Golf je nesmírně populárním sportem po celém světě. Nabízí jedinečný mix fyzické aktivity, strategie a relaxace, což činí z golfu atraktivní zábavu pro lidi všech věkových kategorií. Avšak pro mnohé potenciální či začínající hráče může být jedním z hlavních odrazujících faktorů vysoká finanční nákladnost spojená s tímto sportem. V tomto článku volně navazuji na svůj předchozí úvodník Proč NEHRÁT golf? Golfové výzvy pro začátečníky. A rád bych se podrobněji ze své osobní zkušenosti podíval na několik nasbíraných tipů jak svých tak svých přátel, jak spravovat finanční náklady spojené s golfem a užívat si tento krásný sport více, tzn. nezahučet na začátku do toho finančně prostě příliš moc (nebo alespoň příliš rychle), zabránit se tomu úplně, jako u každé závislosti (ano, golf je má droga!), nedá.

Na úvod odcituji odstavec ze zmíněného úvodníku:

Vysoké náklady a finanční zátěž: Golf je neslavně známý svými vysokými náklady. I když toto tvrzení se nemusí vždy zakládat na pravdě a není o nic nákladnější než lyžování a některé další sporty, s touto nálepku golf stále zápolí. Např. potřebné vybavení pro hru, kdy kvalitní golfové hole, bag, míčky a další doplňky mohou představovat pro mnohé významnou investici. Především, když čerstvý golfový nadšenec hned na počátku propadne nutkání, že musí mít to nejlepší (a tím pádem nejdražší), co nabízejí golfové krámy. Když k tomu připočteme poplatky za členství v klubech a green fee, tzn. poplatek za hru na hřištích, cestování, jídlo a pití, trenéři, může se z pravidelného golfového hraní stát skutečně finančně náročný koníček. Pro mnohé začátečníky, kteří si nejsou jistí, zda jim golf skutečně 'sedne', může být tato nejenom počáteční ale i pravidelná investice zasahující do jejich rozpočtu odrazující. A v případě, že golfujete s rodinou, náklady mohou růst skorem exponenciální křivkou, resp. krát počtem hrajících osob.



1. Vybavení a jeho nákup
  • Není potřeba si kupovat hned to nejdražší vybavení. Naprostá většina z nás minimálně po dobu několika měsíců či i let nikdy nevyužije plný potenciál drahých holí a míčků a je jedině moudré pak začínat s cenově dostupnějším vybavením, např. bazarového charakteru. U míčku pak pokud nové, tak levnější řady. I proto, že když nás to pak přestane bavit, tak při předprodeji nepřijdeme o tolik peněz. Zároveň potřeba mít na paměti, že golfový švih se zvlášť z počátku dost vyvíjí a velmi rychle po poctivém tréninku a několika hrách můžeme dojít do stavu, že budeme hledat hole jiné, lépe sednoucí našemu švihu (např. rychlosti).
  • Když už nové a drahé tak alespoň na to někde fyzicky koukněme. Probůh, nekupujte zpočátku vybavení úplně na slepo. Není nic horšího, když si pořídíte dle fotek či recenzí něco exkluzivního, nemáte nikdy šanci si na to šáhnout a zkusit… v obchodě, u kamaráda. Vemte si, koupíte hole za hodně peněz (desítky tisíc), těšíte se, pak vám přijde balíček a ono je to nějaké, hm, úplně to člověku nesedne. Nelíbí se třeba barva, nebo nějaký detail na hlavě hole. Zvyknu si? Nebo ne? Své golfové vybavení by měl mít člověk rád, cítit se s ním skvěle, je to součást zážitku. A když se vám vybavení nelíbí, tak se to na hře projeví, bohužel negativně.
  • Zvažme nákup/pořízení použitého vybavení. Kde? V obchodech někdy mají používané zboží využité při výkupu. Dále je možno oslovit trenéry, jestli o něčem nevědí, kdy některý z jejich jiných klientů se zbavuje sem tam staršího vybavení. Dále i některé kluby na svých recepcích sem tam nabízejí starší hole členů, kteří se už výkonnostně posunuli dále (případně museli s golfem přestat). Další a velmi hojně využívané možností je hledat na internetových bazarech. Existují zaběhnuté bazarové skupiny na sociálních sítích, případně bazar v podobě Tržiště je i tu na Jamce. Btw. Na bazarovém vybavení není nic špatného, hraje tak mnoho z nás, někteří i cíleně, rádi si často vyzkouší i jiné hole a rádi experimentují.
  • Konzultujme, raďme se. Líná huba, vlastní neštěstí - tzn. poraďte se např. s golfovým profesionálem (trenérem). Tam občas může ale být problém, že každý profesionál ale i obchodník může ze svých zájmů propagovat značku/zboží - které má aktuálně na skladě či k dispozici či kde má nejvyšší provizi. Samozřejmě netýká se to všech a i tato propagace nemusí nikdy být na škodě. Dalším z možností jsou konzultace ze zkušenými hráči, či v diskusích na těch proklatých Internetech. Ale to hlavní - nezapomenout používat vlastní selský rozum. A bacha na falzifikáty. Především (nejenom) na zahraničních bazarech typu eBay a společnost, se to napodobeninami drahých holí jen hemží.
  • Sledovat sezónní slevy a akce. Tahle rada je v Čechách jak nosit dříví do lesa. Ale pár kaček, někdy i víc, to samozřejmě ušetřit může. Zvlášť na začátku, kdy si nebudujete ke golfu a svému místnímu dodavateli Vaší oblíbené značky vztah. Takže ano, i na golfové vybavení jsou slevy. Nejenom na hole, ale i na dalším vybavení. Podívejte se ale, kolik i daná věc stojí v cizině, dá vám to při individuálním nákupu přeci jen nějaký obrázek, jestli vás druhá strana zbytečně nechce natáhnout… A zvažte, jestli se nevyplatí si to objednat rovnou někde jinde v EU nebo i dál (budete muset přičíst dopravu, někdy celní poplatky atp.)
  • A pak snad to nejdůležitější - postupně vylepšujte své vybavení: Na úplném začátku toho skutečně nepotřebujete hodně. Stačí nějaký menší bag třeba i nový z Decathlonu nebo jiný, starší, do toho tzv. půlset - kde budete mít např. hole driver (dlouhá hra z odpaliště, první rána), nějaký hybrid (delší hra v poli, ale obejdete se i bez něj), 2 či 3 železa (klasická přesnější hra v poli), jednu wedge (krátká hra plus hra z písku) a putter (hůl na patování na grýnu), může to být na začátku i mix značek, tedy až na ta železa, tam se hodí mít vše z jedné stáje i výrobní řady. A postupně vylepšovat, tak jak se do toho budete dostávat. Tzn. není potřeba sebou tahat hned všech 14 holí povolených holí (někteří z nás to nedělají ani po letech hry). Míčky? Klidně z druhé ruky, tzv. nalezence, na začátek. Říká se jim lakeballs, pokud budete zadávat do vyhledávače. Výrazně levnější. A ztrácí se jich při hře minimálně zpočátku hodně. Vozík? Potřebujete ho? S malým bagem nepotřebujete. A když, tak na to je čas vždycky později.
  • A ještě pro děti - bazarové vybavení ideál, protože furt rostou! Kdo má děti ví, něco jim koupíte, za rok dva už z toho odrostou. U dětského vybavení, pokud z nich zrovna nechcete dělat profesionální hráče se dají na internetových bazarech sehnat hole s druhé (třetí, čtvrté, páté, šesté…) ruky, kdy to na ten „velikostně stále“ období bohatě vystačí. A pak zase pošlete dál.
Závěrem k této části: Vůbec bych se nebál si první výbavu koupit od někoho z druhé ruky. Osobně bych se vyhnul příliš levným začátečnickým novým kompletním sadám. Násobná osobní zkušenost v rodině - hole dobře vypadají, ale na něčem se uspořit musí, takže materiály mohou být ošizené, pocit při kontaktu s míčkem otřesný. A půlku z těch holí, co tam jsou, pravděpodobně většina z nás stejně nevyužije. Na bouchání na rohožce je to fajn, ale ten pocit (a myslím že i zahrané výsledky) není tak dobrý, jako s „kvalitními“ staršími ohranými holemi. A těšit se na to, že po pár hrách už budeme vědět, co bychom rádi a budeme mít ten golfový švih alespoň už trochu v ruce.

2. Hřiště, hra, turnaje, členství

V ČR je lehce přes 100 znormovaných hřišť
- mapu všech i těch neznormovaných (nejsou určeny pro soutěžní golf) českých golfových plácku najdete například v mGolf přidružené aplikaci k 19.Jamce. Každé hřiště má z našeho dnešního pohledu svojí cenovou náročnost danou jeho velikostí, kvalitou, spádovou klientelou atp. Máme tu jak drahá hřiště s kvalitou zpravidla na velmi dobré úrovni, tak i hřiště velmi cenově velmi přívětivá a zahrát se na nich dá často více než slušně. Zpravidla lze říci, že hra na menších resortech (9ti jamková hřiště) bývá levnější, než na klasických 18jamkových hřištích. A ještě takhle úvodem: víkendová hra (pozor, včetně pátků!) je skoro vždy všude dražší než hra ve všední dny.

Jednorazová hra - když si chci jít někam zahrát, kde nejsem členem
  • Sledujme časy, kdy se dá hrát na zvoleném hřišti levněji. Každé hřiště má zpravidla jednoročně aktualizovaný ceník. V něm nalezneme jak ceny členství, tak ale i ceny za jednotlivou, individuální hru. Je velmi dobré se na tento ceník podívat, vyjma klasiky, že víkendová hra včetně pátku bývá výrazně dražší než hra ve všední den, nalezneme i různé slevy například za tzv. Sunsety - tzn. hra po určité hodině ve všední den, případně obráceně ranní/brzké teetime. A je škoda jít hrát o deset minut dřív a tím se připravit shodou okolností o slevu i v řádu několika stovek, jenom proto, že jsme sunsetu nevěděli (ne, nikdo vám to zpravidla na recepci sám od sebe neřekne).
  • Nejenom čas rozhoduje - ale i věk, skupiny, narozeniny… Je mnoho hřišť, které poskytují výhodnější nabídku pro například pro plný flajt (4 hrají za cenu tří), pro hosty členy klubu (neznáte někoho, kdo je na hřišti členem a kdy byste si s ním mohli jít třeba o 20% levněji zahrát), věk je jasný, narazil jsem i na slevu v den/týden narozenin atd. Prostě: podívejte se na ceníky a podle toho plánujte.
  • Hrajme turnaje a túry. Turnaje nesednou každému, ale vyjma společenského aspektu bývá turnajové fee zpravidla levnější, než samostatná, individuální hra. A vyjma jiného - soutěžní golf je úplně něco jiného, než samostatná hra, výrazně to rozšiřuje obzory. Túry jsou pak akce sdružující více turnajů dohromady. Často hrající se i na různých hřištích v rámci jedné túry. Túry pořádá kde kdo - firmy, časopisy, kluby. Seznam turnajů včetně cen a propozic a třeba i zdali je v ceně startovného jídlo či občerstvení do turnaje vždy naleznete nejlépe na stránkách České golfové federace (dále jen ČGF) pod záložkou Turnaje.
  • A zase ty slevy a akce. I hřiště se o své ovečky, tedy platící členy ale i nárazové hráče přetahují. Takže poměrně často poskytují slevy na hru. Buď brzy na jaře, nebo naopak po hlavní sezóně, kdy už podmínky nejsou úplně optimální. Bývají pak i slevy např. o letních prázdninách na první hru na daném hřišti. Existuje i v ČR pár produktů, které umožňuje jako benefit hrát levněji: např. Akce 1 fee 2 hráči (viz diskuze), různé slevy přes pojištění např. GolfPlan (diskuse), či benefity přes bankovní domy (ale tam je to spíše pro ty vysokopříjmovější z nás) - jako ČS či ČSOB (diskuse) a mnohé další.
Klubové členství - není povinné, pokud NECHCETE hrát soutěžní golf a NECHCETE, aby vám ČGF spravovala váš HI (handicap, dříve zkratka HCP), ale je to s ním výrazně jednodušší. Tzv. Domovské členství může být u libovolného klubu sdruženém právě mezi členy zmíněné ČGF (členství může každý z nás mít kolik chce, ale domovské jen právě jedno), platí se pak zpravidla ročně, myšleno kalendářní rok. Vyjma jiného alespoň základní členství se hodí jednoduše proto, že máte "kartičku" s členským unikátním číslem a to buď plastovou nebo virtuální v mobilu. Jste tím pádem členem a všude vás rychle na recepci najdou… a prostě tak. Kluby mají pak pro své členy mnohé další nabídky, zvýhodněné klubové turnaje, klubový život, související akce, ale je potřeba pro zmíněné finanční ušetření toho využívat. A ne jen platit a pak na hřišti nehrát a klubových akcí se neúčastnit. Je mnoho členů, kteří platí a pak svých možností nevyužívají nebo jen díky své neznalosti naprosto minimálně.
  • Než/pokud si koupíte plnohodnotné roční členství na nějakém hřišti, zahrajte si na několika hřištích ve Vašem okolí alespoň jednu hru. vyzkoušejte si více hřišť, každému sedne něco úplně jiného a pokud ve Vašem okolí je více hřišť na výběr a chcete pravidelně hrát, tak nejbližší nemusí být zdaleka nejlepší, kde rádi budete trávit svůj čas. Nedívejte se jen na stránku hřiště, ale např. kde se cítíte dobře, kde třeba hraje někdo z Vašich přátel, hřiště, které máte pro vás v dobré dojezdové vzdálenosti... Některé kluby vyžadují při vstupu i poměrně významný vstupní poplatek. Než ho zaplatíte, ptejte se v klubu, jestli je to skutečně nutné... někdy jsou ty poplatky jen na oko, kdo se chytne a zaplatí. Není pak nic otravnějšího než po nějaké době zjistit, že někteří ho platit nemuseli.
  • Není potřeba mít vždy to nejdražší členství. I když se už rozhodnete pro členství, některé kluby nabízejí členství s omezeným počtem her pro první rok (třeba i jen jednu) nebo méně pravidelné hráče. A trochu volnější ruce na objevování jiných hřišť v okolí (rozuměj: nenutí to tak jezdit tam, kde to mám už hromadně ročně zaplacené). Součástí základního členství bývá sem tam i jedna či několik her na tomto tzv. „domovském“ hřišti a využívat na plno reciprocity, viz dále. A rozkoukat se.
  • Vybírejme členství i podle reciprocit. Reciprocity jsou slevy na přátelských hřištích často ve výši několika desítek procent běžné ceny za hru. Některé kluby mají smluvené ve vybrané dny i stoprocentní reciprocity, tzn. Že např. v úterý můžete hra na jiném sousedním hřišti úplně zadarmo. Vždy hledejte informace o reciprocitách na webu daného klubu, který vám díky svému členství reciprocitu poskytuje, pro jistotu pak si danou slevu ověřte nejlépe telefonem na hřišti, kam se chystáte jet hrát.
  • Virtuální členství nejen pro ty, co se nechtějí vázat. Mnozí z nás mají často i jako jediné členství tzv. Virtuální. Tzn. Nejsou členy žádného konkrétního hřiště (zjednodušeně řečeno), ale společnosti, která poskytuje obchodně hru na více hřištích zároveň v předem svých nakoupených kapacitách. Tzn. Např. 4 hrací místa na jednom hřišti denně - které pak daný společnost poskytuje svým členům zpravidla stylem: kdo dříve zarezervuje, ten hraje. Těch obchodních modelů je celá řada, vyplatí se se tím prokousat, z oblíbených klubů lze jmenovat: ČGK, Bestgolf, Davis... a další. Bohužel o virtuálních či obdobných subjektech vyjma klubů postihující především středočeský kraj toho moc nevím. Budu rád za případné doplnění v diskusi.

Závěrem k této části: Osobně bych pro první rok své golfové kariery volil ve své lokalitě (bydlím v Praze) pro své golfového putování asi nejvíc základní členství zmíněného ČGK, vyjde na 1.500,- rok. Výhodou je, že jednak může fungovat i jako domovské, ale pak jsou možné díky němu i tzv. cenově docela výhodné dokupy na jednorázovou hru na mnoha hřištích ve středočeském regionu. A až bych něco poznal, tak bych se rozhodl, kde bych zakotvil na trvalo. Toto členství si kupuju sám pro sebe pravidelně již několik let. Ale každému sedne něco jiného, někomu vyhovuje hrát jedno hřiště co nejčastěji, někdo rád cestuje… a jiná situace bude v Praze a okolí a jiná v jiné lokalitě, kde takový výběr v rozumné dojezdové vzdálenosti není. Jinak jsem s celou rodinou nejen z finančních důvodu mnohaletým členem 9ti jamkového hřiště Hořehledy, kde se cítím velmi dobře, díky blízké chatě tam můžeme hrát pravidelně o víkendech a kde je prostě krásně na světě. V jiné lokalitě bych volil nejspíše jiný způsob, ale hlavně bych se vždy ptal lidí golfujících v mém okolí na jejich praktické poznatky, než bych teď do čehokoli zahučel za desítky tisíc na rok jen proto, abych pak zjistil, jak mě to tam štve už v květnu.

3. Cestování, stravování, trenéři, ubytování… prostě to všechno ostatní

Tady to už vezmu hopem v podstatě bodově, co je ještě s ohledem na naše téma dobré mít na paměti
  • Cestování za golfem taky leze do peněz. Čas, pohonné hmoty a dopravní zácpy. Dojíždění za golfem je nezbytnou součástí golfových nákladů. Je dobré to mít na paměti, pokud vybíráte hřiště, kde byste chtěli hrát častěji. Ono pak někam jezdit pravidelně hodinu či déle… A ne každý si to může dát do nákladů. Tady dost pomáhá minimálně na větší vzdálenosti dopravu sdílet. Buď se podělit o náklady, nebo mám kamarády, kdy jeden víkend bere auto jeden, druhý víkend bere auto druhý… atp. Sdílení těchto nákladů je fajn.
  • Při golfových víkendech hledejte takové balíčky či resorty, které nabízejí hru v rámci ubytování zdarma. Nebo s výraznou slevou. Může být myšlenka se ubytovat občas jinde a levněji, než přímo v golfovém resortu, ale je vždy na zvážení, jestli se to nakonec v součtu finančně vyplatí. Btw. vícedenní golfové výlety s přáteli vyjdou ve více hráčích vždy levněji, tedy alespoň papírově. Co se propije a projí na místě, nepočítám a raději si tedy někdy ani nepamatuji.
  • Jídlo, restaurace, občerstvení. Přemýšlejte o tom, že si do hry s sebou přinesete vlastní svačinu. A na jídlo po hře jestli nebude lepší zajet jinam. Tohle je takový ošemetný tip. Samozřejmě bych vždy rád podporoval místní kuchyni. Ale ano, bohužel ne vždy to za to stojí, s ohledem na to, kolik je za to účtováno a jaký je k tomu servis, o velikosti porce ani nemluvě. Jen abych za stejné nebo nižší ceny si pochutnal kousek ve vyhlášené hospodě od hřiště. Ale kontroverznost tohoto tvrzení si uvědomuji, že je to začarovaný kruh - když budeme jíst všichni pravidelněji jinde, tak těm provozovatelům zejména menších areálů nijak nepomůžeme, a budou muset zdražit někde jinde… např. na fee atp.
  • Nemusíte vždy investovat do drahých individuálních trenérských hodin. Alternativou jsou skupinové lekce nebo kurzy, které bývají cenově výhodnější. Někteří z nás zvládnou být i velmi schopnými samouky, kdy na internetu každý z nás nalezne mraky výukových materiálů včetně podrobných videí. A pak je to jen o nás. Případně ještě k těm trenérům - drahé resorty = zpravidla drazí trenéři. Vyjeďte kousek dál, lekce za hodinu budou výrazně levnější. Věřte mi. Super je, že někde pořádají i hromadné tréninkové kurzy a máte pak někdy možnost si jít i zahrát na hřiště, stojí to za to.
  • Akademie jsou taky hřiště. Tzv. akademie jsou menší hřiště sloužící pro golfové začátečníky nebo i pokročilé hráče k pilování některých aspektů své hry, a kde se dá hrát za mnohem menší ceny, než na velkém hřišti. Jiný název pro akademie bývá někdy i Veřejné hřiště, ale není to vždy úplně to samé - Veřejné hřiště bývá často plnohodnotné. Obě spojuje to, že na nich můžete hrát zpravidla bez tzv. golfového osvědčení. Bohužel ne všechna hřiště (a to se netýká jen akademií a tzv. veřejných hřišť) je vždy v top stavu. Zvlášť u těch akademii - někdy to bývají vyloženě popelky, na které nemá údržba už pořádně čas a podle toho to na nich bohužel tak vypadá. Potom to nestojí ani za tu vstřícnou cenu. Vyhozené peníze. Z Prahy a z blízkého okolí mohu za sebe kvalitativně doporučit s čistým svědomím akademie/veřejná hřiště: Beřovice, Hostivař, Čapí Hnízdo, Konopiště, Mladá Boleslav a nově 6j na Vinoři. Ještě ve výčtu chybí Zbraslav 3 par, ale tam jsem už dlouho nebyl, tak nevím.
  • A pokud golfuje rodina tak... tak všechno zvažujte násobně. Úplně jiná rovnice co se týče nákladů na golf je, pokud hrajete sám a máte možnost hrát například díky své práci ve všední levnější dny. Tou teprve pravou výzvou je, když do golfu postupně zapojíte celou svoji rodinu, partnerku nebo partnera a děti a můžete na hřiště se dostat jen o víkendech. Rázem uvažujete úplně jinak. A věřte mi, že je zatraceně velký rozdíl, když jedete na golfový turnaj hru s kamarádem, kde si zaplatíte jedno to své fee, jedno startovný, jeden oběd, dvě piva... a ještě vás kamarád tam odveze, protože je zrovna lichý týden, nebo když jeden na turnaj dvě hodiny, vezete celou rodinu, zaplatíte 4 fee, 4 startovné, 4 obědy... a skončíte z rodiny výsledkově nejhůř. To je teprve ta pravá výzva a zkouška osobní integrity! A vybavení pro všechny ani nemluvě. :-D Nestěžuju si. Naopak. Ale až teprve rodina a společné golfová mě donutilo zamýšlet se nad tím, co je skutečně pro hezký zážitek a společné golfové chvíle to podstatné. A s drahým vybavením či drahým členstvím to u nás nemá co dělat.
  • Snad už poslední dlouhodobý užitečný tip, který se mi osvědčil - pište si někam své golfové výdaje. VŠECHNY. Je to velmi poučné. A nebo raději ne - resp. neukazujte to doma, tzn. zapírat, zapírat, zapírat!. :-D

A nakonec…

Myslím, že s vhodným přístupem může být golf dostupný pro všechny, kteří si přejí tuto krásnou hru hrát a to i velmi často a to i bez obrovských finančních investic. Hlavním cílem je užívat si golf pokud možno dlouho a to vyjma jiného znamená i finančně pro sebe udržitelně. A neznechutit se tím, resp. nezahučet do toho moc, tam kde to není třeba za každou cenu. Krásné zážitky na hřišti, ale i se svými golfovými přáteli můžeme všichni zažít i když zrovna nebude hrát vždy v těch top resortech, mít značkové oblečení či poslední modely golfového vybavení. Na druhou stranu, sem tam si udělat radost, to potěší vždycky a je to to správné koření, na které se můžeme těšit. V prostředí českého golfu platí snad víc než kde jinde, co jsem osobně zažil: Dvakrát, třikrát měř, porovnávej, zjišťuj a ověřuj a ptej se znalejších kamarádů co a jak, a až pak nakupuj.

Výše uvedené tipy jsou mé osobní zkušenosti coby Pražáka, resp. hobby hráče ze středočeského regionu. Odehraných různých hřišť celkově v ČR něco kolem devadesáti, s HI po té době aktuálně k 17, ročně tak 60-100 her. Hraju asi 8 let, uspořádal jsem několik turnajů i menších túr, poznal díky provozování Jamky desítky golfistů a jejich přístupů ze všech možných regionů, ke golfu jsem postupně přivedl svoji ženu a dvě děti. Za celou tu dobu své golfové "kariéry" a nespočet diskusí s mnohými z vás mohu říct, že každá situace a podmínky každého z nás jsou úplně jiné. Berte to prosím jako mé postřehy, nikoli jako dogma. A budu velmi rád, když text komukoli pomůže v trochu lepší orientaci do začátku, vyvolá případně upřesňující otázky, na které se pokusím co nejlépe odpovědět. Budu i velmi rád za laskavé opravy a doplnění dalších názorů a tipů od místních golfových matadorů. Každopádně, všem přeji hezkou hru a těšme se na jaro! ⛳
Další článek v seriálu 'Proč NEHRÁT golf? Golfové výzvy pro začátečníky': Pro začátečníky III. - Žádný učený z nebe nespadl
Předchozí článek v seriálu 'Proč NEHRÁT golf? Golfové výzvy pro začátečníky': Pro začátečníky I. - Proč NEHRÁT golf? Golfové výzvy!