Nové
  • Prohlížíte si 19.jamku jako neregistrovaný uživatel s omezeným přístupem.
    Pro vytvoření nových témat, přístupu do neveřejných částí fóra, možností reakcí atp. se zdarma zaregistrujte nebo se přihlašte.

Hlavně klídek

Tento můj příspěvek je ryze negolfový a vznikl původně jako reakce na lehounce vyhrocenou komunikaci některých chlapců ohledně hry na indooru. Michal i jiní moderátoři si občas postěžují, že témata zasypáváme různým balastem a kdo se v tom má potom vyznat. Trochu mají pravdu, ale alespoň z mého úhlu pohledu dost taky nemají. Já tu naší 19.jamku neberu jako fórum, ale spíš jako komunitu, a tak neberu taková ta zvrhnutí se tématu k úplně něčemu jinému jako nějak výrazně nevhodná. Původně jsem tedy chtěl pokračovat v dané debatě dalším komentářem, ale nějak jsem se začal rozepisovat, a tak jsem se rozhodl napsat svůj první článek.

Jako školou povinný i jako středoškolák jsem miloval slohové práce, obzvláště pak úvahy a fejetony. Nadsázka, vtip, někdy až ironie, to bylo moje. Aniž bych se chtěl chlubit, tak mnohokrát se moje práce profesorům či učitelům líbily natolik, že byly jako vzorové čteny veřejně ve třídě nebo i v rozhlase (myslím školním samozřejmě :p). Musel jsem jezdit po všelikých olympiádách a reprezentovat. To se málokdy podařilo úspěšně, protože v opojení ze vzletného slohu mí učitelé trestuhodně přehlíželi, že za jedničkou s hvězdičkou se za lomítkem obvykle krčila troječka za gramatiku. I tento článek si budu muset nechat opravit svojí ženou, mojí spolužačkou z oněch školních let, která naopak na gramatiku byla vždy premiant. Pak jsem nastoupil na vysokou školu technického směru a tím se moje slohová kariéra na dlouhá léta omezila na psaní básní pro mojí lásku (to je furt jedna a ta samá paní, co s ní teď bydlím). Ale stále to ve mě dřímalo.
Zpátky se mi to vrátilo až před pár lety, kdy jsem začal pod tíhou dlouholetého stresu z hloupých dotazů tyto své zbraně opět používat při e-mailové komunikaci s klienty. Naprosto nepochopitelně se to nesetkalo s nadšením, na které jsem byl zvyklý od svých učitelů. I tam, kde dřív říkali "náš oblíbený programátor", jsem najednou byl "arogantní zmetek". Přitom jsem se o ně staral furt stejně. Poradil jsem, vyřešil co bylo třeba, jen jsem si nenechal líbit jejich nesmyslné fňukání typu "to já ne, to samo" nebo "sice jsem tam podepsaná, ale neudělala jsem to, nějak Vám to nefunguje". Takže jsem pak musel vyjet za klientem osobně a kupodivu jsme si vždy snadno a rychle vysvětlili svoje postoje a takzvaně se usmířili. A tehdy mi došlo, jak propastný je rozdíl mezi živou a psanou (i když on-line) komunikací.
Když vidíš, jak se protějšek tváří, jak gestikuluje, jaký má postoj, přidá to nový rozměr sdělení. Pokud jde o konstruktivní komunikaci, kdy mají obě strany zájem komunikovat, tak to pomůže a upřesní smysl slov a vět. Pokud ale komunikace směřuje k agresi ,tak to naopak možnost dohody úplně zazdí. Když naopak píšeš, máš na to klid, můžeš x-krát promyslet formulaci, ale nevidíš, jen tušíš, v jakém rozpoložení je ten nebo ti na druhé straně.On nebo oni zas nevidí, že se při tom "tlemíš" jak sluníčko na hnoji, takže to nemyslíš až tak vážně, jak to vypadá napsané.
A jaké je tedy z toho poučení? Ti, co mají rádi ironii, kontroverzi a provokaci až na hranu i za, nechť zkusí tu hranu malinko obrousit (stačí občas použít smajlíka). A ti, co se tím cítí dotčeni, nechť se neberou tolik vážně, pustí si na youtube "Čtyři dohody" a neberou domnělý útok na svou osobu za svůj problém, ale problém útočícího. Mějte se rádi a jebejte se s láskou. :p
 
Hezké téma. :up:
Btw. Myslím, že si se právě přihlásil o funkci. Minimálně o psavce článků a úvah (jak chceš aby se tvůj seriál jmenoval?) tak i o něco v rámci fóra. Dobře ti tak. :)

To, že psaná forma komunikace je prostě jiná, než reálná je fakt a že každý nemá vždy svůj den je taky fakt a že zpravidla to bývá vnímáno jinak, než to pisatel myslel je taky fakt. Máme to štěstí, že jsme tu převážně už dávno po pubertě a dokážeme to brát s nadhledem, minimálně s odstupem času. Pro mě obecně je nepřekročitelný Rubikon vulgárnost a cílené osobní urážení, což tu prostě nebude - naštěstí se to už fórum dostalo do fáze, kdy zpravidla celek nějakým způsobem zareaguje dříve, než je nutný nějaký moderátorský zásah - který principiálně je špatný vždy (a měla by to být až ta poslední možnost, taky se učím). Nicméně více k bodu:

Michal i jiní moderátoři si občas postěžují, že témata zasypáváme různým balastem a kdo se v tom má potom vyznat. Trochu mají pravdu, ale alespoň z mého úhlu pohledu dost taky nemají. Já tu naší 19.jamku neberu jako fórum, ale spíš jako komunitu, a tak neberu taková ta zvrhnutí se tématu k úplně něčemu jinému jako nějak výrazně nevhodná.

19jamka je především diskusní fórum s cílem sdružovat golfisty napříč republikou a to jak začátečníky tak ty pokročilé. Má to být prostě něco mezi spolkem/klubem/hospodou/poradnou/skupinou, která je otevřena pokud možno každému se zájmem o golf. Fórum už funguje nějaký pátek a myslím, že si to tak nějak sedlo. Obecně se tu vyprofilovalo několik druhů diskusí, chcete-li vláken:
  • čistě tématická (odborná) - např. pravidlová poradna, konkrétní dotazy a odpovědi, hřiště..
  • informativní - kdy je potřeba něco sdělit, např. Jak jste naposledy hráli... kde stačí jako zpětná vazba zpravidla Shot!, případně krátká pochvala nebo dotaz a rychlá odpověď
  • organizační - akce, turnaje, kde je vyjma nadšení k dané akci a těšení se i držet pevnou ruku nad závaznými informacemi a konkrétními dotazy, kde se mísí podstatné informace ale taky volná zábava
  • kecací - víceméně volné diskuse
  • systémová
Pak existuje několik faktů (volně seskládávám, co mě napadá):
  • fórum má několik skupin návštěvníků s rozdílnými zájmy
    • každodenní/celodenní závisláky: jsou schopni sledovat vše, všechna vlákna, co se kde šustně a pro ně je tím pádem vcelku jedno, kde se co řeší, protože si udržují přehled
    • pravidelné členy: čtou, ale je toho moc na ně, tak reagují jen někdy a někam a lehce se pak v některých diskuzích ztrácí
    • kukače sem tam: kouknou jednou za týden a neorientují se, co je podstatné a co ne
    • občasné návštěvníky: vůbec se nechytají,
  • zábava a volné rozvinutí diskuse (více moderování) JE užitečné, protože
    • diskuse se pak dostává do jiných souvislostí a může vypadnout něco, co by člověka jinak nenapadlo
    • dělá to koření fóra, prostě možnost vypustit páru a bavit se
    • žije to a umožňuje to realizaci každodením závislákům, prostě tvoří to skupinu, partu
    • ...
  • zábava a volné rozvinutí diskuse (méně moderování) JE naškodu, protože
    • znesnadňuje orientaci méně častým návštěvníkům a dohledání konkrétní infomace, kvůli které vlákno bylo založeno
    • znesnaďnuje přístup nováčkům, protože prostě funguje - "tady se hodně znají, tady se kecá tak a tak, nebude vypadat směšně když se zeptám, zapadnu"
    • pro vyhledávače - nalezne odborné téma, které pak má v sobě mimotématickou diskusi - návštěvník je otráven, protože tu informaci prostě nenajde, když dvě stránky jsou o "kočkování"
    • ...
  • forum má určitě být otevřené pro nováčky a přístupné, stejně tak ale má udržet současnou "klubovost" a "polohospodský/přátelský rozměr" - nemá z toho vzniknout uzavřená skupina pro pár lidí - už jen proto, že ne všichni spolu fungují a mohou fungovat, tak vzniklé skupiny mohou být dost různorodé a ne všichni vyjdou s každým
  • princip fóra je takový, že každá ze skupin sleduje jen to pro ně podstatné - někteří sledují vše, někteří chtějí sledovat jen některá vlákna, některé zajímá jen to více oficiální atp, k tomu musíte mít nástroje, aby to každý člověk byl schopen dobře vyfiltrovat, nalézt, používat - pokud možno intuitivně. Cest k tomu je několik - struktura fóra, vyhledávání, předpony (prefixy) jednotlivých vláken, zamykání fór atp, psaní newsletteru s tím podstatným a různé kombinace.
  • to, že to vypadá nějak teď neznamená, že se to nebude vyvíjet, jedná se o živý organismus daný zájmy svých uživatelů, ale princip, který by měl být zachován, je - že 19.jamka má být OTEVŘENÁ, tzn. aby se cíleně nebo přirozeným vývojem pokud možno skupina zde fungující neuzavřela do sebe a nevytvořila elitářský klub, myslím, že to je společným zájmem a tak jsme taky k tomu všichni přišli
  • ...
Osobně se domnívám, že hlavní role a úkol je v tomto pro mě a ostatní moderátory, správce ale i členy a to především v nalezení takové podoby fóra, struktury, ovladatelnosti, a přehlednosti, aby v podstatě žádné moderování nebylo třeba a bylo jasně dané: tady se vtipkuje, ale tady spíše ne, protože to je konkrétní dotaz a konkrétní rada. Stejně tak, aby fungovalo něco jako nástěnka, kde je vždy to nejpodstatnější z celého chodu 19.jamky, fóra - chcete-li ty podstatné informace. Tak, aby byli pokud možno uspokojeni všichni. A rovněž to bude vyžadovat větší zapojení a vytvoření moderátorů (správců nad jednotlivými částmi fóra, kategoriemi) a jejich samostatným rozvojem. Mnohé z toho se už dělá a připravuje a souvisí s tím právě i současně probíhající update 19.jamky.

Představuji si to zhruba tak, že každá část fóra (kategorie) bude mít svého správce, kde bude hlavně na něm, aby danou kategorii rozvíjel jak po obsahové stránce, tak i hlídal po té moderátorské. Pohled jednotlivce (můj) je zbytečně omezující a brzdící budoucí rozvoj, nejsem schopen se věnovat všem individuálnostem do hloubky, jsem spíše v tomto vizionář.

Takže to můžeme pojmout i jako výběrové řízení na moderátory a ty, kteří mají chuť se o kousek 19.jamky starat. Co za to? Nic.
Budou vás všichni mít rádi, rozšíříte si obzory, budete řešit spoustu různých problémů, dostanete tričko (to mě zase @kristyna roztrhne) Tým 19.jamky a přístup do uzavřené části fóra. :) Takže, kdo by měl zájem s 19jamkou alá forem pomoci - přihlašte se. A zároveň o jakou část jamky byste měli zájem, která oblast je vám nejbližší.

Stejně tak hledám Krajské ambasadory 19.jamky, kteří by byly srdcem 19.jamky svého kraje, oblasti. Není potřeba se striktně držet krajů, v Praze může být více, stejně tak i v několika krajích. Tak, abychom byli pěkně rozvětvení, mohli vytvořit i krajské týmy, skupinky a vzájemně soutěžit.

Je to nastíněná představa pro letošek, když už to tak @Jerry hezky vykopl, předpokládám (a očekávám), že se hned o jednu, nebo obě funkce přihlásí. :)

Berte tento můj příspěvek jako spíše volné zamyšlení, než moralizování a kázaní a jakékoli ovlivňování. I já sám jsem udělal hodně chyb nevhodnými moderátorskými zásahy a určitě ještě udělám. Věřím, že jsem se z každé alespoň trochu poučil a i poučím.

Určitě budu rád, když se k nastolenému tématu vyjádříte a to jak zasloužili dinosauři fóra, tak i aktivnější nováčci, jak to vnímáte vy. :)
 
Jóóóó, funkceeeee ... a budu mít razítko?:eek: Bez razítka do toho nejdu :down:
Ale Vážně. Já se rád víc zapojím, a určitě nebudu sám. Ale jsem chlap, takže takový to zadání jako "přihlaš se o nějakou funkci" mi jen tak prosviští mozkovou kůrou a vyšumí někde v dálce. To je jako když manželka dělá na tebe otrávený ksichty a čeká, že ti dojde proč. No nedojde ... Vyvěs konkrétní seznam nabízených funkcí, hmotné a nehmotné benefity z nich vyplývající, riziko zneuctění, atd, atd, a já už si něco vyberu .... :p
 
Vnímám to jako rozvojovou aktivitu. Může to posunout toto fórum dál, ale může to mít i negativní dopad.

Pamatuju si Chronomag jako web pro nadšence hodinek, ze kterého se dneska stal moloch, kde si těžko pokecáte. Navíc si ho koupil podnikatel a řídí si fórum podle sebe. Minulý týden musel (tak jsem to pochopil) admin do skriptu fóra zapracovat těžbu kryptoměny. Pak se začali ozývat návštěvníci fóra, že jim antiviry našly bezpečnostní problém na Chronomagu. Dále jim žralo i přes 70% procesoru, čímž se všechno šíleně zpomalilo.Zasloužilí členové vyhrožovali odchodem, atmosféra hustá - škoda slov...

Ale nechci to shazovat. Rád se zapojím, pomůžu...

Protože dokud se lidi baví mezi sebou (i při výměně názorů), tak se svým způsobem mají rádi. A mně se na tomto webu líbí rozdílnost povah, názorů - to mě tady přivedlo...
 
No já asi patřím do té skupiny zavislaků, kteří čtou většinu vláken. Ale i když se to možná nezdá, tak jsem analfabet sociálních síti. (Jsem teta, která nevidí moc rozdílů oproti fóru, něco málo ano) a tak ti nějak @requo nevim zda bych byl dobrá pomoc. Jestli pro @Jerry udelas seznam funkcí, zásluh a rizik zneuctení, třeba tam bude něco jako bellboy....přesně pro mě :cool:
 
Smi se reagovat v delce prispevku mene nez 3 normostrany? :D
 
Jóóóó, funkceeeee ... a budu mít razítko?:eek: Bez razítka do toho nejdu :down:
Ale Vážně. Já se rád víc zapojím, a určitě nebudu sám. Ale jsem chlap, takže takový to zadání jako "přihlaš se o nějakou funkci" mi jen tak prosviští mozkovou kůrou a vyšumí někde v dálce. To je jako když manželka dělá na tebe otrávený ksichty a čeká, že ti dojde proč. No nedojde ... Vyvěs konkrétní seznam nabízených funkcí, hmotné a nehmotné benefity z nich vyplývající, riziko zneuctění, atd, atd, a já už si něco vyberu .... :p
Vnímám to jako rozvojovou aktivitu. Může to posunout toto fórum dál, ale může to mít i negativní dopad.

Pamatuju si Chronomag jako web pro nadšence hodinek, ze kterého se dneska stal moloch, kde si těžko pokecáte. Navíc si ho koupil podnikatel a řídí si fórum podle sebe. Minulý týden musel (tak jsem to pochopil) admin do skriptu fóra zapracovat těžbu kryptoměny. Pak se začali ozývat návštěvníci fóra, že jim antiviry našly bezpečnostní problém na Chronomagu. Dále jim žralo i přes 70% procesoru, čímž se všechno šíleně zpomalilo.Zasloužilí členové vyhrožovali odchodem, atmosféra hustá - škoda slov...

Ale nechci to shazovat. Rád se zapojím, pomůžu...

Protože dokud se lidi baví mezi sebou (i při výměně názorů), tak se svým způsobem mají rádi. A mně se na tomto webu líbí rozdílnost povah, názorů - to mě tady přivedlo...
No já asi patřím do té skupiny zavislaků, kteří čtou většinu vláken. Ale i když se to možná nezdá, tak jsem analfabet sociálních síti. (Jsem teta, která nevidí moc rozdílů oproti fóru, něco málo ano) a tak ti nějak @requo nevim zda bych byl dobrá pomoc. Jestli pro @Jerry udelas seznam funkcí, zásluh a rizik zneuctení, třeba tam bude něco jako bellboy....přesně pro mě :cool:

Díky za nabídku, dám to koncem měsíce dohromady a vypíšu inzerát. :)

Smi se reagovat v delce prispevku mene nez 3 normostrany? :D

Připoměň mi... ty si ten... eee, moderátor s kompetencí "okopávač kotníku"? :) Každý admin nějakého takového musí mít. :))

No já asi patřím do té skupiny zavislaků, kteří čtou většinu vláken. Ale i když se to možná nezdá, tak jsem analfabet sociálních síti. (Jsem teta, která nevidí moc rozdílů oproti fóru, něco málo ano) a tak ti nějak @requo nevim zda bych byl dobrá pomoc. Jestli pro @Jerry udelas seznam funkcí, zásluh a rizik zneuctení, třeba tam bude něco jako bellboy....přesně pro mě :cool:

Sociální síť a fórum - jeden podstatný rozdíl je z hlediska uchování informací. Sociální síť myšleno facebook mnohem více žije na principu "děje se teď" a tom být online. Málokdy tam rozumně dohledáš něco, co se řešilo dříve. Fórum sociálním sítím předcházelo, je zpravidla více nějakým způsobem řízené, právě aby umožnilo i zpětné dohledání relevantních informací. Sociální sít je v podstatě trochu více sofistikovaný chat. Fórum by mělo ve svém obsahu poskytovat informaci i tomu, kdo se k ní dostane později o týden, dva, roky... např. testy vybavení atp a pro takového "čtenáře" už je podstatnější faktická diskuse, než "online" kočkování poplatné prostoru a času, kdy vzniklo.
 
  • To se mi líbí
Reactions: jan
Připoměň mi... ty si ten... eee, moderátor s kompetencí "okopávač kotníku"? :) Každý admin nějakého takového musí mít. :))

Jojo, mit vlastniho trolla pry prinasi stesti :D
 
Jóóóó, funkceeeee ... a budu mít razítko?:eek: Bez razítka do toho nejdu :down:
Ale Vážně. Já se rád víc zapojím, a určitě nebudu sám. Ale jsem chlap, takže takový to zadání jako "přihlaš se o nějakou funkci" mi jen tak prosviští mozkovou kůrou a vyšumí někde v dálce. To je jako když manželka dělá na tebe otrávený ksichty a čeká, že ti dojde proč. No nedojde ... Vyvěs konkrétní seznam nabízených funkcí, hmotné a nehmotné benefity z nich vyplývající, riziko zneuctění, atd, atd, a já už si něco vyberu .... :p
Jen aby to zbyl čas na trénování, nahoru to jde rychle 25,1 hovoří za vše:)
 
VELKÝ dík za spolupráci a podporu 19.jamky patří těmto Jamkařům a
Back
Nahoru Bottom