky. Překvapila mě informace, že za rok 2019 měli příjem okolo 60 mio CZK, greenfee hráče prakticky nemají a manažer ani nevěděl kolik greenfee stojí. Mají to tak postavené skoro všechny hřiště na severu Polska, důvod je jasný - levné jídlo, levný alkohol, trajektem přes noc a paříme. Takových skupinek jsme potkali docela dost.

IMG_6314.JPG
IMG_6316.JPG
IMG_6317.JPG


2/ Mazury Golf & Country Club

Fee: 230 PLN (cca 1400 Kč)
Poloha: Cca 90 km (hodina cesty) na jih od Sand Valley
Kde se ubytovat: je to v zemi nikoho, doporučuji tam zajet na odpolední rundu po Sand Valley

Mazury prošly v poslední době renovací, investovali do údržby a je to znát. Poslední 2 jamky jsme šli s místnim členem, vykládal nám o historii a jak se zvedlo. Plochy skvěle připravené, hřiště hodně plastické, pár jamek naslepo, ale totální klid, nikde nikdo. Mají krásný clubhouse, je to taková oáza klidu s příjemným, ne moc náročným hřištěm. Rozhodně stojí za návštěvu.

IMG_6327.JPG
IMG_6324.JPG
IMG_6326.JPG



3/ Postolowo Golf Club

Fee: 280 PLN (1700 Kč)
Poloha: 30 km jihozápadně od Gdaňsku
Kde se ubytovat: cca 1km od hřiště v Penzionu Noc a den, noc za cca 1000 Kč se snídaní, žádná bomba, na přespání stačí

Hřiště je nejdelší v Polsku, co mě docela zklamalo je clubhouse a zázemí, vypadá to netknuté od roku 1991 co to otevřeli. Recepci prakticky přehlídnete, přístup takový vlažný, ale hřiště bylo ve famózní kondici. Docela kousalo, náročné jamky, žádná procházka na pohodu. Na to jakou o sobě mají prezentaci by to chtělo zamakat na zmíněném zázemí, ale jinak ok.

IMG_6342.JPG
IMG_6343.JPG
IMG_6345.JPG


4/ Tokary Golf Club

Fee: 140 PLN (850 Kč)
Poloha: 30 km západně od Gdaňsku

Takové vesnické hřišťátko v údolí, nekteré jamky byly super, jinak bylo hřiště docela suché, je vidět že si to na nic nehraje a ceny a vše okolo tomu odpovídá. Každopádně jako zpestření to stálo za naávštěvu

IMG_6350.JPG


5/ Sierra Golf Club

Fee: 330 PLN (2000 Kč)
Poloha: 58 km severně od Gdaňsku

Za mě jedno z nej hřišť v Polsku, rozhodně ho mám v TOP 3. Americký styl hřiště, výborná kvalita greenů a perfektní zázemí. Clubhouse z venku vypadá jak hrad, vevnitř je typický britský design a hřiště je prostě parádní. Je to jednoznačně nejdražší hřiště v Polsku, loni o sobě nedávali moc vědět a využili Covid situaci k obnově jamky 3, kde jim stála voda, takže byla rozkopaná, ale jinak bomba. Žijí hodně ze skandinávcu, hodně Poláku si tam nakoupilo nemovitosti a teď je prodávají, protože majitelé jdou hlavně zahraniční cestou. Mě tady bavilo úplně všechno, je to challenge a žádná jamka nebyla nuda.

Po tripu kolem Gdaňsku nás čekal cca 300km přejezd podél moře ke Štetínu, půlka cesty je po dálnici a když vidíte cedule "Pozor Los", případně ceduli kolik km je to do Švédska trajektem, říkáte si že jste fakt daleko od domova :-D.

IMG_6353.JPG
IMG_6355.JPG
IMG_6358.JPG
IMG_6359.JPG
IMG_6363.JPG
IMG_6364.JPG



Oblast kolem Štetína

6/ Amber Baltic Golf Club

Fee: 220 PLN (1350 Kč)
Poloha: 90 km severně od Štětína

Podle polohy to vypadá, že budete hrát skoro u blatského moře, ale není tomu tak, hřiště je víceméně v lese, relativně úzké fairwaye a hlavně bylo totálně suché, takže žádný extra velký zážitek. Kdyby hřiště bylo v kondici, tak by bylo určitě fajn, ale podobně jako na Postolowu je tady hodně starý clubhouse, zázemí není nijak extra. Docela mi to připomínalo Hazlov.

IMG_6377.JPG
IMG_6378.JPG


7/ Kamień Golf Club

Fee: 180 PLN (1100 Kč)
Poloha: 40 km východně od Amber Baltic Golf Club

Takové vesnické úzké hřišťátko, některýma jamkama mi připomínalo Hlubokou. Když už v té oblasti jste a jste golfový pacient, zajděte si tam, ale nečekejte žádnou hitparádu. Parkoviště na štěrku, krátké jamky, prostě vesnický golf, neurazí, nenadchne.

IMG_6381.JPG


8/ Binowo Golf Park

Fee: 160 PLN (1000 Kč)
Poloha: 20 km jižně od Štětína

Za mě velký zážitek, kondice hřiště v topu, zajímavé výhledy, plastické jamky, dost odklonů, hraje se tam každoročně WAGC. Sice cesta ze Štětína byla trošku hardcore, poslalo nás to po nějaké objížďce do lesa, kde bylo samé bahno, museli jsme jeden kopec vycouvávat, prostě Rallye Poland hadra :D, ale zážitek na hřišti to plně kompenzoval. Rychlé greeny, šťavnaté roughy, je vidět že se o to starají, hráli jsme odpoledne, před námi bylo 100 lidí v turnaji a hřiště bylo úplně v pohodě.

IMG_6386.JPG
IMG_6390.JPG
IMG_6393.JPG
IMG_6397.JPG
IMG_6400.JPG


9/ Modry Las PGA National Poland

Fee: 290 PLN (1750 Kč)
Poloha: 80 km jihovýchodně od Binowa uprostřed ničeho :)

Skoro na závěr absolutní bomba v Polsku. Modry Las je Gary Player Design hřiště a na úvod bych chtěl napsat, že byť mají rok nebo dva certifikaci PGA National, stejně jako Oaks, nesrovnávejte jabka s hruškama. Oaks je anomálie, naprostý úlet v evropském měřítku, s brutální kvalitou apod., takže pokud pojedete na Modry Las a budete říkat, že v porovnání s Oaksem je to o ničem, tak Vám budu oponovat, protože v porovnání s Oaksem je o ničem skoro cokoliv. Modry Las má obrovskou výhodu a to v tom, že kolem nic není, je tam úplný klid, kvalita hřiště je famózní, greeny rolují a hlavně hřiště je totálně přehledné. Když je na fariwayi bunker vidíte ho, nehrajete nikde naslepo, každá past je jasně vidět a hřiště není ničem rušeno, žádné ukazatele na odpališti apod. Já si to tady neskutečně užil, v Polsku se jedná určitě o nejlepší hřiště. Signature jamka je 15ka, 3 par na kterém odpaloval i Gary Player při otevření hřiště, 4ka je nádherný pětipar kde hrajete druhou ránu na riziko do údolí přes vodu a 18ka končí krásně u terasy klubovny, kde máte strach že ty lidi při topince trefíte :).

IMG_6405.JPG
IMG_6408.JPG
IMG_6440.JPG
IMG_6447.JPG


10/ Kalinowe Pola Golf Club

Fee: 240 PLN (1450 Kč)
Poloha: 2 hodiny severně od Wroclavi, cca hodinku od Modreho Lasu

Hřiště má hodně členů, je to zase takové venkovské hřišťátko, ale s krásným clubhousem, skvělou restaurací (doporučuju jejich polévku Chlodnik - litevská studená polévka z červené řepy). Zastavili jsme se tam, protože jsme to měli po cestě, dali jen devítku, kdybych bydlel někde okolo tak tam určitě hraju, ale na trip bych to úplně neviděl. Docela úzké, ne moc dlouhé hřiště.

IMG_6449.JPG



V rámci tripu jsme odehráli výše zmíněných 10 hřišť, ale historicky máme odehraná i další, o kterých se tady zmíním.


Oblast kolem Wroclavi


11/ Gradi Golf

Fee: 250 PLN (1500 Kč)
Poloha: 40 minut severně od Wroclavi

Hřiště podobné jako Šilheřovice, v parku, ne úplně dlouhé, rozhodně stojí za návštěvu. Každoročně se zde hraje Pro Golf Tour, myslím že Ondra Lieser tady vyhrál nebo byl na bedně. Má to své úskalí, ale rozhodně stojí za to.
12/ Toya Golf

Fee: 280 PLN
Poloha: 15 minut z centra Wroclavi

Mistrovské hřiště ve velmi dobré kondici, s rychlými greeny a developerskou zástavbou, která je na celém hřišti stejná, tím pádem to vytváří hezký kompaktní celek. Hřiště je kombinací otevřených jamek a lesních průstřelů, rozhodně stojí za návštěvu a českým hranicím je nejblíže.

Oblast kolem Krakowa a Katovic

13/ Krakow Valley Golf

Fee: 250 PLN (1500 Kč)
Poloha: 45 minut západně od Krakowa, 45 minut východně od Katovic :)

Velice dobře udržované hřiště, dostupné pro hráče ze severu Moravy, je to sem cca 2 hodinky z Ostravy. Je pod ním podepsaný stejný architekt jako v Ropici, Beřovicích, Skalici, Slavkově, takže kopečky kolem fairwayi apod. Rozhodně stojí za návštěvu.

14/ Slaski Klub Golfowy

Fee: 220 PLN (1350 Kč)
Poloha: Na severu Katovic

Typické městské hřiště, pokud budete v Katovicích, tak si tam odskočte, hřiště je dobře dostupné ze severu Moravy, je to cca hodinku po dálnici z Ostravy. Přemýšlel jsme k čemu to přirovnat a nic mě nenapadá, možná Machnín v Liberci, je to prostě hřiště ve městě :)

15/ Rosa Private Golf Club

Fee: 300 PLN (1800 Kč)
Poloha: zrhuba hodinku po dálnici na sever od Katovic pod městěm Čenstochova

Privátní hřiště, kam se však normálně dostanete :). Majitel to má jako svou zahradu, takže tam moc lidi nemá rád, na hřiště ani moc hráču nejezdí. Hlavní důvod je, že místo fairwayi je tam voda :D, prostě vodní svět. Hřiště je velmi kvalitní, rozhodně je to must play hřiště, protože těc pastí je tam celá řada :)


Co mám v plánu

Letos, pokud situace dovolí, bych se v rámci naší Crystal Golf Tour, chtěl podívat na 3 hřiště kolem Varšavy a to Sobenie Krolewski, First Warsav GC a Lisia Polana.

A co vy? Hráli jste v Polsku? Chystáte se tam? Láká Vás to? Dejte vědět v komentářích...
 

Přílohy

  • IMG_6329.JPG
    IMG_6329.JPG
    98,4 KB · Zobrazení: 278
  • IMG_6335.JPG
    IMG_6335.JPG
    156,6 KB · Zobrazení: 273
Upraveno:
Díky za super článek. Na Krakow Valley se chystám, ale mají od prosince zavřeno. V pondělí měli loni fee za 120zl (720czk). Když budu mít štěstí, rád bych i na tu Rosu.

16 / Royal Krakow Golf Country Club

Fee: 80zl 9j. 140zl 18j. (480, 840czk)

Poloha: 20 minut z Krakova

V současné době devítijamkové hřiště ve zvlněné zemědělské krajině kousek za Krakovem. Nikterak náročné a záludné hřiště se třemi druhy odpališť, přijatelně upravené a udržované. Jamky se od sebe docela liší, pouze první a devátá jamka jdoucí proti sobě jsou si tvarem podobné. Dva třípary mají menší vodní překážky, kratší čtyřpary do kopce proti větru nedají nic zadarmo, za to dlouhý pětipar z kopce vybízí k dlouhé druhé ráně. V současné době probíhá rozšíření o 9 jamek na protější straně údolí. Z doslechu je prý přestavba vedena architektem který navrhoval výše zmíněnou Rosu. Po dostavbě devíti jamek by měla původní devítka dostat také novou tvář.
 

Přílohy

  • royalkrakow.jpg
    royalkrakow.jpg
    104,5 KB · Zobrazení: 260
  • royalkrakow2.jpg
    royalkrakow2.jpg
    179,6 KB · Zobrazení: 248
  • royalkrakow3.jpg
    royalkrakow3.jpg
    158,6 KB · Zobrazení: 248
Díky za super článek. Na Krakow Valley se chystám, ale mají od prosince zavřeno. V pondělí měli loni fee za 120zl (720czk). Když budu mít štěstí, rád bych i na tu Rosu.

16 / Royal Krakow Golf Country Club

Fee: 80zl 9j. 140zl 18j. (480, 840czk)

Poloha: 20 minut z Krakova

V současné době devítijamkové hřiště ve zvlněné zemědělské krajině kousek za Krakovem. Nikterak náročné a záludné hřiště se třemi druhy odpališť, přijatelně upravené a udržované. Jamky se od sebe docela liší, pouze první a devátá jamka jdoucí proti sobě jsou si tvarem podobné. Dva třípary mají menší vodní překážky, kratší čtyřpary do kopce proti větru nedají nic zadarmo, za to dlouhý pětipar z kopce vybízí k dlouhé druhé ráně. V současné době probíhá rozšíření o 9 jamek na protější straně údolí. Z doslechu je prý přestavba vedena architektem který navrhoval výše zmíněnou Rosu. Po dostavbě devíti jamek by měla původní devítka dostat také novou tvář.
Není zač, já jezdím hlavně po 18kách, Royal Krakow znám, pokud udělají celé hřiště bude to určitě zajímavé. Ceny jsem uváděl za víkendové fee, na Rosu štěstí mít nemusíš, zavoláš, jedeš :D
 
Není zač, já jezdím hlavně po 18kách, Royal Krakow znám, pokud udělají celé hřiště bude to určitě zajímavé. Ceny jsem uváděl za víkendové fee, na Rosu štěstí mít nemusíš, zavoláš, jedeš :D
Ok, to já se tak rozepsal protože už mam po hraní absťák, všechny sportoviště tu jsou už delší dobu otevřený, jen ty hřiště čekaj. Vypadá to kvalitně, myslim že po dodělání se to hodně zvedne, maj snad stavět i novou klubovnu jestli jsem to dobře pochopil. Tím štěstím sem myslel jestli mě manželka pustí :D
 
Ok, to já se tak rozepsal protože už mam po hraní absťák, všechny sportoviště tu jsou už delší dobu otevřený, jen ty hřiště čekaj. Vypadá to kvalitně, myslim že po dodělání se to hodně zvedne, maj snad stavět i novou klubovnu jestli jsem to dobře pochopil. Tím štěstím sem myslel jestli mě manželka pustí :D
Rada vůči manželce - neptej se :D :D - ale chápu tě, mám to podobně, nejradši bych byl na hřišti pořád a pro to nemá uplně pochopení :)
 
@HonzaKulig - chtěl jsem ti poděkovat za naprosto parádního průvodce. Skvělé... :up:

Kdybych měl 4-5 dní, které bych golfu v Polsku mohl věnovat (prodloužený víkend), doporučil by si mi nějakou kombinaci, která je i s přesuny zvládnutelná a bylo by to nejlepší s ohledem na poměr cena/výkon/zážitek? Tím nemyslím za každou cenu odehrát co nejrychleji úplně vše a běžet po hře rychle do auta a frnk na další hřiště. Ale sem tam i 🍻
 
@HonzaKulig - chtěl jsem ti poděkovat za naprosto parádního průvodce. Skvělé... :up:

Kdybych měl 4-5 dní, které bych golfu v Polsku mohl věnovat (prodloužený víkend), doporučil by si mi nějakou kombinaci, která je i s přesuny zvládnutelná a bylo by to nejlepší s ohledem na poměr cena/výkon/zážitek? Tím nemyslím za každou cenu odehrát co nejrychleji úplně vše a běžet po hře rychle do auta a frnk na další hřiště. Ale sem tam i 🍻
@requo není vůbec zač, rádo se stalo :)

Pokud 4-5 dnů a předpokládám, že bys jel s rodinou, tak bych rozhdoně doporučil jet k Baltu, tj. Gdaňsk. Dá se tam i koupat, Gdaňsk a vedle Gdyně jsou nádherná města. Hřiště, která si určitě zahraj jsou Sierra Golf Club (50km, cca hodina od Gdaňsku), Postolowo (30 km od Gdaňsku) a Sand Valley (70km 50 minut od Gdaňsku) - tohle je asi nejlepší kombinace na to něco poznat, zahrát, užít, samozřejmě ta cesta tam je dlouhá 8,5 hodiny.

Kdybych měl jet blíže a vzít to jako městskou dovolenou, tak určitě Wroclav. Z Prahy jsi tam za 4 hoďky, Wroclav je taky krásné město a hřiště v okolí jsou kousek. Toya je 15 minut z města, Gradi 40 minut po dálnici, vše ostatní je už dále.

Polsko je prostě velké, sice už maji hodně dobře dobudované dálnice a jsou kvalitní, ale místama ještě nejsou.
 
Minulý týden navštívena nově otevřená 18 Royal Golf Krakow.

Je vidět, že do hřiště se investují peníze. Nové parkoviště, probíhající výstavba budov, nové jamky, nově vysázené stromy, nadprůměrné sociální zařízení na hřišti, nově vybudované cesty a opěrné zdi. Klubovna malá, klimatizovaná, z dob devítky, posezení s občerstvením možné i na terase, avšak bez restaurace.

Odpaliště a fairwaye kvalitní, v perfektní kondici, některé greeny místy zapískované, probíhala na nich údržba, rychlost a směr však stabilní. Hřiště je pestré, nové jamky mají větší greeny, větší a hlubší bunkery. Layout je velice pestrý. Jamky jak pro ranaře, tak technické. Nejvíce se mi líbila kombinace závěrečných dvou pětiparů. První lehce skórující, green dosažitelný druhou ranou a poslední jamka, výzva, s pěkným výhledem a cestou do greenu přes dvě vodní překážky s lesem vpravo.

Fee ve všední den 240 zlotých cca 1300,- Cena vs. kvalita je velmi dobrá. Hřiště bych přirovnal v ČR ke Kaskádě.
Cesta od hranic z Bohumína - pohodlná, cca 1:40 hod, na tempomat od hranic až 5 km před hřiště. Překvapila mě kvalita polské dálniční sítě. Obě dálnice do Krakowa jsou však zpoplatněny za cenu 15 zl.

Pokud vyrazíte na prodloužený víkend, hřiště bych doporučoval spojit s návštěvou druhého krakowského hřiště, Krakow Valley a návštěvou samotného Krakowa, je to velice krásné historické město! :)
IMG_6176.PNG
IMG_6231.PNG
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom