Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Island, země ohně a ledu nebo golfový ráj?

JanKostalCZE

Guru fóra
19.jamka
Jméno
Jan
Přijmení
Košťál
Klub
Prague City Golf Vinoř
HI (HCP)
0,2
Říkáte si, proč ten blázen chce psát o Islandu, vždyť je tam jen sníh a led. A pokud se tam dá hrát, maj víc než jedno hřiště? Hřišť je na ostrově odhadem 80-90, to čumíte co? Já taky.

Na ostrově jsem strávil pouze 7 dní, ale i díky polárnímu dnu (pro hnidopichy, 3,5 hodiny civilní soumrak) jsem stihl odehrát 11 hřišť, podělím se s Vámi o zkušenosti z hřišť, ale i z dechberoucí přírody.

Základní údaje:
Hlavní město: Reykjavík
Rozloha: 103 125km2
Počet obyvatel: 355 000 (asi jako Hořehledy při turnaji)
Měna: Islandská koruna, 1ISK = 0,18CZK
Počasí v létě: 10-16st, přeháňky, silný vítr
vlajka.JPG


Rady a tipy:
- let trvá cca 4 hodiny, létá přímý let z Prahy, Vídně, Wroclawi, Budapešti, Mnichova, atd., s přestupem levné lety s Norwegian přes Norsko
- ikdyž je úplně jasná obloha a 20 stupňů, neznamená to, že tak bude i za 5 minut, takže vždy s sebou noste náhradní oblečení a nepromok
- základní turistické atrakce prosvišťte co nejrychleji, dejte přednost odlehlým místům bez turistů
- je tam draho, jídlo v obchodě odpovídá naší ceně +30%, jídlo v restauracích začíná 500 korun za hlavní chod, 1L nafty cca 42 korun
- pujčte si větší, pohodlnější auto, budete za to rádi, my jsme za 7 dní najeli 2500km a strávili v autě přes 30 hodin, btw. moc benzínek není, takže tankujte pro jistotu už u půlky nádrže, pokud máte možnost
- v létě je zde pořád světlo, hlídejte si kdy jít spát, jinak vás to velmi unaví, ve všech hotelech/hostelech/apartmánech mají černé rolety nebo závěsy, aby se vám lépe spalo
- v létě zde létá miliony mušek, které jsou otravnější než cukr v mlíčenkách, repelenty nepomáhají, pouze síťka přes hlavu

Den 1.
Po půlnočním příletu za jasného dne a rychlém spánku jsme se vydali poznávat nepoznané. Jako první jsme začali po nejturističtějším okruhu nazývaném Golden Circle. ,,Tady je snad celá Čína’' říkal jsem si, chyba, je tady celé Česko, takové novodobé Chorvatsko.

Národní park Thingvellir
První zastávka na Golden circle, národní park nedaleko Reykjavíku, leží přímo na setkání Euroasijské a Severoamerické tektonické desky, proto je zde až 300 zemětřesení denně, ale pouze o síle 2 na richterově stupnici, tedy nepocítíte nic. Pro dobrodruhy se mezi tektonické desky můžete potopit, voda má krásné 2 stupně, ale dohlednost 100m, takhle čistou vodu nemáte ani v kohoutku. Parku dominuje vodopád Oxarafoss, na který se chodí fotit všichni, i češi v sandálech.
F03F3439-4F69-4A96-84F6-3950923A6A91.jpeg


Další zastávkou je světoznámý Geysir, voda tryskající do vzduchu, jen má 80 stupňů.
geysir1.JPG

7FB44EFA-D6B5-4884-9071-1F77777A6F4E.jpeg

Asi nejvíce dechberoucím stopem na Zlatém okruhu je vodopád Gulfoss, taková masa vody padající z velké výšky je opravdu krásná podívaná. (Při větru pláštěnky s sebou).
gulfoss1.JPG


U Geysiru se nacházi devítijamkové golfové hřiště, bohužel po loňské kruté zimě jim celé shnilo a obnova ještě nebyla dokončena, očekává se otevření v létě přístího roku.
Ale já se nenchám zastrašit! Tahám telefon a hledám hřiště jiné a hle, 10km odsud je jiná devítku, jedu!

ÚTHLÍD #315 (3.000ISK / 9 jamek)
Krátká devítka postavená na homoli, kvalita nic moc, atmosféra velmi přátelská. Ze hřiště jsou krásné výhledy na ledovec i do okolní přírody.
uthlid1.jpg


Dnes neplánovanou, zastávkou je vodopád Seljalandfoss. Oh my God, to je užasný, padající voda ze skály, ale jak krásně padá. Nějkrásnější přírodní zážitek z celého ostrova. Vodopád se dá celý obejít, ne na kopec, ale pod ním, opět si nezapoměňte pláštěnku nebo kvalitní golfový nepromok. Více k vodopádu neumím říct, tohle je must see místo, které nejde popsat slovy.
seljalandfoss1.JPG


Ve 22 hodin dorážíme na hotel a jelikož je ještě světlo, jedeme na další výlet. Vrak letounu DC-3 Dakota amerického námořnictva zde nouzové přistál v roce 1973 potom, co mu došlo palivo, všichni přežili. Ono jim palivo vlastně nedošlo, jen v jednom motoru, ale mysleli, že v obou a tak si farmář, na kterém pozemku letadlo přistálo chodil pro benzín do druhého motoru a vystačil s nim ještě rok pro své potřeby. K letounu se jde 3,5km po kamenech (a 3,5km zpět :D ), ale stojí to za to, pokud tam zrovna nemáte 50 lidí co se chtějí fotit ve sto polohách, ale pokud sem jdete o půlnoci, jako my, tak tam budete sami!
dc3.JPG


Den 2.
Začínáme výletem k ledovci Sólheimajökull, krátká procházka k ledovci a pokus na něj vylézt, neúspěšný :(
ledovec.JPG


Už se konečně dostáváme pryč od masového turismu. Fjadrárgljúfur je kaňon vymletý vodním tokem, ležící na jihu ostrova, tomuto místu chybí jen majestátní vodopád nebo ne?
kanon1.jpg
kanon2.JPG


VÍK #316 (3.500ISK / 9 jamek)
Další malá devítka na jižním pobřeží, lemovaná skalami a výhledy na moře na druhé straně. A co dál? Mají tu par 6, teda když fouká do zad a hrajete drive, 4kov a 9kov vám to jako par 6 nepřijde, ale co už. Hřiště opět neni v bůhvíjakém stavu, jamky krátké, ale za to dost úzké, chce to hrát hlavou a ne driverem.
vik.jpg

1A8F987C-3783-47C1-87CD-7E8E6622F923.jpeg


Den je dlouhý a my se nevzdáváme, jedeme ještě další 2 hodiny na ledovcové jezero Jökullsárlón, které je také známé jako Diamond lake. Jezero leží na kraji ledovce Vatnajökull, největšího ledovce na Islandu. Mnoho plovoucích ker, 7 stupňů a silný vítr začíná připomínat zimní měsíce u nás, ale my jsme připraveni. Kulichy, zimní bundy, rukavice a šátky přes obličej, vše máme. Ledovcových ker v létě neni tolik jako v jarních měsících, ale i tak je to krásná podívaná. Jedna zajímavost, v dubnu zde britská starší turistka vlezla na kru, že se vyfotí, boužel zapomněla, že je odliv a odneslo ji to na širé moře, kde čekala na záchranu 6 hodin. :D
jokullsarlon.JPG
ja%CC%81_jokull.jpg


Kolem 22. hodiny se vracíme na ubytování, odpačatá sestra láká k výstupu na skálu za chatkama, jdeme na to! The worst idea ever! První část kopce po trávě byla vpohodě, ale to kruté teprve mělo přijít, cesta byla strmější a strmější a co víc, změnila se v kameny, které se chovaly jako lavina, 1 krok nahoru, 3 kroky sesun dolu. Ale za ten výhled to stálo.
vylet1.JPG
vylet2.JPG


Den 3.
Ranní brzké vstávání a rychle na trajekt na Vestmannaeyjar! Ostrov má zajímavý osud, v lednu roku 1973 se zde otevřela země, výbuch sopky bez jakéhokoliv varování zaskočil všechny obvatele tohoto malého ostrůvku. Díky rychlému jednání místních se všichni nalodili na rybařské lodě v přístavu a celá erupce měla pouze jednu oběť. Mnoho obyvatel se už na ostrov nevrátilo, ale v dnešních době se počet obyvatel vrací do normálu. Po výbuchu se rozloha ostrova zvětšila o 20%. Každý rok se koná velký festival na oslavu erupce, na který dorazí obvykle přes 20.000 návštěvníků. Ostrov je domovem ptáků, v angličtině nazývaných Puffins. Žije jich zde odhadem 1,1 milionů a odsahují velikosti 40cm.

VESTMANNAEYJAR #317 (8.000ISK / 18 jamek + trajekt 3.200ISK / zpáteční bez auta)
Hřiště patřící do TOP 3 celého Islandu. První devítka ničím nezaujme, linksové jamky sem tam sem tam sem tam tam sem a tak, jen na 6. jamce pozor na @RobertSlajs , mohli byste trefit autobusy s turisty na parkovišti. Od 13. jamky se dostáváme k pobřeží, na jamky na lávovém útesu, krásné výhledy těžké jamky k tomu, na 16. jamce jsem se radoval, že jsem druhou ranou na pětiparu 2m u tyče, ale….. opět jsem si zahrál na @RobertSlajs , hrál jsem na špatný green. :( :D Signature hole je jamka č.17, 134m dlouhý třípar je celý přes moře a lávové útesy. Easy birdie :)
vest1.jpg
vest2.jpg
vest3.jpg
vest5.JPG
vest4.jpg


Po odjezdu z ostrova přesun do Reykjavíku a přepůlnoční prohlídka města. Památky jsou tu, no, asi tak dvě, Hallgrimskirkja, velmi netradiční katedrála a Sun Voyager, moderní skulptura na břehu moře.
katedrala_rey.jpg

sun voyager.jpg


Den 4.
Ráno začínáme trekem k vodopádu Glymur, tříhodinová cesta kolem vodopádu s převýšením 400m, cestou překonáte řeku po kládě, projdete si jeskyně, polezete po balvanech a v půlce cesty přebrodíte přítok vodopádu, ve kterém teče ledovcová voda, brrr. Pozor, abyste do ní nespadli a nenamočili si boty, jako já, budete je ještě pár hodin potřebovat.
Glymur foss je druhým nejvyšším vodopádem na Islandu, cesta stála za to!
glymur1.JPG

glymur2.JPG
glymur4.jpg
glymur5.jpg
glymur3.jpg
glymur6.jpg


Další zastávkou jsou dva menší vodopády Hraunfossar a Barnafoss, vodopády jsou hned u sebe, takže zvládnete dva jedním vrzem.
barnafoss.JPG


Vysazuji rodinu v pronajatém domečku a vyrážím na hřiště, kolem kterého jsme jeli.
barak.JPG


REYKHOLT #318 (3.000 ISK / 9 jamek)
Krátká devítka, kterou obhospořaduje 80 letý místní farmář, sám, ptáte se jak? Nevím, ale má můj obdiv, než jsem vybalil hole z auta, stihl odbavit dvě rodiny do chatek, ukázat mi hřiště, zinkasovat mě a poté se vrátil k opravě trakotoru a sekačky. Silný vítr dělá ze hřiště opravdovou challege, už vím, jak se cítí většina hráčů, když po drivu na 250m čtyřparu hrají ještě 9 železo do greenu.
reykholt.jpg


Vracím se na baráček, leháro, vířivka, kostky, pohodka. Všichni jdou spát, ale mě se nechce, no a co, že je 22 hodin, naštěstí bydlíme přímo u hřiště, náhoda? Nemyslím si.

HUSAFELL #319 (4.000ISK / 9 jamek)
Velmi zajímavá devítka v těsné blízkosti ledovce Langjökull. Jamky jsou velmi různorodé, od dlouhého pětiparu přes drivovatelný čtyřpar až po jamky přes vodu. Poslední jamky je třípar, měřící 110m, přes vodu, ve které bylo odhadem 2000 míčků, voda byla dosti studená, takže vířivka dostala přednost před lovením míčků.
husafell.JPG
husafell1.jpg


Den 5.
Původně plánovaný odpočinkový den, válení se, vířívka, procházka. Chyba!

Ráno výlet na ledovec Langjökull, cesta 40 minut autobusem, poté dalších 15 min ,,polárním expressem’’, přijíždíme na ledovec, další fáze cesty? Na sněžných skútrech! Jeden z nej zážitků z Islandu, 15 minut jízdy na skútru, zastavujeme před tunelem v ledovci, tunel má 500m a je ve tvaru srdce, otevřen byl před pár lety po dlouholetém zkoumání všemi kapacitami v oboru. Tunel se musí neustále opracovávat, jinak by za 15 let opět zmizel, říká se tomu ''Healing of the glacier’’. Dle odhadů se ledovce na Islandu tvořili v průběhu poslední doby ledové před 7500 lety, bohužel vlivem globální oteplování se ledovec rozpouští a sesouvá, takže i přes svou tloušťku 200m do roku 2080 zcela roztaje. :(
langjokull1.jpg
langjokull2.jpg
langjokull3.jpg
langjokull4.jpg


Oběd, rychlá pauza ve vířivce a jede se dál, tentokrát na východní mys ostrova k hoře a vodopádu Kirkjufell, znát ji můžou milovníci serálu Game of Thrones, konkrétně se u ni natáčela bitva v díle č. 7 v 6. sérii. :) Abychom nejeli 4 hodiny jen kvůli hoře a vodopádu, kterých je všude tuna, jdu si dát další devítku. Sice je ošklivo, ale to se doufám změní.
kirkjufell1.jpg
kirkjufell 2.JPG


GRUNDARFJORDUR #320 (3.000ISK / 9 jamek)
Opět klasická linksová devítka s lávovým podkladem a černým pískem. Ze hřiště je celou dobu na obzoru majestátní hora Kirkjufell a pohoří na straně opačné. A co víc? Udělalo se hezky!
grundarfjordur1.jpg


Den 6.
Po náročném dni konečně oddychový plán, říkam si, bude pohoda, říkám si a zase nic.

Začínáme výletem na kráter Grábrok, 170m vysoký kráter sopky, která vybuchla před mnoha sty lety, nedaleko kráteru je i vodopád Glanni a hřiště se stejným názvem.
grabrok.JPG


GLANNI #321 (4.000 ISK / 9 jamek)
Nejkratší devítka, kterou jsem hrál, ale také nejužší, občas jsem nevěděl, jestli míři na fairway nebo vyšlapanou cestu v husté trávě. Co je zajímavé, většina greenkeeperů (stejně jako prodavačů v obchodech) jsou děti, na Islandu je v době letních prázdnin povoleno dětem pracovat od 12-14 let (zdroje se liší), pomáhá to zaplnit sezónní zaměstnání v turistické sezoně. Myslíte, že by někdo u nás svěřil sekačku dítěti, které je stále školou povinné? Co na to @mkopcak ?
glanni.JPG


Vysazuji rodinu v národním parku Thingvellir a jedu hrát dál, protože prostě proč ne?

DALBÚA #322 (3.000 ISK / 9 jamek)
Konečně devítka s normálními metry. Stav hřiště slušný, bohužel celkový dojem kazí všudypřítomná hejna much, nejde jim utéct, přišel jsem na nový trik, jak se jich ‘’zbavit’', mouchy jdou na nejvyšší bod, takže stačí chodit s rukou nebo holí nad hlavou a je klid. :D
dalbui.JPG


Vyzvedávám rodinu a jedem na ubytování zpět do Reykjavíku. Dozvídám se důležitou informaci, 30km od hostelu je prý nejhezčí hřiště na ostrově, kdo by odolal? Teetime 22:30 to jistí. :)

BRAUTARHOLT #323 (7.990 ISK / 12 jamek)
Když jsem plánoval golfová hřiště na Islandu, tomuto hřišti jsem vůbec nevěnoval pozornost, nebylo přímo u naší cesty a má 12 jamek, říkal jsem si, co je to za divnost, asi další nudná delší devítka, veliká chyba. Nejlepší co jsem na Islandu hrál! Hřiště je postavené na útesech a tak nabízí krásné výhledy na širé moře a na celý Reykjavík v celé své šedé kráse. Prvních 5 jamek vede přímo na útesech podel moře, very nice beautifull. Ale přece jen mi to v něčem připomínalo naše nejmenované hřiště, ty 3 nové jamky do celkového konceptu nezapadají, snad až z toho bude 18 jamkové hřiště.
brautarholt2.JPG
brautarholt1.JPG
brautarholt3.jpg


Konečně je čas jít spát, zítra, tedy dnes, letíme domů.

Den 7. poslední
Rodina šla na nákupy a obhlídku Reykjavíku, já nezahálím a jdu hrát.

SATJARNARNES #324 (6.000 ISK / celodenní fee)
Nacházíme se v těsné blízkosti centra, proto ta zvýšená cena. Kratší devítka skvěle zaplňuje prostory poloostrova ve městě. Na hřišti mě velice nadchl jejich systém startovních časů, žádné rezervace zde nejsou, na prvním odpališti máte dřevěné boxy, vždy na 4 míčky, svůj podepsaný/označený míček vložíte do boxu a dáte na pojezd do pořadí, pokud přijdete sám nebo ve dvou, můžete se přidávat do již zařazených boxíků. Zde platí pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív hraje!
satjarnarnes.jpg
satjarnarness1.jpg


Vyzvedávám rodinu, odvážím ji do světoznámých termálních lázní Blue Lagoon a pokračuji v krasojízdě. Původní plán zahrát si, dle žebříčků, nejlepší hřiště na Islandu krachl, všechna velká hřiště kolem Reykjavíku mají čtyřdenní mistrovství klubu. :( Volím proto alternativu u letiště.

SUDURNESJA #325 (8.000 ISK / 18 jamek)
Linksové hřiště se nacházi nedaleko letiště, pro mne, jako studenta letectví jsem asi častěji sledoval letadla než míček. :D Pár jamek vede po pobřeží, zbytek se proplétá sem tam sem tam tam sem tam po poli, takové nemastné neslané, asi je opravdu čas jet domu. :(
sudurnesja.jpg


Kdo vydržel až sem, doufám, že se vám povídání líbilo, případné dotazy piště do komentářů a jak by řekl klasik ,,Když to srovnám s tím výletem na Kokořín.’’

Nalákalo vás to? Tak….
exit.jpg

info: všechny fotky jsou mé, nic neni staženo z internetu :)
 
Upraveno:
To je dechberoucí čtení! National Geographic praskne závistí!

Četl jsem to jedním dechem. Moc pěkné... prozraď mi prosím, jak se dá sedm dní zvládnout bez spánku? :)

Díky, závist. Nádhera.
 
Říkáte si, proč ten blázen chce psát o Islandu, vždyť je tam jen sníh a led. A pokud se tam dá hrát, maj víc než jedno hřiště? Hřišť je na ostrově odhadem 80-90, to čumíte co? Já taky.

Na ostrově jsem strávil pouze 7 dní, ale i díky polárnímu dnu (pro hnidopichy, 3,5 hodiny civilní soumrak) jsem stihl odehrát 11 hřišť, podělím se s Vámi o zkušenosti z hřišť, ale i z dechberoucí přírody.

Základní údaje:
Hlavní město: Reykjavík
Rozloha: 103 125km2
Počet obyvatel: 355 000 (asi jako Hořehledy při turnaji)
Měna: Islandská koruna, 1ISK = 0,18CZK
Počasí v létě: 10-16st, přeháňky, silný vítr
Zobrazit přílohu 7811

Rady a tipy:
- let trvá cca 4 hodiny, létá přímý let z Prahy, Vídně, Wroclawi, Budapešti, Mnichova, atd., s přestupem levné lety s Norwegian přes Norsko
- ikdyž je úplně jasná obloha a 20 stupňů, neznamená to, že tak bude i za 5 minut, takže vždy s sebou noste náhradní oblečení a nepromok
- základní turistické atrakce prosvišťte co nejrychleji, dejte přednost odlehlým místům bez turistů
- je tam draho, jídlo v obchodě odpovídá naší ceně +30%, jídlo v restauracích začíná 500 korun za hlavní chod, 1L nafty cca 42 korun
- pujčte si větší, pohodlnější auto, budete za to rádi, my jsme za 7 dní najeli 2500km a strávili v autě přes 30 hodin, btw. moc benzínek není, takže tankujte pro jistotu už u půlky nádrže, pokud máte možnost
- v létě je zde pořád světlo, hlídejte si kdy jít spát, jinak vás to velmi unaví, ve všech hotelech/hostelech/apartmánech mají černé rolety nebo závěsy, aby se vám lépe spalo
- v létě zde létá miliony mušek, které jsou otravnější než cukr v mlíčenkách, repelenty nepomáhají, pouze síťka přes hlavu

Den 1.
Po půlnočním příletu za jasného dne a rychlém spánku jsme se vydali poznávat nepoznané. Jako první jsme začali po nejturističtějším okruhu nazývaném Golden Circle. ,,Tady je snad celá Čína’' říkal jsem si, chyba, je tady celé Česko, takové novodobé Chorvatsko.

Národní park Thingvellir
První zastávka na Golden circle, národní park nedaleko Reykjavíku, leží přímo na setkání Euroasijské a Severoamerické tektonické desky, proto je zde až 300 zemětřesení denně, ale pouze o síle 2 na richterově stupnici, tedy nepocítíte nic. Pro dobrodruhy se mezi tektonické desky můžete potopit, voda má krásné 2 stupně, ale dohlednost 100m, takhle čistou vodu nemáte ani v kohoutku. Parku dominuje vodopád Oxarafoss, na který se chodí fotit všichni, i češi v sandálech.
Zobrazit přílohu 7816

Další zastávkou je světoznámý Geysir, voda tryskající do vzduchu, jen má 80 stupňů. Zobrazit přílohu 7773
Zobrazit přílohu 7817
Asi nejvíce dechberoucím stopem na Zlatém okruhu je vodopád Gulfoss, taková masa vody padající z velké výšky je opravdu krásná podívaná. (Při větru pláštěnky s sebou).
Zobrazit přílohu 7783

U Geysiru se nacházi devítijamkové golfové hřiště, bohužel po loňské kruté zimě jim celé shnilo a obnova ještě nebyla dokončena, očekává se otevření v létě přístího roku.
Ale já se nenchám zastrašit! Tahám telefon a hledám hřiště jiné a hle, 10km odsud je jiná devítku, jedu!

ÚTHLÍD #315 (3.000ISK / 9 jamek)
Krátká devítka postavená na homoli, kvalita nic moc, atmosféra velmi přátelská. Ze hřiště jsou krásné výhledy na ledovec i do okolní přírody.
Zobrazit přílohu 7804

Dnes neplánovanou, zastávkou je vodopád Seljalandfoss. Oh my God, to je užasný, padající voda ze skály, ale jak krásně padá. Nějkrásnější přírodní zážitek z celého ostrova. Vodopád se dá celý obejít, ne na kopec, ale pod ním, opět si nezapoměňte pláštěnku nebo kvalitní golfový nepromok. Více k vodopádu neumím říct, tohle je must see místo, které nejde popsat slovy.
Zobrazit přílohu 7801

Ve 22 hodin dorážíme na hotel a jelikož je ještě světlo, jedeme na další výlet. Vrak letounu DC-3 Dakota amerického námořnictva zde nouzové přistál v roce 1973 potom, co mu došlo palivo, všichni přežili. Ono jim palivo vlastně nedošlo, jen v jednom motoru, ale mysleli, že v obou a tak si farmář, na kterém pozemku letadlo přistálo chodil pro benzín do druhého motoru a vystačil s nim ještě rok pro své potřeby. K letounu se jde 3,5km po kamenech (a 3,5km zpět :D ), ale stojí to za to, pokud tam zrovna nemáte 50 lidí co se chtějí fotit ve sto polohách, ale pokud sem jdete o půlnoci, jako my, tak tam budete sami!
Zobrazit přílohu 7771

Den 2.
Začínáme výletem k ledovci Sólheimajökull, krátká procházka k ledovci a pokus na něj vylézt, neúspěšný :(
Zobrazit přílohu 7797

Už se konečně dostáváme pryč od masového turismu. Fjadrárgljúfur je kaňon vymletý vodním tokem, ležící na jihu ostrova, tomuto místu chybí jen majestátní vodopád nebo ne?
Zobrazit přílohu 7788Zobrazit přílohu 7789

VÍK #316 (3.500ISK / 9 jamek)
Další malá devítka na jižním pobřeží, lemovaná skalami a výhledy na moře na druhé straně. A co dál? Mají tu par 6, teda když fouká do zad a hrajete drive, 4kov a 9kov vám to jako par 6 nepřijde, ale co už. Hřiště opět neni v bůhvíjakém stavu, jamky krátké, ale za to dost úzké, chce to hrát hlavou a ne driverem.
Zobrazit přílohu 7810
Zobrazit přílohu 7814

Den je dlouhý a my se nevzdáváme, jedeme ještě další 2 hodiny na ledovcové jezero Jökullsárlón, které je také známé jako Diamond lake. Jezero leží na kraji ledovce Vatnajökull, největšího ledovce na Islandu. Mnoho plovoucích ker, 7 stupňů a silný vítr začíná připomínat zimní měsíce u nás, ale my jsme připraveni. Kulichy, zimní bundy, rukavice a šátky přes obličej, vše máme. Ledovcových ker v létě neni tolik jako v jarních měsících, ale i tak je to krásná podívaná. Jedna zajímavost, v dubnu zde britská starší turistka vlezla na kru, že se vyfotí, boužel zapomněla, že je odliv a odneslo ji to na širé moře, kde čekala na záchranu 6 hodin. :D
Zobrazit přílohu 7787Zobrazit přílohu 7786

Kolem 22. hodiny se vracíme na ubytování, odpačatá sestra láká k výstupu na skálu za chatkama, jdeme na to! The worst idea ever! První část kopce po trávě byla vpohodě, ale to kruté teprve mělo přijít, cesta byla strmější a strmější a co víc, změnila se v kameny, které se chovaly jako lavina, 1 krok nahoru, 3 kroky sesun dolu. Ale za ten výhled to stálo.
Zobrazit přílohu 7812Zobrazit přílohu 7813

Den 3.
Ranní brzké vstávání a rychle na trajekt na Vestmannaeyjar! Ostrov má zajímavý osud, v lednu roku 1973 se zde otevřela země, výbuch sopky bez jakéhokoliv varování zaskočil všechny obvatele tohoto malého ostrůvku. Díky rychlému jednání místních se všichni nalodili na rybařské lodě v přístavu a celá erupce měla pouze jednu oběť. Mnoho obyvatel se už na ostrov nevrátilo, ale v dnešních době se počet obyvatel vrací do normálu. Po výbuchu se rozloha ostrova zvětšila o 20%. Každý rok se koná velký festival na oslavu erupce, na který dorazí obvykle přes 20.000 návštěvníků. Ostrov je domovem ptáků, v angličtině nazývaných Puffins. Žije jich zde odhadem 1,1 milionů a odsahují velikosti 40cm.

VESTMANNAEYJAR #317 (8.000ISK / 18 jamek + trajekt 3.200ISK / zpáteční bez auta)
Hřiště patřící do TOP 3 celého Islandu. První devítka ničím nezaujme, linksové jamky sem tam sem tam sem tam tam sem a tak, jen na 6. jamce pozor na @RobertSlajs , mohli byste trefit autobusy s turisty na parkovišti. Od 13. jamky se dostáváme k pobřeží, na jamky na lávovém útesu, krásné výhledy těžké jamky k tomu, na 16. jamce jsem se radoval, že jsem druhou ranou na pětiparu 2m u tyče, ale….. opět jsem si zahrál na @RobertSlajs , hrál jsem na špatný green. :( :D Signature hole je jamka č.17, 134m dlouhý třípar je celý přes moře a lávové útesy. Easy birdie :)
Zobrazit přílohu 7805Zobrazit přílohu 7806Zobrazit přílohu 7807Zobrazit přílohu 7809Zobrazit přílohu 7808

Po odjezdu z ostrova přesun do Reykjavíku a přepůlnoční prohlídka města. Památky jsou tu, no, asi tak dvě, Hallgrimskirkja, velmi netradiční katedrála a Sun Voyager, moderní skulptura na břehu moře.
Zobrazit přílohu 7790
Zobrazit přílohu 7803

Den 4.
Ráno začínáme trekem k vodopádu Glymur, tříhodinová cesta kolem vodopádu s převýšením 400m, cestou překonáte řeku po kládě, projdete si jeskyně, polezete po balvanech a v půlce cesty přebrodíte přítok vodopádu, ve kterém teče ledovcová voda, brrr. Pozor, abyste do ní nespadli a nenamočili si boty, jako já, budete je ještě pár hodin potřebovat.
Glymur foss je druhým nejvyšším vodopádem na Islandu, cesta stála za to!
Zobrazit přílohu 7775
Zobrazit přílohu 7776Zobrazit přílohu 7778Zobrazit přílohu 7779Zobrazit přílohu 7777Zobrazit přílohu 7780

Další zastávkou jsou dva menší vodopády Hraunfossar a Barnafoss, vodopády jsou hned u sebe, takže zvládnete dva jedním vrzem.
Zobrazit přílohu 7766

Vysazuji rodinu v pronajatém domečku a vyrážím na hřiště, kolem kterého jsme jeli.
Zobrazit přílohu 7765

REYKHOLT #318 (3.000 ISK / 9 jamek)
Krátká devítka, kterou obhospořaduje 80 letý místní farmář, sám, ptáte se jak? Nevím, ale má můj obdiv, než jsem vybalil hole z auta, stihl odbavit dvě rodiny do chatek, ukázat mi hřiště, zinkasovat mě a poté se vrátil k opravě trakotoru a sekačky. Silný vítr dělá ze hřiště opravdovou challege, už vím, jak se cítí většina hráčů, když po drivu na 250m čtyřparu hrají ještě 9 železo do greenu.
Zobrazit přílohu 7798

Vracím se na baráček, leháro, vířivka, kostky, pohodka. Všichni jdou spát, ale mě se nechce, no a co, že je 22 hodin, naštěstí bydlíme přímo u hřiště, náhoda? Nemyslím si.

HUSAFELL #319 (4.000ISK / 9 jamek)
Velmi zajímavá devítka v těsné blízkosti ledovce Langjökull. Jamky jsou velmi různorodé, od dlouhého pětiparu přes drivovatelný čtyřpar až po jamky přes vodu. Poslední jamky je třípar, měřící 110m, přes vodu, ve které bylo odhadem 2000 míčků, voda byla dosti studená, takže vířivka dostala přednost před lovením míčků.
Zobrazit přílohu 7784Zobrazit přílohu 7785

Den 5.
Původně plánovaný odpočinkový den, válení se, vířívka, procházka. Chyba!

Ráno výlet na ledovec Langjökull, cesta 40 minut autobusem, poté dalších 15 min ,,polárním expressem’’, přijíždíme na ledovec, další fáze cesty? Na sněžných skútrech! Jeden z nej zážitků z Islandu, 15 minut jízdy na skútru, zastavujeme před tunelem v ledovci, tunel má 500m a je ve tvaru srdce, otevřen byl před pár lety po dlouholetém zkoumání všemi kapacitami v oboru. Tunel se musí neustále opracovávat, jinak by za 15 let opět zmizel, říká se tomu ''Healing of the glacier’’. Dle odhadů se ledovce na Islandu tvořili v průběhu poslední doby ledové před 7500 lety, bohužel vlivem globální oteplování se ledovec rozpouští a sesouvá, takže i přes svou tloušťku 200m do roku 2080 zcela roztaje. :(
Zobrazit přílohu 7793Zobrazit přílohu 7794Zobrazit přílohu 7795Zobrazit přílohu 7796

Oběd, rychlá pauza ve vířivce a jede se dál, tentokrát na východní mys ostrova k hoře a vodopádu Kirkjufell, znát ji můžou milovníci serálu Game of Thrones, konkrétně se u ni natáčela bitva v díle č. 7 v 6. sérii. :) Abychom nejeli 4 hodiny jen kvůli hoře a vodopádu, kterých je všude tuna, jdu si dát další devítku. Sice je ošklivo, ale to se doufám změní.
Zobrazit přílohu 7792Zobrazit přílohu 7791

GRUNDARFJORDUR #320 (3.000ISK / 9 jamek)
Opět klasická linksová devítka s lávovým podkladem a černým pískem. Ze hřiště je celou dobu na obzoru majestátní hora Kirkjufell a pohoří na straně opačné. A co víc? Udělalo se hezky!
Zobrazit přílohu 7782

Den 6.
Po náročném dni konečně oddychový plán, říkam si, bude pohoda, říkám si a zase nic.

Začínáme výletem na kráter Grábrok, 170m vysoký kráter sopky, která vybuchla před mnoha sty lety, nedaleko kráteru je i vodopád Glanni a hřiště se stejným názvem.
Zobrazit přílohu 7781

GLANNI #321 (4.000 ISK / 9 jamek)
Nejkratší devítka, kterou jsem hrál, ale také nejužší, občas jsem nevěděl, jestli míři na fairway nebo vyšlapanou cestu v husté trávě. Co je zajímavé, většina greenkeeperů (stejně jako prodavačů v obchodech) jsou děti, na Islandu je v době letních prázdnin povoleno dětem pracovat od 12-14 let (zdroje se liší), pomáhá to zaplnit sezónní zaměstnání v turistické sezoně. Myslíte, že by někdo u nás svěřil sekačku dítěti, které je stále školou povinné? Co na to @mkopcak ?
Zobrazit přílohu 7774

Vysazuji rodinu v národním parku Thingvellir a jedu hrát dál, protože prostě proč ne?

DALBÚA #322 (3.000 ISK / 9 jamek)
Konečně devítka s normálními metry. Stav hřiště slušný, bohužel celkový dojem kazí všudypřítomná hejna much, nejde jim utéct, přišel jsem na nový trik, jak se jich ‘’zbavit’', mouchy jdou na nejvyšší bod, takže stačí chodit s rukou nebo holí nad hlavou a je klid. :D
Zobrazit přílohu 7770

Vyzvedávám rodinu a jedem na ubytování zpět do Reykjavíku. Dozvídám se důležitou informaci, 30km od hostelu je prý nejhezčí hřiště na ostrově, kdo by odolal? Teetime 22:30 to jistí. :)

BRAUTARHOLT #323 (7.990 ISK / 12 jamek)
Když jsem plánoval golfová hřiště na Islandu, tomuto hřišti jsem vůbec nevěnoval pozornost, nebylo přímo u naší cesty a má 12 jamek, říkal jsem si, co je to za divnost, asi další nudná delší devítka, veliká chyba. Nejlepší co jsem na Islandu hrál! Hřiště je postavené na útesech a tak nabízí krásné výhledy na širé moře a na celý Reykjavík v celé své šedé kráse. Prvních 5 jamek vede přímo na útesech podel moře, very nice beautifull. Ale přece jen mi to v něčem připomínalo naše nejmenované hřiště, ty 3 nové jamky do celkového konceptu nezapadají, snad až z toho bude 18 jamkové hřiště.
Zobrazit přílohu 7768Zobrazit přílohu 7767Zobrazit přílohu 7769

Konečně je čas jít spát, zítra, tedy dnes, letíme domů.

Den 7. poslední
Rodina šla na nákupy a obhlídku Reykjavíku, já nezahálím a jdu hrát.

SATJARNARNES #324 (6.000 ISK / celodenní fee)
Nacházíme se v těsné blízkosti centra, proto ta zvýšená cena. Kratší devítka skvěle zaplňuje prostory poloostrova ve městě. Na hřišti mě velice nadchl jejich systém startovních časů, žádné rezervace zde nejsou, na prvním odpališti máte dřevěné boxy, vždy na 4 míčky, svůj podepsaný/označený míček vložíte do boxu a dáte na pojezd do pořadí, pokud přijdete sám nebo ve dvou, můžete se přidávat do již zařazených boxíků. Zde platí pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív hraje!
Zobrazit přílohu 7799Zobrazit přílohu 7800

Vyzvedávám rodinu, odvážím ji do světoznámých termálních lázní Blue Lagoon a pokračuji v krasojízdě. Původní plán zahrát si, dle žebříčků, nejlepší hřiště na Islandu krachl, všechna velká hřiště kolem Reykjavíku mají čtyřdenní mistrovství klubu. :( Volím proto alternativu u letiště.

SUDURNESJA #325 (8.000 ISK / 18 jamek)
Linksové hřiště se nacházi nedaleko letiště, pro mne, jako studenta letectví jsem asi častěji sledoval letadla než míček. :D Pár jamek vede po pobřeží, zbytek se proplétá sem tam sem tam tam sem tam po poli, takové nemastné neslané, asi je opravdu čas jet domu. :(
Zobrazit přílohu 7802

Kdo vydržel až sem, doufám, že se vám povídání líbilo, případné dotazy piště do komentářů a jak by řekl klasik ,,Když to srovnám s tím výletem na Kokořín.’’

Nalákalo vás to? Tak….
Zobrazit přílohu 7772
info: všechny fotky jsou mé, nic neni staženo z internetu :)
Jane, nádherné. Moc hezké čtení a fotografie jsou nádherné. Musel to být nezapomenutelný zážitek.
 
Skvělé.
Ale co mě zaujalo, že ceny hřišť jsou v porovnání s tamními náklady minimální. Resp. že ta cena za 9tku je stejná jako u nás.....
 
Skvělé.
Ale co mě zaujalo, že ceny hřišť jsou v porovnání s tamními náklady minimální. Resp. že ta cena za 9tku je stejná jako u nás.....
kdyz mas 90 hrist na 300000 lidi, musis je nejak prilakat :)
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom