Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Recenze [EL.VOZÍK] MGI ZIP Navigator

doktordee

Guru fóra
MGI-Zip-Navigator-Lithium-Electric-Golf-Caddy-Lifestyle_1024x1024.jpg





V sobotu jsem ke svým krásným 28.narozenimám dostal nový golfový vozík. Elektrický už mám (MotoCaddy M1 Pro DHC) a tento model MGI přepravu mého vybavení posunul zas o kousek dál. Je totiž na dálkové ovládání. Co všechno "má a umí" se dozvíte v produktovém videu výše.

A protože jsme měli teetime týž den, vzal jsem ho hned vyvětrat. Tady je několik prvních dojmů...

Váha složeného vozíku včetně baterie - celkem dost. Za to mohou 2 motory. OK.

Barevné provedení - co vím, tak pouze v této černé s modrými prvky. Na tak veselý a zábavný vozík nuda.

Skládání - vcelku pohodlné, rychlejší než u MotoCaddy. Navíc lze složit i s baterií. Což u MTC s nejsilnější baterií nelze. Velká kola se dají standardně nastavit i pro ruční pohon bez motoru. Při skládání do kufru se dají otočit a snížit tak jeho celkovou šířku a nemusí nikde ležet bokem. Super nápad.

Baterie - u tohoto modelu je 24V 380Wh - opět kvůli dvěma motorům. Aby opravdu vydržela. Po 18-ti jamkách ukazovala 3/4 kapacity. Moc mě baví její provedení. "Kapsle" bez kabelů je fajn nápad. I přepravní ucho má.

Ovládání - jednoduché. Odezva rychlá. Šipky na ovladači dělají co ukazují, že dělat budou. Dosah ovládání překvapivě velký. Chtěl jsem vyzkoušet jak se bude vozík chovat pokud se za jízdy dostane z dosahu ovladače, ale netroufl jsem si. Video říká, že se zastaví. Doufám, že se znovu nerozjede jakmile se vozík dostane zpět do dosahu ovladače... Při ostřejším zatáčení vozík zpomalí na minimum a po dokončení mannévru se opět rozjede na poslední udanou rychlost. Maximálka mě až zaskočila. Takový příjemný rychlejší poklus. Vozík umí i couvat. Šipku zpět je nutné držet. Což je v pořádku. Žádné pípání nečekejte. I když by to byl hodně dobrej fór :D Nabití ovladače je vidět na LCD vozíku, stejně jako stav baterie vozíku a nějaké údaje o ujeté vzdálenosti. Pro mě údaj naprosto k ničemu. Ovladač má integrovanou baterii a dobíjí se přes kabel s USB Mini konektorem. Tomu moc nerozumím. Tak starý vozík to není.

Stabilita - velmi slušná. Zkoušel jsem různé náklony a zvládl vše bez ztráty květinky. Díky malému přídavnému kolečku se na záda opravdu nepřevrátí. DHC funguje bez problémů. Ještě jsem nevyzkoušel jak se bude chovat při nárazu do překážky. Plot, vysoký obrubník apod.

Plusy - opravdu volné ruce. Dálkové ovládání se hodí když si s sebou k míčku vezmete nesprávnou hůl. Odpadá vracení se pro vozík kolem grýnu atd. Jezdí fakt rychle. Je to prča!

Mínusy - USB konektor, pro možné nabíjení telefonu nebo oživení ovladače. Samotný fakt, že je na dálkové ovládání. Jsem zvyklý po cestě k míčku přemýšlet o další ráně. Tady vozík odváděl pozornost. Soustředění se na hru bylo o poznání menší než s vozíkem bez dálkového ovládání. Ano, je to zábava, ale od golfu samotného to pozornost odvádí možná až příliš. Nemá brzdu. Elektronická brzda, kterou má můj MTC, mi tu vyloženě chybí. Musíte na to myslet a vozík pootočit, jinak bude z kopce popojíždět. Takže zase do kapsy pro ovladač. Upínání gum kolem bagu je na karabinu. Trochu jsem se pral s jejím odepnutím.

44450366_881759202212999_6985348489685237760_n.jpg


Závěr - pořídit či nepořídit...? Určitě je to fíčurka se kterou je zábava. S ohledem na jiné elektriky bez ovládání je cena tak nějak na hraně. Stojí si za něj připlatit? To si úplně nemyslím. Pořád se nedokážu zbavit pocitu spíše rozptylování na hřišti než pomoci. Navíc ho musíte mít více pod kontrolou, než klasický/elektrický ruční vozík. U přejezdů přes patníky a podobně. Možná je to jen otázka zvyku. Několikrát jsem s ním chtěl zatočit postaru, ale dva motory mě nepustily. Takže zase do kapsy pro ovladač. Jsou ovšem okamžiky, kdy se dálkové ovládání vyloženě hodí - vzdálenější odpaliště na které jdete jen s vybranou holí a míčkem. Pokud se to na tee nepovede, je příjemné mít možnost si s vozíkem přijet. Třeba. Až budu hrát nějaké kopcovitější hřiště, tak ho pravděpodobně ocením mnohem mnohem více. A na to se moc těším. Mám rád dárky co těší i po delší době ;)
 
Upraveno:
Mě by se líbilo takový dálkový ovládání, který by mělo jen jeden čudlík, kterej by přepínal funkci "Stůj" , "Následuj mě" a "Ke mě". Muselo by vydávat varovný signál při překročení určitého náklonu vozíku. Ideálně kdyby měl vozík GPS s mapama a uměl se sám vyhnout překážkám a grýnům ;).... a byl levněj :D.
 
a mě se nelíbí, ani za mák ... prostě je hnusnej a basta .. a to se ani neptám, kolik stojí, zbytečná otázka :)
 
No není to Stewart Golf X9 Follow no... A že to není výstavní krasavec to se taky nedá popřít. Bílá by mu slušela mnohem více. :coffee:
 
díky za "recenzi". Zrovna přemýšlím, který elektrický vozík na příští sezonu a tohle byl jeden z kandidátů. Nejspíš už není :rolleyes:
 
jako 28 bez DPH není zlá cena, ale myslím si že pokud se někomu líbí, stačí i verze ZIP X3 nebo X5 za 19, resp. 20.5 bez DPH
 
Uplne tomu nerozumim, ale lze s tim jezdit jako s beznym elektrovozikem nebo musim vzdy pres ovladani?
 
Uplne tomu nerozumim, ale lze s tim jezdit jako s beznym elektrovozikem nebo musim vzdy pres ovladani?
Dá. Na ovladači stiskneš Lock a je to.
 
Mám dva dotazy:
  • jak rychle se to nabíjí, má to nějaké rychlonabíjení do určité kapacity? A s tím související dotaz... dá se to nabít i z auta přes zapalování? (no, možná je to blbej dotaz, ale napadlo mě to) - typicky - jedu na golf, zjistím, že nemám nabitu, mrsknu to do kufru a drátem připojím k autu?
  • Umí to něco jako "dojeď ke mně?"
 
Já, jsem ovladač k vozíku odložil, když jsem rozřezal zadní pneumatiku o ..., něco na hřišt. Protože jezdí bez dozoru, na dálku a vy nevíte po čem. Jinak to bylo příjemné, vozík po ferveji a vy pomáháte hledat míčky. Nikdy se mi nepřevrátil. Jen ta guma?! To mne odradilo a taky dosah cca 30-40m, lehce zapomenete, je třeba vyzkoušet jestli se pokaždé zastaví, když je z dosahu. Potom , je to legrace a sprint za vozíkem, jen ne pro obsluhu, pobavení všech u kávičky.
 
Mám dva dotazy:
  • jak rychle se to nabíjí, má to nějaké rychlonabíjení do určité kapacity? A s tím související dotaz... dá se to nabít i z auta přes zapalování? (no, možná je to blbej dotaz, ale napadlo mě to) - typicky - jedu na golf, zjistím, že nemám nabitu, mrsknu to do kufru a drátem připojím k autu?
  • Umí to něco jako "dojeď ke mně?"
O rychlonabíjení nic netuším. Ani v manuálu jsem nic takového nenašel. Z auta se to nabít dá. Stačí si pořídit měnič napětí cca za 700,- ;).

Dojeď ke mně to neumí. Vzhledem k tomu, že jsou vozíku terén a případné překážky ukradené, tak jsem vlastně rád, že to neumí. :D

Dostal jsem připomínku, že mnou podané informace jsou nepřesné. Čekám na připomínky a věci pak uvedu na pravou míru a případně doplním.

Co jsem se z manuálu dočetl, tak dosah by měl být kolem 100 m. Což je za mě až dost. Po dosažení oblasti mimo ovladač, pokud byl vozík ovladačem spuštěn, se vozík zastaví.

Lock na ovladači slouží pouze k uzamčení ovladače. A jestli jsem to z manuálu dobře pochopil, tak při řízení pomocí dálkového ovladače funguje Gyroscope Straight Tracker Navigation System. Při manuálním řízení Gyro nefunguje. Možná proto se se mnou ta kolečka (motory) měla tendenci hádat a díky Gyro udržovat vozík v přímém směru. Pak je v manuálu nějaká zmínka o nárazu do diváka...
 
Zajimave by bylo srovnani s Motocaddy S7.
Za me je dalka urcite prima vec.... na to hledani a spol super.
 
Osobně si myslím, že to rozptylování je jen otázka času, kdy přejde a budu to vnímat více pozitivně. Takhle jsem měl autíčko na dálkové na hřišti a hra šla totálně do pozadí :D
 
Mě by se líbilo takový dálkový ovládání, který by mělo jen jeden čudlík, kterej by přepínal funkci "Stůj" , "Následuj mě" a "Ke mě". Muselo by vydávat varovný signál při překročení určitého náklonu vozíku. Ideálně kdyby měl vozík GPS s mapama a uměl se sám vyhnout překážkám a grýnům ;).... a byl levněj :D.
A aby odpaloval 300 m, patoval max na 1 putt, hlídal pravidla a uhrál HCP max 3,1.:D A Ty by jsi měl více času na 19. Jamku:):)
 
A aby odpaloval 300 m, patoval max na 1 putt, hlídal pravidla a uhrál HCP max 3,1.
Špatně mě znáš. Jsou věci, který si nejraděj dělám sám ... a tyto mezi ně patřej ;)
 
Jak jsem zmínil - Od "zesnulého" (Sbohem a šáteček) Mirek_62 mi přišla SZ ohledně nepřesností v recenzi. S jeho dovolením citace cituji:

"Nerad poučuji, zvláště tebe, ale máš v recenzi lehké nepřesnosti, nebo jsi ne zcela pochopil některé funkčnosti. Ale nerad bych z tebe dělal blbce. Tak si ještě jednou projdi popis funkcí vozíku a návod. Bylo by dobré nepřesnosti uvést na pravou míru a nemást zde veřejnost. "

Požádal jsem ho o upřesnění mých prvních dojmů hned pod produktovým videm. Přišlo. Cituji:

"Vozík vlastním od jeho uvedení na český trh.
1) vozík má el. brzdu, stačí použít stop tlačítko, nestalo se mi, že by se vozík samovolně z kopce rozjel (s jedinou výjimkou, kdy začal klouzat po mokré trávě v prudkém svahu - ale kola byla zabržděná, prostě jen zafungovala fyzika)

2) zapínání gum na karabinu (myslíš tím spodní). Vůbec nemusíš rozepínat, stačí použilt to “ouško” na gumě a tu gumu přes spodek bagu natáhnout (je to tak i myšleno od výrobce)

3) zatáčení postaru - nemusíš vulbec sahat do kapsy pro ovládání. Stačí přejít na “ruční” pomocí hlavního knoflíku. Jakmile zastavíš hlavním knoflíkem, tak DO automaticky přestane fungovat, pak jen znovu pustíš ručně a můžeš zatáčet jako u vozíků bez DO. S výše uvedeným souvisí i tvá odpověď “Dá. Na ovladači stiskneš Lock a je to.”
Funkce LOCK slouží k zamknutí DO aby nedošlo např. k náhodnému rozjetí vozíku, když je DO třeba v kapse, nikoliv k přechodu na ruční řízení. K tomu stačí (jak už jsem uvedl) použít hlavní ovladač vozíku. Ještě poznámka k LOCK tlačítko STOP na DO funguje i při aktivaci LOCK (je to z důvodu bezpečnosti)

4) opoměl jsi jednu důležitou vlastnost a to tu, že pokud je vozík ovládán v režimu DO, tak při jízdě z kopce SÁM přibržďuje tak, aby nedošlo k jeho rozjetí na vyšší rychlost, než je navolena.

Co se týče tvého postřehu, že vozík rozptyluje při hře, tak máš pravdu. Nicméně jakmile si na ovládání zvykneš a začneš ho používat více intuitivně, tak se začneš zase věnovat více hře. Mě to trvalo cca týden.

To je k tvé recenzi. Ke zbylému obsahu tvé zprávy, se nebudu vyjadřovat, je to pro mne ztráta času."

Omlouvám se, pokud mé první dojmy z vozíku někoho zmátly nebo jsem opomenul nějaké funkce zmíněné ve videu.
 
Včera jsem znovu vyzkoušel elektronickou brzdu. Dle Mirka prý stačí zmáčknout Stop. OK. V běžném svahu jsem tedy vozík zastavil a čekal co se bude dít. Stop jsem mačkal jak zběsilý. Vozík dělá přesně to, co jsem psal v prvním příspěvku. Viz video.


Tak já nevím kde je chyba... [emoji848]

Co se týká gyra, tak funguje tak nějak napůl. Pokud pošlete vozík přes nějaký ten tankodrom, tak opravdu začne vyrovnávat směr. Pokud ale jede po relativně rovné fw s nějakým občasným sklonem, máte smůlu. Prostě zatáčí.
 
Upraveno:
Psal jsem na mgi.com dotaz ohledně zmiňované elektronické brzdy. Tady je odpověď:

"The Navigator Zip does not come equipped with an electronic park brake.

There is resistance provided through the drive system to assist with down-hill terrain.

If you find that the buggy is rolling down the hill, you will need to park the buggy side on to the decline and it will not roll away."

Takže tak. [emoji609]
 
Upraveno moderátorem:
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom