Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.
GolfJamky.cz - karetní hra inspirovaná golfem

Wiki GolfJamky.cz - karetní hra inspirovaná golfem

requo

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Michal
Přijmení
Šatal
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
+- 17

- Představení hry: Hlavní obsah WIKI (včetně hry ke stažení) -

------
PS: A takhle nějak to vzniklo - aneb moderně příběh ze vzniku k datu 24.3.2020:

golfjamky.jpg

GolfJamky - moje vratka nádhernému světu golfu (24.3.2020)

Přes 200 dní to nosím v hlavě. Co já. Moje rodina dennodenně se mnou po celou tu dobu řeší můj sen, kdy @kristyna a děti (František i malý Honzík) se mnou musí hrát každý den po večeři alespoň jednu partii - vždy trochu pozměněná pravidla, jiný počet karet, ale dali to! A pár přátel mělo se mnou tu svatou trpělivost, že když jsem jim ukazoval různé verze prototypu, tak mi říkali milosrdnou lež, že je to dobrý (a tiše doufali, že už jim dám s tím pokoj). Ale já se nedal... vytvořil jsem novou verzi a museli to odsedět se mnou znovu. Kluci a holky - díky! Dostat na světlo světa karetní hru inspirovanou golfem v takovém stavu, abych se za ní nemusel alespoň sám před sebou stydět. Někteří z vás ji hráli chvilku na víkendu Jamky v Hořehledech...

----
Michal Tazatel (dále jen MT): Proč zrovna karetní hra?
Michal Odpovídač (dále jen MO):
Protože je to jednoduchý udělat - říkal jsem si. Nepotřebujete k tomu figurky, kostky, karty strčíte do kapsy nebo do bagu a hotovo. Nic složitého. Taky je to docela malý, všude se to vejde. No a konečně, dá se to dobře různě modifikovat a rychle upravit. A doma vytisknout. Takže když tohle uvědomění bylo na světě, už to vlastně byla brnkačka. Prdlajs. Teď teprve začaly ty nervy, jak pořádně karty udělat. Nakonec to vyhrál WORD. Grafický nástroj hodný PPGD - Pravých Punkerů Grafiky a Designu! Bylo to po ruce, udělat v tom tabulku je za chvilku, a velmi rychle se různé karty dají měnit, tak jak se hra vyvíjí. Takže na tuhle fázi optimální - shodou okolností, to i tak nakonec zůstalo. Jen ty domácí tiskárny jsou prostě brak. Hlavně když si kvůli tomu koupíte novou za třetinu platu a zjistíte, že je to stejný šunt, jako ta předchozí třikrát levnější. A když dva měsíce kupujete různé formáty a gramáže papíru, laminovačky atd a zkoušíte pak různé profitiskárny, o problémech s formáty dat ani nemluvim... čert to vem.

MT: Jak moc je to golfová hra?
MO:
Trochu. Je to hodně inspirované golfem, principy a některá pravidla jsou do hry volně přenesená, stejně jako některé používané výrazy. Ale v jednoduchosti a punku je síla, takže je to hodně přibližné. Tak, aby hru mohla hrát celá rodina, pokud možno i nepostižena golfem - ano, i tací mezi námi místními golfovými pacienty jsou. Cílem hry je vyhrát co nejvíce jamek. Každá jamka má svoji vzdálenost. Pomocí vašich karet ran se musíte na tuto vzdálenost dostat - tím jste na grýnu. A na grýnu je potřeba dohrát jamku na 2 paty, případně exkluzivním jednopatem. Pokud se vám podaří dostat míček do jamky dříve, než soupeři, jamka je vaše a přecházíte na další. Kdo vyhraje víc jamek z hřiště - vyhrál. Cestu za jamku komplikují karty zákeřných překážek a samozřejmě je potřeba i štěstí - musíte mít ty vhodné karty v ruce.

MT: Pro koho hra je?
MO:
Chtělo by se mi říct - pro všechny. Ale ne, vážně. Znalost golfového prostředí je jak výhodou tak i nevýhodou. Výhodou v tom, že vám některé výrazy budou důvěrně známé, nevýhodou v tom, že to vlastně je jen inspirované golfem a může chvilku trvat, než si uvědomíte, že vám tady váš dokonalý švih nijak nepomůže. Hrát může golfista i negolfista, na věku nezáleží. Běžně jsme ji hráli doma s našim pětiletým synem. Pavda, pro mladší jak pět to moc nebude. Pravidla nejsou nijak obtížná - když si zkusíte první hru zahrát s otevřenými kartami a návodem, nebo s někým, kdo jí už zná, tak za 20 minut znáte vlastně všechno, co potřebujete.

MT: Co grafika hřišť a proč jsou tam jen devítky?
MO:
Áááááá, di do... víš jak dlouho jsem pedantsky ladil každý detail kartiček, přemýšlel, jak udělat, aby to na nich bylo vidět, všechno co mělo? A pral se s možnostmi Wordu? Víš, jak debilně se sháněly nějaký rozumný podklady, které i ve zmenšené podobě byly použitelné? Víš jak dlouho jsem zkoušel reálné fotky, plánky hřišť nějak napasovat a furt to nebylo ono. Až přes vánoce na chatě jsem vzal synovi pastelky na omalovánky. A nakonec to nějak nakreslil sám - představa, že bych kamarády grafiky prudil s tím, že se mi tam tohle nezdá... no asi bych je už jako kamarády neměl. A jak jen devítky? Copak devítka není taky hřiště? Je. A pro ty, kterým devítka nestačí, tak pro ty jsou tam devítky 4. Tzn. 18tku si seskládá každý sám, jak uzná za vhodné. Ale devět jamek ukázalo, že je to tak akorát časové optimum na jednu hru.

MT: A to je jako všechno? Nic interaktivního? A jak jsou rychlý grýny?
MO: AAAAARGGGGHHHH!!! FFFFIIIIGGGGHHHHHTTTT! JSOU TO KARTY, VOE!

---

GolfJamky jsou můj splněný a alespoň do částečného konce dotažený sen. Je to herní systém, pro který už teď je připraveno více her. Vyjma zveřejněných "hlavních" GolfJamek i herně kratší RapidGolf, inspirovaný Prším a konečně i hra pro jednoho zvaná Singl. A doma s kartami hrajeme třeba i Kvarteto. Pravidla ke všem dalším hrám a snad i videa, jak je hrát, zveřejním postupně. Dlouho jsem se trápil (doma mohou vyprávět), jak s tím ven, aby z toho něco bylo - prodávat? Mám na to? Chci se trápit licencemi, prodejem, výrobou atd? Co když je to brak? Je potřeba přemýšlet nad tím, jestli se mi někdy vrátí a kolik na tom vydělám? Vždyť už je to vlastně hotový a může to fungovat i bez toho. Tímto se omlouvám všem těm z vás, kteří mi radily, jak to udělat jinak, profesionálněji a proniknout do světa, s kým a jak spolupracovat a tak. Vážím si vašich rad. Ale nakonec to dám každému zadarmo ke stažení. Ať si to ten, kdo chce, stáhne, hru vytiskne a zahraje - a třeba i upraví. A když bude pak zájem, tak udělám zájemcům verzi i s krabičkou, kde budou karty v profi podobě. Ale teď ne. Hra, aby měla šanci žít a vyvíjet se, musí ven. A pokud ji někdo vylepší? Paráda! A pokud někdo na ní vydělá? Budiž mu to přáno. Snad mě pozve alespoň na pivo a zmíní někde na obálce. A když ne, tak si holt budu pak trhat zbytky vlasů a budu se asi chvilku tiše litovat. Ale prostě... dost, dost už- TADY TO PROSTĚ JE. Díky za uvědomění, trochu mi to trvalo viď, moje @kristyna! Máš se mnou zlatou trpělivost.

Tohle povídání zakončím větou, kterou jsem původně chtěl začínat: "Pokud nějakému NEgolfistovi přiblíží tato hra alespoň kousek z úžasného světa golfu, budu nadšený. Golf je krásný. A když vás chytne, už vás nikdy do konce života nepustí."

Takže podívej se na GOLFJAMKY.CZ, stáhni si karty a pravidla,
vytiskni, zahraj a dej vědět. Hezkou hru!
Zdraví a mnoho sil všem přeje
Michal Šatal

---
Pár fotek z vývoje (různé fáze)

CD0F6C8D-DEE3-443B-9993-9E5BC800D4D9.jpeg 6F570157-E995-4273-B028-778DB79126C5.jpeg golfjamky.jpg
IMG_4346.jpg IMG_4444.jpg IMG_4459.jpg IMG_4514.jpg
 

Přílohy

  • header.png
    header.png
    210,4 KB · Zobrazení: 478
  • variantaB.jpg
    variantaB.jpg
    162,1 KB · Zobrazení: 116
  • tempImagep1Cdh6.png
    tempImagep1Cdh6.png
    268,5 KB · Zobrazení: 112
  • tempImageQskfAb.png
    tempImageQskfAb.png
    285,1 KB · Zobrazení: 130
Upraveno:
zatím jen na obrázku, uvidím to o víkendu
91330432_198862071534451_2277206568170684416_n.jpg

jo a komentář výrobce: Teda to řezání je děs, nejsou tam nikde směrovací značky.
 
Ahoj,

nějak nemůžu najít tvrdší papír. Chtěl jsem si to zahrát o víkendu.

Zkoušel to někdo vytisknout na obyčejný kancelářský papír?
 
Tak jsem to zkusil na obyčejný papír. Vzal jsem děti a hrr na to.

První jamku jsem vyhrál, pak už jsem neměl šanci. Kluci to pochopili straně rychle a docela je to i bavilo. Pak se ale k nám přidal i ten třetí a skončili jsme.

4A65EAA2-0EA0-48F6-AA3F-D0E123DB19BD.jpeg


Příště ho zapojil taky 😉.

@requo dobrá práce 👍👍
 
@Dana a @Jirka 4 - jééé, to jste mi udělali radost! :)

jo a komentář výrobce: Teda to řezání je děs, nejsou tam nikde směrovací značky.

Jj, je to tak. Díky za poznámku. Ořezové značky a spadávka v tomto není. Karty byly vytvářeny jako celek ve wordu v jednoduché tabulce. Ideální postup pro přípravu podkladů by byl - každá karta zvlášť v jiném software a následně je seskládat včetně podkladů pro hromadný ořez ve velkém. Možná jako druhá verze, jako podklady pro profi tisk. To sem ale zatím nedělal.

Jinak, všiml jsem si drobné "chybky", na fotce - poslední obrázek je poloobal na karty jamek (uznávám, není to nikde napsané a nemusí to být v podkladech intuitivní). Je tam proto, že se do něj dají dobře oddělit karty hřišť od hracích karet jamek. A druhý důvod - nevěděl jsem, jak lépe využít místo, které mi na 12. A4 zbylo - takže místo dvou kartiček takový poloobal, který se nakonec ukázal jako užitečná drobnost. Díky za to, někam to budu muset výrazněji doplnit.

0240FC30-6CB9-4BB9-A610-06BC476BC0FB.jpeg 0FB8B0EC-CA63-4994-A399-FAF8A26D7607.jpeg 1325479B-0960-48FF-817C-2DA9925786BA.jpeg 76333F7A-2D1F-4CC3-9E2F-1AF04B6F4659.jpeg

Ahoj,

nějak nemůžu najít tvrdší papír. Chtěl jsem si to zahrát o víkendu.

Zkoušel to někdo vytisknout na obyčejný kancelářský papír?

Zkoušel. Pro seznámení v pohodě, na hraní je 90g či 80g papír pitomej. Je to moc měkké a moc průhledné. Ono je na druhou stranu ale i problém, že ne každou tiskárnou proleze kartón. Nejvhodnější varianta by byl speciální kartón na karty, ten má cca 310g (záleží na výrobci), a jeho vlastností je (zkus si nějakou starší kartu rostřihnout), že je vlastně vrstvený - tzn. má uprostřed jedno "černou" vrstvu - proto jsou karty pak neprůhledné. Tento karetní kartón je ale prakticky k v malém k nesehnání. 4 tuny jsem ho nebral - když jsem se na něj ptal. Zkoušel jsme mraky běžně dostupných kartónů až do gramáže 400g - čím "kvalitnější", tím jsou bohužel karty i tlustší. A protože budou k nim kanastové krabičky, tak nakonec jsem vybral pro své tisky papír s gramáží 250g (Color Copy A4, 250g), potisknutelné oboustranně. Vzor na druhé straně sníží průhlednost, ale dokonalé to není, chybí ta prostřední vrstva. Ale doporučuju vytisknout pak i tu druhou stranu - vypadá to víc kartově.

Jeden z možný alternativní postup s tenkým papírem + laminovací folie:
  • potisknout oboustranně, aby byla dosažena dobrá šířka (rozuměj: výška karty), i tak doporučuju 120g, ale stačí i 80 či 90. Následně zalaminovat a nařezat (bez přesahů). Ale chce to dobrou laminovací fólii. Zapeče se do papíru a chvíli to bude držet. Běžnou lesklou fólii, 80 mikronů. Matná je za a) moc drahá a za b) nešly mi pak dobře snímat karty - ale časem se to ošoupe a zlepší se to
  • tenhle postup má tu výhodu, že karty jsou pak docela trvanlivé, pocitově v rukách docela prima, fólie je zpevní - samozřejmě profi výrobě se to nevyrovná. A když se karta rozpadne, zpravidla v rohu, ale ne nijak často, nic nebrání si pak kartu vyrobit znovu. A karty tim leskem fólie vypadají "barevnější", je to hezký a pro hraní naprosto v pohodě.
Kdyby si se s tím chtěl jó vyhrát, tak si můžeš několikavrstvý papír vyrobit i doma. Já to po chvíli vzdal. :)

Pro úplnost odpovědi doplním: ještě se mohou dávat karty do speciálních předpřipravených obalů - https://www.fantasyobchod.cz/obaly-na-karty-575-x-89-mm-mayday, cena do 70 kč za 50 kapes, tzn. moc se to na tenhle počet nevyplatí a podle mě se s tím hraje blbě (karty se vlastně pořád musí míchat atd, ty obaly jsou spíše na jiný styl hry)

Pro zajímavost přikládám obr ohledně kartonů - zleva varianty: 350g, 300g, 250g. Rozdíl ve výšce celého balíčku vždy cca 0,5 cm na 118 karet. V pozadí standardní krabička, která je na to připravena a kam vychází nakonec ta doporučovaná 250g varianta (výrobce ). Btw. byla docela legrace, jít do prodejen papírů a říct, že potřebuju papír, který ve 118 kartách na sobě má přesně takovouhle šířku, dá se dobře snímat a tak. Strávil jsem tam mnoho příjemných a podnětných chvil, hodně jsem se toho dozvěděl - asi by mě s papírem bavilo dělat, krásná práce. Nakonec ale stačilo šáhnout po standardní klasice - která se ukázala jako nejrozumnější poměr cena vs potřebná kvalita, viz odkaz výše. Obr rozdílných gramáží stejného druhu papíru:

54E3427D-5331-4BE8-8723-A5CB9BCAFA8C.jpeg

Určitě jsme něco zapomněl. Tak kdyby zajímalo, optej se. Díky za dotaz, vypracuji to stručněji k FAQ na stránku.
 
Upraveno:
Tak. Vykoledoval sis. Rejpal nastupuje.
1. gramatika - tvé oblíbené, které jsem se postupně v komentářích donutila nevidět: "zahrál si do autu" , a pod.. Správně je: "zahrál jsi" ... Zahrát si můžeš na něco nebo na někoho.
2. sjednocení názvosloví - grýn, odpaliště, fervej, čip, pat - out, heavy rough (mimochodem máš tam "rought" ), drive. Úplně samo o sobě pak stojí slovo bunker - ani anglicky, ani počeštěně.
3. praktický dotaz, vysvětlení pro tupce: speciální karty - píšeš, že je jich 5, ale nepíšeš, které to jsou - HIO, NTP, LB, ČIP IN, LD?
Ale přes všechno - jsi nejlepší. :up: A hra se u nás doma řadí rovnou vedle Dej sem 🧠. 😂 (https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/dej-sem-mozek-430/) Díky Náčelníku.
 
Úplně samo o sobě pak stojí slovo bunker - ani anglicky, ani počeštěně.

Ehm, BUNKER je anglicky...
 
Hm, tak děti to chtěli hrát znovu a z devíti jamek jsem vyhrál 2 :(

Připomínky ke kartám a k pravidlům

1. kluky bavilo mi dávat "trestné karty" a nechápali, proč, když zahraji jeden pat, tak už nemůžou - toto omezení bych dal pryč. Zbytečné
2. na trestných kartičkách není napsáno, jak se chovají na greenu - musím vzít do ruky manuál
3 byl jsem na grýnu - dostal jsem trestnou kartu, že musím zahrát čip - nevíme, zda jsem mohl zahrát chip in ??
4. přijde mi zbytečně komplikované dávat kombinace karet, abych to mohl zahrát - longest drive, chip in, ... - nechal bych je jako samostatné karty - prostě pspeciální bonus, pro rychlejší hru.
 
Po ca 3 hodinách práce, kdy jsem se kartičky vytisknul z PDF na papír 80g a zatavil do 80 mic folie, jsem připraven ke hře - moc děkuji @requo 👏

Aby se mi kartičky nepoztrácely, vyrobil jsem na ně krabičku (ca 8h tisku). Pokud někdo bude chtít, pošlu rozměry a kódy pro 3D-tisk.
Golfjamky.png
 
Tak. Vykoledoval sis. Rejpal nastupuje.
1. gramatika - tvé oblíbené, které jsem se postupně v komentářích donutila nevidět: "zahrál si do autu" , a pod.. Správně je: "zahrál jsi" ... Zahrát si můžeš na něco nebo na někoho.
2. sjednocení názvosloví - grýn, odpaliště, fervej, čip, pat - out, heavy rough (mimochodem máš tam "rought" ), drive. Úplně samo o sobě pak stojí slovo bunker - ani anglicky, ani počeštěně.
3. praktický dotaz, vysvětlení pro tupce: speciální karty - píšeš, že je jich 5, ale nepíšeš, které to jsou - HIO, NTP, LB, ČIP IN, LD?
Ale přes všechno - jsi nejlepší. :up: A hra se u nás doma řadí rovnou vedle Dej sem 🧠. 😂 (https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/dej-sem-mozek-430/) Díky Náčelníku.

Díky moc!

1) nj, opraveno. Vím, je to se mnou v tomto hrozný. Když ona ta klávesnice hrozně zdržuje. :) "Zahrál si -> zahrál jsi" opraveno
2) "heavy rought -> heavy rought" opraveno, jak v kartičkách, tak v pravidlech. Co se týče toho názvosloví - jestli česky, nebo anglicky: nevím moc co s tím, zkoušel jsem obě varianty - vše česky, vše anglicky a vypadalo to pocitově blbě. Jak třeba dostatečně úderně počeštit "Nearest to Pin" a "Longest drive"? Ale zase grýn, odpaliště, fervej se podle mého běžně používá a v angličtině to vypadá pro negolfisty možná zbytečně moc "golfově". Je pravda, že na to reaguje hodně golfistů (každý preferuje jiné názvy) - negolfistům je to fuk. Ale asi případně vše anglicky je větší jistota. Zauvažuju.
3) "praktický dotaz, vysvětlení pro tupce: speciální karty - píšeš, že je jich 5, ale nepíšeš, které to jsou - HIO, NTP, LB, ČIP IN, LD?" - Nene, LB mezi ně nepatří. Viz seznam karet. Doplním to taxativně do Pravidel. Tedy jen "HIO, NTP, LD, + 2 x ČIP IN" = 5 karet.

Výstřižek.JPG
 
Upraveno:
Jak třeba dostatečně úderně počeštit "Nearest to Pin" a "Longest drive"?
Tak překlad „Nejblíže jamce” a „Nejdelší odpal” mi přijde dostatečně „úderné”. Ostatně se to stále častěji objevuje i v popisu turnajů na ČGF.

Jinak k „Nearest to Pin” - naši Vietnamci uspořádali klubový turnaj a kromě „longistu” měla být i soutěž „Netopýr” na 3PAR jamce č.9. Všichni jsme přemýšleli, co to kluci vymysleli.
A řešení?
Oni námi vyslovovanému „nýrystůpin” rozuměli jako NETOPÝR ;)
Od té doby u nás hrajeme „netopýry”. 😂
 
Hm, tak děti to chtěli hrát znovu a z devíti jamek jsem vyhrál 2 :(

Připomínky ke kartám a k pravidlům

1. kluky bavilo mi dávat "trestné karty" a nechápali, proč, když zahraji jeden pat, tak už nemůžou - toto omezení bych dal pryč. Zbytečné
2. na trestných kartičkách není napsáno, jak se chovají na greenu - musím vzít do ruky manuál
3 byl jsem na grýnu - dostal jsem trestnou kartu, že musím zahrát čip - nevíme, zda jsem mohl zahrát chip in ??
4. přijde mi zbytečně komplikované dávat kombinace karet, abych to mohl zahrát - longest drive, chip in, ... - nechal bych je jako samostatné karty - prostě pspeciální bonus, pro rychlejší hru.

  1. vyzkouším, dobrý podnět. Je to koncipováno tak, že nahráváš na grýn z dálky, dojdeš grýnu a zjistiš, že nakonec na grýnu nejsi. S tím, že myšlenka golfu je, že když už patuješ, tak se zpravidla nevypatuješ mimo, ale optimálně skončíš v nějakém kruhu 1 - 2 m od jamky na doklepnutí, alespoň to je cílem. Ale díky tomu omezení na možnost nedávat více stejného trestu by to nemuselo být špatné. Musím to vyzkoušet a propočítat - jsou tam i nějaké počty karet a toto změni mechanismus, tzn. může nastat, že pro hru 4 hráčů nebude dostatek patů v balíčku. (to se dá řešit i redukcí možných trestů u grýnu)
  2. jo, taky jsem řešil, budu to muset doplnit. Chápu. Díky.
  3. Ano. Čip in je možné takto zahrát, jsi prostě ve vzdálenosti 1 od grýnu. Jak tu vzdálenost překonáš, je na tobě. A ano - tohle je dobrá varianta řešení. Občas trestné karty obecně hodně pomohou.
  4. Taky dobrý podnět. Zvážím to a otestuju (viz stejné zdůvodnění jako bod 1). Bylo by to zjednodušení. Tady byla myšlenka, že to vlastně "upravuje výsledek" reálné rány. A trochu v těch herních mechanismech to redukuje šanci na použití, protože musíš mít kombinaci daných karet - tzn. potřeba větší štěstí. Ale takhle pocitově, jo, možná je to super nápad.

Obě zmíněné (tresty na grýnu po prvním patu, speciálky bez karty rány) věci přes víkend ověřím, propočítám, vyzkouším. Super nápady, díky moc! To @Dana (a příp. další, kdo už hráli) - co si o tom myslíš? Máš praktickou zkušenost...
 
  1. vyzkouším, dobrý podnět. Je to koncipováno tak, že nahráváš na grýn z dálky, dojdeš grýnu a zjistiš, že nakonec na grýnu nejsi. S tím, že myšlenka golfu je, že když už patuješ, tak se zpravidla nevypatuješ mimo, ale optimálně skončíš v nějakém kruhu 1 - 2 m od jamky na doklepnutí, alespoň to je cílem. Ale díky tomu omezení na možnost nedávat více stejného trestu by to nemuselo být špatné. Musím to vyzkoušet a propočítat - jsou tam i nějaké počty karet a toto změni mechanismus, tzn. může nastat, že pro hru 4 hráčů nebude dostatek patů v balíčku. (to se dá řešit i redukcí možných trestů u grýnu)
  2. jo, taky jsem řešil, budu to muset doplnit. Chápu. Díky.
  3. Ano. Čip in je možné takto zahrát, jsi prostě ve vzdálenosti 1 od grýnu. Jak tu vzdálenost překonáš, je na tobě. A ano - tohle je dobrá varianta řešení. Občas trestné karty obecně hodně pomohou.
  4. Taky dobrý podnět. Zvážím to a otestuju (viz stejné zdůvodnění jako bod 1). Bylo by to zjednodušení. Tady byla myšlenka, že to vlastně "upravuje výsledek" reálné rány. A trochu v těch herních mechanismech to redukuje šanci na použití, protože musíš mít kombinaci daných karet - tzn. potřeba větší štěstí. Ale takhle pocitově, jo, možná je to super nápad.

Obě zmíněné (tresty na grýnu po prvním patu, speciálky bez karty rány) věci přes víkend ověřím, propočítám, vyzkouším. Super nápady, díky moc! To @Dana (a příp. další, kdo už hráli) - co si o tom myslíš? Máš praktickou zkušenost...
Zatim jsme nehráli, nemám s kým. Někdo se tu objeví max. 1x týdně na pár hodin. Zatím jsem si jen sama samotinká simulovala jak se to vlastně hraje. Zprvu jsem to při čtení pravidel vůbec nepochopila. To není hodnocení pravidel. Já to tak mívám, že si to musím názorně předvést/ nechat předvést. Asi jsem osoba bez fantazie. :oops:
 
Po ca 3 hodinách práce, kdy jsem se kartičky vytisknul z PDF na papír 80g a zatavil do 80 mic folie, jsem připraven ke hře - moc děkuji @requo 👏

Aby se mi kartičky nepoztrácely, vyrobil jsem na ně krabičku (ca 8h tisku). Pokud někdo bude chtít, pošlu rozměry a kódy pro 3D-tisk.Zobrazit přílohu 10832

Jééé, to jsem rád, to je super. Uka fotku, jak to vypadá reálně? S kartičkama, bez kartiček... pls. Byl by si ochoten poskytnout zdroj na tisk, že bych ho dal ke stažení na dané stránce plus všechno výrobní info, co je k tomu potřeba (s tímhle vůbec nemám zkušenost)? A prosím jen - jestli můžeš upravit: GolfJamky.cz (velké J, není to sice správně, ale je to tak schválně). :)

Já už mám praxi - řezání na řezačce celé sady + zaoblování rohů: 40 min. Laminování nedělám - mám hromady těch papírů, ale jsem rád, žes tuhle variantu využil :) Podle mě funguje taky dobře, ne-li líp. A když se to poleje pivem, tak to vydrží!
 
Upraveno:
@Mirek_62: Ad LD a NTP a české překlady: díky za to, pravda. Pravděpodobně ale v tomto případě zůstanu u angličtiny. Jedním z vedlejších smyslů hry je trochu přiblížit i anglické termíny - dostat do povědomí negolfistům. Ale zase ne všude. Ale tohle si poznamenám, ještě jsem to v češtině vypsané neviděl, nebo si to neuvědomuji (pravděpodobnější varianta).

@Dana: Zkouším to dát všechno do angličtiny. Grýny ok -> tam mohou být "greeny" - moc tedy s tím skloňováním anglických slov nevím, ale viděl jsem to a bez toho ty pády vypadají blbě. Koukni třeba na příklad u patů - nepřijde ti to takhle divné?

putty.JPG


@Jirka 4: Takhle ti popis kartiček překážek přijde lepší? Mělo by to řešit dva tvé podněty (díky za to) - dotaz na čip in a zároveň - rozdílné chování pro v poli návrat na grýn. Trochu tam bojuju s místem a viditelností v případě domácího tisku.

překážky.JPG


---

Jinak - do verze 1.1 zvýrazním i "vodící" lišty. Uznávám, v domácích tiskárnách je to blbě vidět. Já kvůli tomu kupoval trochu lepší tiskárnu domu, ale chápu, že to je těžko splnitelná featura (ty slabě viditelné lišty tam byly proto, že byla reakce na to, že jsou tam občas vidět, když se to blbě vystřihne a ruší to tam). Najdu kompromis.
 
@Jirka 4: Takhle ti popis kartiček překážek přijde lepší? Mělo by to řešit dva tvé podněty (díky za to) - dotaz na čip in a zároveň - rozdílné chování pro v poli návrat na grýn. Trochu tam bojuju s místem a viditelností v případě domácího tisku.

Za mně si to děláš složité. Návrat na green mi přijde složitý, protože buď jsi v poli nebo na greenu.

Prostě
  • Pole:
  • Green:
 
@Mirek_62: Ad LD a NTP a české překlady: díky za to, pravda. Pravděpodobně ale v tomto případě zůstanu u angličtiny. Jedním z vedlejších smyslů hry je trochu přiblížit i anglické termíny - dostat do povědomí negolfistům. Ale zase ne všude. Ale tohle si poznamenám, ještě jsem to v češtině vypsané neviděl, nebo si to neuvědomuji (pravděpodobnější varianta).

@Dana: Zkouším to dát všechno do angličtiny. Grýny ok -> tam mohou být "greeny" - moc tedy s tím skloňováním anglických slov nevím, ale viděl jsem to a bez toho ty pády vypadají blbě. Koukni třeba na příklad u patů - nepřijde ti to takhle divné?

Zobrazit přílohu 10853

@Jirka 4: Takhle ti popis kartiček překážek přijde lepší? Mělo by to řešit dva tvé podněty (díky za to) - dotaz na čip in a zároveň - rozdílné chování pro v poli návrat na grýn. Trochu tam bojuju s místem a viditelností v případě domácího tisku.

Zobrazit přílohu 10852

---

Jinak - do verze 1.1 zvýrazním i "vodící" lišty. Uznávám, v domácích tiskárnách je to blbě vidět. Já kvůli tomu kupoval trochu lepší tiskárnu domu, ale chápu, že to je těžko splnitelná featura (ty slabě viditelné lišty tam byly proto, že byla reakce na to, že jsou tam občas vidět, když se to blbě vystřihne a ruší to tam). Najdu kompromis.
Přijde mi stejně "divný" jednopat jako jednoputt....
 
Jééé, to jsem rád, to je super. Uka fotku, jak to vypadá reálně? S kartičkama, bez kartiček... pls. Byl by si ochoten poskytnout zdroj na tisk, že bych ho dal ke stažení na dané stránce plus všechno výrobní info, co je k tomu potřeba (s tímhle vůbec nemám zkušenost)? A prosím jen - jestli můžeš upravit: GolfJamky.cz (velké J, není to sice správně, ale je to tak schválně). :)

Já už mám praxi - řezání na řezačce celé sady + zaoblování rohů: 40 min. Laminování nedělám - mám hromady těch papírů, ale jsem rád, žes tuhle variantu využil :) Podle mě funguje taky dobře, ne-li líp. A když se to poleje pivem, tak to vydrží!
Posílám reálnou fotku - použil jsem PLA materiál, který jsem zrovna měl k dispozici. Kvalitu tisku jsem moc neřešil, šlo o první verzi a hlavní byla funkčnost.
Text upravím, stejně tak ještě doladím rozměry krabičky, a pak pošlu finální verzi k tisku a třeba i technický výkres.

IMG_1030 (změněno).JPG
 
Tak poslílám ...
Oproti obrázku jsem zmenšil tloušťku všech stěn ze 3 na 2 mm - to už jsem vyzkoušel a je to OK. Upravil jsem taky rozměry vnitřní části krabičky a přepážku tak, aby se tam kartičky akorát vešly a navíc se daly překrýt návodem přes celou šířku. Výška vnitřní části krabičky (19 mm) je zvolena s ohledem na použitý typ papíru a povrchovou úpravu.
Prosím, omluvte ten výkres. Nejsem profesionál, ale snažil jsem :)
 

Přílohy

  • GolfJamky_3D_tisk.zip
    220,4 KB · Zobrazení: 514
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom