Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Blog Deníček golfového manažera 33. - Hypertrofovaný smysl pro spravedlnost

mkopcak

Guru fóra
Klub
Hořehledy
HI (HCP)
8,0
Právě jsem publikoval článek:

Deníček golfového manažera 33. - Hypertrofovaný smysl pro spravedlnost

Blog  Deníček golfového manažera 33. - Hypertrofovaný smysl pro spravedlnost

Na základě mého zážitku z Hodkoviček by někdo mohl nabít falešného dojmu, že mi golf nejde a neumím ho. Opak je samozřejmě pravdou. Ale aby měli Lieser a Matuš co žrát, a @Trenér zatížen depresemi neopustil nadobro náš kolektiv, hledám pro svou pšenku jiná pole. A zjistil jsem, že svou...

Diskuse a komentáře k článku vítány.
 
Upraveno moderátorem:
Se nediv, že se šlo v pondělí před časovým limitem. Každý chtěl být na tom dešti co nejkratší dobu 🤭
Jinak ti ta maskáčová bunda slušela, jen si nebyl na tom hřišti vidět. Pořád jsem si říkal, proč tam stojí prázdná bugina :D
 
Na základě mého zážitku z Hodkoviček by někdo mohl nabít falešného dojmu, že mi golf nejde a neumím ho. Opak je samozřejmě pravdou. Ale aby měli Lieser a Matuš co žrát, a @Trenér zatížen depresemi neopustil nadobro náš kolektiv, hledám pro svou pšenku jiná pole. A zjistil jsem, že svou inteligenci, šarm, empatii a především můj hypertrofovaný smysl pro spravedlnost mohu uplatnit jako golfový rozhodčí. Ne na nějakym rozvoranym vesnickym plácku, ale rovnou pro Česko golfovou federaci. A protože jsem se zrovna vrátil z pískání GPA Czech Mid & Senior Tour v Berouně, podělím se s vámi, jaké to bylo.

Zobrazit přílohu 7245

Práce pro ČGF má tu obrovskou výhodu, že budíček ve 4.30 ráno je spravedlivě vykoupen nádherným teplým středomořským počasím během celého turnaje. Takže člověk se opaluje na bugině, občas kopne někomu míček do vody nebo do roughu, zatelefonuje babičkám,...prostě luxusní placený zážitek. Alespoň takhle to v minulých letech bylo, takže nebyl důvod nevěřit, že tomu tak bude i tentokrát.

Ranním polárním vichrem jsem se nenechal zviklat a moje důvěra v Zákopčaníky, věštící počasí podle délky svých nehtů, je otřesena už dlouho. Byť uznávám, to že jsem auto na dálnici v protivětru nedokázal rozjet na víc než 80 km/h mi mohlo naznačit, že je s vesmírem něco v nepořádku.

Příjezd na resort v 6:00 proběhl bez komplikací, i za závoru jsem byl protekčně vpuštěn. Protože mne při vystupování poryv větru srazil do kolen a vyrval mi plombu z 8ky vpravo nahoře, vzal jsem si dlouhé kalhoty a neprofuk. My kluci z hor přece něco vydržíme.

Na turnaj jsme byli 2 rozhodčí (já a Láďa) v poli a hlavní (Víťa) nám dělal administrativní zázemí a pomáhal, kde bylo potřeba. Láďa si vzal druhou devítku, takže jsem vyrazil na course check na první jamky. Před startem prvního flightu v 7:30 je potřeba udělat:
  • Odpaliště
    • Musí mířit na střed FW na první dopadovou ránu
    • Měla by být vhodně umístěna vzhledem k profilu dané jamky
    • Neměla by být na suchých, nerovných, vymlácených místech
    • Měla by se vhodně střídat jejich pozice vzhledem k předchozí a následující jamce, aby to nebylo furt stejný
    • Musí se umístit tak, aby bylo případně kam přendat v dalších kolech (především u PARů 3)
    • Musí se sprejem označit jejich pozice (kdyby je někdo dával na stranu, ať se ví, kam je vrátit)
  • Greeny
    • Zkontrolovat, že naplánované pozice greenkeeper skutečně navrtal
  • Hřiště
    • Jakékoli nedostatky ve stavu či značení hřiště (vítr, krádeže, zvířata, déšť,...) okamžitě řešit, napravit nebo označit a nahlásit
Zobrazit přílohu 7246

V čase, kdy první hráči měli vracet vlajku do jamky na prvním greenu, jsem byl na pozici, abych jim dělal forecaddyho na 2. jamce. Byl jsem tam dost k ničemu, protože z prvního flightu nedorazil kvůli předpovědi nikdo a takových bylo ten den skoro 50. A tak byl prostor na přezbrojení.

Prozřetelně jsem si zabalil zimní bundu s vodním sloupcem 10 000, rukavice, zimního kulicha, Moiru na spodek i vršek,...Nasoukal jsem to na sebe a díky množství vrstev jsem přišel o periferní vidění. Ale zas mi bylo teplo. Na chvíli...

Práce rozhodčího v poli se na podobných turnajích z 90% skládá z udržování tempa hry. K tomu máte timescheet, což je vlastně tabulka s jednotlivými flighty a časy, kdy kdo z nich má být na které jamce. Značíte si zda jsou správně na pozici, případně o kolik jsou mimo a snažíte se zjistit a řešit proč. Při drobném zpomalení většinou pomůže domluva a pomoc s hledáním míčů na 1-2 jamkách. Při větším opoždění už musíte upozorňovat víc, případně dávat na stopky. Trestné za pomalou hru jsem ještě nedával.

Díky větru pršelo v podstatě vodorovně, takže nebyla šance udržet v suchu nic. Pokud se jako hráč ploužíte v tomhle po hřišti, rozhodně vám nezávidím. Ale díky kolmé poloze z vás voda steče a pohybem a soustředěním se alespoň trochu zahřejete. Jako rozhodčí jsem neměl moc šanci tomu masakru vzdorovat – chodící bych byl k ničemu a sedící v bugině jsem si chvílema připadal jak v pračce. Jediné co mě hřálo na duši byla slečna, co dělala forcaddyho na 5. jamce. Při vyhlídce na opalovací brigádu dorazila na místo v riflích, keckách a svetříku. Když jsem ji o hodinu později vyprošťoval sekáčkem na led z jejího křesla, byla už zabalená do 3 dek a dovezené bundy a zjevně trpěla víc než já.

Zobrazit přílohu 7244

Čaj a polévka k obědu mne sice rozmrazili, ale návrat do promočeného oblečení byl příjemný asi jako pokus nasadit již jednou použitý kondom. Avšak někdy v polovině odpoledne došlo k totální rezignaci a pocit blížící se smrti zmizel. Sice mi voda tekla proudem do všech tělních otvorů, ale bylo mi to už úplně jedno.

Hráči byli během pondělka naprosto fantastičtí, hráli v podstatě bez pravidlových chyb, velmi spolehlivě v tempu a k mému překvapení i s velmi dobrou náladou. Nezbývá mi než smeknout.

Poslední flight jsem ze své devítky dotlačil o 30 minut dříve oproti plánovanému času a bez jakékoli snahy cokoli sundávat a skládat, jsem skočil do auta a upaloval na hotel. Po 2h ve sprše, kdy jsem spotřeboval teplou vodu poloviny Berouna, jsem do sebe poslal jehněčí burgr a Plzeň a usnul uprostřed posledního sousta.

V úterý jsme už startovali jen z 1ky, takže byl course check pohodovější. Počasí se umoudřilo a kolem poledního vylezlo i slunce. První část startovního pole přinesla v pondělí tak mizerné výsledky, že jim to dnes bylo dost šumák a tak hráli krásně v tempu, s úsměvem na rtech. Občas jsem pomohl najít vyhozený míč, určit místo dropu při ráně do vody, jinak v podstatě nuda.

S postupujícími starty už šlo do tuhého, protože se hrálo o vítězství. Bylo potřeba hráče trochu popohánět, protože u některých přesahoval čas na přípravu rány i 60 sekund. Usídlil jsem se u 9. jamky, krátký dogleg PAR 4 přes vodu, přímo proti odpališti. A mohl se kochat 300 m drivy přímo na green nebo jeho těsného okolí.

Posledních pár flightů jsme pak doslova táhli do klubovny, hledali jim všechny míče a dělali maximum proto, aby došli včas. Což se podařilo. Odměnou bylo krásné podvečerní slunce na 17. greenu, díky kterému sice hráči neviděli zhola nic, ale my se vyhřívali opojením z dobře odvedené práce.

Byly to dva dny plné extrémních a protichůdných zážitků a já bych rád všem hráčům, kolegům, ČGF i resortu v Berouně poděkoval za to, že jsem u toho mohl být!

Zobrazit přílohu 7243

Rozumím, frustrace z golfu @mkopcak dosáhla maxima, tak jsi šel rýpnout do odvážných midů a ještě odvážnějších seniorů. On ti ty hůky a šlajsi pán Bíček sečte, a pak se budeš tvářit jako Řepka před sklizní 2,5 roku... Jo a pořád lepší dělat něco, u čeho nevypadáš tak blbě, neohrožuješ okolí a ještě dostaneš peníze a sváču viz foto. Jen já nejsem na raw, tak bych toho rousňáka nechal žít, ono stejně když vyfetuješ ten spray, tak nebudeš mít hlad už možná nikdy...
 
Upraveno:
Musím uznat že pro rozhodčího to je daleko větší očistec než pro hráče, trochu to znám z vlastní zkušenosti, jako hráč aspoň máte nějaký pohyb a za cca čtyři a půl hodiny to máte za sebou, ale sedět v kose celý den na káře je hnus..

A jinak samozřejmě děkuji @mkopcak za soudcování, i když jsem ho nevyužil, a ještě víc za to že mi tentokrát nezkopnul míč do vody úplně ale jen na sucho do trestného území...:):):)
 
Musím uznat že pro rozhodčího to je daleko větší očistec než pro hráče, trochu to znám z vlastní zkušenosti, jako hráč aspoň máte nějaký pohyb a za cca čtyři a půl hodiny to máte za sebou, ale sedět v kose celý den na káře je hnus..

A jinak samozřejmě děkuji @mkopcak za soudcování, i když jsem ho nevyužil, a ještě víc za to že mi tentokrát nezkopnul míč do vody úplně ale jen na sucho do trestného území...:):):)

Stejně si to srabácky dropnul, takže sem to do tý vody čutnou moh uplně...
 
Stejně si to srabácky dropnul, takže sem to do tý vody čutnou moh uplně...
To jsi spletl, hrál jsem putterem mezi nohama a ve finále bogey.. :)
 
To jsi spletl, hrál jsem putterem mezi nohama a ve finále bogey.. :)

Ajo...frajeřinka pro rozhodčího:up:
 
No frajeřinka... hra patrem mezi nohama = hra obkročmo vůči směru hry = 2 trestné rány 😉

10.1c. A sme v prdeli @karlos . Budeme muset tvrdit, žes to dělal proto, abys nestál v dráze někomu jinýmu a hlavně, byla to náhoda;)
 
10.1c. A sme v prdeli @karlos . Budeme muset tvrdit, žes to dělal proto, abys nestál v dráze někomu jinýmu a hlavně, byla to náhoda;)
Takže domluva na nedodržení pravidel, tedy DG.
Nojo, jenže jestli mu to povolil oficiální rozhodčí, tak asi bez trestu 🤭
 
Takže domluva na nedodržení pravidel, tedy DG.
Nojo, jenže jestli mu to povolil oficiální rozhodčí, tak asi bez trestu 🤭

Co to meleš? Klasická chyba rozhodčího z nepozornosti, díky @wasp za upozornění. Je to o to horší, že jsem na školení ukazoval video, které mám přesně z tohoto stylu úderu, u kterého navíc hráč trefí sám sebe.

Bohužel mi to v kontextu konkrétní situace vůbec nedošlo, když stál @karlos v 45 stupňovým kopci napůl ve vodě ponořen v rákosí a míček si pozadu vyklepl v podstatě proti směru hry. Kdyby to dropoval, hrál by se stejným počtem ran ze skoro stejného místa.

No nic, děláme chyby a tohle byla má. Jdu se udat...
 
Co to meleš? Klasická chyba rozhodčího z nepozornosti, díky @wasp za upozornění. Je to o to horší, že jsem na školení ukazoval video, které mám přesně z tohoto stylu úderu, u kterého navíc hráč trefí sám sebe.

Bohužel mi to v kontextu konkrétní situace vůbec nedošlo, když stál @karlos v 45 stupňovým kopci napůl ve vodě ponořen v rákosí a míček si pozadu vyklepl v podstatě proti směru hry. Kdyby to dropoval, hrál by se stejným počtem ran ze skoro stejného místa.

No nic, děláme chyby a tohle byla má. Jdu se udat...
🤔 😭
 
Upraveno:
Kdybys slezl z buginy, tak bys to viděl lépe. Ale to ty ne, to si radši vozíš pr... 🤭

Chyba rozhodčího - čili bez trestu pro hráče :coffee:

Ale přiznání své nedokonalosti je polehčující okolnost ;)
 
10.1c. A sme v prdeli @karlos . Budeme muset tvrdit, žes to dělal proto, abys nestál v dráze někomu jinýmu a hlavně, byla to náhoda;)
Vidíš, a já díky pochybení rozhodčího zjistil, ze to platí pro rány všeobecně. Myslel jsem, ze se to nesmí pouze na greenu. Ani nevím jak jsem na to přišel, když si čtu 10.1. 🙈
 
Vidíš, a já díky pochybení rozhodčího zjistil, ze to platí pro rány všeobecně. Myslel jsem, ze se to nesmí pouze na greenu. Ani nevím jak jsem na to přišel, když si čtu 10.1. 🙈

No já si to právě myslel stejně a až letos na školení jsme se k tomu dostali díky nějaké příhodě a došlo mi, že už mnohokrát jsem i já hrál blbě. A jsem kopyto, že si to v daný moment neuvědomím, když to vidím...
 
No já si to právě myslel stejně a až letos na školení jsme se k tomu dostali díky nějaké příhodě a došlo mi, že už mnohokrát jsem i já hrál blbě. A jsem kopyto, že si to v daný moment neuvědomím, když to vidím...
Chybama se člověk učí. Myslím, že teď už ti to “docvakne” hned ;)
 
No já si to právě myslel stejně a až letos na školení jsme se k tomu dostali díky nějaké příhodě a došlo mi, že už mnohokrát jsem i já hrál blbě. A jsem kopyto, že si to v daný moment neuvědomím, když to vidím...

To pravidlo platí v poli až od letošního roku. Já jsem tak "chytrej" jen proto, že jsem na školení rozhodčích s hrůzou zjistil, že mi můj oblíbený záchranný úder zakázali. To, že si porušení tohoto nového pravidla rozhodčí neuvědomí, to se může stát opravdu komukoliv...
 
Mám pro vás takovou více úrovňovou hádanku:

1. Co je na odevzdané scorekartě níže špatně?
2. Jak byste s takto odevzdanou scorekartou naložili?
3. Jak se nazývá rozhodčí, kterému se takto odevzdaná scorekarta nelíbí?

IMG_8015.jpg
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom